Skąd bierze się biegunka po jedzeniu?
Biegunka po posiłku to stan, kiedy dana osoba oddaje większą ilość stolca, w luźnej konsystencji po zjedzeniu posiłku. Potrzeba skorzystania z toalety pojawia się w takich sytuacjach częściej niż 3 razy na dobę. Biegunki, nazywane także rozwolnieniem, mogą być następstwem wielu dolegliwości, ale charakteryzuje je zawsze określony wygląd. Główne cechy tego nieregularnego stolca to:
- płynna konsystencja,
- nieprzyjemny zapach,
- zmieniony kolor,
- niekiedy domieszka krwi lub śluzu.
Zmieniona konsystencja kału, jego upłynnienie i zwiększenie częstotliwości to główne objawy biegunki. U niektórych osób pojawiają się także wymioty, nudności i ogólne osłabienie. Biegunki po jedzeniu występują w sytuacji, gdy po zjedzeniu posiłku zachodzi nagła potrzeba skorzystania z toalety.
Kał jest wtedy z reguły luźny o wodnistej konsystencji. Oddawaniu stolca czasami towarzyszy ból brzucha. Warto obserwować swój organizm i częstotliwość biegunki. Jeśli rozwolnienie jest tylko pojedynczym epizodem po zjedzeniu konkretnego posiłku nie powinno być powodem do obaw, a raczej do wnikliwej analizy składu pożywienia.
Pojawianie się rozwolnienia po zjedzeniu każdego posiłku, niezależnie od jego składu i miejsca przygotowania może być sygnałem choroby. Nieleczone może doprowadzić do stanu odwodnienia.
Obserwując reakcje organizmu na zjedzony posiłek warto rozróżnić luźny stolec od biegunki. Luźny stolec to nieuformowany kał o półpłynnej i miękkiej konsystencji. Jest często jednorazowym zdarzeniem. Przyczyną luźnego stolca może być skład niektórych produktów żywnościowych, które przyspieszają perystaltykę jelit i stolec nie ma czasu na prawidłowe uformowanie.
Rozwolnienie po jedzeniu to oddawanie kału o płynnej konsystencji i przykrym zapachu częściej niż 3 razy na dobę. Biegunka może trwać nawet kilka dni. Ból brzucha, domieszka krwi, wymioty lub krwawienie z odbytu, które mogą towarzyszyć biegunce zawsze powinny być konsultowane z lekarzem. Taki stan może być groźny dla organizmu, powodując nadmierne odwodnienie.
Reklama
Dlaczego po każdym posiłku mam rozwolnienie?
Częste biegunki po jedzeniu mogą być spowodowane wieloma czynnikami. Niektórzy kojarzą biegunkę wyłącznie ze zjedzeniem nieświeżych produktów, ale przyczyn luźnego stolca może być naprawdę wiele. Jeśli problem pojawia się permanentnie po każdym posiłku może oznaczać chorobę. Jakie mogą być potencjalne przyczyny ciągłej biegunki po jedzeniu? Oto najważniejsze:
- nieumyte ręce przed przygotowaniem posiłku, które przenoszą bakterie na jedzenie,
- zabrudzone ręce w trakcie spożywania posiłku, które sprzyjają przechodzeniu bakterii na zjadany produkt i przenoszeniu do układu pokarmowego,
- spożywanie produktu, zawierającego bakterie lub jady bakteryjne,
- wirusy (rotawirusy, norowirusy i adenowirusy), które wnikają do układu pokarmowego, wywołując silne biegunki po zjedzeniu czegokolwiek,
- alergia pokarmowa, która jest reakcją w postaci biegunki na produkty spożywcze, uczulające konkretną osobę,
- nadwrażliwość jelit, które reagują rozwolnieniem na zbyt zimne lub za gorące posiłki,
- przewlekłe zapalenie błony śluzowej jelita grubego, powodujące zaburzenia motoryki przewodu pokarmowego i biegunkę po posiłku,
- choroba Leśniowskiego-Crohna, wywołująca luźny stolec po każdym posiłku oraz dodatkowe objawy, jak silny ból brzucha i krew w stolcu,
- nietolerancja laktozy, która dodatkowo wywołuje wzdęcia i bóle brzucha,
- zespół złego wchłaniania cukru,
- infekcje pasożytnicze, które wywołują rozwolnienie po jedzeniu (np. tasiemiec).
