Gruźlica – zapomniana choroba wraca na światowe salony❗ Czy grozi nam globalna epidemia? 🌍
Gruźlica – zapomniana choroba wraca na światowe salony❗ Czy grozi nam globalna epidemia? 🌍
Gruźlica – zapomniana choroba wraca na światowe salony❗ Czy grozi nam globalna epidemia? 🌍

Właściwości awokado - kto powinien je jeść? Witaminy, wartości odżywcze i kalorie

Awokado, choć swoim kształtem przypomina gruszkę, jest owocem egzotycznym pełnym wartości odżywczych, które mają dobroczynny wpływ na organizm człowieka. Najcenniejsze są zdrowe tłuszcze, pomocne przy utrzymaniu zgrabnej sylwetki. Jednak awokado ma więcej zalet i właściwości zdrowotnych, dlatego warto spożywać je nawet codziennie.
Danie z awokado
Źródło: 123RF
W skrócie
  • Awokado to egzotyczny owoc o wielu prozdrowotnych właściwościach. Jest źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych, witamin z grupy B, a także A C, E, K i H.
  • Gruszka aligatora, jak jest nazywany również ten owoc, działa profilaktycznie na różne schorzenia, m.in. obniża cholesterol, zmniejsza ryzyko chorób serc i udarów, reguluje poziom cukru, a także pozytywnie wpływa na stan skóry.
  • Awokado powinno znaleźć się w diecie par starających się o potomstwo, kobiet w ciąży, a także niemowląt po 7. Miesiącu życia. Bogactwo kwasu foliowego oraz zdrowych tłuszczów wspiera płodność oraz rozwój dziecka.
SPRAWDŹ TEŻ: Jak jeść awokado? Przepis na pastę z awokado
Spis treści

Owoc awokado dojrzewa nawet 8 miesięcy. Pochodzi z drzew, które są wiecznie zielone i osiągają 20 metrów wysokości. Choć rozróżnia się blisko 400 odmian awokado, to na polskim rynku kupić można jedynie kilka z nich. Jego charakterystyczny kształtzielona barwa i chropowata skóra sprawiają, że nazywane jest także gruszką aligatora. Mimo, że smak awokado nie jest bardzo wyrazisty, to potrafi wzbogacić potrawy. Awokado warto dodać na stałe do swojej diety, by ją urozmaicić i dostarczyć organizmowi wiele cennych składników.

Właściwości awokado

Udowodniono w badaniach, że regularne spożywanie awokado działa profilaktycznie na różnego typu schorzenia. Dzięki bogactwu składników odżywczych owoc ten:

  • ma właściwości przeciwzapalne,
  • obniża cholesterol,
  • zmniejsza ryzyko chorób serca i udarów,
  • długo podtrzymuje uczucie sytości,
  • reguluje ciśnienie krwi,
  • wspiera układ immunologiczny,
  • wspomaga wzrok,
  • pozytywnie wpływa na stan skóry,
  • utrzymuje równowagę wodno-elektrolitową organizmu,
  • poprawia pracę mózgu,
  • reguluje poziom cukru we krwi,
  • pomaga w walce z miażdżycą,
  • walczy z wolnymi rodnikami.

To najważniejsze właściwości awokado, jednak dobry wpływ na ludzki organizm jest możliwy dzięki bogactwu wartości odżywczych zawartych w jego miękkim miąższu.

Jak działa ozonator żywności? Zobacz nasz test redakcyjny:

Reklama

Wartości odżywcze awokado

O awokado mówi się, że jest tzw. owocem maślanym, ponieważ około 30% jego składu stanowią tłuszcze nienasycone. Są to jednak tłuszcze naturalne i bardzo korzystne dla zdrowia. Awokado to także cenne źródło białka, jednak znajdują się w nim też inne wartości odżywcze, witaminy i minerały:

  • kwas foliowy (zalecany kobietom w ciąży),
  • kwas pantotenowy,
  • substancje mineralne (magnez, cynk, miedź, mangan, potas, fosfor, wapń),
  • beta karoten,
  • antyoksydanty,
  • błonnik pokarmowy,
  • fitosterole.

Reklama

Witaminy w awokado

Awokado to cenne źródło witamin, w tym egzotycznym owocu znajdziemy witaminy: A, B1, B2, B3, B6 C, E, K i H. To właśnie głównie dzięki witaminom awokado ma też pozytywny wpływ na urodę, a tym samym staje się składnikiem wielu kosmetyków.

By te wszystkie wartości odżywcze awokado nie uległy zniszczeniu najlepiej owoc ten spożywać na surowo, czyli nie poddawać go obróbce termicznej. A jak przechowywać awokado, by nie traciło właściwości i było smaczne? Mniej dojrzały owoc awokado może leżeć w lodówce do 3 tygodni. By awokado dojrzało należy przechowywać je w ciemnym miejscu w temperaturze pokojowej. Sąsiedztwo jabłek i bananów przyspieszy dojrzewanie, dzięki wydzielanym substancjom.

