Reklama
Czym są algi morskie i jakie są ich rodzaje?
Algi, inaczej glony, to jedno- lub wielokomórkowe organizmy zamieszkujące głównie środowiska wodne. Te, które występują w morzach i oceanach nazywamy algami morskimi. Są autotrofami, co oznacza, że są “samożywne” i samodzielnie przeprowadzają biosyntezę związków organicznych w procesie fotosyntezy lub utleniania związków nieorganicznych. Ze względu na duże wartości odżywcze od dawna wykorzystywane są w różnych rejonach świata jako uzupełnienie codziennej diety. Znalazły też swoje miejsce w przemyśle spożywczym i kosmetycznym.
Jak wyglądają algi? Wyróżniamy wśród nich kilkadziesiąt tysięcy gatunków, które różnią się budową, miejscem występowania i właściwościami. Algi morskie nie mają organów charakterystycznych dla roślin takich jak liście, łodygi, kwiaty, czy liście. Posiadają natomiast specjalne chwytniki, którymi przytwierdzają się do podłoża. Ich wielkość jest bardzo zróżnicowana i waha się od kilku milimetrów do nawet kilku metrów.
Rodzaje alg morskich
Szacuje się, że wśród alg morskich można wyróżnić nawet 20 tysięcy różnych gatunków. Niestety tylko część z nich została dotychczas przebadana na tyle, aby możliwe było określenie ich właściwości, wartości odżywczych i wpływu na ludzkie zdrowie. Najprostszego podziału można dokonać na podstawie ich barwy. W ten sposób wyróżniamy algi zielone, czerwone, brunatne, sine oraz niebieskie.
Najpopularniejsze i najlepiej przebadane algi morskie to zdecydowanie chlorella i spirulina. Mają zieloną barwę i występują głównie w krajach azjatyckich. Aktualnie przez wiele osób traktowane są jako „superfoods” i stanowią składnik wielu suplementów diety oraz kosmetyków pielęgnujących.
Kolejnym rodzajem glonów, o którym warto wspomnieć, są algi nori, które znalazły szerokie zastosowanie w kuchni. Wykorzystuje się je m.in. do sushi, zup i sosów. Na największą skalę używa się ich w Japonii, jednak powoli zyskują popularność na całym świecie.
Algi czerwone, brunatne i niebieskie często wykorzystuje się natomiast do produkcji kosmetyków oczyszczających, nawilżających i odmładzających.
Reklama
Właściwości alg morskich
Algi morskie cechują się bardzo bogatym i zróżnicowanym składem oraz wieloma właściwościami. Co ciekawe, naukowcy przypuszczają, że dotychczas nie zidentyfikowano i nie opisano dużej części występujących w nich bioaktywnych związków. Możliwe, że w kolejnych latach nasza wiedza na temat tych mikroorganizmów będzie rosła i umożliwi ich jeszcze szersze i lepsze wykorzystanie.
W algach morskich występują m.in.:
- polisacharydy takie jak glikozoaminoglukany GAG, siarczan chondroityny, kwas alginowy, kwas hialuronowy, fukany, mannitol, sorbitol, karageniany, agar i inne hydrokoloidy,
- białka zawierające niezbędne aminokwasy,
- niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT), takie jak kwas eikozapentenowy (EPA), kwas arachidonowy czy kwas γ-linolenowy (GLA),
- karotenoidy (β-karoten),
- witaminy z grupy B (B1, B2 , B5 , B6 , B12),
- witaminy C, E i D,
- barwniki takie jak chlorofil, fikocyjanina, fikoerytryna,
- polifenole.
Tak bogaty skład sprawia, że algi morskie wykazują wiele prozdrowotnych właściwości. Pierwsze doniesienia na temat ich pozytywnego wpływu pochodzą z Dalekiego Wschodu, gdzie od setek lat wykorzystuje się je m.in. w leczeniu infekcji, stanów zapalnych chorób stawów i tarczycy. Wchodziły też w skład kremów i środków znieczulających.
Aktualnie wiemy, że algi mogą być wartościowym uzupełnieniem codziennego żywienia w białko i niezbędne aminokwasy, a także zdrowe tłuszcze i minerały. Z tego powodu są częstym składnikiem suplementów diety.
Omega-3 z alg morskich występują w wielu preparatach przeznaczonych dla osób na dietach wegańskich i wegetariańskich i służą do uzupełniania EPA i DHA w przypadku eliminacji lub ograniczania ryb. Związki te są niezbędne dla utrzymania zdrowia układu sercowo-naczyniowego i nerwowego.
Bardzo wartościowy jest też jod organiczny z alg morskich. Cechuje się wysoką przyswajalnością, a jego suplementacja może być zasadna u osób ze stwierdzonym niedoborem lub niedoczynnością tarczycy. Dodatkowo glony mają właściwości antyoksydacyjne, przeciwzapalne, antybakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwnowotworowe. Obecne w nich barwniki chronią przed uszkodzeniami spowodowanymi promieniowaniem UV. Chlorella i spirulina to natomiast popularne algi na odchudzanie i oczyszczenie organizmu.
Algi występują też w wielu kosmetykach do pielęgnacji twarzy, ciała i włosów. Mają działanie nawilżające, odmładzające, oczyszczające i antyoksydacyjne, dzięki czemu poprawiają wygląd i kondycję skóry.
W wielu produktach pielęgnacyjnych można znaleźć kolagen z alg morskich o działaniu przeciwstarzeniowym.