Reklama
Ból brzucha i biegunka po jedzeniu
Rozwolnienie po jedzeniu może przebiegać bez dodatkowych symptomów lub z przykrymi objawami, które jeszcze bardziej osłabiają organizm i mogą być sygnałem rozwijającej się choroby.
Jednym z głównych przejawów zatrucia pokarmowego są bóle brzucha i biegunka po jedzeniu. Taki stan wywołują bakterie, które wraz z pożywieniem przedostały się do organizmu. Za wysokie stężenie bakterii w soku żołądkowym nie pozwala na ich zwalczenie i jest przyczyną bakteryjnego zatrucia pokarmowego.
Najgroźniejsze w tym przypadku są pałeczki jadu kiełbasianego i wąglika, wywołujące silny ból żołądka i wymioty po zjedzeniu posiłku. Ból brzucha i biegunka mogą także oznaczać zespół jelita drażliwego. Przy tej przypadłości często występują wzdęcia.
Jakie inne objawy towarzyszą biegunce po jedzeniu? Do najczęściej pojawiających się należą:
- mdłości polegające na nieodpartej potrzebie zwymiotowania, które występują zaraz po zjedzeniu posiłku,
- ból żołądka, który oznacza nieprawidłowy przebieg procesów trawiennych,
- wymioty,
- bulgotanie w brzuchu,
- krew w stolcu,
- gorączka,
- utrata apetytu.
Reklama
Biegunka po ostrym jedzeniu
Biegunka jest rodzajem zaburzenia trawienia. Spożycie posiłku przyspiesza opróżnienie jelit, a żołądek wysyła sygnały, które informują organizm o konieczności usuwania mas kałowych. Niektóre rodzaje jedzenia mogą stymulować ten proces.
Biegunka po pikantnym jedzeniu to jeden z najczęstszych objawów spożywania tego typu potraw. Pikantne przyprawy niszczą niebezpieczne bakterie, ale mogą także potęgować schorzenia układu pokarmowego, wywołując nie tylko rozwolnienie, a też i wzdęcia lub zgagę. Do takich przypraw zaliczana jest ostra papryczka, chili, czosnek, kurkuma czy pieprz kajeński.
Biegunka po ostrym jedzeniu jest wynikiem zwiększonego ukrwienia przewodu pokarmowego, które powstaje na skutek działania substancji zawartych w ostrych przyprawach. Posiłki zaliczane do „ostrych” zaostrzają objawy niektórych chorób jelit lub wrzodów. Często pojawiają się dolegliwości zjedzeniu posiłku z dodatkiem wasabi (sproszkowany korzeń japoński i woda), curry, pieprzu, imbiru, sosu tabasco czy olejku sambal.
Biegunka po tłustym jedzeniu, nazywana także tłuszczową wywołana jest przede wszystkim przez zaburzenia trawienia, wynikające z niewydolności trzustki. Duże ilości tłuszczu spowalniają opróżnianie żołądka. W tej sytuacji jedzenie dłużej zalega w żołądku. Osoby z dolegliwościami trawiennymi cierpią na biegunki z powodu wysokiego poziomu tłustych pokarmów, takich jak fast foody, potrawy smażone w głębokim tłuszczu lub przyrządzane z użyciem tłustej śmietany.
Biegunka po smażonym jedzeniu, które jest z reguły bardzo tłuste i ciężkostrawne to kolejny przykład dolegliwego rozwolnienia. Proces smażenia wywołuje powstawanie szeregu związków o szkodliwym działaniu dla organizmu. Potrawy przygotowane w taki sposób zalegają w żołądku, silnie go obciążając. Związki powstające w trakcie smażenia często wywołują opisywane dolegliwości.
Częstym powodem rozwolnienia po posiłku jest także zatrucie nieświeżym lub źle przechowywanym jedzeniem. Do przewodu pokarmowego przedostają się bakterie, a gdy znajdą się w jelitach organizm próbuje się ich jak najszybciej pozbyć wraz z masą kałową.
