Zioła do sałatek
Jakie zioła do sałatek warto mieć w swoim domu?
1. Bazylia - to klasyczna przyprawa do pomidorów, choć możemy jej użyć również do innych warzyw i potraw. Drobno posiekana świetnie nadaje się do sosów, dań mięsnych i ryb. Aby zachować jej niepowtarzalny aromat i zielony kolor, dodawaj ją w ostatniej chwili przed podaniem.
2. Cząber ogrodowy - nadaje się do zielonej sałaty i sałat mieszanych. Jest nieodzowny w sałatkach z dodatkiem fasoli. Wchodzi w skład prowansalskiej mieszanki ziołowej.
3. Estragon - szczególnie polecany do sałatek z ogórków i cukinii. Listki zawsze drobno siekamy. Można włożyć kilka gałązek do octu z białego wina, wówczas będziemy mieli świetny ocet do sałatek o wyjątkowym zapachu.
4. Trybula - ma wyjątkowy i delikatny zapach. Nadaje się do wszystkich sałatek i jest niezbędnym składnikiem zielonego sosu frankfurckiego. Dodajemy ją do sałatek tuż przed podaniem na stół.
5. Lubczyk - ma niesamowity słodko-gorzki smak, drobno pokrojony nadaje się do sałatek i zup. Zawsze dodajemy go niewiele, bo inaczej zdominuje smak potrawy.
6. Mięta - idealna do mizerii, sałatek owocowych, sosów na bazie jogurtu, napojów, a listek dodany do herbaty sprawi, że zyska ona wyjątkowy aromat. Do sałatek listki drobno kroimy.
7. Anyż - posiada delikatny, orzechowy smak. Dodajemy do sałatek w niewielkich ilościach.
8. Rozmaryn - świetne sprawdza się hodowany na balkonie lub na parapecie w kuchni. Doskonały do pieczeni, sosów, aromatyzowania oliwy i octu. Można dodawać do sałatek i potraw z grzybów.
9. Szałwia - doskonała do sałatek z buraka, pomidorów, selera. Idealna do sosów i mięsa.
10. Tymianek - we Francji najczęściej używane zioło. Służy jako pikantny dodatek do sałatek, sałatki z fasoli, pomidorów, cukinii oraz sera.
11. Melisa - intensywny, cytrynowy smak. Doskonały dodatek do sałatek mieszanych. Dodajemy do potraw w ostatniej chwili.
12. Kolendra - można dodawać do sałatek, zup, dań z roślin strączkowych, potraw z jaj, do drobiu i ryb. Jako przyprawę używa się także świeże ziele kolendry.
Czytaj też:
- Zioła lecznicze w domu - rodzaje i uprawa
- Morwa biała nie tylko na odchudzanie – właściwości i działanie
- Zioła, które leczą
- Glutaminian sodu - czy glutaminian monosodowy jest szkodliwy?
Ewa Pol