Reklama

Ile kalorii ma awokado?

Duża ilość tłuszczów w awokado wpływa na dosyć wysoką, jak na owoc, kaloryczność. W 100 g znajduje się aż 160 kalorii. Jednak najistotniejszy jest fakt, że są to kalorie bardzo wartościowe, dzięki dużej zawartości składników odżywczych. Takich „dobrych kalorii” nie warto się obawiać, bo mimo to awokado znacznie wspomaga odchudzanie i zdrowy styl życia. Liczne tłuszcze pobudzają metabolizm do szybszego trawienia. Konsekwencją jest zwiększona utrata kalorii, a awokado staje się pomocnikiem w walce z dodatkowymi kilogramami.

Reklama

Awokado w ciąży

Awokado jest szczególnie polecane kobietom w ciąży oraz starającym się o dziecko. Dlaczego? Owoc ten zawiera dużą ilość kwasu foliowego, który jest niezbędny do prawidłowego rozwoju płodu, zwłaszcza w pierwszym trymestrze. Dlatego oprócz suplementacji wskazanej przez specjalistę warto sięgnąć po naturalne sposoby i dostarczyć go do organizmu wraz z dietą bogatą w awokado.

Dodatkowo warto pamiętać, że zawarte w awokado kwas foliowy i potas wpływają również na płodność męską, poprzez poprawę parametrów nasienia. Zatem powinien być to składnik diety zarówno kobiet, jak i mężczyzn.

Reklama

Awokado dla niemowlaka

Awokado dla niemowlaka będzie dobrym źródłem nie tylko kwasu foliowego, ale również niezwykle ważnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, które są potrzebne do rozwoju funkcji poznawczych i wizualnych. Natomiast potas doda energii.

Kiedy można podać awokado niemowlakowi? Specjaliści zalecają je po 7. miesiącu, zachowując ostrożność jak przy każdym nowym pokarmie, gdyż owoc ten również może uczulić.

Awokado smak ma neutralny, dlatego można przygotować je na różne sposoby. Warto wykonać z nich różne pasty czy dodatki do deserów. Sprawdzi się również połączone z innymi owocami czy warzywami.

Czytaj również

Bibliografia

  • Borges C.,Chaves M., Duarte P., Mendonca C., Avocado: charakteristics, health and uses,Ciencia Rural, Santa Maria, v.46, n.4,nabr, 2016.
  • Davenport A., Dreher M., Hass Avocado Composition and Potential Heatlh Effects, Critical Reviews in Food Science and Nutrition, 2013.
  • Włodarek D., Dietoterapia, PZWL, 2014, 26, 74-120, 295-299.
  • Leszczyńska S., Dieta dla płodności, Zwierciadło, 2017, 26-28.
Czy ten artykuł był dla Ciebie pomocny?
Dziękujemy za przeczytanie naszego artykułu do końca.
Jeśli chcesz być na bieżąco z informacjami na
temat zdrowia i zdrowego stylu życia,
zapraszamy na nasz portal ponownie!
Specjaliści współpracujący z medme
25674

Wojciech Ziółkowski

magister farmacji

Poznaj mnie
25626

Katarzyna Kulig

dermatolog i wenerolog

Poznaj mnie
25675

Marzena Rojek-Ledwoch

dietetyczka, psychodietetyczka

Poznaj mnie
25676

Kamila Pawłowska

dietetyk kliniczny, psychodietetyk

Poznaj mnie
25625

Sylwia Borowska

doktor nauk farmaceutycznych

Poznaj mnie
25886

Magdalena Grosiak

diagnosta laboratoryjny

Poznaj mnie
25887

Magdalena Rutkowska

lekarz weterynarii

Poznaj mnie
25879

Anna Lewandowska

psychiatra dziecięcy

Poznaj mnie
25888

Jolanta Woźniak

prawnik

Poznaj mnie
Pokaż wszystkich
Więcej z kategorii Owoce
Syrop z czarnego bzu - przepis i właściwości. Jak go zrobić w domu?
Syrop z dzikiego bzu
Pigwa a pigwowiec - właściwości. Jak wyglądają i czym się różnią?
Owoc pigwa
Kiwano - właściwości, wartości odżywcze i wygląd. Jak jeść i jak smakuje?
Pomarańczowy owoc z kolcami
Podobne artykuły
Czy awokado to owoc
Czy awokado to owoc czy warzywo?
Owoce pigwy na talerzu
Pigwa - właściwości. Co z niej zrobić i kiedy ją zrywać?
Mężczyzna sadzi borówkę amerykańską
Plantacja borówki amerykańskiej – warunki i koszt założenia
Dzika róża - jakie ma właściwości? Przepisy na przetwory
Owoce figi
Figa - właściwości, wartości odżywcze i skutki uboczne? Jak obrać i jeść figę?

Reklama


Rewolucja w precyzji leczenia nowotworów 🙌
Sprawdź!