Gruźlica – zapomniana choroba wraca na światowe salony❗ Czy grozi nam globalna epidemia? 🌍
Gruźlica – zapomniana choroba wraca na światowe salony❗ Czy grozi nam globalna epidemia? 🌍
Gruźlica – zapomniana choroba wraca na światowe salony❗ Czy grozi nam globalna epidemia? 🌍

Jaką dietę stosować po ataku dny moczanowej?

Dieta w przypadku ataku dny moczanowej jest nieodłącznym i niezbędnym elementem jej leczenia. Objawy złagodzi odpowiednio dobrany i wdrożony jadłospis. Podstawą jest wykluczenie z codziennego menu produktów o dużej zawartości puryny. Co to oznacza w praktyce, czyli jaką dietę stosować w ataku dny moczanowej?
Wizualizacja artretyzmu w kostce
Źródło: 123RF
Spis treści

Kwas moczowy w diecie

Dieta w przypadku ataku dny moczanowej jest nieodłącznym i niezbędnym elementem jej leczenia. Objawy złagodzi odpowiednio dobrany i wdrożony jadłospis.

Podstawą jest wykluczenie z codziennego menu produktów o dużej zawartości puryny. Co to oznacza w praktyce, czyli jaką dietę stosować w ataku dny moczanowej?

W ataku dny moczanowej można spożywać produkty, które dostarczą organizmowi nie więcej niż 120 mg kwasu moczowego dziennie.

W okresie utajenia podagry, czyli między napadami w codziennym menu można umieścić produkty, które dostarczą łącznie nie więcej niż 300 mg kwasu moczowego.

Przykładowe produkty spożywcze, z których po spożyciu 100 g wytworzy się ponad 500 mg kwasu moczowego:

  • drożdże browarnicze,
  • wędzone szproty,
  • drożdże piekarnicze,
  • wątroba wołowa,
  • wątroba wieprzowa.

Zawierają one najwięcej związków purynowych, dlatego osoba chora na dnę moczanową nie powinna spożywać potraw, których składnikami są powyższe produkty.

Przykładowe produkty spożywcze, z których po spożyciu 100 g wytworzy się nie więcej niż 200 mg kwasu moczowego:

  • łosoś,
  • makrela,
  • baranina,
  • kawior,
  • salami.

Liczbę związków purynowych, które zawierają można określić jako średnią. Produkty te można spożywać w okresie kiedy choroba nie daje o sobie znać.

Przykładowe produkty spożywcze, z których po spożyciu 100 g wytworzy się mniej niż 50 mg kwasu moczowego:

  • winogrona,
  • kapusta biała,
  • marchew,
  • sery,
  • pomidory.

Produkty te zawierają mało związków purynowych, dlatego można je włączyć do codziennego jadłospisu nawet w przypadku ataku dny moczanowej.

Reklama

Stała dieta niskopurynowa

Rozwój choroby takiej jak dna moczanowa jest ściśle związany ze spożywanym pokarmem. Organizm osoby chorej zmaga się z nadmiarem kwasu moczowego, do którego powstawania przyczyniają się puryny, które nie tylko sami produkujemy, ale także dostarczamy w pożywieniu.

Dlatego tak ważne jest, by w codziennej diecie w dnie moczanowej wybierać produkty ubogie w puryny. Jakie produkty należy wykluczyć z menu niskopurynowego?

Najlepsze efekty przynosi dieta wegetariańska z całkowitym wykluczeniem mięsa, a nawet ryb i owoców morza.

Osobom cierpiącym na podagrę nie służą w diecie także rośliny i strączkowe, niektóre warzywa takie jak kalafior i papryka, a nawet owoce, np. banan i melon.

1. Staraj się jeść chudo i lekko, jednak z rozsądkiem - zaleca się regularne posiłki co 2-3h, ostatni, maksymalnie piąty, posiłek zjedz około 4h przed snem.

2. Pij dużo, jednak zwracaj uwagę, na to co pijesz - wypijaj ok. 2-3 litrów, najlepiej by była to: woda mineralna lub słaba herbata, pomogą one nerkom wypłukiwać kwas moczowy.

3. Pilnuj prawidłowej masy ciała, jednak nie głoduj - bardzo niskokaloryczna dieta może nasilać objawy, ale pamiętaj, że nadwaga sprzyja nawrotom choroby oraz deformacji stawów.

4. Postaw na dietę bogatą w produkty roślinne, jednak kontroluj w nich zawartość puryn - czasem nawet pozornie zdrowe produkty mogą okazać się szkodliwe w diecie przy dnie moczanowej.

5. Postaw na aktywność fizyczną, jednak w granicach swoich możliwości i wytrzymałości - regularne, nawet proste ćwiczenia pozwalają zachować sprawność stawów, dobrą kondycję i prawidłową wagę.

Czytaj również
Czy ten artykuł był dla Ciebie pomocny?
Dziękujemy za przeczytanie naszego artykułu do końca.
Jeśli chcesz być na bieżąco z informacjami na
temat zdrowia i zdrowego stylu życia,
zapraszamy na nasz portal ponownie!
Specjaliści współpracujący z medme
25674

Wojciech Ziółkowski

magister farmacji

Poznaj mnie
25626

Katarzyna Kulig

dermatolog i wenerolog

Poznaj mnie
25675

Marzena Rojek-Ledwoch

dietetyczka, psychodietetyczka

Poznaj mnie
25676

Kamila Pawłowska

dietetyk kliniczny, psychodietetyk

Poznaj mnie
25625

Sylwia Borowska

doktor nauk farmaceutycznych

Poznaj mnie
25886

Magdalena Grosiak

diagnosta laboratoryjny

Poznaj mnie
25887

Magdalena Rutkowska

lekarz weterynarii

Poznaj mnie
25879

Anna Lewandowska

psychiatra dziecięcy

Poznaj mnie
25888

Jolanta Woźniak

prawnik

Poznaj mnie
Pokaż wszystkich
Więcej z kategorii Żywienie w chorobie
Dieta przy kamicy żółciowej – co jeść? Przykładowy jadłospis
Dieta przy kamicy żółciowej
Dieta w menopauzie - jadłospis. Co warto jeść, a czego lepiej unikać?
Zdrowy talerz w diecie przy menopauzie
Dieta przy zapaleniu żołądka – co jeść? Przykładowy jadłospis
Ryby to doskonały składnik diety przy zapaleniu żołądka
Podobne artykuły
Produkty w diecie po usunięciu woreczka żółciowego
Dieta po usunięciu woreczka żółciowego – jadłospis
Jaglanka to idealne śniadanie w diecie przy uchyłkach jelita grubego
Dieta przy uchyłkach jelita grubego - co jeść? Jadłospis
Propozycja kolacji dla diabetyków
Szybkie przepisy na kolację dla cukrzyków. Co jeść?
Dieta przeciwzapalna przy łuszczycy
Dieta przy łuszczycy - jadłospis. Co jeść, a czego unikać?
Woda stosowana w diecie przed badaniem kolonoskopijnym
Jak rozpisać dietę przed kolonoskopią? Których produktów unikać?

Reklama


Sonda
Sonda redakcyjna
Czy regularnie stosujesz środki na blizny po urazach lub operacjach?
Contractubex_sonda