Gruźlica – zapomniana choroba wraca na światowe salony❗ Czy grozi nam globalna epidemia? 🌍
Gruźlica – zapomniana choroba wraca na światowe salony❗ Czy grozi nam globalna epidemia? 🌍
Gruźlica – zapomniana choroba wraca na światowe salony❗ Czy grozi nam globalna epidemia? 🌍

Bakłażan – wartości odżywcze, kalorie i właściwości oberżyny

Bakłażan, zwany także oberżyną, gruszką miłości czy fachowo psianką podłużną, to fioletowe warzywo o sprężystej skórce i miąższu, który jest znakomitym dodatkiem do wielu dań. Warto go jeść, bo zawiera mało kalorii, a przy tym jest bogaty w składniki mineralne.
Bakłażan
Źródło: 123RF
Spis treści

Bakłażan początkowo traktowany był jako roślina ozdobna, ale z biegiem czasu stał się przysmakiem na królewskich stołach państw śródziemnomorskich. Nie bez powodu. Warzywo ma wiele dobroczynnych właściwości dla zdrowia i sylwetki, a jego smak coraz częściej doceniają również Polacy.

Bakłażan kalorie

Bakłażany posiadają niską wartość kaloryczność – w 100 gramach miąższu znajdziemy około 22-24 kcal.

Reklama

Bakłażan wartości odżywcze

Warzywo w 90% składa się z wody, zawiera niewielkie ilości białka, węglowodanów i tłuszczów. Co ciekawe znajdziemy w nim za to sporo błonnika pokarmowego, więcej niż np. w jabłkach. Oberżyna jest także cennym źródłem składników mineralnych, takich jak żelazo, wapń, potas czy fosfor.

Reklama

Bakłażan witaminy

Jeśli natomiast chodzi o witaminy, to bakłażan nie jest ich bogatym źródłem. Zawiera znikome ilości witamin z grupy B, a także C i A.

Reklama

Bakłażan właściwości

Oberżyna, ze względu na swoją niską wartość kaloryczną, może być składnikiem diet redukcyjnych. Przesadzać z nią nie powinny jednak osoby z problemami układu pokarmowego. Warzywo jest bowiem dość ciężkostrawne. Wyeliminować je z diety powinny więc również kobiety w ciąży, dzieci i osoby z reumatyzmem. Polecić je można za to diabetykom, osobom cierpiącym na nadciśnienie i choroby wieńcowej oraz odchudzającym się (choć wszystko zależy oczywiście od sposobu przygotowania tego warzywa).

Duża zawartość błonnika w bakłażanie może zadziałać dwojako. Z jednej strony oczywiście poprawia przemianę materii, ale z drugiej zbyt duże ilości tego składnika mogą wywołać wzdęcia i bóle brzucha. Przede wszystkim należy więc obserwować swój organizm i dostosowywać dietę do jego potrzeb.

Bakłażany często podawane są jako dodatek do tłustych mięs, bo błonnik z warzywa zatrzymuje proces biosyntezy cholesterolu w wątrobie i obniża jego poziom. Mniejszy poziom cholesterolu to również mniejsze ryzyko miażdżycy i chorób układu sercowo-naczyniowego.

Poza tym warzywo ma właściwości detoksykacyjne i jest polecane przy kuracji antybiotykowej. Coraz częściej mówi się również o jego przeciwnowotworowych właściwościach.

Bakłażany dobrze jeść szczególnie w okresie jesienno-zimowym, bo pomagają zwalczać wirusy i bakterie. Mają także właściwości moczopędne, rozkurczowe i rozluźniające. Warzywo zawiera wiele składników mineralnych, a wśród nich m.in. potas, który działa przeciw osłabieniu mięśni gładkich i szkieletowych czy wapń przeciwdziałający osteoporozie i psuciu się zębów.

Reklama

Bakłażan wartości

Fioletowa skórka bakłażana zawiera związki fenolowe, wśród nich m.in. antocyjny. Są one silnymi przeciwutleniaczami, przez co opóźniają proces starzenia i poprawiają funkcjonowanie organizmu, chronią przed nowotworami, a także nadają zdrowy wygląd skórze i paznokciom.

Czytaj również
Czy ten artykuł był dla Ciebie pomocny?
Dziękujemy za przeczytanie naszego artykułu do końca.
Jeśli chcesz być na bieżąco z informacjami na
temat zdrowia i zdrowego stylu życia,
zapraszamy na nasz portal ponownie!
Specjaliści współpracujący z medme
25674

Wojciech Ziółkowski

magister farmacji

Poznaj mnie
25626

Katarzyna Kulig

dermatolog i wenerolog

Poznaj mnie
25675

Marzena Rojek-Ledwoch

dietetyczka, psychodietetyczka

Poznaj mnie
25676

Kamila Pawłowska

dietetyk kliniczny, psychodietetyk

Poznaj mnie
25625

Sylwia Borowska

doktor nauk farmaceutycznych

Poznaj mnie
25886

Magdalena Grosiak

diagnosta laboratoryjny

Poznaj mnie
25887

Magdalena Rutkowska

lekarz weterynarii

Poznaj mnie
25879

Anna Lewandowska

psychiatra dziecięcy

Poznaj mnie
25888

Jolanta Woźniak

prawnik

Poznaj mnie
Pokaż wszystkich
Więcej z kategorii Warzywa
Bób - kalorie i właściwości. Jakie ma wartości odżywcze?
Bób w misce
Sok pomidorowy – przepis na sok z wyciskarki i blendera
Dwie szklanki z sokiem pomidorowym
Czy ziemniaki zawierają gluten?
Czy ziemniaki mają gluten
Podobne artykuły
Szklanka soku z selera naciowego i różne warzywa w kuchni
Sok z selera naciowego - czy warto go pić? Sprawdź, na co pomaga
Mężczyzna trzyma bataty w koszyku
Indeks glikemiczny batatów. Ile kalorii ma słodki ziemniak?
Ugotowany młody bób w miseczce
Jak gotować bób? - świeży, mrożony i żeby nie wzdymał? Sposoby i przepisy
Sałatka z selerem naciowym
Przepisy z selera naciowego - ciepłe potrawy oraz zdrowe sałatki
Szklanka soku pomidorowego i koszyk z pomidorami
Właściwości soku pomidorowego. Na co pomaga sok z pomidorów?

Reklama


Rewolucja w precyzji leczenia nowotworów 🙌
Sprawdź!