Reklama
Co na śniadanie dla cukrzyka?
Co jeść na śniadanie przy cukrzycy? Które produkty ograniczać? Zaleca się:
- białe pieczywo zastąpić pieczywem pełnoziarnistym; do przyrządzania posiłków używać mąki pełnoziarnistej zamiast rafinowanej (jak np. biała pszenna);
- dżemy i marmolady zastąpić bananem (rozgniecionym lub siekanym), niskotłuszczowym serem, twarożkiem z krojonymi daktylami lub masłem orzechowym (bez soli, cukru i oleju palmowego);
- masło w diecie cukrzycowej zamienić na olej roślinny (np. rzepakowy) i oliwę z oliwek lub miękką margarynę;
- uważnie czytać etykiety – zwracając szczególną uwagę na zawartość węglowodanów (zwłaszcza węglowodanów prostych, dodanych i cukrów wolnych) oraz niezdrowych tłuszczów;
- rogaliki, ciastka i babeczki na śniadaniu dla cukrzyka powinny pojawiać się tylko sporadycznie.
Wbrew obiegowym opiniom, osoby z cukrzycą mogą jeść jajka. Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej (NCEŻ) wśród produktów zalecanych wymienia nie tylko jajka gotowane na miękko, na twardo i w koszulkach, ale również jajecznicę i omlet – smażone bez tłuszczu lub na niewielkiej ilości. To dobre źródła pełnowartościowego białka, kwasów omega-3, lecytyny, witamin rozpuszczalnych w tłuszczach i składników mineralnych.
Na śniadanie cukrzyka nie należy podawać jajek z majonezem i smażonych na dużej ilości tłuszczu, zwłaszcza na maśle, boczku, smalcu lub słoninie. Niewskazane są również oleje tropikalne (palmowy, kokosowy) i margaryny twarde.
Reklama
Śniadanie dla cukrzyka typu 2
Według aktualnych wytycznych Polskiego Towarzystwa Diabetologicznego (2023), osoby z cukrzycą powinny:
- stosować się do zasad zdrowej zbilansowanej diety,
- kontrolować wielkość porcji i ilość spożywanych węglowodanów,
- ograniczać sól kuchenną – do 5 g dziennie (2300 mg sodu/dzień),
- przestrzegać regularnego spożywania posiłków, w tym śniadania.
Przygotowując śniadanie dla cukrzyka typu 2, warto mieć na uwadze, że głównym celem leczenia – obok kontroli metabolicznej choroby – jest uzyskanie i utrzymanie odpowiedniej masy ciała. Dlatego bardzo istotna jest całkowita kaloryczność diety, ustalana indywidualnie, stosownie do wieku, trybu życia, aktualnej wagi.
Co na śniadanie dla cukrzyka typu 2? Crostini z pełnoziarnistej bagietki, warzyw i szynki – propozycja dla wszystkich domowników. NCEŻ osobom z cukrzycą zaleca chude wędliny, najlepiej domowe: szynki gotowane, wędliny drobiowe i pieczony schab.
Crostini – składniki (4-5 porcji):
- 1 bagietka pełnoziarnista (300 g)
- 8 pomidorków koktajlowych
- 1 czerwona papryka
- 4 pieczarki
- 1 plaster chudej szynki
- 70 g ugotowanego szpinaku (odcedzonego i odciśniętego)
- 2 cebule dymki
- 75 g chudego sera dojrzewającego
Crostini na śniadanie dla diabetyka – przygotowanie:
- Pomidorki, paprykę i pieczarki pokroić w plasterki, szynkę – w cienkie paski. Cebule posiekać.
- Warzywa wstępnie zapiec na rozgrzanej patelni grillowej.
- Bagietkę pokroić na 15-16 kromek (o grubości 1,5 cm). Zrumienić z obu stron na patelni grillowej.
- Na kromkach ułożyć wszystkie dodatki i posypać tartym serem. Zapiekać, aż crostini lekko zbrązowieje. Podawać na gorąco.
Śniadanie dla cukrzyka typu 1
Dieta osób z dobrze wyrównaną cukrzycą typu 1 i prawidłową masą ciała jest mniej restrykcyjna niż w cukrzycy typu 2. Polskie Towarzystwo Diabetologiczne zaleca unikać węglowodanów łatwo przyswajalnych i stosować się do ogólnych zasad zdrowego żywienia.
