Gruźlica – zapomniana choroba wraca na światowe salony❗ Czy grozi nam globalna epidemia? 🌍
Gruźlica – zapomniana choroba wraca na światowe salony❗ Czy grozi nam globalna epidemia? 🌍
Gruźlica – zapomniana choroba wraca na światowe salony❗ Czy grozi nam globalna epidemia? 🌍

Ananas - właściwości, kcal i IG. Jak obrać i czy można jeść go w ciąży?

Twarda powłoka, a pod nią miękkie, słodkie wnętrze pełne wartościowych substancji – to cechy wyróżniające ananasa wśród innych owoców. Co ciekawe, wokół niego narosło również wiele mitów. Dowiedz się, jakich.
Owoc ananas
Źródło: 123RF
W skrócie
  • Ananasy w Europie pojawiły się za sprawą Krzysztofa Kolumba i szybko zdobyły uznanie wśród możnych, choć wśród nich byli i tacy, którzy nie przepadali za tym owocem.
  • Istnieje wiele odmian ananasów, w tym również te z czerwoną skórką. Czy wszystkie są jadalne?
  • Na temat jedzenia ananasów krąży wiele mitów - rzekomo poprawiają smak spermy, a nawet mogą wywołać poronienie. Sprawdź, czy to prawda.
SPRAWDŹ TEŻ: Zdrowe śniadanie. Jak je zrobić?
Spis treści

Czy ananas to owoc, czy warzywo?

Trzeci najczęściej uprawiany po bananach i cytrusach owoc tropikalny na świecie - tak ananasa charakteryzują Zygmunt Zdrojewicz, Joanna Chorbińska i inni autorzy publikacji poświęconej temu przysmakowi na łamach „Medycyny Rodzinnej”.

Podobno jego oryginalna nazwa „nana” wywodzi się z języka Indian południowoamerykańskich i oznacza: „coś smacznego, coś bardzo pachnącego”. W innych językach ananas ma równie ciekawe znaczenia, np. po angielsku to „pineapple”, czyli „sosnowe jabłko”. Natomiast w języku hiszpańskim to po prostu… „szyszka”. I rzeczywiście, zewnętrzna część ananasa nieco przypomina ogromną szyszkę. Jednak pod spodem znaleźć można miękki, soczysty, słodki owoc.

W Europie ananas pojawił się dzięki Krzysztofowi Kolumbowi już pod koniec XV wieku. Na Stary Kontynent najpierw importowano ten owoc z Ameryki, Indii i Madagaskaru, czyli krajów skąd pochodzą ananasy. Gdy Europejczycy pojęli, że do uprawy ananasa niezbędny jest ciepły klimat, zaczęli hodować go w szklarniach.

Jedna z ciekawostek o ananasie wskazuje, że najpopularniejszy gatunek tego owocu - Smooth Cayenne - wyhodowano na początku XIX wieku w Gujanie Francuskiej. Od tamtego czasu pozostaje numerem jeden wśród tego rodzaju przekąsek.

Ananas ma słodki smak, ale też szereg walorów zdrowotnych, które są coraz chętniej wykorzystywane m.in. przez mieszkańców Europy. Świadczy o tym chociażby wzrost spożycia ananasa o 1/3 w pierwszej dekadzie XXI wieku w porównaniu do lat poprzednich (za: „Medycyna Rodzinna).

Ananas zachwycał wielu możnych tego świata, choć byli i tacy, którzy otwarcie za nim nie przepadali. Do tej drugiej grupy należał cesarz Karol V, który stronił od jedzenia tego owocu. Trochę uwagi poświęcił ananasowi John Locke. Filozof wykorzystał tę roślinę, by przekonać czytelników do pierwotności wiedzy zmysłowej.

Warto wiedzieć również, gdzie rosną ananasy. Współcześnie wśród największych producentów tego owocu wymienić można Tajlandię, Kostarykę, Filipiny i Brazylię. Natomiast największą ilość ananasów sprowadza się do Niemiec, Belgii i USA. Takie dane przedstawiają autorzy publikacji o ananasie opublikowanej na łamach „Medycyny Rodzinnej”.

Ponadto, jak twierdzi J. Molenda, autor książki „Zadziwiające życie owoców. Od ananasa do truskawki”, do niedawna ¾ produkcji światowej ananasa pochodziło z Hawajów. Nie dziwi więc fakt, że już przy wjeździe do Honolulu, stolicy archipelagu, widać wielki pomnik ananasa. Zresztą, gdy słyszymy hasło: „pizza hawajska” od razu oczyma wyobraźni widzimy na niej kawałki pysznie pokrojonego ananasa. Te skojarzenia są tu nieprzypadkowe.