Reklama
Zastosowanie alg morskich
Jak stosować algi morskie? W zależności od preferencji i oczekiwanych efektów można wybrać m.in. suplementy w formie proszku, tabletek lub do picia, kosmetyki zawierające je w składzie lub kupić algi jadalne (np. suszone algi nori, czy wakame) i dodawać je do posiłków.
- Algi w proszku można dodawać do posiłków lub napojów. W tej postaci najczęściej występuje chlorella i spirulina, które dostępne są w większości sklepów ze zdrową żywnością i suplementami. Działają antyoksydacyjnie, przeciwzapalnie, wspomagają trawienie i oczyszczanie organizmu.
- Szerokie możliwości zastosowania alg w kosmetyce sprawiły, że są one składnikiem wielu kosmetyków. Znajdziesz je m.in. w kremach, serach i esencjach. Bardzo popularna jest też maseczka z alg morskich o silnym działaniu nawilżającym i antyoksydacyjnym.
- Suplementy z algami są dostępne w wielu aptekach i drogeriach. Tran z alg morskich uzupełnia codzienną dietę w kwasy omega-3. Występuje w formie dla dorosłych, jak i dla dzieci. Glony są też składnikiem preparatów złożonych przeznaczonych dla osób z nadmierną masą ciała, które szukają naturalnego sposobu na wzmocnienie, poprawę funkcjonowania organizmu, wsparcie procesów trawiennych i detoksykujących. Warto wybierać produkty zawierające bio algi.
Algi morskie do jedzenia
Jak jeść algi morskie? Pasują one do wielu dań kuchni azjatyckiej, zwłaszcza japońskiej. Są obowiązkowym składnikiem sushi, można dodawać je też do wielu zup (np. ramenu) i sosów.
Można przygotować też makaron lub sałatkę z alg morskich. Najlepiej sprawdzają się do tego algi wakame, których smak dobrze komponuje się m.in. ze świeżymi zielonymi warzywami, awokado oraz przyprawami takimi jak sos sojowy, imbir i chilli.
Do posiłków można dodawać też naturalny olej z alg morskich, który urozmaici ich smak oraz zwiększy wartość odżywczą.
Algi morskie w tabletkach
Tabletki z alg morskich służą do uzupełniania codziennej diety w witaminy, minerały i inne substancje biologicznie czynne, wspierające funkcjonowanie organizmu.
Ich stosowanie można rozważyć w przypadku przestrzegania zasad diety wegetariańskiej i wegańskiej, które są obarczone ryzykiem niedoborów białka, jodu i kwasów omega-3.
Suplementy diety z algami mogą być też pomocne u osób z nadmierną masą ciała. Należy jednak pamiętać, że nie zastąpią zdrowego stylu życia, deficytu kalorycznego, ani aktywności fizycznej. Wyciąg lub ekstrakt z alg morskich ma zastosowanie u osób chcących poprawić swoje samopoczucie, wspomóc trawienie, oczyszczanie organizmu, zmniejszyć stan zapalny i stres oksydacyjny oraz zadbać o młody i zdrowy wygląd.
Przyjmując suplementy z algami, należy zawsze przestrzegać zaleceń producenta dotyczących dawkowania i czasu trwania kuracji. W przypadku przyjmowania jakichkolwiek leków wskazana jest wcześniejsza konsultacja z lekarzem, aby zmniejszyć ryzyko ewentualnych niepożądanych interakcji.
Nie zaleca się też przyjmowania alg morskich przez kobiety w ciąży, karmiące oraz dzieci bez omówienia tego ze specjalistą. Mimo że są to naturalne i stosunkowo bezpieczne surowce, każda suplementacja powinna być dobrana indywidualnie i stosowana pod opieką i nadzorem lekarza, dietetyka lub farmaceuty.
Dalszą część artykułu znajdziesz pod sekcją "Pytania do eksperta"
Reklama
Gdzie kupić algi morskie?
Produkt ten można kupić w wielu sklepach stacjonarnych i internetowych. Kosmetyki np. krem z algami znaleźć można w aptece lub drogerii. W wielu z nich dostępne są też algi morskie do picia, w formie proszku lub tabletek.
Natomiast algi morskie do jedzenia występują najczęściej w większych sklepach spożywczych i supermarketach. Należy ich szukać w dziale ze zdrową żywnością lub z produktami azjatyckimi lub japońskimi. Najczęściej znajdziesz tam suszone algi nori, wakame lub olej z alg.
Reklama
Przeciwwskazania do stosowania alg morskich
Algi morskie są w pełni naturalnym i dość bezpiecznym produktem, dlatego nie mają wielu przeciwwskazań do ich spożywania w posiłkach.
Wyjątkiem jest uczulenie na algi, które może dawać objawy takie jak wysypka, zmiany skórne, duszności, czy łzawienie. Większą ostrożność należy zachować natomiast w stosunku do suplementów zawierających algi.
Są one bardziej skoncentrowane i zawierają więcej składników aktywnych, dlatego, tak jak w przypadku wszystkich innych suplementów, warto skonsultować je ze specjalistą oraz przestrzegać zaleceń producenta.
Wiele preparatów z algami morskimi nie jest przeznaczonych dla kobiet w ciąży ani dla dzieci, ponieważ brakuje jednoznacznych badań naukowych potwierdzających bezpieczeństwo ich stosowania, a możliwe skutki uboczne nie są poznane.