Co to jest grasica?
Grasica jest gruczołem wydzielania wewnętrznego. Położona jest pośrodkowo, poniżej gruczołu tarczowego i do przodu od tchawicy. Grasica powiększa się do 2-3 roku życia, a od okresu dojrzewania zanika (ulega inwolucji) na rzecz tkanki tłuszczowej. W okresie dojrzewania waży ok. 25g, po czym w wieku senioralnym zmniejsza się nawet do wagi 0,5 g.
Co ważne, grasika odpowiada za produkcję szerszej grupy hormonów, jak:
- tymopentyna,
- tymostymulina,
- tymozyna,
- tymulina,
- tymopoetyna,
- grasiczy czynnik hormonalny.
Reklama
Budowa grasicy
Grasica składa się z dwóch płatów :
- płata prawego (lobus dexter),
- płata lewego (lobus sinister).
Każdy płat zbudowany jest z tkanki limfatycznej, między którą wnikają pasma tkanki łącznej, pochodzące z torebki otaczającej grasicę. Pasma te dzielą płaty na płaciki zwane zrazikami (lobuli thymi) oraz wnikają w głąb miąższu grasicy gdzie towarzyszą jej naczyniom i nerwom.
Reklama
Funkcje grasicy
Jest niezbędna dla prawidłowego rozwoju odporności organizmu. W okresie zarodkowym limfocyty produkowane w szpiku kostnym dostają sie do grasicy, gdzie „uczą“ się rozpoznawania obcych tkanek, a następnie wędruja do innych narządów chłonnych, które dopiero w życiu pozapłodowym przejmuja funkcję wytwarzania tych ciałek krwi.
Limfocyty grasicze (limfocyty T) lokalizują się w śledzionie (w grudkach śledzionowych) oraz w węzłach chłonnych na granicy kory i rdzenia. Obszary te nazywamy grasiczozależnymi. Ponadto grasica pełni funkcję gruczołu wydzielania wewnętrznego. Uwalniana przez nią tymozyna, wpływa na czynność komórek T od chwili, gdy opuszczaja one grasicę- pod jej wpływem kończy się etap rozwoju limfocytów a rozpoczyna ich aktywności immunologiczna.
Czytaj również: