Puszysta cytrynowa babka wielkanocna Michała (Kwestia Smaku)
Michał, słysząc o wielkim teście bab wielkanocnych, gorąco zapalił się do pomysłu, chociaż nigdy wcześniej nie upiekł żadnego ciasta. Na całe szczęście postanowił sięgnąć po klasyczny przepis ze sprawdzonego źródła - babkę wielkanocną z bloga Kwestia Smaku. Ciasto, które przyniósł do biura, okazało się delikatne i puszyste, o wyraźnie cytrynowym aromacie.
"Ten przepis to świetna opcja dla całkowitych laików, także dla takich, którzy nie mają odpowiedniej foremki do babki i nie zamierzają jej kupować" - powiedział Michał, podsumowując swoje starania cukiernicze. Warto tutaj zaznaczyć, że babkę cytrynową upiekł w zwykłej tortownicy, a klasyczny otwór pośrodku ciasta uzyskał dzięki postawieniu w centrum formy - przed jej wypełnieniem - szklanki.
Składniki:
-
4 jajka
-
200 g masła
-
skórka i sok z 1 cytryny
-
1 szklanka cukru (180 g)
-
1 laska wanilii
-
1 szklanka mąki pszennej tortowej (160 g)
-
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej (90 g)
-
1 łyżeczka proszku do pieczenia
-
do posmarowania formy: 1 łyżka masła i około 3 łyżek mielonych orzechów migdałów
-
na wierzch: cukier puder
Przygotowanie:
-
Wyjmij składniki przed przygotowaniem, by miały temperaturę pokojową. Włącz piekarnik, by rozgrzał się do 170 stopni. Formę do babki (lub jak w tym przypadku - tortownicę i szklankę na środku) wysmaruj masłem i oprósz mąką migdałową.
-
Roztop masło, dodaj do niego sok i skórkę z cytryny. Odstaw na bok.
-
W misce ubij jajka z cukrem na jasną, gęstą i puszystą masę. W trakcie ubijania dodaj do mikstury ziarenka z rozciętej na pół wanilii.
-
Do drugiej miski przesiej mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia.
-
Dodaj do masy jajecznej mąki z proszkiem. Zmiksuj krótko na niskich obrotach do połączenia się składników.
-
Dodaj do mieszanki masło z cytryną.
-
Wylej ciasto do przygotowanej formy i piecz przez około 45 minut (do suchego patyczka).
-
Po ostudzeniu wyjmij babkę z formy i oprósz cukrem pudrem.
Reklama
Migdałowo-maślana babka wielkanocna Alicji G. (Moje Wypieki)
Na co dzień Alicja G. lub eksperymentować z cukierniczymi wypiekami i testować wymyślne przepisy wymagające wielogodzinnych przygotowań. Tym razem jednak postawiła na klasykę i sięgnęła po sprawdzone źródło receptur na słodkości - Moje Wypieki. Z mrowia dostępnych przepisów wybrała babkę migdałową. Wyjątkowo też trzymała się wskazówek autorki, wprowadzając tylko kilka drobnych zmian. Ciasto okazało się przyjemnie zwarte, bardzo maślane. Cytrynowy lukier na wierzchu nie tylko wzbogacił smak całości, ale też dobrze się prezentował. Warto podkreślić, że polewa wymagała minimum wysiłku i zdolności zdobniczych. Wpadka przy pieczeniu? Ten lukier zatuszuje wszystkie niedostatki!
Składniki na ciasto:
-
200 g masła
-
150 g drobnego cukru do wypieków
-
4 duże jajka
-
120 g mąki pszennej
-
100 g zmielonych migdałów
-
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
-
1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią
Przygotowanie ciasta:
-
Wyjmij składniki przed przygotowaniem, by miały temperaturę pokojową. Włącz piekarnik, by rozgrzał się do 160 stopni. Formę do babki wysmaruj masłem i oprósz mąką migdałową.
-
Do miski przesiej mąkę pszenną oraz proszek do pieczenia, następnie wymieszaj całość z mielonymi migdałami.
-
W drugiej misce (lub dla ułatwienia sobie życia - w mikserze) utrzyj masło z drobnym cukrem do wypieków oraz cukrem z wanilią aż do uzyskania jasnej i puszystej masy. Następnie wbij do niej jajka - jedno po drugim, miksując masę po dodaniu kolejnego.
-
Dodaj mąkę z proszkiem i migdałami do mikstury jajeczno-maślanej. Mieszaj tylko do połączenia się składników.
-
Wylej ciasto do formy i piecz przez około 40 minut (do suchego patyczka). Przestudź, wyjmij z formy, polukruj (przepis na lukier śmietanowo-cytrynowy niżej).
Składniki na lukier:
-
cukier puder
-
1 cytryna
-
śmietanka 18%
-
do przybrania: gorzka czekolada, kilka migdałów bez skórki
Przygotowanie lukru:
-
Do filiżanki wsyp cukier puder. Dodawaj do niego śmietankę partiami, cały czas mieszając, aż do uzyskania pożądanej, gęstej konsystencji. Jeżeli dodasz za dużo śmietanki, uzupełnij cukrem pudrem i odwrotnie.
-
Cytrynę umyj i sparz. Zetrzyj zest i dodaj go do lukru razem z sokiem z połowy cytrusa. Wymieszaj. Jeżeli zrobi się zbyt wodnisty - uzupełnij cukrem pudrem.
-
Babkę umieść na kratce i dokładnie oblej lukrem.
-
Ozdób babkę gorzką czekoladą oraz migdałami (w tym przypadku - przybranie nawiązujące do wiosennych bazi).
Reklama
Intensywnie pomarańczowa babka wielkanocna Ani (Moje Wypieki)
Okazało się, że po sprawdzony przepis z Moje Wypieki sięgnęła również Ania. Co więcej, podobnie jak Alicja G., zdecydowała się na ciasto ucierane. Pomyliłby się jednak każdy, kto postawiłby, że wypieki będą do siebie podobne. Ciasto Ani zachwyciło zespół niezwykłą intensywnością pomarańczowego aromatu i smaku. Podczas konsumpcji słychać było tylko "wow, jaka niesamowicie pomarańczowa!" (i to nawet bez wskazywanego w oryginalnym przepisie lukru z pomarańczą!).
Składniki:
-
200 g masła
-
170 g drobnego cukru do wypieków
-
3 duże jajka
-
180 g mąki pszennej
-
30 g skrobi ziemniaczanej
-
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
-
świeżo otarta skórka z 1 pomarańczy
-
100 ml soku z pomarańczy nie z koncentratu
-
na wierzch: cukier puder
Przygotowanie:
-
Wyjmij składniki przed przygotowaniem, by miały temperaturę pokojową. Włącz piekarnik, by rozgrzał się do 170 stopni (bez termoobiegu). Formę do babki wysmaruj masłem.
-
Do jednej miski przesiej mąkę pszenną, skrobię ziemniaczaną i proszek do pieczenia.
-
W drugiej misce utrzyj masło z cukrem aż do powstania jasnej i puszystej masy. Następnie dodaj, jedno po drugim, jajka (ucieraj ciasto po dodaniu każdego) oraz skórkę z pomarańczy.
-
W następnej kolejności wsyp do masy maślano-jajecznej, w trzech turach i na zmianę z sokiem pomarańczowym, mieszankę mąk. Wymieszaj tylko do połączenia się składników.
-
Przełóż ciasto do formy. Piecz przez około 40 minut (do suchego patyczka). Przestudź, wyjmij z formy, oprósz cukrem pudrem.
Reklama
Babka wielkanocna Agnieszki (Thermomix)
Agnieszka to królowa cukiernictwa, która już nie raz i nie dwa kusiła zespół swoimi wypiekami. W ramach wielkiego testu bab zdecydowała się na klasyczny przepis, który z pewnością zachwyci wielbicieli tradycyjnych smaków. Jednocześnie receptura skierowana jest do miłośników technologicznych nowinek, pochodzi bowiem z serii Thermomixa.
Składniki:
-
30 g mleka
-
300 g masła
-
200 g mąki tortowej pszennej
-
skórka cytryny
-
szczypta soli
-
2 żółtka i 6 całych jajek
-
200 g cukru pudru
-
100 g skrobi ziemniaczanej
-
2 łyżeczki proszku do pieczenia
-
na wierzch: lukier barwiony
Przygotowanie:
-
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
-
Rozpuść masło i dodaj je do mleka. Odstaw na bok.
-
Oddziel białka od żółtek. Białka ubij ze szczyptą soli. Odstaw na bok.
-
Żółtka (wszystkie 8) utrzyj z cukrem pudrem. Dodaj do masy skórkę z cytryny, mleko z masłem, mąkę, skrobię oraz proszek do pieczenia. Dokładnie wymieszaj.
-
Dodaj do masy z żółtkami pianę z białek. Wymieszaj całość delikatnie do połączenia składników.
-
Przelej ciasto do formy. Piecz przez około 55 minut. Po upieczeniu przestudź 30 minut i wyjmij babkę z formy, a gdy zupełnie ostygnie - polej lukrem.
Reklama
Wegańska, wilgotna babka Adama (Słodkie Zapomnienie)
Adam uważa, że zrobi babkę ze wszystkiego ("nie ma takiego ciasta, z którego babki nie ukręcę" - zadeklarował w dniu ogłoszenia wielkiego testu bab wielkanocnych). Legenda głosi, że kiedyś upiekł ją nawet z ciasta francuskiego. Tym razem jednak postawił na trochę (ale tylko trochę) bardziej klasyczną recepturę - wegańskie ciasto daktylowe z bloga Słodkie Zapomnienie. Już na dwa tygodnie przed spotkaniem w biurze deklarował, że jego propozycja zdeklasuje inne pod względem wilgotności i... miał rację. To rewelacyjna opcja dla każdego, kto nie przepada za klasyczną suchością babek.
Składniki:
-
1 szklanka cukru brązowego
-
1 płaska łyżeczka mielonego cynamonu
-
⅓ do ½ łyżeczki mielonego kardamonu
-
szczypta soli
-
1 szklanka kawy zaparzonej z 1 łyżeczki
-
1 szklanka wody
-
½ szklanki oleju
-
1 szklanka posiekanych daktyli około 140 g
-
2 szklanki mąki żytniej
-
2 łyżeczki sody oczyszczonej
-
na wierzch: cukier puder
Przygotowanie:
-
W garnku umieść cukier brązowy, cynamon, kardamon, sól, kawę (przecedzoną, bez fusów), wodę, olej i pokrojone daktyle. Podgrzewaj aż do zagotowania i zestaw garnek z palnika. Przykryj mieszankę i odstaw na 15 minut. Następnie zdejmij przykrywkę i zostaw całość do ostudzenia.
-
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
-
Do miski przesiej mąkę i sodę. Następnie powoli dodaj do niej zawartość garnka, cały czas miksując masę aż do gładkości.
-
Formę do babki wysmaruj olejem i przełóż do niej ciasto. Piecz przez około 55 minut (do suchego patyczka). Po ostudzeniu wyjmij babkę z formy i oprósz cukrem pudrem.
Reklama
Bezglutenowa i bezlaktozowa babka wielkanocna Karoliny (Wszystkiego Słodkiego)
Czy przepis na babkę wielkanocną bez glutenu i laktozy może zachwycać tak samo jako receptura na klasyczny wypiek? Karolina udowodniła, że tak, przygotowując zaskakująco wilgotne i delikatne ciasto z katalogu bloga Wszystkiego Słodkiego. Nie przeszkodził jej nawet fakt, że przygotowała babkę bożonarodzeniową zamiast wielkanocnej (okazuje się, że nikt tego nie sprawdza). Warto przy tym zaznaczyć, że na co dzień Karolina raczej stroni od samodzielnego gotowania i od początku obawiała się, że wielki test bab może stanowić wyzwanie. Cóż, Jej sukces to świetna informacja dla każdego w podobnej sytuacji.
