Gruźlica – zapomniana choroba wraca na światowe salony❗ Czy grozi nam globalna epidemia? 🌍
Gruźlica – zapomniana choroba wraca na światowe salony❗ Czy grozi nam globalna epidemia? 🌍
Gruźlica – zapomniana choroba wraca na światowe salony❗ Czy grozi nam globalna epidemia? 🌍

5 nawyków żywieniowych, które negatywnie wpływają na Twoje samopoczucie

Dieta ma ogromny wpływ na wszystkie funkcje ustroju, w tym nasz nastrój, pamięć i koncentrację. Jeśli nie zaspokaja zapotrzebowania organizmu na wszystkie substancje, pojawiają się dokuczliwe dolegliwości. Niestety, wielu z nas wykształciło niewłaściwe nawyki żywieniowe, które mogą okazać się zgubne dla samopoczucia i ogólnego stanu zdrowia. Jak zapobiec ich negatywnym skutkom?
Przetworzone słodkości z prawej strony stołu, po lewej owoce.
źródło: Freepick
Spis treści

Spożywanie produktów wysoko przetworzonych

Zauważono, że spożywanie produktów o wysokim stopniu przetworzenia prowadzi do niedoborów substancji odżywczych. Gotowe dania i przekąski obfitują w tłuszcze trans, cukry proste i sól. W krajach zachodnich sięgamy po nie coraz częściej, aby zaoszczędzić czas, ale odbija się to negatywnie na naszym zdrowiu i samopoczuciu. Wspomniany nawyk żywieniowy prowadzi do niedoborów witamin, minerałów i błonnika. Poza tym sprzyja zaburzeniu prawidłowej mikrobioty jelitowej. Wszystko to negatywnie wpływa na funkcjonowanie układu nerwowego. Zwiększa ryzyko rozwoju depresji i stanów lękowych. Prowadzi do problemów z pamięcią i koncentracją. 

Dietetycy rekomendują dietę śródziemnomorską opartą na świeżych owocach, warzywach, produktach pełnoziarnistych i zdrowych tłuszczach. Mieszkańcy południa Europy, którzy spożywają sporo ryb, oliwek i orzechów, rzadziej zmagają się z depresją. Więcej informacji na ten temat znajdziesz w artykule: https://auraherbals.pl/blog/nutripsychiatria-dieta-dla-mozgu/ 

Reklama

Niedostateczne spożycie tłustych ryb morskich

Wiele osób nie lubi tłustych ryb morskich ze względu na ich specyficzny zapach i smak. Tymczasem stanowią źródło kwasów omega-3, które korzystnie wpływają na pracę układu nerwowego. Szacuje się, że sucha masa mózgu w aż 60% składa się z tłuszczów. Biorąc to pod uwagę, warto rozważyć suplementację kwasów omega-3, gdy z powodu diety jesteśmy narażeni na ich niedobór. Już przyjmowanie 1 grama tych zdrowych tłuszczów może poprawić naszą pamięć i koncentrację. Kwasy omega-3 zmniejszają też syntezę kortyzolu, czyli hormonu stresu. Pozwalają zatem cieszyć się lepszym samopoczuciem i działają przeciwzapalnie.

Reklama

Pomijanie suplementacji witaminy B12 na diecie wegańskiej

Przechodząc na dietę wegańską, należy pamiętać o suplementacji witaminy B12. Występuje ona wyłącznie w produktach pochodzenia zwierzęcego. Znajdziemy ją w mięsie, nabiale i jajach. Niedobór witaminy B12 sprzyja depresji, stanom lękowym, utrudnia koncentrację i powoduje zmęczenie.

Reklama

Styl życia prowadzący do niedoboru witaminy D

W naszej szerokości geograficznej często cierpimy na niedobór witaminy D. Choć powstaje ona w skórze pod wpływem promieni UV, to efektywna synteza zachodzi tylko od połowy kwietnia do połowy września. Niestety, nawet wówczas ekspozycja na słońce często okazuje się niewystarczająca. Poza tym występuje głównie w tłustych rybach morskich, których zazwyczaj spożywamy za mało. W przypadku niedoboru warto ją suplementować, gdyż wspiera powstawanie nowych neuronów i uczestniczy w syntezie neuroprzekaźników takich jak serotonina i dopamina. Wspomniane neurotransmittery odpowiadają za dobry nastrój.

Reklama

Spożywanie produktów bogatych w wapń zmniejsza przyswajalność magnezu

Dieta uboga w orzechy i nasiona sprzyja niedoborom magnezu. Wspomniany minerał gorzej przyswaja się również wtedy, gdy spożywamy duże ilości nabiału, który jest zasobny w wapń. Niedostateczna podaż magnezu wpływa negatywnie na pamięć, koncentrację i zdolność regulowania emocji. W sytuacjach stresowych trzeba spożywać go więcej, aby zaspokoić zwiększone zapotrzebowanie organizmu na ten składnik.

Czy ten artykuł był dla Ciebie pomocny?
Dziękujemy za przeczytanie naszego artykułu do końca.
Jeśli chcesz być na bieżąco z informacjami na
temat zdrowia i zdrowego stylu życia,
zapraszamy na nasz portal ponownie!
Specjaliści współpracujący z medme
25674

Wojciech Ziółkowski

magister farmacji

Poznaj mnie
25626

Katarzyna Kulig

dermatolog i wenerolog

Poznaj mnie
25675

Marzena Rojek-Ledwoch

dietetyczka, psychodietetyczka

Poznaj mnie
25676

Kamila Pawłowska

dietetyk kliniczny, psychodietetyk

Poznaj mnie
25625

Sylwia Borowska

doktor nauk farmaceutycznych

Poznaj mnie
25886

Magdalena Grosiak

diagnosta laboratoryjny

Poznaj mnie
25887

Magdalena Rutkowska

lekarz weterynarii

Poznaj mnie
25879

Anna Lewandowska

psychiatra dziecięcy

Poznaj mnie
25888

Jolanta Woźniak

prawnik

Poznaj mnie
Pokaż wszystkich
Więcej z kategorii Odżywianie
Najzdrowszy chleb – jaki na diecie? Zdrowe pieczywo
Chleb wieloziarnisty razowy
W czym jest gluten, a co nie zawiera glutenu? Gdzie najwięcej?
Produkty bez glutenu
Czy smalec gęsi ma właściwości lecznicze?
Gęsi smalec do smarowania
Podobne artykuły
Owsik pod mikroskopem
Czego nie lubi owsik? Dieta i zasady odżywiania
Ziemniaki
Zielone ziemniaki - czy można je jeść? Trucizna czy odmiana?
Pestki dyni po wysuszeniu
Pestki dyni - właściwości, kcal i wartości odżywcze. Jakie są przeciwwskazania?
Produkty do diety na zbilansowanie indeksu glikemicznego
Indeks glikemiczny - czym jest? Tabele produktów z niskim i wysokim IG
Jedzenie z glutaminianem sodu
Glutaminian sodu - jak dawkować? Szkodliwość i skutki uboczne

Reklama


Rewolucja w precyzji leczenia nowotworów 🙌
Sprawdź!