Owoc awokado dojrzewa nawet 8 miesięcy. Pochodzi z drzew, które są wiecznie zielone i osiągają 20 metrów wysokości. Choć rozróżnia się blisko 400 odmian awokado, to na polskim rynku kupić można jedynie kilka z nich. Jego charakterystyczny kształt, zielona barwa i chropowata skóra sprawiają, że nazywane jest także gruszką aligatora. Mimo, że smak awokado nie jest bardzo wyrazisty, to potrafi wzbogacić potrawy. Awokado warto dodać na stałe do swojej diety, by ją urozmaicić i dostarczyć organizmowi wiele cennych składników.
Właściwości awokado
Udowodniono w badaniach, że regularne spożywanie awokado działa profilaktycznie na różnego typu schorzenia. Dzięki bogactwu składników odżywczych owoc ten:
- ma właściwości przeciwzapalne,
- obniża cholesterol,
- zmniejsza ryzyko chorób serca i udarów,
- długo podtrzymuje uczucie sytości,
- reguluje ciśnienie krwi,
- wspiera układ immunologiczny,
- wspomaga wzrok,
- pozytywnie wpływa na stan skóry,
- utrzymuje równowagę wodno-elektrolitową organizmu,
- poprawia pracę mózgu,
- reguluje poziom cukru we krwi,
- pomaga w walce z miażdżycą,
- walczy z wolnymi rodnikami.
To najważniejsze właściwości awokado, jednak dobry wpływ na ludzki organizm jest możliwy dzięki bogactwu wartości odżywczych zawartych w jego miękkim miąższu.
Jak działa ozonator żywności? Zobacz nasz test redakcyjny:
Reklama
Wartości odżywcze awokado
O awokado mówi się, że jest tzw. owocem maślanym, ponieważ około 30% jego składu stanowią tłuszcze nienasycone. Są to jednak tłuszcze naturalne i bardzo korzystne dla zdrowia. Awokado to także cenne źródło białka, jednak znajdują się w nim też inne wartości odżywcze, witaminy i minerały:
- kwas foliowy (zalecany kobietom w ciąży),
- kwas pantotenowy,
- substancje mineralne (magnez, cynk, miedź, mangan, potas, fosfor, wapń),
- beta karoten,
- antyoksydanty,
- błonnik pokarmowy,
- fitosterole.
Reklama
Witaminy w awokado
Awokado to cenne źródło witamin, w tym egzotycznym owocu znajdziemy witaminy: A, B1, B2, B3, B6 C, E, K i H. To właśnie głównie dzięki witaminom awokado ma też pozytywny wpływ na urodę, a tym samym staje się składnikiem wielu kosmetyków.
By te wszystkie wartości odżywcze awokado nie uległy zniszczeniu najlepiej owoc ten spożywać na surowo, czyli nie poddawać go obróbce termicznej. A jak przechowywać awokado, by nie traciło właściwości i było smaczne? Mniej dojrzały owoc awokado może leżeć w lodówce do 3 tygodni. By awokado dojrzało należy przechowywać je w ciemnym miejscu w temperaturze pokojowej. Sąsiedztwo jabłek i bananów przyspieszy dojrzewanie, dzięki wydzielanym substancjom.
Reklama
Ile kalorii ma awokado?
Duża ilość tłuszczów w awokado wpływa na dosyć wysoką, jak na owoc, kaloryczność. W 100 g znajduje się aż 160 kalorii. Jednak najistotniejszy jest fakt, że są to kalorie bardzo wartościowe, dzięki dużej zawartości składników odżywczych. Takich „dobrych kalorii” nie warto się obawiać, bo mimo to awokado znacznie wspomaga odchudzanie i zdrowy styl życia. Liczne tłuszcze pobudzają metabolizm do szybszego trawienia. Konsekwencją jest zwiększona utrata kalorii, a awokado staje się pomocnikiem w walce z dodatkowymi kilogramami.
Reklama
Awokado w ciąży
Awokado jest szczególnie polecane kobietom w ciąży oraz starającym się o dziecko. Dlaczego? Owoc ten zawiera dużą ilość kwasu foliowego, który jest niezbędny do prawidłowego rozwoju płodu, zwłaszcza w pierwszym trymestrze. Dlatego oprócz suplementacji wskazanej przez specjalistę warto sięgnąć po naturalne sposoby i dostarczyć go do organizmu wraz z dietą bogatą w awokado.
Dodatkowo warto pamiętać, że zawarte w awokado kwas foliowy i potas wpływają również na płodność męską, poprzez poprawę parametrów nasienia. Zatem powinien być to składnik diety zarówno kobiet, jak i mężczyzn.
Reklama
Awokado dla niemowlaka
Awokado dla niemowlaka będzie dobrym źródłem nie tylko kwasu foliowego, ale również niezwykle ważnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, które są potrzebne do rozwoju funkcji poznawczych i wizualnych. Natomiast potas doda energii.
Kiedy można podać awokado niemowlakowi? Specjaliści zalecają je po 7. miesiącu, zachowując ostrożność jak przy każdym nowym pokarmie, gdyż owoc ten również może uczulić.
Awokado smak ma neutralny, dlatego można przygotować je na różne sposoby. Warto wykonać z nich różne pasty czy dodatki do deserów. Sprawdzi się również połączone z innymi owocami czy warzywami.