Podczas śniadania dla cukrzyka typu 1 istotna może być kolejność podawania żywności z różnych grup. Za korzystne uważa się spożywanie źródeł białka (takich jak warzywa, mięso i ryby) przed produktami skrobiowymi.
Eksperci NCEŻ i Medycyny Praktycznej proponują pierwsze śniadanie dla diabetyka o niskim indeksie glikemicznym, uzyskanym dzięki dodaniu produktów bogatych w błonnik. Kanapki z dwóch kromek chleba żytniego pełnoziarnistego z margaryną miękką można połączyć z sałatką z indyka, jogurtem niskotłuszczowym i herbatą.
Sałatka z indyka – przepis na śniadanie dla cukrzyka typu 1:
- 20 g pieczonego udka indyka pokroić w kostkę i ułożyć na kilku liściach sałaty lodowej.
- Dodać 5 krążków papryki czerwonej.
- Skropić sokiem z cytryny i 1 łyżeczką oleju rzepakowego.
- Udekorować zieloną pietruszką.
Uwzględniając zalecenia PTD (mięso przed produktami skrobiowymi), sałatkę z indykiem należy spożyć przed pieczywem pełnoziarnistym. Na zakończenie zdrowego śniadania dla cukrzyka typu 1 można podać mało dojrzałego banana – z zielonkawą skórką (dobre źródło skrobi opornej, która może poprawiać glikemię poposiłkową) i jogurt niskotłuszczowy.
NCEŻ zaleca spożywanie owoców z produktami dostarczającymi białko lub tłuszcz. Takie połączenie wydłuża czas trawienia, zapobiegając nagłym wzrostom poziomu glukozy i insuliny po posiłku.
Miłośnikom mniej wytrawnych śniadań poleca:
- jogurt naturalny z garścią malin i garstką orzechów lub pestek;
- pełnoziarniste naleśniki z twarożkiem i świeżymi brzoskwiniami.
Reklama
Drugie śniadanie dla cukrzyka
NCEŻ zaleca, aby podczas posiłków, również podczas drugiego śniadania dla cukrzyka, połowę talerza zajmowały warzywa i owoce (ok. 400g dziennie) w proporcji: 75 proc. warzyw i 25 proc. owoców.
Źródła węglowodanów w diecie (jak pełnoziarniste pieczywo, kasze, ryże, makarony) powinny wchodzić w skład większości posiłków i zajmować 1/4 talerza. Zaleca się, by źródła białka (mięso, ryby, jajka, mleko, rośliny strączkowe) również zajmowały 25% talerza i stanowiły element każdego posiłku.
Wskazane są niskotłuszczowe produkty mleczne i chude mięsa, które 1-2 razy w tygodniu należy zastąpić rybami i minimum 1 raz w tygodniu nasionami roślin strączkowych.
Niewielkie ilości tłuszczu (nienasyconych kwasów tłuszczowych) powinny znaleźć się w każdym posiłku. Zalecane są m.in. oleje roślinne, a także orzechy, nasiona i pestki.
Na 2 śniadanie dla cukrzyka warto sięgnąć po umiarkowaną porcję sałatki z piersi kurczaka, dyni i rukoli. Można sięgnąć również po jajka z pieczarkami i szpinakiem.
Jajka z pieczarkami i szpinakiem – składniki dla 2 osób:
- 125 g pieczarek portobello
- 75 g pieczarek płaskich
- 2 łyżeczki octu balsamicznego
- 60 g liści młodego szpinaku
- 2 jajka
- 2 kromki chleba pełnoziarnistego na zakwasie (2 x 60 g)
- 2 łyżeczki oliwy z oliwek
Drugie śniadanie dla cukrzyka – przygotowanie:
- Pieczarki pokroić w grube plastry.
- 1 łyżeczkę oliwy z oliwek rozgrzać na patelni z powłoką nieprzywierającą. Pieczarki podsmażać przez 5 minut, mieszając. Dodać ocet balsamiczny i podgrzewać jeszcze przez 2 minuty. Dodać szpinak, wymieszać, odcedzić.
- Zrobić jajka sadzone – smażyć przez ok. 3 minuty na 1 łyżeczce oliwy z oliwek (na nieprzywierającej patelni).
- Sałatkę wyłożyć na chleb pełnoziarnisty.
- Każdą kromkę udekorować porcją sałatki z pieczarek i szpinaku. Na wierzch wyłożyć jajko. Doprawić świeżo mielonym czarnym pieprzem.