Fresubin original o smaku czekoladowym, -o smaku waniliowym - skład
100 ml diety (o smaku czekoladowym lub waniliowym) zawiera: 3,8 g białka (białko mleka i soi), 3,4 g tłuszczów (w tym 0,3 g nasyconych kwasów tłuszczowych, 2,2 g jednonienasyconych kwasów tłuszczowych i 0,9 g wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, nie więcej niż 0,8 mg cholesterolu), 13,8 g węglowodanów, smak czekoladowy - 0,35 g błonnika; witaminy: 120 µg witaminy A, 300 µg β-karotenu, 2 µg witaminy D3, 3 mg witaminy E, 16,7 µg witaminy K1, 0,23 mg witaminy B1, 0,32 mg witaminy B2, 0,33 mg witaminy B6, 0,6 µg witaminy B12, 15 mg witaminy C, 3 mg nikotynamidu, 1,2 mg kwasu pantotenowego, 50 µg kwasu foliowego, 7,5 µg biotyny, mg witaminy C oraz 20 mg choliny; składniki mineralne: 75 mg sodu, 125 mg potasu, 85 mg chloru, 60 mg wapnia, 47 mg fosforu, 20 mg magnezu, 47 mg fosforu, 2 mg żelaza, 1,5 mg cynku, 300 µg miedzi, 0,4 mg manganu, 0,2 mg fluoru, 30 µg jodu, 15 µg molibdenu, 10 µg selenu i 10 µg chromu. Wartość energetyczna 100 ml: 420 kJ (100 kcal). Osmolalność: 380 mOsm/kg H2O; osmolarność: 330 mOsm/l.
Reklama
Fresubin original o smaku czekoladowym, -o smaku waniliowym - działanie
Dietetyczny środek spożywczy specjalnego przeznaczenia medycznego. Zbilansowana dieta pozbawiona laktozy i glutenu.
Reklama
Fresubin original o smaku czekoladowym, -o smaku waniliowym - wskazania
Całkowite lub uzupełniające odżywianie dojelitowe pacjentów z ryzykiem niedożywienia.
Reklama
Fresubin original o smaku czekoladowym, -o smaku waniliowym - przeciwwskazania
Choroby przewodu pokarmowego uniemożliwiające odżywianie drogą doustną (np. atonia jelit, niedrożność), zaburzenia wchłaniania składników preparatu. Nie stosować dożylnie. Dzieci do ukończenia 1 rż.
Reklama
Fresubin original o smaku czekoladowym, -o smaku waniliowym - dawkowanie
Doustnie lub przez zgłębnik: w wyłącznym żywieniu zazwyczaj 1500 ml dziennie; jako uzupełnienie diety - 500 ml dziennie. Dawkę należy zwiększać stopniowo.
Reklama
Fresubin original o smaku czekoladowym, -o smaku waniliowym - uwagi
U pacjentów ze zmniejszoną tolerancją glukozy należy kontrolować stężenie glukozy we krwi i moczu. Podczas stosowania należy monitorować bilans wodny.