Z czego jest biały miód?
Miód to dobroczynny, naturalny produkt, którego walory smakowe i prozdrowotne właściwości w ostatnich latach znów są niezwykle cenione. Jedną z wielu zalet jest mnogość występujących gatunków, która wzbogaca możliwości jego wykorzystywania. Miodem można słodzić napoje, stosować go jako dodatek do różnych potraw lub po prostu… jeść łyżkami. Każda metoda przyniesie zapewne wiele korzyści dla organizmu.
Gatunki miodu różnią się między sobą nie tylko smakiem, ale i wyglądem. Od tego, z jakiej rośliny jest pozyskiwany, zależy jego gęstość, struktura oraz barwa. Różnorodność kolorów jest bardzo duża – od białego, przez wszystkie odcienie złota i brązu po czerń.
Najjaśniejszy – kremowy lub zupełnie biały miód pozyskuje się z rzepaku. Roślina ta kwitnie wiosną – na przełomie kwietnia i maja. Płynny miód rzepakowy jest niemalże przezroczysty, posiada jasny słomkowy kolor. Kiedy się krystalizuje, gęstnieje i staje się całkowicie lub prawie biały i wygląda wówczas jak smalec.
Reklama
Właściwości białego miodu
Biały miód pszczeli pozyskiwany z rzepaku wykazuje wiele właściwości dobroczynnych dla ludzkiego organizmu. Przede wszystkim, tak jak inne miody, ze względu na zawartość cukrów prostych, stanowi doskonałe źródło energii, odżywiając rozmaite układy, przede wszystkim układ nerwowy, wspierany również przez glukozę, magnez czy witaminy z grupy B, także zawarte w nim zawarte.
Dzięki temu jego spożywanie zalecane jest przy:
- depresji,
- nerwicy,
- chorobie wrzodowej żołądka.
Miód rzepakowy stosuje się też w profilaktyce oraz wspomagająco w leczeniu chorób serca i układu krążenia.
Reklama
Działanie białego miodu
Jak działa biały miód?
- Reguluje ciśnienie tętnicze krwi dzięki zawartości potasu.
- Związki antyoksydacyjne zapobiegają odkładaniu złogów tłuszczowych w tętnicach i tym samym – rozwojowi zmian miażdżycowych.
- Wspiera pracę mięśnia sercowego dzięki działaniu acetylocholiny.
Biały miód rzepakowy wspiera również przemianę tłuszczów w wątrobie oraz pracę pęcherzyka żółciowego.
Pomaga także zachować dobry wygląd skóry. Warto wiedzieć, że niekiedy może być stosowany na skórę – zewnętrznie:
- na rany i inne uszkodzenia mechaniczne – otarcia, pęknięcia itd.,
- na oparzenia,
- na zmiany skórne, np. wysypki.
Reklama
Jak stosować biały miód?
Jak stosować biały miód z rzepaku, by był jak najbardziej skuteczny i nie tracił podczas spożywania swoich drogocennych właściwości? Przede wszystkim nie należy podgrzewać go do temperatury powyżej 40 stopni Celsjusza. Można rozpuszczać go w wodzie, mleku lub różnych naparach, ale muszą być one przestudzone.
Ponieważ każdy gatunek miodu wspiera prawidłową pracę układu odpornościowego, jego spożywanie zaleca się przy przeziębieniach, również u dzieci. Wówczas miód warto łączyć z produktami o wysokiej zawartości witaminy C lub tymi o właściwościach rozgrzewających, np.:
- cytryną,
- czarnym bzem,
- imbirem,
- naparem z lipy.
Warto wiedzieć, że miód działa również przeciwkaszlowo, dlatego przy przeziębieniu zaleca się jego spożywanie przed snem. Łagodzi wówczas nocny kaszel o charakterze napadowym.
Reklama
Dawkowanie białego miodu
Miód, czy to biały, czy inny, można również jeść sam, łyżkami. Mimo, że jest bardzo słodki, nie jest tuczący tak jak cukier. Nawet spożywanie go w dużych ilościach nie powoduje wzrostu masy ciała.
Miód rzepakowy jest jednym z gatunków zalecanych osobom cierpiącym na choroby serca lub układu krążenia, lub tym, które są w grupie podwyższonego ryzyka:
- pacjentom z otyłością,
- z nadciśnieniem tętniczym,
- palącym papierosy,
- prowadzącym siedzący tryb życia,
- tym, którzy w rodzinie mają chorych na serce.
Spożywanie miodu to skuteczna profilaktyka, jednak jego ilość musi być odpowiednia. Zaleca się wówczas zjadanie 2-3 łyżek stołowych trzy razy dziennie. Można jeść go bez żadnych dodatków lub np. rozpuszczać w ciepłej wodzie.
Reklama
Czarny miód… biały miód
Miód jest produktem o bardzo wielu zaletach – pochodzi z natury, posiada niezwykłe walory smakowe i prozdrowotne właściwości. Atrakcyjności dodaje mu także gatunkowa różnorodność. Pozyskiwany jest z niezliczonych gatunków roślin, a z każdego z nich ma odmienny smak, wartości i kolor.
Ilość kolorów i odcieni miodu jest wprost niezliczona – od niemal białego miodu rzepakowego, przez wszystkie odcienie złota i brązu po całkiem czarny miód produkowany przez egzotyczne pszczoły olbrzymie żyjące w tropikalnym klimacie południowo-wschodniej Azji.
Miód o jasnej, słomkowej lub złotej barwie produkowany jest m. in. z:
- nostrzyka białego,
- akacji,
- lipy,
- kwiatów maliny,
- mniszka lekarskiego.
Natomiast popularne miody ciemne to:
- spadziowy,
- gryczany,
- wrzosowy.
Wiedza na temat barw miodu przydatna jest przy jego kupowaniu – daje pewność, że informacja na etykiecie jest prawdziwa.