Reklama
Słabej jakości herbata
Największym herbacianym grzechem jest użycie słabej jakości herbaty. To nie w sposobie parzenia herbaty w torebce może leżeć problem, ale w tym co się w tej saszetce znajduje. Jeśli liczymy na to, że herbata z popularnych sieciowych marketów będzie smakowała jak herbata z dobrej herbaciarni, to niestety możemy się z tą wizją pożegnać.
Dlatego pierwsza zasad brzmi: wybieraj dobrej jakości herbatę w listkach, zamkniętą w torebkę! Jak poznać dobrą herbatę? Najlepszego gatunku herbaty składają się z całych listków, a na opakowaniu powinien znajdować się skład oraz miejsce pochodzenia herbaty. Wysokiej jakości herbaty w saszetkach znajdziecie na Coffeedesk.pl!
Reklama
Zbyt długie parzenie
Jeśli sięgamy po herbatę w torebce to pewnie z powodu życia w niedoczasie. Warto jednak skupić się przez chwilę i ustawić stoper (na przykład na kuchence lub w telefonie) na odpowiedni czas, w którym powinna parzyć się herbata. Łatwo jest zalać torebkę i popędzić optymalizować czas w innych miejscach, żeby po kwadransie wrócić do lekko ciepłej, dramatycznie przeparzonej herbaty, którą wypijemy z wyrzutów sumienia, ale bez przyjemności.
Reklama
Nieodpowiednia temperatura
Jeśli chcemy zaparzyć czarną herbatę wodą, która zagotowała się dwadzieścia minut temu to możemy pożegnać się z wizją naparu pełnego smaku. Większość herbat potrzebuje temperatury w przedziale od 75 do 95 stopni, ale niektóre wymagają traktowania gorącą wodą, aby mogły się rozwinąć, dlatego warto zerknąć na opakowanie przed parzeniem, aby upewnić się jakiej temperatury potrzebuje nasza herbatka.
Reklama
Zła doza
Próba zaparzenia półlitrowego dzbanka herbaty z jedną saszetką może ukończyć się nie tyle niepowodzeniem, co otrzymaniem gorącej wody o smaku powidoków herbaty. Większość torebek zawiera dozę herbaty na 250 ml naparu, dlatego chcąc przygotować więcej naparu, warto wziąć to pod uwagę.
Reklama
Ponowne zalewanie herbat, które powinno parzyć się raz
Wszystko co dobre kiedyś się kończy i tak jest w przypadku parzenia niektórych herbat. Pierwsze zalanie da nam głęboki, pełny aromat, a każde kolejne poskutkuje nieprzyjemną goryczą i płaskim smakiem. Inaczej sprawa ma się z np. herbatą białą i zieloną, te możemy ponownie parzyć nawet trzy razy, więc wyrzucanie ich po pierwszym zalaniu byłoby z kolei marnotrawstwem!
Reklama
Jak parzyć herbatę w torebkach? Podsumowanie
Unikając powyższych błędów możecie być pewni, że Wasza herbata będzie miała lepszy smak i aromat! Warto jest parzyć herbatę w saszetkach dobrej jakości, w odpowiedniej temperaturze i czasie, przy zachowaniu odpowiedniej dozy i ilości zalań jakie przypadają na konkretny rodzaj herbaty.