Słowo „ananas” jest często wykorzystywane jako pobłażliwe określenie na „łobuziaka, gagatka, urwisa”. Na takie znaczenie - według Narodowego Centrum Kultury - wpływ może mieć  podobieństwo brzmieniowe z wyrazami: „ancymon, ancymonek”. Ponadto, w latach 50. wydano książkę Mariana Załuckiego „Ananasy z naszej klasy”, gdzie przedstawione zostały różne ludzkie przywary, co mogło mieć również wpływ na utrwalenie się takiego określenia na niegrzeczne dziecko w języku potocznym.

Zastanawiasz się, czy ananas to drzewo, czy krzew? Okazuje się, że należy do rodziny bromeliowatych i jest wieloletnią byliną. Podstawowym składnikiem tego owocu jest woda, dlatego warto po niego sięgać latem, by uniknąć odwodnienia. W jego składzie można znaleźć również wiele witamin, flawonoidów, polifenoli, a także cukier.

Jak rośnie ananas?

Duża wilgoć, wysoka temperatura i intensywne nawodnienie - oto warunki idealne dla rozwoju ananasa. Wówczas potrzebuje on od 24 do 36 miesięcy, by dojrzeć. Ten czas jest potrzebny, by owoce dorosły, a także utraciły swoją pierwotną kwasowość na rzecz słodkości. Roślina, na której rosną ananasy ma sztywne, rozłożyste mięsisto-włókniste liście, zakończone ostrym, kłującym wierzchołkiem.

Współcześnie stosowane są opryski, dzięki którym rośliny dają plon przez cały rok. Co ciekawe, na niektórych plantacjach ananasów - np. tych znajdujących się w portugalskich szklarniach zastosowanie znajdują pojemniki z nadpalonymi resztkami. W wyniku stresu wywołanego obecnością dymu, rośliny skracają swój okres owocowania o rok. Ile rośnie ananas w takich warunkach? Okazuje się, że ananasy można zebrać maksymalnie po dwóch latach.

Choć uprawa tej rośliny kojarzy się z egzotycznym klimatem, to jednak rosnący w doniczce ananas wcale nie jest czymś niemożliwym do osiągnięcia. Owoc możesz uprawiać w taki sposób. Zresztą, w Europie czyniono to już w XVIII wieku na dworach arystokratów, a potem innych bogatych ludzi.

Niestety, pierwsze szklarniowe ananasy były kwaśne. Nawet Aleksander Dumas zachęcał do ich moczenia w wodzie, a potem w słodkim winie. Zmiana nastąpiła w 1767 roku za sprawą ogrodnika Johna Glidesa, który zalecał stosowanie w szklarniach pieców utrzymujących tropikalne temperatury. Lata doświadczeń, prób i błędów sprawiły, że Anglikom udało się wyhodować własny gatunek, który nie zawiera pestek, za to wysoką ilość cukru.

Jak zasadzić ananasa? Najpierw zadbaj o odpowiednie podłoże - dno doniczki wyłóż warstwą drenażową, zastosuj uniwersalną ziemię. Ananasy rozmnaża się przez sadzonki.  Krótki pęd z liśćmi wsadza się do ziemi, a ten puszcza korzenie. Pamiętaj również o regularnym podlewaniu - zimą rób to raz w tygodniu, a w letnie miesiące częściej - 2-3 razy na tydzień. Takie ananasy „domowe” będą owocować po około 2-3 latach od momentu zasadzenia.

Sezon na ananasy trwa od marca do czerwca, ale w polskich sklepach można bez trudu kupić go praktycznie przez cały rok.

Odmiany ananasa

Pamiętaj o tym, że istnieją różne typy ananasów: ananasy jadalne i ozdobne. Te ozdobne łatwiej wyhodować w doniczce, jednak nie nadają się do spożycia. Dlatego nim sięgniesz po ananasa w celu uprawy, sprawdź jego odmianę.

W polskich sklepach dominują ananasy w żółtym kolorze. Tymczasem barwa tego owocu, w zależności od odmiany, może wahać się między żółcią, zielenią, brązem, czerwienią, fioletem, a nawet czernią. Jeżeli chodzi o ananasy żółte - im kolor ten intensywniejszy, tym owoc słodszy.

