Źle obliczone PPM i CPM
Przyznaj się – kiedy ostatnio analizowałeś swoje dziennie zapotrzebowanie kaloryczne, z uwzględnieniem parametru PPM?
Poznanie tych danych jest ważne z dwóch, kluczowych względów. Po pierwsze – potwierdza to, że teorie o skuteczności diet 1000kcal są nieprawdziwe i przynoszą ogrom szkodliwych objawów. Po drugie – pozwalają lepiej poznać swój organizm.
- PPM to umowny wskaźnik, pozwalający określić ilość energii, która jest niezbędna do podtrzymania podstawowych funkcji życiowych organizmu (zarówno w stanie spoczynku, jak i w optymalnych warunkach otoczenia). Więcej o PPM przeczytasz na naszym blogu.
- CPM - wskaźnik, uwzględniający ilość kalorii, która jest niezbędna do zaspokojenia potrzeb, z uwzględnieniem podejmowanej aktywności.
W obliczeniu PPM potrzebne będą takie dane, jak: wiek, masa ciała i wzrost. Do CPM dolicza się poziom aktywności (od zerowej, po bardzo wzmożoną).
Wyliczenie tych parametrów jest niezbędne, aby dowiedzieć się, ile kalorii potrzebuje Twój organizm do schudnięcia, utrzymania wagi lub nabrania masy tłuszczowej. Biorąc pod uwagę, że każdy organizm jest inny, a sztywne diety Xkalorii nie mają racji bytu – parametr ten może być niezwykle pomocny w tworzeniu dziennego jadłospisu. Może się bowiem okazać, że dotychczasowo jadłeś za dużo lub za mało, dlatego tak trudno jest ci zrealizować swój cel.
Reklama
Złe proporcje mikro i makroskładników
Zastanawiałeś się kiedyś, czy jesz wystarczającą ilość białka lub tłuszczy? Wbrew pozorom – nie tylko kaloryczność dań ma znaczenie dla osiągnięcia wymarzonej sylwetki czy wyników. Dlatego też wszelkie diety restrykcyjne i eliminujące dużą grupę produktów, powinny być skonsultowane z lekarzem, który na bazie badań laboratoryjnych stwierdzi, czy dana dieta jest dla Ciebie odpowiednia (np. wegańska https://pysznafabryka.catering/nasze-diety/vegan/)
Przyjmuje się, że należy spożywać co najmniej 1g białka na każdy kilogram masy ciała. W przypadku niedożywienia wartość ta rośnie do 1.2g, a w skrajnych problemach i dolegliwościach - nawet do 1.5g/kg masy ciała.
Poziom tłuszczy powinien stanowić około 30% (nieco inaczej procent ten rozkłada się na diecie ketogenicznej). Przykładowo więc kobieta jedząca 2300kcal dziennie, powinna jeść około 77g tłuszczy.
Dziennie zapotrzebowanie na węglowodany, w standardowej diecie, wynosi około 130g, co stanowi za 45-65% energii. W kategorii węglowodanów mamy na myśli zarówno warzywa i owoce, jak i pełnoziarniste produkty zbożowe, nasiona strączkowe i przetwory mleczne.
Oczywiście oprócz powyższych elementów, ważne jest także dostarczanie błonnika, witamin i minerałów. Ich niedobory (weryfikowane poprzez badanie krwi) należy uzupełniać zarówno za pośrednictwem diety (https://pysznafabryka.catering/catering-dietetyczny/warszawa/), jak i suplementów. W przypadku tych ostatnich, pamiętaj, aby unikać kompleksów witamin, które mogą nie poradzić sobie z konkretnym problemem i specyficznym niedoborem (np. żelaza).
Reklama
Nieregularność posiłków
Twój organizm wymaga, regularnego dostarczania energii, którą będzie mógł wydatkować przez cały dzień. Duże przerwy lub nieregularne jedzenie sprawia, że czuje się rozregulowany i „niepewny”. W tej obawie zaczyna gromadzić tłuszcz na wypadek głodówki. Może także dochodzić do spadku poziomu glukozy we krwi. Spadek glukozy ma wpływ nie tylko na koncentrację, ale także może przyczynić się do problemów w obrębie glikemii całego organizmu. Obecnie Instytut Żywności i Żywienia zaleca spożywanie od 4 do 5 posiłków dziennie, w regularnych 3-4 godzinnych odstępach.
Regularny posiłek to stała dostawa paliwa, a tym samym – stały poziom energii i doskonały metabolizm. W walce z dotychczasową nieregularnością pomoże Ci np. dieta pudełkowa – tj. Pyszna Fabryka catering.