Gruźlica – zapomniana choroba wraca na światowe salony❗ Czy grozi nam globalna epidemia? 🌍
Gruźlica – zapomniana choroba wraca na światowe salony❗ Czy grozi nam globalna epidemia? 🌍
Gruźlica – zapomniana choroba wraca na światowe salony❗ Czy grozi nam globalna epidemia? 🌍

Jakie przetwory są najlepsze – zobacz nasze propozycje

Jeśli zastanawiacie się, czy warto robić przetwory owocowe, nasza odpowiedz brzmi: tak. Dzięki przetworom można zachować na długo produkty sezonowe. Domowe konfitury, dżemy, soki smakują znacznie lepiej niż te, które można znaleźć w sklepie.
Przetwory z owoców w słoikach
Źródło: 123RF
Spis treści

Historia przetworów owocowych i warzywnych jest stara jak świat. Na początku, przed wiekami, owoce gotowano w miodzie, a warzywa konserwowano solą. Z czasem odkryto pasteryzacje. W rodzinach, w których od pokoleń trwa tradycja przygotowywania przetworów, powstają unikalne receptury przekazywana z pokolenie na pokolenie.

Dlaczego warto je robić?
- Mamy pewność co do ich składu, nie zawierają żadnych polepszaczy smakowych, sztucznych barwników, substancji konserwujących czy sztucznych słodzików.
- Doskonałą okazją do eksperymentów kulinarnych, można łączyć ze sobą różne smaki, dodawać ulubione przyprawy.
- Dawka witamin w zimowe dni.
- Domowe przetwory opatrzone elegancką etykietką i ładnie opakowane mogą być bardzo dobrym pomysłem na upominek przy różnych okazjach.
- Uczymy dzieci, przekazujemy im domowa tradycje, wzmacniamy więzi rodzinne.
- I na koniec: robienie domowych przetworów jest po prostu modne.

Przegląd najpopularniejszych przetworów

Konfitury

Przygotowanie konfitury jest bardzo praco- i czasochłonne. Uznawane są za produkt szlachetny i wykwintny. Owoce na konfitury nie mogą być niedojrzałe ani przejrzałe. Podstawą dobrej konfitury jest klarowny i dość gęsty syrop przyrządzany z wody i cukru. W nim owoce gotowane są w całości. Należy mieszać je delikatnie, aby ich nie uszkodzić, do momentu aż syrop nieco
odparuje i widoczne w nim będą głównie owoce. Jeśli przyrządzamy konfiturę z owoców pestkowych, np. wiśni czy czereśni, należy starannie pozbawić je pestek.

Reklama

Powidła

Do wyrobu powideł używa się śliwki węgierki. Powidła smaży się kilka dni, zazwyczaj bez cukru, aż do uzyskania dość gęstej masy. Aby masa była bardziej zwarta, mielono ją lub przecierano przez sito, tak czyni się do dziś. Oczywiście wedle upodobań dodaje się do nich także cukru. Tradycyjne powidła śliwkowe mają słodko-kwaśny smak. Oprócz śliwek, do powideł nadają się też morele, wiśnie, brzoskwinie.

Reklama

Marmolada

Powinna być dość gęstą, mieć lekko galaretowatą konsystencję i zachowywać kształt przy krojeniu. Do przygotowania marmolady nadają się wszelkie owoce zawierające duże ilości pektyn. Czasami w marmoladzie zatopione są drobne kawałeczki owoców, z których została zrobiona.

Reklama

Dżem

Zazwyczaj część owoców przeznaczonych na przygotowanie dżemu miażdży się, a resztę pozostawia w całości. Następnie owoce zagęszcza się cukrem, cukrem żelującym lub pektyną i gotuje przez jakiś czas do momentu, aż masa uzyska pożądaną konsystencję. Dobry dżem musi być lekko galaretowaty i łatwy do rozsmarowania. Dżemy to chyba najbardziej popularna forma przetworów, gdyż jest najmniej pracochłonna

Reklama

Sok

Świeże owoce zasypuje się cukrem na kilka dni. Następnie przecedza sok, przelewa do słoików lub butelek i gotuje. Najlepsze soki można przygotować z wiśni, malin, truskawek.
Kompoty – przygotowuje się niezwykle łatwo. Umyte owoce np. wiśnie, agrest, czereśnie, rabarbar, truskawki, umieszcza się w wygotowanych słoikach, zalewa gorącą wodą zagotowaną z cukrem i przyprawami np. goździkami. Następnie słoiki z kompotem pasteryzuje się poprzez zagotowanie ich w garnku z wodą. Wspaniale smakują także kompoty wieloowocowe.

Poznaj: Smakołyki z domowej spiżarni

Ewa Pol

Czytaj również
Czy ten artykuł był dla Ciebie pomocny?
Dziękujemy za przeczytanie naszego artykułu do końca.
Jeśli chcesz być na bieżąco z informacjami na
temat zdrowia i zdrowego stylu życia,
zapraszamy na nasz portal ponownie!
Specjaliści współpracujący z medme
25674

Wojciech Ziółkowski

magister farmacji

Poznaj mnie
25626

Katarzyna Kulig

dermatolog i wenerolog

Poznaj mnie
25675

Marzena Rojek-Ledwoch

dietetyczka, psychodietetyczka

Poznaj mnie
25676

Kamila Pawłowska

dietetyk kliniczny, psychodietetyk

Poznaj mnie
25625

Sylwia Borowska

doktor nauk farmaceutycznych

Poznaj mnie
25886

Magdalena Grosiak

diagnosta laboratoryjny

Poznaj mnie
25887

Magdalena Rutkowska

lekarz weterynarii

Poznaj mnie
25879

Anna Lewandowska

psychiatra dziecięcy

Poznaj mnie
25888

Jolanta Woźniak

prawnik

Poznaj mnie
Pokaż wszystkich
Więcej z kategorii Odżywianie
Pestki dyni - właściwości, kcal i wartości odżywcze. Jakie są przeciwwskazania?
Pestki dyni po wysuszeniu
W czym jest gluten, a co nie zawiera glutenu? Gdzie najwięcej?
Produkty bez glutenu
Czy smalec gęsi ma właściwości lecznicze?
Gęsi smalec do smarowania
Podobne artykuły
Owsik pod mikroskopem
Czego nie lubi owsik? Dieta i zasady odżywiania
Chleb wieloziarnisty razowy
Najzdrowszy chleb – jaki na diecie? Zdrowe pieczywo
Produkty do diety na zbilansowanie indeksu glikemicznego
Indeks glikemiczny - czym jest? Tabele produktów z niskim i wysokim IG
Ziemniaki
Zielone ziemniaki - czy można je jeść? Trucizna czy odmiana?
Jedzenie z glutaminianem sodu
Glutaminian sodu - jak dawkować? Szkodliwość i skutki uboczne

Reklama


Sonda
Sonda redakcyjna
Czy regularnie stosujesz środki na blizny po urazach lub operacjach?
Contractubex_sonda