Według klasyfikacji handlu międzynarodowego wyróżnić można kilka dużych grup odmian ananasów. Są to: Smooth Cayenne, Queen, Abacaxi, Spanish oraz Pernambuco. Wśród ananasów Smooth Cayenne można wyróżnić wiele pododmian (Kew, Champaca, MD-2 i inne), w tym te, które charakteryzują się nieco ostrzejszym smakiem.

Owoce odmiany hiszpańskiej na zewnątrz mają czerwonopurpurowy kolor, natomiast w środku ich miąższ jest delikatnie żółty. Ich smak jest niezwykle łagodny w porównaniu do innych. Znane pododmiany to m.in. Pina Blanca, Valera Amarilla Roja.

Znany jest również podgatunek czerwony ananas, który ma czerwoną skorupę i zielone liście z biało-czerwoną otoczką.

Zielony kolor ananasa zwykle świadczy o tym, że jest niedojrzały. Jednak istnieją odmiany, które charakteryzują się właśnie skorupą o takiej barwie. Należą one do grupy Queen. Te królewskie ananasy występują m.in. w takich pododmianach jak Z-Queen, Macgregor czy Natal Queen charakteryzująca się niemal pomarańczowym miąższem.

Odmiany ozdobne, nieprzeznaczone do jedzenia, to m.in. pargauazensis i erectifolius, są mniejsze. Dodatkowo np. pargauazensis wyróżnia się potężnym pióropuszem nad owocem i postrzępionymi liśćmi.

Co ciekawe, wiele firm pracuje nad uprawą nowych odmian z zastosowaniem bioinżynierii. Znana jest np. odmiana, które miąższ jest różowy. Ciekawym typem jest tzw. ananas baby, czyli mini-ananas o soczystym miąższu.

Reklama

Czy ananas jest zdrowy? Wartości odżywcze

Główny składnik ananasa, stanowiący nawet 87 proc. jego objętości, to woda. Ananas jest bogaty w witaminy i dobroczynne mikroelementy oraz makroelementy: wapń, magnez, fosfor, sód, żelazo, miedź. Tym samym, jego jedzenie przynosi realne korzyści zdrowotne.

Ten owoc to źródło witaminy C - okazuje się, że dojrzały ananas pokrywa niemal 17 proc. dziennego zapotrzebowania na tę substancję u osoby dorosłej. Aby uzupełnić braki witaminy C, warto sięgnąć również po sok ananasowy - już pół szklanki zapewnia połowę dziennego zapotrzebowania na tę witaminę (za: Medycyna Rodzinna, Vol. 14 No. 2, p. 133-142).

Inne witaminy ananasa to witamina A i witamina B1, B2, B3, B6. Ananas zawiera również bromelainę, która jest mieszaniną cennych enzymów proteolitycznych. W ananasie znaleźć można także polifenole, beta-karoten i flawonoidy.

Na uwagę zasługuje również błonnik w ananasie. Zjedzenie 100 g ananasa pokrywa nawet do 5 proc. dziennego zapotrzebowania na ten składnik. Być może dlatego ananas klasyfikuje się jako przekąskę lekkostrawną, zapobiegającą pojawieniu się wzdęć czy zaparć.

W ananasie znaleźć można też kwas jabłkowy, znany pod nazwą: kwas hydroksybursztynowy.

Reklama

Właściwości ananasa

Podstawową witaminą obecną w ananasie jest witamina C. To antyoksydant, który chroni komórki przed wpływem wolnych rodników. Oznacza to, że jedzenie ananasów może opóźniać procesy starzenia się skóry. Witamina C odgrywa też znaczącą rolę w procesie spowalniania starzenia się osteoblastów w chorobie zwyrodnieniowej stawów.

Obecność w składzie ananasa witamin z grupy B sprawia, że jego jedzenie pozytywnie wpływa na działanie układu nerwowego, pracę serca oraz mięśni. Witaminy te są istotne również w procesie opóźniania zmian metabolicznych w cukrzycy typu 1, a także zapobiegają ich wystąpieniu.

Uregulowany skład flory jelitowej, obniżone stężenie cholesterolu, niwelowanie zaparć i zaburzeń wypróżniania - to tylko niektóre efekty przyjmowania błonnika, obecnego w ananasie. Obecność błonnika sprawia, że na odchudzanie ananas w formie przekąski jest dobrym rozwiązaniem.

Kolejny wartościowy składnik to bromelina (zwana także bromelainą), która wykazuje działanie przeciwzapalne, bierze udział w trawieniu oraz łagodzi stany zapalne dróg moczowych. Co więcej, dzięki tej substancji jedzenie ananasa może wspomagać organizm w walce z pasożytami. Bromelina ma też działanie wykrztuśne, dlatego niektórzy tworzą syropy z soku ananasa na kaszel. Wystarczy połączyć sok z miodem i cytryną.

Kwas hydroksybursztynowy, który można znaleźć w ananasie, zmniejsza ryzyko chorób dziąseł, chroni przed tworzeniem się płytki nazębnej. Ma też wpływ na lepszą odporność organizmu i ujędrnienie skóry. Warto wspomnieć, że jedzenie ananasa przy chemioterapii może zmniejszać owrzodzenia pojawiające się wówczas w jamie ustnej.

Dzięki obecności beta-karotenu, ananasy mogą wzmacniać układ immunologiczny i pozytywnie oddziaływać na wzrok.

Na temat właściwości leczniczych ananasa krąży wiele mitów. Pora przyjrzeć się im lepiej. Specjaliści publikujący na łamach czasopisma „Medycyna Rodzinna” zebrali kilka z nich. Wciąż powielanym twierdzeniem jest chociażby założenie, że ananasy mogą osłodzić smak męskiego nasienia. Nie ma jednak wiarygodnych badań, które potwierdzałyby tę hipotezę.

Badacze potwierdzają natomiast, że jedzenie ananasów wpływa pozytywnie na spermę pod kątem produkcji i ruchliwości plemników. Można więc stwierdzić, że na płodność ananas działa korzystnie i można uznać go za prawdziwy afrodyzjak.

Mity związane z ananasem dotyczą również kobiet. Jeden z nich wskazuje, że ananasy rzekomo zwiększają ilość śluzu, co przeszkadza w normalnym funkcjonowaniu. Z kolei drugi mit wskazuje, że ananas ma niekorzystny wpływ na rozwój ciąży.

Obecność bromeliny w tym owocu ma prowadzić rzekomo do silnych skurczów macicy, co może wywołać przedwczesny poród albo nawet poronienie. Zdaniem wskazanych autorów nie ma dostatecznej liczby badań, by potwierdzić to zjawisko.

Co więcej, aby bromelina w taki sposób wpłynęła na organizm kobiety, musiałaby ona zjadać codziennie co najmniej 7 ananasów. Ponadto, nie wszystkie przetwory z ananasa zawierają bromelinę, ponieważ substancja ta pod wpływem ciepła ulega rozpadowi.

Reklama

Ile kcal ma ananas?

Zastanawiasz się, ile kalorii na ananas? Wpływ na kalorie w ananasie ma metoda obróbki, jakiej jest poddany. W 100 g świeżego ananasa znajduje się około 50 kcal. To oznacza, że ananas średniej wielkości, mniej więcej o wadze 700 g zawiera 350 kcal.

Warto jednak pamiętać, że w tym owocu znajduje się m.in. błonnik wspomagający zrzucanie nadmiaru kalorii. Jak jeść ananasa, żeby schudnąć? Najlepiej sięgnąć po świeży owoc, bez żadnych dodatków. Obecny w nim błonnik pozytywnie wpłynie na procesy trawienne w organizmie.

Nieco bardziej kaloryczny jest ananas z puszki. Ten rarytas - według popularnych aplikacji do liczenia kaloryczności - ma nawet około 80 kcal w 100 g. Taka liczba kalorii uzależniona jest też m.in. od obecności syropu, którym oblane są plasterki ananasa.

Reklama

Indeks glikemiczny ananasa

Indeks glikemiczny (IG) ananasa wynosi między 56 a 66. Dotyczy to owocu świeżego, niepoddanego obróbce termicznej. Oznacza to, że ananas ma średni indeks glikemiczny. Podobnie sytuacja wygląda z ładunkiem glikemicznym ananasa. Dla 2 plasterków tego owocu wynosi on 12,5.

Jedzenie ananasów w większych ilościach nie jest zalecane w przypadku cukrzycy. Ananas to źródło cukrów prostych. Tym samym, zjedzenie go szybko podnosi poziom glukozy we krwi, co może nie być korzystne dla diabetyka.

Cukrzycy powinni zrezygnować całkowicie z jedzenia ananasów w puszce czy suszonych, gdyż zawierają one bardzo dużo węglowodanów.

Reklama

Jak sprawdzić czy ananas jest dojrzały?

Dwa podstawowe wyznaczniki, dzięki którym dowiesz się, kiedy ananas jest dojrzały to: kolor skorupy oraz wielkość płaskiej podstawy. Klasyczny ananas powinien mieć twardą skórkę, która jednak pod wpływem nacisku palcami lekko się ugina, po czym wraca do wcześniejszej formy.

