Reklama
Co na śniadanie dla cukrzyka?
Dania dla cukrzyka niezależnie od typu choroby jaki posiada, powinny bazować przede wszystkim na zasadach prawidłowego żywienia człowieka. Dzięki temu, poprzez odpowiedni dobór produktów, spokojnie może spożywać takie posiłki, jak jego domownicy.
Nie powinno w nim zabraknąć źródeł:
- pełnoziarnistych produktów zbożowych (np. pieczywo żytnie razowe, płatki owsiane górskie, orkiszowe czy gryczane, otręby, mąka pełnoziarnista o wysokim typie, kasze),
- warzyw (im różnorodniej tym lepiej),
- chudego nabiału (np. jogurt naturalny, twaróg półtłusty, kefir, jogurt typu greckiego bez tłuszczu),
- jaj,
- chudego mięsa (drób, polędwica wieprzowa czy też schab).
Warto do diety włączyć także tłuszcze roślinne, w tym margarynę miękką dobrej jakości, oleje (np. oliwa z oliwek, olej rzepakowy) czy też pestki i orzechy.
Śniadanie cukrzyka może zawierać również owoce. Jakie owoce dla diabetyka? Najlepiej, jeżeli będą one sezonowe lub mrożone. Cukrzycy komponując posiłki powinni zadbać o to by pojawiły się w nich naturalne produkty z różnorodnych grup artykułów spożywczych.
Dzięki temu dostarczą niezbędnych składników, co przełoży się na korzyści dla zdrowia m.in. uniknięcie powikłań cukrzycy czy też poprawę samopoczucia.
Reklama
Śniadanie dla cukrzyka typu 2
Zbilansowane śniadanie dla diabetyka powinno zawierać białko, tłuszcz i węglowodany w odpowiednich proporcjach. Sprawdzą się tu doskonale potrawy na bazie jaj np. jajecznica z pieczywem i warzywami, szakszuka czy kanapki z jajkiem gotowanym na twardo i sałatką.
Śniadanie dla cukrzyka typu 2, podobnie jak inne dania dla cukrzyków typu 2, może opierać się również na naturalnym nabiale np. twarożek z warzywami czy jogurt z otrębami i owocami. Do diety warto również włączyć strączki (np. ciecierzycę, soczewicę, fasolę), przy ich użyciu można stworzyć różnorodne pasty kanapkowe.
Jaja gotowane w pomidorach z jarmużem i ciecierzycą (szakszuka)
Składniki:
- Jaja kurze surowe – 2 sztuki
- Ciecierzyca konserwowa, bez zalewy – 4 łyżki
- Jarmuż – ½ szklanki
- Pomidory krojone w puszce – ¾ szklanki
- Czosnek – 1 ząbek
- Szczypiorek – 1 łyżka
- Oliwa z oliwek – 1 łyżka
- Sól, pieprz, kurkuma, papryka słodka mielona, papryka ostra mielona
Sposób przygotowania:
- Czosnek obierz i posiekaj.
- Jarmuż opłucz, usuń grube łodygi, a liście porwij.
- Ciecierzycę odsącz z zalewy i opłucz.
- Na rozgrzanej patelni z tłuszczem podsmaż czosnek. Następnie dodaj pomidory oraz przyprawy i smaż przez około 5 minut. Kiedy pomidory zgęstnieją dodaj jarmuż oraz ciecierzycę i smaż jeszcze przez około 2 minuty.
- Na patelnię wbij jajka, zmniejsz ogień i gotuj pod przykryciem przez około 3 minuty, aż białko się zetnie (żółtko powinno zostać płynne lub półpłynne - wedle preferencji).
- Gotowe danie posyp posiekanym szczypiorkiem.
Śniadanie dla cukrzyka typu 1
Śniadanie diabetyka nie musi być bardziej skomplikowane od tradycyjnego śniadania. Wystarczy tylko przestrzegać zasad żywienia w diecie cukrzycowej.
Doskonale na śniadanie dla cukrzyka typu 1 sprawdzą się kanapki na razowym pieczywie z pastą warzywną lub szynką drobiową i warzywami. Bardzo dobrym rozwiązaniem są jajka w przeróżnej formie podane z warzywami i chlebem żytnim.
Kanapki z pastą z pomidorów suszonych i rukolą
Składniki:
- Chleb żytni razowy – 2 kromki
- Pomidor suszony w oleju – 4 plastry
- Pomidor – 1 sztuka
- Słonecznik łuskany, nasiona – 2 łyżeczki
- Rukola – ½ szklanki
- Pieprz
Sposób przygotowania:
- Odsączone z zalewy suszone pomidory i obrane ze skórki świeże pomidory wraz z pestkami i przyprawami wrzuć do blendera i zmiksuj na pastę.
- Pieczywo pokrój i posmaruj pastą.
- Kanapki udekoruj rukolą.
Reklama
Drugie śniadanie dla cukrzyka
Drugie śniadanie dla cukrzyka powinno opierać się na tych samych zasadach co pierwszy posiłek w ciągu dnia. Warto żeby w tym daniu znalazły się świeże warzywa, produkty pełnoziarniste oraz źródło białka.
Dobrą propozycją są kanapki z hummusem i warzywami lub serek wiejski z warzywami. Do takiego posiłku można dodać orzechy lub nasiona. Należy również pamiętać, że dieta cukrzycowa nie musi wiązać się z eliminacją owoców i mogą się one pojawić na drugie śniadanie.
Ważne, żeby wybierać te o średnim indeksie glikemicznym i łączyć je z źródłem białka oraz tłuszczu. Przykładem takiego posiłku może być twarożek z orzechami włoskimi i borówkami. Cukrzycy powinni również unikać spożywania owoców w formie rozdrobnionej np. koktajli i wybierać te mniej dojrzałe.
Serek z papryką i oliwkami
Składniki:
- Serek wiejski – ¾ szklanki
- Oliwki zielone – 20 g
- Papryka – ¼ sztuki
- Pieprz
Sposób przygotowania:
- Paprykę umyj i pokrój w kostkę.
- Serek wyłóż do miseczki i wymieszaj z papryką, oliwkami i pieprzem.
Hummus z pomidorem, pieczywo
Składniki:
- Hummus tradycyjny z ciecierzycy – 40 g
- Pomidor – 1 szuka
- Chleb żytni razowy - 1 kromka
Sposób przygotowania:
- Warzywo umyj i pokrój.
- Pieczywo posmaruj hummusem i zjedz z warzywami.