Kwas moczowy w diecie
Dieta w przypadku ataku dny moczanowej jest nieodłącznym i niezbędnym elementem jej leczenia. Objawy złagodzi odpowiednio dobrany i wdrożony jadłospis.
Podstawą jest wykluczenie z codziennego menu produktów o dużej zawartości puryny. Co to oznacza w praktyce, czyli jaką dietę stosować w ataku dny moczanowej?
W ataku dny moczanowej można spożywać produkty, które dostarczą organizmowi nie więcej niż 120 mg kwasu moczowego dziennie.
W okresie utajenia podagry, czyli między napadami w codziennym menu można umieścić produkty, które dostarczą łącznie nie więcej niż 300 mg kwasu moczowego.
Przykładowe produkty spożywcze, z których po spożyciu 100 g wytworzy się ponad 500 mg kwasu moczowego:
- drożdże browarnicze,
- wędzone szproty,
- drożdże piekarnicze,
- wątroba wołowa,
- wątroba wieprzowa.
Zawierają one najwięcej związków purynowych, dlatego osoba chora na dnę moczanową nie powinna spożywać potraw, których składnikami są powyższe produkty.
Przykładowe produkty spożywcze, z których po spożyciu 100 g wytworzy się nie więcej niż 200 mg kwasu moczowego:
- łosoś,
- makrela,
- baranina,
- kawior,
- salami.
Liczbę związków purynowych, które zawierają można określić jako średnią. Produkty te można spożywać w okresie kiedy choroba nie daje o sobie znać.
Przykładowe produkty spożywcze, z których po spożyciu 100 g wytworzy się mniej niż 50 mg kwasu moczowego:
- winogrona,
- kapusta biała,
- marchew,
- sery,
- pomidory.
Produkty te zawierają mało związków purynowych, dlatego można je włączyć do codziennego jadłospisu nawet w przypadku ataku dny moczanowej.
Reklama
Stała dieta niskopurynowa
Rozwój choroby takiej jak dna moczanowa jest ściśle związany ze spożywanym pokarmem. Organizm osoby chorej zmaga się z nadmiarem kwasu moczowego, do którego powstawania przyczyniają się puryny, które nie tylko sami produkujemy, ale także dostarczamy w pożywieniu.
Dlatego tak ważne jest, by w codziennej diecie w dnie moczanowej wybierać produkty ubogie w puryny. Jakie produkty należy wykluczyć z menu niskopurynowego?
Najlepsze efekty przynosi dieta wegetariańska z całkowitym wykluczeniem mięsa, a nawet ryb i owoców morza.
Osobom cierpiącym na podagrę nie służą w diecie także rośliny i strączkowe, niektóre warzywa takie jak kalafior i papryka, a nawet owoce, np. banan i melon.
1. Staraj się jeść chudo i lekko, jednak z rozsądkiem - zaleca się regularne posiłki co 2-3h, ostatni, maksymalnie piąty, posiłek zjedz około 4h przed snem.
2. Pij dużo, jednak zwracaj uwagę, na to co pijesz - wypijaj ok. 2-3 litrów, najlepiej by była to: woda mineralna lub słaba herbata, pomogą one nerkom wypłukiwać kwas moczowy.
3. Pilnuj prawidłowej masy ciała, jednak nie głoduj - bardzo niskokaloryczna dieta może nasilać objawy, ale pamiętaj, że nadwaga sprzyja nawrotom choroby oraz deformacji stawów.
4. Postaw na dietę bogatą w produkty roślinne, jednak kontroluj w nich zawartość puryn - czasem nawet pozornie zdrowe produkty mogą okazać się szkodliwe w diecie przy dnie moczanowej.
5. Postaw na aktywność fizyczną, jednak w granicach swoich możliwości i wytrzymałości - regularne, nawet proste ćwiczenia pozwalają zachować sprawność stawów, dobrą kondycję i prawidłową wagę.