Gruźlica – zapomniana choroba wraca na światowe salony❗ Czy grozi nam globalna epidemia? 🌍
Gruźlica – zapomniana choroba wraca na światowe salony❗ Czy grozi nam globalna epidemia? 🌍
Gruźlica – zapomniana choroba wraca na światowe salony❗ Czy grozi nam globalna epidemia? 🌍

Albumina: działanie i leczenie. Gdzie kupić proszek?

Albumina to podstawowe białko występujące w płynach, takich jak krew czy mleko, a także we wszystkich przestrzeniach międzykomórkowych. Z kolei albumina ludzka jest zaawansowanym lekiem, pozyskiwanym z osocza krwi zdrowych dawców, stosowanym między innymi w terapii ciężkich poparzeń, a także schorzeń nerek. Środek ten dostępny jest na receptę i przyjmowany dożylnie.
Ręka z założonym wenflonem
źrodło:123RF
Spis treści

Czym jest albumina?

Albumina to podstawowe białko występujące w płynach, takich jak krew czy mleko, a także we wszystkich przestrzeniach międzykomórkowych. W osoczu krwi stanowi aż 60 procent wszystkich zawartych w nim białek. W organizmie ludzkim albuminy wytwarzane są przez wątrobę.

Z chemicznego punktu widzenia charakteryzują się niską masą cząsteczkową oraz, co najważniejsze, dobrą rozpuszczalnością i zdolnością wiązania cząsteczek wody. Dzięki temu spełniają istotną rolę dla prawidłowego funkcjonowania ustroju – regulują tak zwane ciśnienie onkotyczne (koloidoosmotyczne), sprawiając, że jego wartość w osoczu krwi jest wyższa, niż ciśnienie osmotyczne płynów tkankowych.

Zapobiega to przeciekaniu znajdującej się naczyniach krwionośnych wody wraz z elektrolitami do tkanek. 

Dodatkowo albuminy:

  • stanowią rezerwę białkową organizmu, 
  • utrzymują stały poziom pH (funkcja tzw. buforowania), 
  • działają antyoksydacyjnie, zwalczając aktywność wolnych rodników
  • pełnią rolę transportową, przenosząc:

o  kwasy tłuszczowe, 

o  hormony, 

o  witaminy, 

o  metale ciężkie

o  tlenek azotu

o  dwutlenek węgla

o  barwniki żółciowe

o.  niektóre leki (np. antybiotyki)

Reklama

Albumina ludzka

Prawidłowe stężenie albuminy w surowicy krwi wynosi  około 35-50 mg/ml. Zaburzenie syntezy albumin lub też ich nadmierna utrata, powodują stan niedoboru, czyli tak zwanej hipoalbuminemii. 

Powodem tego mogą być między innymi:

  • zaburzenia funkcji wątroby, powodujące obniżenie poziomu produkcji białek,
  • zaburzenia pracy nerek (w tym przede wszystkim zespół nerczycowy), powodujące nadmierne usuwanie białek z organizmu lub też zbytnie nasycenie ustroju wodą,
  • choroba Leśniowskiego-Crohna,
  • celiakia (uczulenie na gluten),
  • procesy zapalne spowodowane rozległymi poparzeniami oraz urazami.

W celu uzupełniania niedoborów stosuje się tak zwaną albuminę ludzką. Pod pojęciem tym kryją się zaawansowane preparaty lecznicze, do produkcji których wykorzystywany jest materiał pobierany z osocza krwi zdrowych dawców. Albumina ludzkaobecnie stosowana jest przede wszystkim jako lek na głębokie i rozległe oparzenia III i IV stopnia, aczkolwiek używa się jej też w innych przypadkach, wymagających utrzymania odpowiedniej objętości krwi. 

Reklama

Leczenie albuminą

Wskazaniem do leczenia albuminą są:

  •  hipowolemia, a więc stan gdy w łożysku naczyniowym znajduje się zbyt mała ilość krwi, do czego dojść może na skutek silnego poparzenia, urazu czy krwotoku,
  • hipoalbuminemia, po ustaleniu dokładnych jej przyczyn. Albuminy ludzkiej używa się doraźnie w stanach ciężkich i nagłych, natomiast w sytuacji, gdy niedobór ma charakter przewlekły, należy określić patogenezę i poddać leczeniu przede wszystkim schorzenie pierwotne
  • ostra i przewlekła nerczyca, czyli jedna z chorób odpowiedzialnych za hipoalbuminemię,
  • hiperbilirubinemia u noworodków (Zespół Gilberta) – ciężkie schorzenie metaboliczne o podłożu genetycznym,
  • zespół ostrej niewydolności oddechowej u dorosłych.

Reklama

Skutki uboczne działania albuminy ludzkiej

Albumina ludzka dostępna jest tylko na receptę. Jest to środek o bardzo silnym działaniu, sprzedawany w postaci roztworu do wstrzykiwań. Dożylne przyjmowanie tego typu preparatów może się wiązać z wystąpieniem określonych działań niepożądanych. 

