Co mogą oznaczać strzelające stawy?
Strzelające stawy mogą towarzyszyć poszczególnym osobom każdego dnia, zazwyczaj o poranku lub pojawiać się sporadycznie, raz na jakiś czas, szczególnie po dłuższym bezruchu.
Objaw polegający na wyraźnie słyszalnym trzasku, pochodzącym z konkretnego stawu, np. nadgarstkowego, łokciowego, kolanowego, biodrowego, czy skokowego, bądź z kilku lub nawet ze wszystkich stawów na raz, może stanowić znak, że z organizmem dzieje się coś niepokojącego.
Strzelające stawy w całym ciele nie muszą jednak być niczym alarmującym, a być następstwem np. genetycznych uwarunkowań lub tzw. kawitacji. Charakterystyczne dla budowy stawów u niektórych osób może być rozluźnienie między kośćmi, które podczas ruchu objawia się „strzelaniem”. Taki stan rzeczy po prostu należy przyjąć z dobrodziejstwem natury. Nie oznacza to jednak, że powinno się zbagatelizować to zjawisko. Przeciwnie, warto sprawdzić stan aparatu kostno-stawowego u ortopedy.
Natomiast wspomniana już kawitacja stanowi rezultat wyciągania się torebki stawowej w czasie przesuwania się powierzchni stawowych, co powoduje nagłe zmniejszenie ciśnienia śródstawowego i tworzenie się pęcherzyków gazowych w mazi stawowej. Kiedy ciśnienie się normalizuje można usłyszeć charakterystyczny trzask w stawie.
Strzelające stawy u dziecka mają zazwyczaj związek z procesem wzrostu, szczególnie w czasie dojrzewania.
Reklama
Kiedy strzelanie stawów powinno niepokoić?
Strzelający staw kolanowy, barkowy, czy skokowy nie musi stanowić wynaturzenia, jednak jeśli towarzyszą im ból, opuchlizna, ocieplenie, gorączka, zaczerwienienie, czy sztywność odczuwana w tym rejonie, należy przyjrzeć się bliżej tym symptomom.
Czym może być spowodowany taki stan? Np. niedoborem składników wchodzących w skład chrząstki lub mazi stawowej (głównie chodzi tutaj o wapń, białko, witaminy z grupy B, witaminę C oraz nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3) oraz za małą, dzienną podażą płynów (przede wszystkim wody).
Co jeszcze powoduje strzelające stawy? Przyczyny tej dolegliwości to także z jednej strony brak ruchu, a z drugiej – zbytnia jego intensywność. Ponadto za strzelające stawy może odpowiadać chondromalacja chrząstki, za którą mogą stać takie czynniki jak np. uraz, przesadne obciążenie stawów (np. nadwagą), zbytnie napięcie albo osłabienie mięśni wokół stawu. Chorobą, która niejednokrotnie wywołuje trzask oraz ból w stawach, a także zwiększające się ograniczenie ruchowe jest reumatoidalne zapalenie stawów (RZS). Ponadto problem może tkwić także w występowaniu w trzaskającym stawie stanu zapalnego, który można rozpoznać także po bolesności, opuchliźnie, zaczerwienieniu, czy ociepleniu w jego okolicy.
Reklama
Diagnozowanie strzelających stawów
Żeby wiedzieć co na strzelające stawybędzie działało najskuteczniej, należy udać się do ortopedy, bądź reumatologa, którzy w pierwszej kolejności będą chcieli zdiagnozować problem.
Ocena, co wywołuje strzelające stawy kolanowe, łokciowe, czy inne nie stanowi prostego zadania. Lekarz rozpoczyna od wywiadu z pacjentem i bardzo często kieruje go na badania diagnostyczne, obejmujące wykonanie zdjęcia rentgenowskiego. Dzięki niemu będzie można zauważyć toczące się w stawie zmiany zwyrodnieniowe, jeśli takie u danej osoby występują. Medyk może też zalecić zrobienie badań laboratoryjnych, których wyniki potwierdzą lub zaprzeczą tezie, że w ustroju brakuje pewnych mikro i makroelementów oraz rozjaśnią, czy organizm pacjenta został zaatakowany przez jakieś schorzenie. Ponadto niekiedy osoba uskarżająca się na strzelanie w stawie kolanowym zostanie poddana badaniu artroskopowemu. Analiza tego badania przydaje się m.in. do stwierdzenia stopnia ubytku, czy zniszczenia np. chrząstki stawowej.
Poza tym jeśli lekarz uzna to za konieczne, wyśle pacjenta na precyzyjniejsze od RTG badanie obrazowe – rezonans magnetyczny lub tomografię komputerową.
Reklama
Co na strzelające stawy?
Na podstawie postawionej diagnozy lekarz zaleci odpowiednią terapię. W przypadku strzelających stawów może ona bazować na farmakologii, różnych zabiegach przyspieszających regenerację tkanki chrzęstnej, redukujących ból w trzaskającym stawie, czy też zwiększających ilość mazi w stawie.
Jakie preparaty stosuje się na strzelające stawy? Leki, na jakich opiera się kurację w tym przypadku, to głównie środki przeciwzapalne, a także preparaty zawierające kwas hialuronowy (często aplikuje się je w postaci zastrzyków) oraz glukozaminę, witaminę C, kolagen i chondroitynę. Można też wypróbować nową metodę, jaką są iniekcje z wysokopłytkowego osocza.
Co jeszcze jest dobre na strzelające stawy? Leczenieopiera się również na redukcji masy ciała, o ile za trzaski stawowe odpowiada otyłość. W takim przypadku najlepiej skonsultować się z dietetykiem.
Co więcej na strzelanie w stawach mogą pomóc także kąpiele siarczkowo-siarkowodorowe, które wspierają chrząstkę stawową pod względem budulcowym.
Naturalnie skutecznym rozwiązaniem problemu ze strzelającymi stawami są odpowiednio dopasowane do danej osoby ćwiczenia wzmacniające ale także rozluźniające kłopotliwy staw, a także zabiegi fizjo- i fizykoterapeutyczne.
Reklama
Dieta na strzelające stawy
Jakie są jeszcze sprawdzone metody na strzelające stawy? Dieta na stawy to jeden ze sposobów na zdrowe, mocne i stabilne stawy. Najwłaściwiej byłoby udać się do dietetyka, który w oparciu o diagnozę lekarską skomponuje indywidualną dietę dla pacjenta.
Nie zawsze jednak można skorzystać z takiej ewentualności. Co jeść na strzelające stawy, jak komponować codzienne posiłki? Z pewnością jadłospis każdego dnia powinien bazować na takim składniku jak białko, które m.in. buduje chrząstkę stawową oraz mięśnie. Można go znaleźć np. w nabiale, cielęcinie, drobiu, czy rybach.
Kolejnym komponentem, na który należy postawić dbając o swoje stawy, jest witamina D. Występuje ona m.in. w rybach takich jak łosoś, dorsz, tuńczyk, śledź, a także w żółtkach jaj, żółtym serze, pieczarkach, kurkach i podgrzybkach.
Kwas tłuszczowy omega-3 to następny ważny element jadłospisu nastawionego na mocne stawy. Nie brakuje go w rybach, skorupiakach, tofu, czy orzechach włoskich.
Pomocne na stawy są także przeciwutleniacze (chodzi głównie o witaminę C i E), czyli np. zielona pietruszka, porzeczka, truskawka, kiwi, orzechy i olej rzepakowy.