Alkohol a nowotwór jelita grubego
Picie nawet jednego kieliszka wina czy piwa dziennie, podnosi ryzyko zachorowania na raka jelita grubego o około 10 proc. Ryzyko wzrasta wraz z ilością spożywanego alkoholu. Na przykład: picie więcej niż 30 gram alkoholu dziennie zwiększa ryzyko o 25 proc.
Badanie, które pozwoliło na wysnucie powyższych wniosków i które opublikowano w "International Journal of Cancer", objęło swoim zakresem prawie pół miliona ludzi. Prowadzili je naukowcy z Danii, Francji, Niemczech, Grecji, Włoszech, Holandii, Hiszpanii, Szwecji i Wielkiej Brytanii.
Czytaj też: Alkohol najgorszym środkiem na bezsenność
Reklama
Badania dotyczące związku alkoholu z rakiem jelita
Naukowcy dokładnie przeanalizowali dokumentację medyczną 478 732 uczestników badania. Uczestnicy ci nie chorowali na raka w momencie, gdy przystępowali do badań w 1992 lub 2000 roku. Ich stan zdrowia był obserwowany średnio 6 lat i 2 miesiące. W tym czasie u 1833 osób rozwinął się nowotwór jelita grubego.
Przez cały okres badań uczestnicy wypełniali ankiety - również na temat ilości spożywanego alkoholu. Aż 69 proc. z nich spożywało alkohol często przez całe swoje życie.
Kiedy poddano analizie związek pomiędzy dziennym spożyciem alkoholu a zachorowaniami na nowotwór jelita grubego, odkryto że:
- czas, w którym badani zaczynali nadużywać alkoholu, był czasem, w którym zaczynała się choroba;
- obliczenia wykazały, że o 8 proc. wzrasta ryzyko wystąpienia nowotworu jelita grubego dla spożywanych każdego dnia 15 gram alkoholu;
- jeszcze bardziej wzrasta ryzyko zachorowania na raka odbytnicy (12 proc. dla każdych 15 gram alkoholu dziennie).
Naukowcy zbadali także, jaki alkohol i w jakim stopniu wpływa na wystąpienie nowotworu jelita grubego. Tu okazało się, że:
- piwosze, którzy spożywają 20 - 39.9 gram tego alkoholu na dzień, zwiększają u siebie ryzyko wystąpienia nowotworu jelita grubego o 38 proc. (w porównaniu do tych, którzy spożywają dziennie 0.1 - 2.9 gram tego alkoholu);
- ci zaś, którzy spożywają wino w dawkach 20 - 39.9 gram na dzień, zwiększają u siebie ryzyko wystąpienia nowotworu jelita grubego o 21 proc.
Reklama
Kwas foliowy a zachorowanie na raka jelita grubego
Innym ciekawym wynikiem badań był zaobserwowany wpływ diety na występowanie zachorowań na raka jelita grubego. Okazało się bowiem, że ryzyko wystąpienia tego rodzaju nowotworu było istotnie wyższe u osób, których dieta była uboga w kwas foliowy.
Ryzyko zachorowania wzrastało normalnie o 13 proc. dla każdych 15 gram alkoholu na dzień, a u osób stosujących dietę bogatą w kwas foliowy zaledwie o 3 proc.
Zobacz wideo: Znaczenie odpowiedniego żywienia
Żywienie jest ważne dla osób zdrowych, ale jeszcze ważniejsze dla chorych - mówi dietetyk Ewalina Bancerz-Poźniak.
Kwas foliowy jest witaminą z grupy B. Wpływa pozytywnie na ludzki układ nerwowy, mózg, samopoczucie, wagę, układ pokarmowy, wątrobę, żołądek, jelita i krwinki czerwone. W jakimś stopniu chroni przed nowotworami, w tym rakiem macicy. Ma szczególne właściwości zapobiegające uszkodzeniom cewy nerwowej u rozwijającego się w kobiecie dziecka, wspomaga rozwój noworodków i bierze udział w przekazywaniu materiału genetycznego.
Bogatym źródłem kwasu foliowego są zielone warzywa liściaste: sałata, szpinak, kapusta, brokuły, szparagi, brukselka, kalafior. Spore ilości są też w: pomidorach, grochu, fasoli, soczewicy, soi, burakach, orzechach, słoneczniku, wątrobie, żółtku jaja, pomarańczach, bananach, awokado.
Źródło: Medme.pl
Czytaj też: