Przełom w leczeniu alzheimera i parkinsona. 👉 Znany lek otwiera nowe możliwości❗
Przełom w leczeniu alzheimera i parkinsona. 👉 Znany lek otwiera nowe możliwości❗
Przełom w leczeniu alzheimera i parkinsona. 👉 Znany lek otwiera nowe możliwości❗

Zdrowe jelita dzięki błonnikowi – co warto wiedzieć?

Błonnik pokarmowy to substancja wspierająca prawidłowe funkcjonowanie jelit. Pomaga w regulacji perystaltyki oraz utrzymaniu zdrowia układu pokarmowego. Jest on zawarty w wielu produktach spożywczych. Niekiedy warto rozważyć jego suplementację, by wesprzeć funkcjonowanie układu pokarmowego. W jakich sytuacjach należy rozważyć zwiększenie jego podaży?
Ziarna pszenicy
123RF
W skrócie
  • Inubiotyk to specjalnie wyizolowana frakcja nierozpuszczalnego błonnika pokarmowego pozbawiona składników antyodżywczych, różniąca się od „zwykłego” błonnika swoją formą i sposobem przetwarzania.
  • Inubiotyk wspiera pracę układu odpornościowego, poprawia profil lipidowy, ułatwia detoksykację organizmu oraz wspomaga wchłanianie składników odżywczych niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania mózgu i układu nerwowego.
  • Inubiotyk Colon jest zalecany dla osób dbających o zdrowie, a szczególnie dla tych z problemami z wypróżnieniami, nadmiernymi gazami, chcących kontrolować poziom cholesterolu i glukozy, obniżyć wagę.
Spis treści

Reklama

Co to jest inubiotyk i czym różni się od „zwykłego” błonnika?

Błonnik pokarmowy jest substancją bardzo często wymienianą w kontekście zdrowego żywienia i dbałości o dobrą kondycję układu pokarmowego. Chemicznie zaliczany jest do grupy węglowodanów złożonych, a pochodzi z produktów roślinnych. Wyróżnia się dwie frakcje błonnika – rozpuszczalną i nierozpuszczalną w wodzie. Źródłem pierwszej są przede wszystkim owoce i warzywa, drugiej natomiast – pełnoziarniste produkty zbożowe.

Błonnik nie jest trawiony przez układ pokarmowy, dlatego nie stanowi dla człowieka źródła energii. Wpływa pozytywnie na funkcjonowanie jelit, co z kolei przekłada się na wiele innych procesów fizjologicznych.

Ostatnio coraz większą popularnością cieszy się inubiotyk – wyizolowana odpowiednio frakcja nierozpuszczalnego w wodzie, naturalnego błonnika pokarmowego. Źródłem dostępnego na rynku inubiotyku przeznaczonego do suplementacji są otręby pszenne. W procesie produkcji otręby poddano długotrwałej obróbce hydrotermalnej w nowoczesnym procesie technologicznym. Tym samym zostały pozbawione składników antyodżywczych, takich jak szczawiany i fityniany.

Reklama

Inubiotyk a praca układu pokarmowego

Najwyższej jakości błonnik pokarmowy, zawarty w linii sygnowanej logo Inubiotyk, wykazuje szereg ważnych funkcji.

  • Inubiotyk Colon Wspomaga funkcjonowanie jelit i poprawia ich perystaltykę, czyli aktywność motoryczną, umożliwiającą „wędrówkę” treści pokarmowej przez wszystkie odcinki przewodu pokarmowego.
  • Reguluje cykliczność wypróżnień. Kiedy pasaż treści pokarmowej przez jelita odbywa się we właściwym tempie, częstotliwość wydalania niestrawionych resztek również jest prawidłowa.
  • Zapewnia uczucie sytości, dzięki czemu pomaga utrzymać prawidłową masę ciała. Osoby, które borykają się zbędnymi kilogramami, powinny zwiększyć spożycie błonnika, który niweluje głód i chęć podjadania.
  • Błonnik pozyskiwany z otrębów pszennych nie tylko reguluje konsystencję kału, ale też zwiększa jego masę.
  • Wspomaga regulację przemiany cukrów, co jest szczególnie istotne dla osób mających problemy z gospodarką węglowodanową.