Reklama
Biegunka zaraz po jedzeniu
Biegunka od razu po jedzeniu jest nazywana biegunka poposiłkową. Pojawia się po spożyciu określonych produktów, na które konkretna osoba może być uczulona. Warto wtedy obserwować w jakich sytuacjach występuje rozwolnienie. Konieczność nagłego i szybkiego skorzystania z toalety spowodowana jest wodnistym i bardzo luźnym stolcem.
U niektórych osób pojawiają się poranne biegunki po jedzeniu. Sam fakt porannego klasycznego wypróżnienia po zjedzonym śniadaniu jest normalnym objawem i prawidłowym odruchem żołądkowym. Problemem jest poranne nasilone rozwolnienie, któremu towarzyszy także pewna bolesność.
Tego typu zaburzenia w oddawaniu stolca mogą wskazywać na zespół jelita nadwrażliwego. Jeśli biegunki po śniadaniu nasilają się warto skonsultować to z lekarzem. Jelita reagują w taki sposób na niektóre pokarmy czy silny stres powodujący biegunkę.
Biegunka 2 godziny po posiłku to reakcja zdrowych, ale bardzo delikatnych jelit na zbyt gorące lub zbyt zimne potrawy i napoje. Nadwrażliwość jelit prowadzi w tych przypadkach do rozwolnienia po upływie określonego czasu po zjedzonym posiłku. W tych przypadkach nie pojawiają się nudności ani wymioty.
Niektóre dolegliwości jelitowe pojawiają się codziennie o konkretnej porze dnia. Podłożem takich wypróżnień mogą być uwarunkowania psychologiczne, na przykład stres przed rozpoczęciem pracy czy lekcji w szkole.
Reklama
Przyczyny biegunki po jedzeniu
Jedzenie dostarczane organizmowi może wywołać w określonych sytuacjach biegunkę. Warto obserwować takie przypadki, aby rozpoznać czego dotyczy problem i co jest powodem rozwolnienia. Najczęstszymi przyczynami biegunki po każdym posiłku są:
- brak odpowiedniej higieny w trakcie przygotowywania i spożywania posiłków,
- zakażenie wirusowe, takimi drobnoustrojami jak rotawirusy lub astrowirusy, które wywołuje wrażliwość przewodu pokarmowego. Wirusy przenoszone są przez brudne ręce, zakażoną żywność lub drogą oddechową, zarażając się od drugiej chorej osoby,
- zakażenie bakteryjne czyli wnikanie do organizmu bakterii, takich jak Salmonella czy Escherichia Coli. Najczęściej bakterie te dostają się wraz ze spożywanym pokarmem, doprowadzając do biegunki,
- IBS czyli zespół jelita drażliwego, który jest przewlekłą chorobą przewodu pokarmowego. Jedna z jego postaci charakteryzuje się oddawaniem luźnego lub wodnistego stolca po jedzeniu. Choroba ta polega na nawracających zaburzeniach pracy jelit i wymaga specjalnej diety,
- celiakia, czyli nietolerancja glutenu, który jest białkiem zapasowym, zawartym w zbożach. Choroba ta wywołuje wodniste biegunki po posiłkach zawierających ten rodzaj białka. Celiakia wymaga bezwzględnego stosowania diety bezglutenowej, gdyż silnie uszkadza jelita,
- zespół złego wchłaniana cukru, czyli rodzaj nietolerancji węglowodanów. Cukry dostają się do jelita grubego, gdzie fermentują i wywołują biegunki,
- zapalenia jelita grubego, którego przykładem są dolegliwości, takie jak choroba Leśniowskiego – Crohna, wrzodziejące zapalenie jelita czy niedokrwienne zapalenie jelita grubego. Stany zapalne w tym obrębie układu pokarmowego spowodowane są procesami autoimmunologicznymi, obecnością patogenów lub chorobą naczyń krwionośnych. Funkcje jelita grubego są w tych przypadkach zaburzone, a jedną z głównych dolegliwości jest biegunka po posiłku,
- alergia pokarmowa, która jest reakcją organizmu na nietolerancję określonych produktów spożywczych lub środków do nich dodawanych.
Przyczyny biegunek po jedzeniu mogą wywoływać epizodyczne rozwolnienie po spożyciu konkretnego pokarmu lub pojawiać się po każdym zjedzonym posiłku.