Składniki:
-
300 g miękkiego masła bez laktozy
-
250 g cukru
-
2 łyżeczki cukru z wanilią bez glutenu
-
5 jajek rozmiar L
-
350 g mąki ryżowej
-
100 g mielonych migdałów
-
15 g (2 łyżeczki) proszku do pieczenia bez glutenu
-
60 ml mleka bez laktozy
-
100 g suszonej żurawiny
-
100 g rodzynek
-
50 g posiekanych migdałów
-
30-50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
-
sok z 1 pomarańczy
-
ok. 200 g cukru pudru
Przygotowanie:
-
Wyjmij składniki przed przygotowaniem, by miały temperaturę pokojową. Włącz piekarnik, by rozgrzał się do 180 stopni (bez termoobiegu). Formę do babki wysmaruj masłem bez laktozy i oprósz mąką ryżową.
-
Masło utrzyj z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Dodaj do niej jajka, jedno po drugim, miksując po wbiciu kolejnego.
-
W misce wymieszaj mąkę ryżową z mielonymi migdałami i proszkiem do pieczenia. Mieszankę wsyp (w dwóch turach) do masy maślanej na zmianę z mlekiem. Dokładnie wymieszaj.
-
Wszystkie bakalie wymieszaj razem i oprósz mąką. Dodaj je do masy i delikatnie wymieszaj, dbając o to, by równomiernie się rozłożyły.
-
Wyłóż ciasto do formy i wstaw do piekarnika na około 50 minut. Po wyjęciu przestudź całość przez około 10 minut i wyjmij z formy.
-
Ciepłą babkę polej lukrem przygotowanym z cukru pudru i soku z pomarańczy.
Reklama
Truskawkowa babka wielkanocna z budyniem Olgi (Fit Sweet)
Czy babka wielkanocna może zachwycać owocowym aromatem? Okazuje się, że tak. Olga przygotowała na wielki test bab ciasto o cudownym, truskawkowym zapachu z katalogu bloga Fit Sweet. Jak widać na zdjęciach, Olga nie mogła się wręcz oprzeć jego słodkiemu zapachowi i od razu ukroiła sobie kawałek do domowego przetestowania. Jak sama mówi - przepis jest prosty w przygotowaniu, idealny dla osób, które nie chcą poświęcać na pieczenie połowy dnia. Zachęca też, by zamienić budyń truskawkowy z przepisu na truskawkowy kisiel, by uzyskać intensywnie czerwony kolor wypieku.
Składniki:
-
1 szklanka (160 g) mąki
-
0,75 szklanki (150 g) cukru
-
1 szklanka (250 ml) śmietanki 30%
-
4 jajka
-
2 budynie (po 60 g każdy) truskawkowe z cukrem
-
2 łyżeczki (8 g) proszku do pieczenia
-
szczypta soli
-
na wierzch: cukier puder
Przygotowanie:
-
Wyjmij składniki przed przygotowaniem, by miały temperaturę pokojową. Włącz piekarnik, by rozgrzał się do 180 stopni. Formę do babki wysmaruj masłem i oprósz bułką tartą.
-
Białka oddziel od żółtek.
-
Żółtka utrzyj z cukrem na puszystą, jasną masę. Stopniowo dodaj do nich przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, budynie i śmietankę.
-
Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę. Następnie dodaj ją do masy z żółtkami. Wymieszaj delikatnie do połączenia składników.
-
Ciasto wylej do formy. Piecz około 55 minut. Przestudź babkę, wyjmij ją z formy i oprósz cukrem pudrem.
