Gruźlica – zapomniana choroba wraca na światowe salony❗ Czy grozi nam globalna epidemia? 🌍
Gruźlica – zapomniana choroba wraca na światowe salony❗ Czy grozi nam globalna epidemia? 🌍
Gruźlica – zapomniana choroba wraca na światowe salony❗ Czy grozi nam globalna epidemia? 🌍

Alkohol a nowotwór jelita grubego - czy go powoduje?

Piwo, a może wino - co odpowiada za zachorowania na raka? Czy istnieje związek pomiędzy alkoholem a nowotworem jelita grubego? Odpowiedzi na te i inne pytania znajdziesz w poniższym artykule.
Spis treści

Alkohol a nowotwór jelita grubego

Picie nawet jednego kieliszka wina czy piwa dziennie, podnosi ryzyko zachorowania na raka jelita grubego o około 10 proc. Ryzyko wzrasta wraz z ilością spożywanego alkoholu. Na przykład: picie więcej niż 30 gram alkoholu dziennie zwiększa ryzyko o 25 proc.

Badanie, które pozwoliło na wysnucie powyższych wniosków i które opublikowano w "International Journal of Cancer", objęło swoim zakresem prawie pół miliona ludzi. Prowadzili je naukowcy z Danii, Francji, Niemczech, Grecji, Włoszech, Holandii, Hiszpanii, Szwecji i Wielkiej Brytanii.

Czytaj też: Alkohol najgorszym środkiem na bezsenność

Reklama

Badania dotyczące związku alkoholu z rakiem jelita

Naukowcy dokładnie przeanalizowali dokumentację medyczną 478 732 uczestników badania. Uczestnicy ci nie chorowali na raka w momencie, gdy przystępowali do badań w 1992 lub 2000 roku. Ich stan zdrowia był obserwowany średnio 6 lat i 2 miesiące. W tym czasie u 1833 osób rozwinął się nowotwór jelita grubego.

Przez cały okres badań uczestnicy wypełniali ankiety - również na temat ilości spożywanego alkoholu. Aż 69 proc. z nich spożywało alkohol często przez całe swoje życie.

Kiedy poddano analizie związek pomiędzy dziennym spożyciem alkoholu a zachorowaniami na nowotwór jelita grubego, odkryto że:

  •     czas, w którym badani zaczynali nadużywać alkoholu, był czasem, w którym zaczynała się choroba;
  •  obliczenia wykazały, że o 8 proc. wzrasta ryzyko wystąpienia nowotworu jelita grubego dla spożywanych każdego dnia 15 gram alkoholu;
  •   jeszcze bardziej wzrasta ryzyko zachorowania na raka odbytnicy (12 proc. dla każdych 15 gram alkoholu dziennie).

Naukowcy zbadali także, jaki alkohol i w jakim stopniu wpływa na wystąpienie nowotworu jelita grubego. Tu okazało się, że:

  •  piwosze, którzy spożywają 20 - 39.9 gram tego alkoholu na dzień, zwiększają u siebie ryzyko wystąpienia nowotworu jelita grubego o 38 proc. (w porównaniu do tych, którzy spożywają dziennie 0.1 - 2.9 gram tego alkoholu);
  •  ci zaś, którzy spożywają wino w dawkach 20 - 39.9 gram na dzień, zwiększają u siebie ryzyko wystąpienia nowotworu jelita grubego o 21 proc.

Reklama

Kwas foliowy a zachorowanie na raka jelita grubego

Innym ciekawym wynikiem badań był zaobserwowany wpływ diety na występowanie zachorowań na raka jelita grubego. Okazało się bowiem, że ryzyko wystąpienia tego rodzaju nowotworu było istotnie wyższe u osób, których dieta była uboga w kwas foliowy.

Ryzyko zachorowania wzrastało normalnie o 13 proc. dla każdych 15 gram alkoholu na dzień, a u osób stosujących dietę bogatą w kwas foliowy zaledwie o 3 proc.

Zobacz wideo: Znaczenie odpowiedniego żywienia

Żywienie jest ważne dla osób zdrowych, ale jeszcze ważniejsze dla chorych - mówi dietetyk Ewalina Bancerz-Poźniak.



Kwas foliowy jest witaminą z grupy B. Wpływa pozytywnie na ludzki układ nerwowy, mózg, samopoczucie, wagę, układ pokarmowy, wątrobę, żołądek, jelita i krwinki czerwone. W jakimś stopniu chroni przed nowotworami, w tym rakiem macicy. Ma szczególne właściwości zapobiegające uszkodzeniom cewy nerwowej u rozwijającego się w kobiecie dziecka, wspomaga rozwój noworodków i bierze udział w przekazywaniu materiału genetycznego.

Bogatym źródłem kwasu foliowego są zielone warzywa liściaste: sałata, szpinak, kapusta, brokuły, szparagi, brukselka, kalafior. Spore ilości są też w: pomidorach, grochu, fasoli, soczewicy, soi, burakach, orzechach, słoneczniku, wątrobie, żółtku jaja, pomarańczach, bananach, awokado.

Źródło: Medme.pl

Czytaj też: 

Czy ten artykuł był dla Ciebie pomocny?
Dziękujemy za przeczytanie naszego artykułu do końca.
Jeśli chcesz być na bieżąco z informacjami na
temat zdrowia i zdrowego stylu życia,
zapraszamy na nasz portal ponownie!
Specjaliści współpracujący z medme
25674

Wojciech Ziółkowski

magister farmacji

Poznaj mnie
25626

Katarzyna Kulig

dermatolog i wenerolog

Poznaj mnie
25675

Marzena Rojek-Ledwoch

dietetyczka, psychodietetyczka

Poznaj mnie
25676

Kamila Pawłowska

dietetyk kliniczny, psychodietetyk

Poznaj mnie
25625

Sylwia Borowska

doktor nauk farmaceutycznych

Poznaj mnie
25886

Magdalena Grosiak

diagnosta laboratoryjny

Poznaj mnie
25887

Magdalena Rutkowska

lekarz weterynarii

Poznaj mnie
25879

Anna Lewandowska

psychiatra dziecięcy

Poznaj mnie
25888

Jolanta Woźniak

prawnik

Poznaj mnie
Pokaż wszystkich
Więcej z kategorii Jelita
Gruczolak cewkowy jelita grubego - jak się objawia? Przyczyny i dieta
Jelito grube u człowieka
Jak oczyścić jelita ze złogów kałowych i cieszyć się sprawnym układem pokarmowym?
Pacjent ze złogami w jelitach
Rak jelita grubego - objawy, rokowania, przerzuty
Osoba w czasie badania onkologicznego
Podobne artykuły
Kiszki u człowieka
Objawy i przyczyny skrętu kiszek. Jak postępować w przypadku niedrożności jelit ze skręcenia?
Pacjenta cierpiąca z powodu nieleczonej owsicy
Nieleczona owsica - do czego prowadzi u dzieci i dorosłych?
Kobietę boli brzuch
Choroba SIBO (zespół rozrostu bakteryjnego) - jak się objawia i jak ją leczyć?
Wizualizacja jelita grubego w układzie pokarmowym
Jelito grube - jakie funkcje pełni w organizmie? Poznaj jego budowę
Wizualizacja uchyłków esicy
Uchyłki esicy - czym są? Objawy, leczenie, dieta

Reklama


Rewolucja w precyzji leczenia nowotworów 🙌
Sprawdź!