Poznaj najlepsze zamienniki jajek w kuchni. Kliknij i sprawdź 👈🥚
Poznaj najlepsze zamienniki jajek w kuchni. Kliknij i sprawdź 👈🥚
Poznaj najlepsze zamienniki jajek w kuchni. Kliknij i sprawdź 👈🥚

5 błędów przy parzeniu herbaty w saszetkach - jak ich uniknąć

Wiadomo, że rytuały herbaciane mogą być bardzo przyjemne, ale nie da się ukryć, że parzenie herbaty w saszetkach jest wyjątkowo wygodne. Nie wymaga od nas robienia całego rytuału parzenia herbaty z zaparzaczem i dzbankiem, ale pozwala cieszyć się ciepłym, rozgrzewającym naparem. Jakie są podstawowe błędy w parzeniu herbaty z torebki i jak ich unikać? Oto krótki poradnik, czego nie robić, aby nasza herbata smakowała jak najlepiej.
Bledy-przy-parzeniu-herbaty
źródło: materiały partnera
Spis treści

Reklama

Słabej jakości herbata

Największym herbacianym grzechem jest użycie słabej jakości herbaty. To nie w sposobie parzenia herbaty w torebce może leżeć problem, ale w tym co się w tej saszetce znajduje. Jeśli liczymy na to, że herbata z popularnych sieciowych marketów będzie smakowała jak herbata z dobrej herbaciarni, to niestety możemy się z tą wizją pożegnać.

Dlatego pierwsza zasad brzmi: wybieraj dobrej jakości herbatę w listkach, zamkniętą w torebkę! Jak poznać dobrą herbatę? Najlepszego gatunku herbaty składają się z całych listków, a na opakowaniu powinien znajdować się skład oraz miejsce pochodzenia herbaty. Wysokiej jakości herbaty w saszetkach znajdziecie na Coffeedesk.pl!

Reklama

Zbyt długie parzenie

Jeśli sięgamy po herbatę w torebce to pewnie z powodu życia w niedoczasie. Warto jednak skupić się przez chwilę i ustawić stoper (na przykład na kuchence lub w telefonie) na odpowiedni czas, w którym powinna parzyć się herbata. Łatwo jest zalać torebkę i popędzić optymalizować czas w innych miejscach, żeby po kwadransie wrócić do lekko ciepłej, dramatycznie przeparzonej herbaty, którą wypijemy z wyrzutów sumienia, ale bez przyjemności.

Reklama

Nieodpowiednia temperatura

Jeśli chcemy zaparzyć czarną herbatę wodą, która zagotowała się dwadzieścia minut temu to możemy pożegnać się z wizją naparu pełnego smaku. Większość herbat potrzebuje temperatury w przedziale od 75 do 95 stopni, ale niektóre wymagają traktowania gorącą wodą, aby mogły się rozwinąć, dlatego warto zerknąć na opakowanie przed parzeniem, aby upewnić się jakiej temperatury potrzebuje nasza herbatka.

Reklama

Zła doza

Próba zaparzenia półlitrowego dzbanka herbaty z jedną saszetką może ukończyć się nie tyle niepowodzeniem, co otrzymaniem gorącej wody o smaku powidoków herbaty. Większość torebek zawiera dozę herbaty na 250 ml naparu, dlatego chcąc przygotować więcej naparu, warto wziąć to pod uwagę.

Reklama

Ponowne zalewanie herbat, które powinno parzyć się raz

Wszystko co dobre kiedyś się kończy i tak jest w przypadku parzenia niektórych herbat. Pierwsze zalanie da nam głęboki, pełny aromat, a każde kolejne poskutkuje nieprzyjemną goryczą i płaskim smakiem. Inaczej sprawa ma się z np. herbatą białą i zieloną, te możemy ponownie parzyć nawet trzy razy, więc wyrzucanie ich po pierwszym zalaniu byłoby z kolei marnotrawstwem!

Reklama

Jak parzyć herbatę w torebkach? Podsumowanie

Unikając powyższych błędów możecie być pewni, że Wasza herbata będzie miała lepszy smak i aromat! Warto jest parzyć herbatę w saszetkach dobrej jakości, w odpowiedniej temperaturze i czasie, przy zachowaniu odpowiedniej dozy i ilości zalań jakie przypadają na konkretny rodzaj herbaty.

Czy ten artykuł był dla Ciebie pomocny?
Dziękujemy za przeczytanie naszego artykułu do końca.
Jeśli chcesz być na bieżąco z informacjami na
temat zdrowia i zdrowego stylu życia,
zapraszamy na nasz portal ponownie!
Specjaliści współpracujący z medme
25674

Wojciech Ziółkowski

magister farmacji

Poznaj mnie
25626

Katarzyna Kulig

dermatolog i wenerolog

Poznaj mnie
25675

Marzena Rojek-Ledwoch

dietetyczka, psychodietetyczka

Poznaj mnie
25676

Kamila Pawłowska

dietetyk kliniczny, psychodietetyk

Poznaj mnie
25625

Sylwia Borowska

doktor nauk farmaceutycznych

Poznaj mnie
25886

Magdalena Grosiak

diagnosta laboratoryjny

Poznaj mnie
25887

Magdalena Rutkowska

lekarz weterynarii

Poznaj mnie
25879

Anna Lewandowska

psychiatra dziecięcy

Poznaj mnie
25888

Jolanta Woźniak

prawnik

Poznaj mnie
Pokaż wszystkich
Więcej z kategorii Napoje
Właściwości soku pomidorowego. Na co pomaga sok z pomidorów?
Szklanka soku pomidorowego i koszyk z pomidorami
Sok pomidorowy – przepis na sok z wyciskarki i blendera
Dwie szklanki z sokiem pomidorowym
Nalewka z czosnku niedźwiedziego - właściwości. Jak ją zrobić i kiedy dawkować?
Nalewka z czosnku niedźwiedziego na białym tle
Podobne artykuły
Wypicie piwa a jazda samochodem
Ile trzyma jedno piwo i jak dużo można wypić przed prowadzeniem auta?
Woda z brzozy
Jakie właściwości ma woda brzozowa? Poznaj działanie i zastosowanie
Kobieta i mężczyzna trzymają w szklanych butelkach mleko kozie, między nimi koza
Kozie mleko - jakie ma właściwości i na co pomaga? Przeciwwskazania i skutki uboczne
Grzaniec alkoholowy
Grzaniec - jak go zrobić? Rodzaje, właściwości i przepis
Szklanka soku z selera naciowego i różne warzywa w kuchni
Sok z selera naciowego - czy warto go pić? Sprawdź, na co pomaga

Reklama


Sonda
Sonda redakcyjna
Na jakie cechy preparatu na blizny zwracasz największą uwagę?
Contractubex