Inne korzyści ze stosowania inubiotyku

Prawidłowa praca jelit to nie tylko sprawnie funkcjonujący układ pokarmowy. Metabolizm o właściwym przebiegu wpływa pozytywnie także na inne procesy fizjologiczne, zachodzące w organizmie. Między innymi wpływa pozytywnie na pracę układu odpornościowego, za pośrednictwem komórek limfatycznych związanych z układem pokarmowym. Błonnik korzystnie modyfikuje mikroflorę jelitową, co pośrednio wspiera układ odpornościowy. Poprzez czyszczenie powierzchni kosmków jelitowych oraz braku kwasu fitynowego, następuje zwiększenie wchłaniania składników odżywczych z posiłków.

Dzięki skutecznemu pochłanianiu kwasów żółciowych inubiotyk poprawia profil lipidowy ludzkiego organizmu, pozwala utrzymać w dobrym stanie naczynia krwionośne, a tym samym serce.

Inubiotyk wspiera procesy detoksykacyjne organizmu. Ułatwia wydalanie z organizmu metali ciężkich, takich jak ołów, rtęć, kadm czy arsen.

Odpowiednie wchłanianie składników odżywczych z pokarmów niezbędne jest także do prawidłowego funkcjonowania mózgu i całego układu nerwowego. Aby mógł on pracował właściwie, musi być dotleniony i odżywiony. Odżywienie jego komórek jest możliwe tylko wtedy, gdy procesy metaboliczne zachodzą prawidłowo, a składniki odżywcze z pokarmów są wchłaniane w wystarczającym stopniu.

Reklama

Inubiotyk Colon – dla kogo?

Preparat Inubiotyk Colon jest w pełni naturalny i dedykowany dla osób które dbają o zdrowie i chcą cieszyć się dobrym samopoczuciem. Podaż nierozpuszczalnego błonnika pokarmowego powinny jednak szczególnie zwiększyć osoby, które:

  • mają tendencję do problemów z wypróżnieniem (preparat przyspiesza pasaż treści pokarmowej przez jelita i ułatwia wydalanie niestrawionych resztek pokarmu),
  • cierpiących z powodu nadmiernej ilości gazów lub częstego uczucia pełności i rozpierania,
  • dbają o prawidłowy poziom cholesterolu (inubiotyk reguluje profil lipidowy ludzkiego organizmu i zapobiega odkładaniu się wewnątrz naczyń złogów, które mogą utrudniać prawidłowy przepływ krwi,
  • chcą zadbać o utrzymanie prawidłowego poziomu glukozy (odpowiednia dieta, wspierana suplementacją inubiotyku wysokiej jakości pozwala na ustabilizowanie wyników)
  • dążą do obniżenia wagi ciała (inubiotyk zwiększa uczucie sytości, dzięki czemu sprawdza się u osób często odczuwających głód).
  • Spożywają żywność przetworzoną oraz żywność typu fast-food.

Preparatu nie należy stosować bez konsultacji z lekarzem u kobiet w ciąży, matek karmiących, osób z nadwrażliwością na którykolwiek składnik oraz u dzieci poniżej 6 r.ż

Reklama

Jak przyjmować Inubiotyk i w jakich dawkach?

Inubiotyk Colon to preparat przeznaczony dla osób dorosłych i dzieci powyżej 6 roku życia. Dostępny jest on w formie sproszkowanej, w opakowaniach 140-gramowych, które pokrywają miesięczne zapotrzebowanie na suplementację błonnika.

Dzienna porcja zalecana dla dorosłego to 5 gramów preparatu, co odpowiada czterem płaskim łyżeczkom lub jednej dużej łyżce stołowej. Taką ilość inubiotyku zalewa się połową szklanki wrzącej wody, dokładnie miesza i odstawia na minutę. Po jej upłynięciu szklankę należy dopełnić zimną (niegazowaną) wodą i powstała mieszankę wymieszać i wypić po przestudzeniu. Preparat najlepiej spożywać tuż przed posiłkiem lub niedługo po nim. U dzieci Inubiotyk Colon stosuje się w taki sam sposób, tyle że dawka dzienna to dwie płaskie łyżeczki (2,5 g) zalewane 1/4 szklanki wrzątku i dopełniane do połowy szklanki wodą zimną.