Najczęstsze skutki uboczne przyjmowania albuminy ludzkiej, to:

  • reakcja alergiczna: pokrzywka, gorączka, dreszcze, nudności, wymioty, rumień na twarzy, częstoskurcz serca, spadek ciśnienia krwi, bezdech. Tego typu problemy dotyczą jednak niewielkiego odsetka pacjentów, co więcej – objawy zanikają po zaprzestaniu leczenia),
  • wstrząs anafilaktyczny (bardzo rzadko),
  • wystąpienie choroby zakaźnej związanej z przeniesieniem patogenu poprzez preparat produkowany z ludzkiej krwi (aby tego zapobiegać, stosuje frakcjonowanie pobranego materiału etanolem oraz wielogodzinne ogrzewanie do temperatury 60°C)

Reklama

Albumina w proszku – to nie jest lek

Uwaga: oprócz albuminy ludzkiej, która jest lekiem przeznaczonym do infuzji, dostępna jest też albumina w proszku. Preparat ten nie jest lekiem. Jest to produkt powstały w procesie odcukrzania i osuszania płynnego białka z kurzych jaj, który służy do zupełnie innych celów. 

Albuminę w proszku, jako odżywkę białkową, stosują osoby budujące masę mięśniową. Przede wszystkim jednak jest to półprodukt na masową skalę wykorzystywany w przemyśle spożywczym, zwłaszcza piekarniczym, ciastkarskim i cukierniczym. Do jego cech charakterystycznych należy wysoka wydajność, łatwość przechowywania i transportu. W żadnym razie albuminy w proszku nie należy utożsamiać z albuminą ludzką. Nie wolno stosować jej do celów leczniczych, a w szczególności przygotowywać z niej roztworu do infuzji. Albuminę w proszku kupić można w sklepach z odżywkami sportowymi lub w hurtowniach spożywczych, natomiast substancję będącą lekiem dostaniemy wyłącznie w aptekach, na receptę.

Czytaj również

Bibliografia

  • Albumina ludzka (opis profesjonalny), Medycyna Praktyczna, https://www.mp.pl
  • Helena Ziółkowska i inni, Zalecenia Polskiego Towarzystwa Nefrologii Dziecięcej (PTNFD) dotyczące postępowania z dzieckiem z zespołem nerczycowym, http://ptnfd.org
Piotr  Brzózka - dziennikarz wyróżniony w konkursie Dziennikarz Medyczny Roku 2023
Artykuł napisany przez
Piotr Brzózka - dziennikarz wyróżniony w konkursie Dziennikarz Medyczny Roku 2023
Dziennikarz wyróżniony w konkursie "Dziennikarz Medyczny Roku 2023". Autor tysięcy publikacji o tematyce medycznej, ekonomicznej, politycznej i społecznej. Przez 15 lat związany z Dziennikiem Łódzkim i Polska TheTimes. Z wykształcenia socjolog stosunków politycznych, absolwent Wydziału Ekonomiczno-Socjologicznego Uniwersytetu Łódzkiego. Po godzinach fotografuje, projektuje, maluje, tworzy muzykę.
Pokaż więcej
Czy ten artykuł był dla Ciebie pomocny?
Dziękujemy za przeczytanie naszego artykułu do końca.
Jeśli chcesz być na bieżąco z informacjami na
temat zdrowia i zdrowego stylu życia,
zapraszamy na nasz portal ponownie!
Specjaliści współpracujący z medme
25674

Wojciech Ziółkowski

magister farmacji

Poznaj mnie
25626

Katarzyna Kulig

dermatolog i wenerolog

Poznaj mnie
25675

Marzena Rojek-Ledwoch

dietetyczka, psychodietetyczka

Poznaj mnie
25676

Kamila Pawłowska

dietetyk kliniczny, psychodietetyk

Poznaj mnie
25625

Sylwia Borowska

doktor nauk farmaceutycznych

Poznaj mnie
25886

Magdalena Grosiak

diagnosta laboratoryjny

Poznaj mnie
25887

Magdalena Rutkowska

lekarz weterynarii

Poznaj mnie
25879

Anna Lewandowska

psychiatra dziecięcy

Poznaj mnie
25888

Jolanta Woźniak

prawnik

Poznaj mnie
Pokaż wszystkich
Więcej z kategorii Minerały
Niedobór potasu - przyczyny i objawy. Jak jest prawidłową ilość tego pierwiastka w organizmie?
Produkty bogate w potas
Magnez dla dzieci – który jest najlepszy, jak go dawkować?
Produkty bogate w magnez
Niedobór żelaza - przyczyny, objawy i skutki. Co warto jeść?
Produkty, których spożywanie zapobiega niedoborowi żelaza
Podobne artykuły
Produkty spożywcze zawierające dużo żelaza
Produkty bogate w żelazo - w których produktach spożywczych jest go najwięcej?
Szpinak, migdały i awokado, czyli produkty o dużej zawartości magnezu
Produkty bogate w magnez - jakie to są i gdzie ich szukać? Przykłady
Tabletki zawierające cytrynian magnezu
Cytrynian magnezu - co to jest i na co pomaga?
Produkty bogate w wapń
Źródła wapnia. Oto produkty bogate w wapń. Sprawdź, co jeść by być zdrowym
Produkty bogate w wapń
Niedobór wapnia – skąd się bierze i czym grozi? Jak go uzupełnić?

Reklama


Rewolucja w precyzji leczenia nowotworów 🙌
Sprawdź!