Serowa babka z karmelizowanymi pomarańczami Alicji M. (Kuchnia Lidla)
Cukiernicze przepisy z Kuchni Lidla, wnioskując po intensywnych komentarzach użytkowników, spotykają się z mieszanym odbiorem, jednak to nie zniechęciło Alicji M. do podjęcia tego wypiekowego wyzwania (co jest o tyle zabawne, że według Jej deklaracji, nigdy wcześniej nie upiekła ciasta bez zakalca). Ten przepis jest zdecydowanie najbardziej zaawansowaną propozycją w naszym zestawieniu i zawiera w sobie tak ekskluzywnie brzmiące działania, jak "karmelizowanie filetów z pomarańczy". W wielkim teście bab wielkanocnych wypiek Alicji M. zebrał zdecydowanie najwięcej pochwał za swoją wilgotność, intensywny i bogaty oraz najbardziej babkowy wygląd. Jeżeli ktoś szuka przepisu, który zaskoczy i zachwyci wielkanocnych gości - to ten jedyny.
Składniki na ciasto:
-
300 g sera twarogowego
-
350 g mąki pszennej
-
200 g masła
-
1 laska wanilii
-
5 jaj (rozmiar L)
-
240 g cukru
-
2 łyżeczki proszku do pieczenia
-
1 duża pomarańcza
Przygotowanie:
-
Pomarańcze umyj, sparz i osusz, a następnie zetrzyj z niej skórkę. Następnie obierz ją, wytnij z miąższu filety i pokrój go na drobniejsze kawałki. Na patelni skarmelizuj połowę cukru, dodaj do niego skórkę, filety z pomarańczy oraz sok. Smaż całość przez chwilę, a potem zostaw do wystudzenia.
-
Rozgrzej piekarnik do 190 stopni.
-
Rozpuść masło. Laskę wanilii rozetnij na pół i wyskrob z niej ziarna.
-
Ubij jajka z pozostałym cukrem na puszystą masę. Miksując, dodaj do nich twaróg, wanilię i masło. Następnie wymieszaj delikatnie miksturę ze skarmelizowanymi pomarańczami oraz przesianą mąką i proszkiem do pieczenia.
-
Formę do babki wysmaruj masłem i oprósz mąką. Wylej do niej ciasto. Babkę piecz przez około 50 minut. Przestudź przez około 15 minut, a następnie wyciągnij z formy. Po całkowitym ostudzeniu pokryj ciasto polewą (przepis niżej) i posyp płatkami migdałowymi.
Składniki na polewę:
-
50 ml śmietanki 36%
-
100 g czekolady białej
-
25 g masła
-
na wierzch: płatki migdałowe
Przygotowanie polewy:
-
Zagotuj śmietankę w garnku. Dodaj do niej czekoladę oraz miękkie masło. Mieszaj do całkowitego rozpuszczenia.
-
Gotową polewą od razu polej ostudzoną babkę. Całość posyp płatkami migdałowymi.
Najlepsza babka wielkanocna? To nie tylko kwestia przepisu
Wielki test bab wielkanocnych pozwolił naszemu zespołowi nie tylko zmierzyć się z cukierniczymi wyzwaniami, ale dał nam też mnóstwo frajdy (zwłaszcza w fazie smakowania i testowania). Przerwa w pracy na kawę czy herbatę oraz samodzielnie przygotowane ciasta była też okazją, by lepiej się poznać i razem pośmiać. Nie od dzisiaj wiadomo, że najprostsza droga do serca człowieka wiedzie przez żołądek. Wybierając przepis na babkę wielkanocną warto o tym pamiętać - uda się lub nie, oczaruje kubki smakowe najbliższych lub wywoła tylko ich zduszony pomruk pod nosem; z pewnością jednak stanie się pretekstem do kilku chwil spędzonych razem. Właśnie by takich słodkich chwil było jak najwięcej, życzy na Wielkanoc zespół Medme.