Podobnie, jak w przypadku wszelkich środków naturalnych, tak i w przypadku inubiotyku, efekt osiągalny jest przy stosowaniu regularnym. Pierwsze rezultaty zauważyć można już po 10 dniach przyjmowania produktu, jednak suplementację należy kontynuować, by efektami cieszyć się długotrwale.

Czytaj również

Bibliografia

  • M. Bienkiewicz, E. Bator, M. Bronkowska, Błonnik pokarmowy i jego znaczenie w profilaktyce zdrowotnej, w: Problemy Higieny i Epidemiologii, 2015, 96(1): 57-63
  • M. Kowalczyk, M. Zegan, E. Michota-Katulska, Wiedza Na Temat Prozdrowotnej Roli Błonnika Pokarmowego Wśród Studentów Uczelni Medycznych i Niemedycznych, w: Bromatologia i Chemia Toksykologiczna – L, 2017, 2, str. 99–105
  • P. Nagel, Błonnik pokarmowy – niedoceniane lekarstwo w procesie starzenia się, źródło: Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej https://ncez.pzh.gov.pl/seniorzy/blonnik-pokarmowy-niedoceniane-lekarstwo-w-procesie-starzenia-sie/ [12.08.2024]
  • L. Ostrowska, Błonnik pokarmowy, źródło: Medycyna Praktyczna https://www.mp.pl/pacjent/dieta/zasady/67301,blonnik-pokarmowy [12.08.2024]
Justyna Gabrysiak-Kula
Artykuł napisany przez
Justyna Gabrysiak-Kula
W 2009 roku zdobyła tytuł magistra kulturoznawstwa Uniwersytetu Łódzkiego. Pierwsze doświadczenia zawodowe zdobyła w Radiu Łódź, współtworząc audycje młodzieżowe. Od kilku lat pracuje jako copywriter, specjalizując się w tematyce medycznej, kosmetycznej, parentingowej i w dziedzinach pokrewnych. Napisała dotąd setki artykułów o zdrowiu. Prywatnie wychowuje dzieci, pływa i czyta książki, choć to właśnie pisanie było zawsze jej ulubionym zajęciem.
Pokaż więcej
Czy ten artykuł był dla Ciebie pomocny?
Dziękujemy za przeczytanie naszego artykułu do końca.
Jeśli chcesz być na bieżąco z informacjami na
temat zdrowia i zdrowego stylu życia,
zapraszamy na nasz portal ponownie!
Specjaliści współpracujący z medme
25674

Wojciech Ziółkowski

magister farmacji

Poznaj mnie
25626

Katarzyna Kulig

dermatolog i wenerolog

Poznaj mnie
25675

Marzena Rojek-Ledwoch

dietetyczka, psychodietetyczka

Poznaj mnie
25676

Kamila Pawłowska

dietetyk kliniczny, psychodietetyk

Poznaj mnie
25625

Sylwia Borowska

doktor nauk farmaceutycznych

Poznaj mnie
25886

Magdalena Grosiak

diagnosta laboratoryjny

Poznaj mnie
25887

Magdalena Rutkowska

lekarz weterynarii

Poznaj mnie
25879

Anna Lewandowska

psychiatra dziecięcy

Poznaj mnie
25888

Jolanta Woźniak

prawnik

Poznaj mnie
Pokaż wszystkich
Więcej z kategorii Jelita
Na czym polega żywienie dojelitowe? Zasady żywienia PEG w domu
Żywienie dojelitowe
Jak oczyścić jelita ze złogów kałowych i cieszyć się sprawnym układem pokarmowym?
Pacjent ze złogami w jelitach
Kolka jelitowa - gdzie boli? Objawy u dzieci i dorosłych
Kobieta trzyma się za brzuch
Podobne artykuły
Ziarna pszenicy
Zdrowe jelita dzięki błonnikowi – co warto wiedzieć?
Kiszki u człowieka
Objawy i przyczyny skrętu kiszek. Jak postępować w przypadku niedrożności jelit ze skręcenia?
Kobietę boli brzuch
Choroba SIBO (zespół rozrostu bakteryjnego) - jak się objawia i jak ją leczyć?
Jelito grube u człowieka
Gruczolak cewkowy jelita grubego - jak się objawia? Przyczyny i dieta
Kobietę bolą jelita
Ból jelit - po lewej i prawej stronie. Co pomaga?

Reklama


Czy w Twojej diecie brakuje błonnika? 🌾
Dowiedź się!