Jak sprawdzić dojrzałość ananasa? Wystarczy, że przyjrzysz się lepiej liściom i spośród wszystkich spróbujesz wyciągnąć ten najmniejszy. W przypadku, gdy uda Ci się wyciągnąć go bez problemu, masz do czynienia z dojrzałym ananasem.

Jeżeli kupiłeś niedojrzałego ananasa, nic straconego. Zakupiony owoc pozostaw kuchni spodem ku górze. Wówczas zwiększysz szansę na szybsze rozejście się w nim cukrów i przyspieszenie procesu dojrzewania.

Reklama

Jak obrać i pokroić ananasa?

Aby obrać ananasa potrzebny Ci będzie nóż. Nie potrzebujesz żadnego specjalnego sprzętu. Dobrze jednak, by było to narzędzie ostre, które pomoże Ci usunąć Ci skórkę.

Jak obrać ananasa? Najpierw pozbądź się końcówek - zielonych liści i dolnej części. Teraz możesz przeciąć owoc na pół i ponownie na pół. Ćwiartki okrój ze skórki, stawiając je na sztorc. Usuń twardy środek. Po rozkrojeniu ananasa zauważysz linię, gdzie zaczyna się soczysty owoc. Przetnij go właśnie blisko tej krawędzi. Na koniec pokrój ananasa na mniejsze części i zajadaj się nim ze smakiem.

Co ciekawe, w krajach, w których są uprawiane ananasy, wiele osób ma taką wprawę w ich krojeniu, że idzie im nie mniej dobrze niż np. Polakom w obieraniu jabłek czy gruszek. Na targowiskach obieranie ananasów staje się więc prawdziwym widowiskiem dla turystów.

Czy do ananasa zawsze potrzebny jest nóż? Warto wiedzieć, że istnieją też metody na to, jak zjeść ten dojrzały owoc nie posiadając ostrego narzędzia. Na początek należy złapać mocno za liście i je wyrwać, np. poprzez przekręcenie. Podstawę ananasa można mocno uderzyć o podłogę, a następnie przetoczyć po niej, mocno dociskając. Potem, gdy złapiesz za wypustki, miąższ może zacząć sam wypływać.

Jeżeli jednak cenisz sobie wygodę, skorzystaj z podpowiedzi, jak pokroić ananasa z użyciem ostrego narzędzia.

Jak przechowywać ananasa?

Ananas to owoc egzotyczny, dlatego chłód może mu szkodzić. Z drugiej strony, dojrzałe ananasy w temperaturze pokojowej mogą szybko się zepsuć.

Jeżeli chcesz zachować na dłużej jego świeżość, postaw na rozsądne przechowywanie. Możesz umieścić go w lodówce na 1-2 dni, zawijając w papier albo wkładając do papierowej torby. Najlepiej więc zjeść ananasa od razu po zakupie.

Jak przechowywać ananasa po rozkrojeniu? Owoc w takim stanie jest narażony na szybkie wysychanie, dlatego najlepiej włożyć go do plastikowego pojemnika lub folii i tak przechowywać w lodówce.

Jak jeść ananasa?

Owoc ten możesz zjeść bezpośrednio po obraniu. Taki świeży ananas jest najmniej kaloryczny. Jeżeli nie lubisz samodzielnie kroić tego owocu, sięgnij po ananasa w puszce. Będzie on już dokładnie pokrojony na plasterki. Wystarczy, że otworzysz puszkę. Wewnątrz znajdować się powinny również soki z ananasa, które możesz dodatkowo wypić. Pamiętaj jednak, że taki ananas w syropie, oprócz tego, że jest słodszy, ma też więcej kalorii.

W Ukrainie popularnością cieszą się różnego rodzaju nietypowe kiszonki. Wśród nich znajduje się m.in. kiszony ananas.

Ten owoc można zjeść również w innych wersjach, np.:

  • z grilla,
  • suszony,
  • kandyzowany,
  • pieczony np. na pizzy,
  • smażony.

Ananasa, jak wiele innych owoców można mrozić. Mrożony ananas może stanowić bazę pod smoothie, koktajl czy smaczny sos.

Co zrobić z ananasa?

Ananas jest smaczną podstawą wielu przetworów, takich jak:

  • dżem,
  • wino,
  • kompot,
  • nalewka,
  • konfitura.

Tym owocem można urozmaicić sobie inne zaprawy. Znane są chociażby ogórki z ananasem na zimę. Ich przygotowanie jest bardzo proste. Wystarczy zagotować wyciąg z ananasa z octem, solą i ząbkami czosnku. Taką zalewę należy wlać do ogórków, wymieszać i pozostawić na 3 godziny. W osobnej misce mieszamy ogórki z kawałkami ananasów i cebulę. W wyparzone słoiki trzeba włożyć sałatkę i całość zalać zalewą, a następnie zakręcić słoiki.

Dania z ananasem

Szerokie możliwości kulinarne ananas daje również w kontekście przyrządzania dań, nie tylko słodkich deserów, ale też potraw wytrawnych. Wielu osobom owoc ten kojarzy się ze słynną pizzą hawajską, czyli po prostu pizzą z ananasem.

Sałatka z ananasem to - sądząc po liczbie internetowych wyszukiwań tego hasła odnotowywanej w dziesiątkach tysięcy - prawdziwa królowa polskich stołów. Ananas w sałatce znakomicie komponuje się z takimi dodatkami jak:

  • kurczak,
  • ryż - sałatka z ryżu i ananasa jest niezwykle sycąca,
  • warzywa,
  • makaron.

Owoc można dodać również do klasycznych dań mięsnych, przygotowując np. schabowy z ananasem, kurczaka curry z ananasem czy smaczne szaszłyki z jego dodatkiem. Takie mięso można przyrządzić na różne sposoby - nafaszerować wnętrze kawałkami ananasa albo wykorzystać owoc jako złocistą pierzynkę i urozmaicić dodatkiem sera.

Świetnie komponuje się też ryba z ananasem. Na uwagę zasługują np. śledzie z tym dodatkiem, które mogą stanowić smaczną potrawę wigilijną albo wielkanocną.

Przepisy z ananasem mogą bardzo zaskoczyć, z uwagi na to, że owoc ten występuje niekiedy w bardzo egzotycznych połączeniach. Może być dodatkiem np. do pierogów albo wątróbki, a nawet… podstawą zupy.

Ananasa znajdziemy nie tylko w lekkich daniach, typu owsianka czy słodkich przekąskach, np. w ciastach typu sernik albo deserach takich jak naleśniki, ale też w potrawach nieco bardziej kalorycznych, które mogą sprawdzić się doskonale jako obiad czy kolacja.

Czy dzieci mogą jeść ananasa?

Ten owoc o słodkim, charakterystycznym smaku z pewnością znajdzie wielu fanów wśród najmłodszych. Trzeba jednak pamiętać, że ananas dla niemowlaka to przysmak, który może zostać wprowadzony do jego diety około 10 miesiąca życia.

Nie należy więc maluchowi podawać tego owocu wcześniej. Rozszerzanie menu dziecka o ananasa powinno odbywać się w rozsądny sposób, z uwagi na to, że ten owoc jak inne może po prostu uczulać.

Jeżeli chcesz podać malutkiemu dziecku ananasa, najlepiej zrób to w formie papki. Postaw też na świeży owoc. Ananas w cukrowej zalewie pozbawiony jest walorów zdrowotnych, a jest jedynie źródłem cukru. Dlatego zrezygnuj z takiej formy podania.

Czy można jeść ananasa w ciąży?

Na temat jedzenia ananasów w ciąży krąży wiele opinii. Niepotwierdzona hipoteza, o której już wspominaliśmy, wskazuje, że spożywanie ananasów może przyczyniać się nawet do poronienia albo wywołania porodu. Wymagałoby to jednak zjedzenia kilku dużych ananasów. Tym samym, kilka plasterków nie powinno zaszkodzić.

Z drugiej strony, pojawiają się głosy, że obecna w ananasie bromelina ma wpływ na zagnieżdżenie się zarodka. Co więcej, jedzenie ananasa ma niwelować wymioty czy zmniejszać zgagę u ciężarnej.

Na ananasy, szczególnie te ze słodkim syropem z puszki, powinny uważać ciężarne z cukrzycą ciążową. Owoc spożywany w tej formie podnosi poziom glukozy we krwi, więc w takim przypadku należy ograniczyć jego spożycie.

Nie ma przeciwwskazań, by spożywać ten owoc podczas karmienia piersią.

Co ciekawe, ananas stał się symbolem walki z niepłodnością. Taka przypinka, wypromowana przez IVF Babble w 2019 roku trafiła do Muzeum Nauki w Londynie. Ananas to przysmak polecany po procedurze in vitro z uwagi na to, że zwiększa ukrwienie narządów rodnych i wspomaga implantację zarodka.

Ananas w kosmetyce

Lepsze nawodnienie naskórka, pozytywny wpływ na: podrażnienia, ciemne plamy czy nadmierne wytwarzanie łoju skórnego - takie działanie, zdaniem badaczy m.in. Arshada, wykazują kosmetyki zawierające wyciąg z owoców ananasa.

Ananas oddziałuje korzystnie nie tylko na narządy wewnętrzne, ale również na skórę. Dlatego preparaty z substancjami pozyskanymi z tej rośliny warto mieć w swojej kosmetyczce.

Wśród kosmetyków z ananasem znaleźć można:

  • peeling enzymatyczny,
  • maseczkę,
  • krem.

Owoc jest bogaty w witaminę C, która skutecznie odżywia włosy i mieszki włosowe. Dlatego warto stosować wcierki z ananasem na włosy. Co ciekawe, owoc wesprze Cię w walce z przetłuszczającymi się włosami. Systematyczne stosowanie rozrzedzonego soku z ananasa na cebulki włosowe, może zabezpieczyć je przed wypadaniem.

Pamiętaj, by samodzielnie przygotowywane kosmetyki opierały się na świeżym owocu, a nie na tym z puszki, w którym mnóstwo jest dodatku z cukru.

Ananasa można nie tylko jeść i tworzyć z niego domowe kosmetyki, ale również stosować jako obuwie. Jedna z polskich marek wypuściła wegańskie buty z ananasa, a konkretnie z jego skóry. Wykorzystany materiał - zdaniem producentów - wyróżnia się zbliżonymi właściwościami do skóry naturalnej.

Skutki uboczne spożywania ananasa

Jedzenie ananasa zwykle nie wiąże się z występowaniem skutków ubocznych. Owoce ten jest jednak szkodliwy dla osób na niego uczulonych. Może wówczas wywoływać u nich wysypkę, podrażnienie, dolegliwości żołądkowe - biegunkę, wymioty.

Zdrowe osoby powinny ograniczyć również jedzenie ananasa do np. jednej sztuki dziennie, ponieważ nadmiar tego owocu może wywołać pieczenie języka czy też zajady.

Wiąże się to z nieprzyjemnymi odczuciami. Z uwagi na obecność kwasu cytrynowego, picie soku z ananasa w nadmiarze, np. więcej niż 1 szklanka dziennie, może uszkodzić szkliwo.

Przeciwwskazania do spożywania ananasa

Najważniejszym przeciwwskazaniem jest oczywiście alergia na ananasa, o której już wspomnieliśmy na łamach tego artykułu. Jedzenie ananasa na noc może mieć negatywny wpływ na szkliwo. Co więcej, ten owoc zawiera mnóstwo cukrów, co nie jest dobrą opcją dietetyczną przed snem.

Oczywiście, nie należy sięgać po te owoce, gdy są popsute. Jak wygląda zepsuty ananas? W tzw. świeżym ananasie brakuje liści lub są wyschnięte. Dodatkowo owoc jest bardzo miękki i ma brązowo-zielony kolor. Przejrzały ananas może wydzielać intensywny zapach, kojarzony z kwasem, a nawet z alkoholem. Jeżeli podejrzewasz, że owoc jest zepsuty, wyrzuć go.

Pozbądź się również zgniłego ananasa z puszki, gdyż może to wywołać zatrucie jadem kiełbasianym. To sytuacja niebezpieczna dla zdrowia, a nawet życia.

Cena ananasa

Nie wiesz, ile kosztuje ananas? Koszt tego owocu uzależniony jest od miejsca zakupu (giełda, targ, sklep lokalny, supermarket), sezonu, a także formy kupowanego ananasa. Cena ananasa w puszce o pojemności około 250 ml zwykle waha się od kilku do maksymalnie kilkunastu złotych.

Z kolei świeży ananas wyceniany jest na różne sposoby. W niektórych miejscach spotkasz się z ceną ananasa za kg, która zazwyczaj (w 2022 roku) wynosiła kilkanaście - maksymalnie dwadzieścia kilka złotych. Można też zakupić ananasy na sztuki. Wówczas za jednego ananasa zapłacisz ok. 14-20 zł.

Wpływ na kształtowanie się ostatecznej ceny ma wiele czynników ekonomicznych i podany w tym momencie koszt może szybko się zmienić.

Ananas to przysmak, którym od kilku wieków zajadają się Europejczycy. Warto po niego sięgnąć od czasu do czasu, by umilić sobie posiłek, a przy tym zapewnić dawkę wartościowych substancji.

Pamiętaj, że znacznie zdrowszą opcją jest ananas świeży niż ten z puszki z różnymi dodatkami.

Czytaj również

Bibliografia

  • Z. Zdrojewicz, J. Chorbińska, B. Bieżyński, P. Krajewski, Prozdrowotne właściwości ananasa, Pediatr Medycyna Rodzinna, 2018, 14 (2), p. 133–142, DOI: 10.15557/PiMR.2018.0013.
  • D. Koczanowicz, Ananas, czyli o trudności mówienia o smaku, Sztuka Ludowa, 2018, nr 1-2, https://www.academia.edu/41943635/Ananas_czyli_o_trudno%C5%9Bci_m%C3%B3wienia_o_smaku, [dostęp: 29.01.2023].
  • J. Zielonka-Brzezicka, L. Synowiec, A. Nowak, A. Klimowicz, Wybrane owoce jako źródło cennych składników stosowanych w kosmetologii, Postępy fitoterapii 2/2017, http://www.postepyfitoterapii.pl/wp-content/uploads/2017/09/pf_2017_126-131.pdf, [dostęp: 30.01.2023].
  • J. Molenda, Zadziwiające życie owoców. Od ananasa do truskawki, wyd. Bellona, Warszawa 2018, ISBN 978-83-11-15333-2.
  • Ciekawostki językowe – Ananas, Narodowe Centrum Kultury, https://www.nck.pl/projekty-kulturalne/projekty/ojczysty-dodaj-do-ulubionych/ciekawostki-jezykowe/ANANAS,c,50018, [dostęp: 30.01.2023].
Katarzyna Augustyniak-Woźnica - dziennikarka wyróżniona w konkursie Kryształowe Pióra 2024
Artykuł napisany przez
Katarzyna Augustyniak-Woźnica - dziennikarka wyróżniona w konkursie Kryształowe Pióra 2024
Dziennikarka, przyszła prawniczka. Autorka wielu publikacji o tematyce społeczno-kulturalnej, marketingowej, prawniczej, kulinarnej, medycznej i dziecięcej. Absolwentka dziennikarstwa i komunikacji społecznej na Uniwersytecie Jagiellońskim i studentka prawa na Uniwersytecie Opolskim. Prywatnie opiekunka kotki Kici.
Pokaż więcej
Czy ten artykuł był dla Ciebie pomocny?
Dziękujemy za przeczytanie naszego artykułu do końca.
Jeśli chcesz być na bieżąco z informacjami na
temat zdrowia i zdrowego stylu życia,
zapraszamy na nasz portal ponownie!
Specjaliści współpracujący z medme
25674

Wojciech Ziółkowski

magister farmacji

Poznaj mnie
25626

Katarzyna Kulig

dermatolog i wenerolog

Poznaj mnie
25675

Marzena Rojek-Ledwoch

dietetyczka, psychodietetyczka

Poznaj mnie
25676

Kamila Pawłowska

dietetyk kliniczny, psychodietetyk

Poznaj mnie
25625

Sylwia Borowska

doktor nauk farmaceutycznych

Poznaj mnie
25886

Magdalena Grosiak

diagnosta laboratoryjny

Poznaj mnie
25887

Magdalena Rutkowska

lekarz weterynarii

Poznaj mnie
25879

Anna Lewandowska

psychiatra dziecięcy

Poznaj mnie
25888

Jolanta Woźniak

prawnik

Poznaj mnie
Pokaż wszystkich
Więcej z kategorii Owoce
Syrop z czarnego bzu - przepis i właściwości. Jak go zrobić w domu?
Syrop z dzikiego bzu
Plantacja borówki amerykańskiej – warunki i koszt założenia
Mężczyzna sadzi borówkę amerykańską
Pigwa a pigwowiec - właściwości. Jak wyglądają i czym się różnią?
Owoc pigwa
Podobne artykuły
Cztery owoce kaki w drewnianym pojemniku
Owoc kaki (persymona) - jak obrać i jak jeść? Właściwości, kalorie i indeks glikemiczny
Czy awokado to owoc
Czy awokado to owoc czy warzywo?
Owoce pigwy na talerzu
Pigwa - właściwości. Co z niej zrobić i kiedy ją zrywać?
Dzika róża - jakie ma właściwości? Przepisy na przetwory
Owoce figi
Figa - właściwości, wartości odżywcze i skutki uboczne? Jak obrać i jeść figę?

Reklama


Rewolucja w precyzji leczenia nowotworów 🙌
Sprawdź!