Gruźlica – zapomniana choroba wraca na światowe salony❗ Czy grozi nam globalna epidemia? 🌍
Gruźlica – zapomniana choroba wraca na światowe salony❗ Czy grozi nam globalna epidemia? 🌍
Gruźlica – zapomniana choroba wraca na światowe salony❗ Czy grozi nam globalna epidemia? 🌍

Właściwości chloru - jak wpływa na organizm?

Okazuje się, że na równowagę kwasowo-zasadową oraz bilans wodno-elektrolitowy bardzo dobrze wpływa chlor. Pierwiastek ten w produktach spożywczych występuje przede wszystkim w soli kuchennej. Jakie jeszcze posiada właściwości ten makroelement oraz w jaki sposób wpływają one na ludzki organizm?
Chlor występuje w soli kuchennej
Źródło:123RF
Spis treści

Czym jest chlor?

Chlor to pierwiastek mineralny zaliczany do grupy elektrolitów. To makroelement, który naturalnie występuje w słonych wodach, takich jak oceany, jeziora słonowodne i podziemne solanki. Bardzo duże jego ilości znajdują się w soli kamiennej. 

Pomimo tego, że u niektórych osób stwierdza się alergię na chlor, to jest to składnik, którego nie powinno zabraknąć w ludzkim organizmie. Warto jednak wiedzieć, że zarówno niedobór, jak i nadmiar chloru w ustroju może przynieść negatywne konsekwencje zdrowotne.

Chlor kojarzony jest z dezynfekowaniem:

  • wody kranowej, 
  • wody basenowej, 
  • narzędzi chirurgicznych, 
  • sal operacyjnych, 
  • łazienkowych toalet. 

Jednak ma on wiele więcej zastosowań, o czym będzie mowa poniżej. Czysta postać chloru to gaz, wyróżniający się duszącym, niemiłym dla nozdrzy zapachem. Można go wyczuć kiedy osiąga stężenie 3,5 ppm. Trzeba jednak uważać, by nie przekroczyć niebezpiecznej dla zdrowia wysokości dopuszczalnego stężenia tego pierwiastka, które wynosi 1000 ppm. W takiej dawce chlor może być śmiertelny. 

Reklama

Właściwości chloru

Chlor wyróżnia się właściwościami dezynfekującymi, dlatego jest szeroko wykorzystywany do uzdatniania kranowej wody, by chronić jej odbiorców przed groźnymi drobnoustrojami. Chlor jest także dodawany do wody basenowej, by zabijać wszelkie grzyby, wirusy i prątki, które mogą się tam znaleźć. Ponadto ten pierwiastekznajduje się także w środkach czyszczących, które stosuje się zarówno w gospodarstwach domowych, jak i w szpitalach (np. na salach operacyjnych). Chlor to także silny utleniacz i wybielacz.

Chlor odpowiada za normalizowanie gospodarki kwasowo-zasadowej oraz wodno-elektrolitowej.Jeśli równowaga miedzy kwasowością i zasadowością jest zachowana, procesy życiowe w ustroju przebiegają prawidłowo. Odpowiednia jego ilość w organizmie zapewnia optymalną dawkę płynów oraz elektrolitów potrzebnych dla odpowiedniego funkcjonowania ustroju.

Ponadto towarzyszy procesowi wchłaniania witaminy B12. Stanowi składnik kwasu solnego, znajdującego się w soku żołądkowym, dlatego odgrywa również ważną rolę dla przebiegu trawienia.

Reklama

Gdzie występuje chlor?

Chlor występuje w produktach spożywczych, przede wszystkim znajdziemy go w soli kuchennej.Poza tym stanowi składnik:

  • mięs,
  • ryb, 
  • żółtych serów, 
  • wędlin, 
  • mleka, 
  • chleba, 
  • wody mineralnej, 
  • mieszanek przypraw, 
  • sosów, 
  • dań instant, itp. 

Zatem możemy na bieżąco uzupełniać ten pierwiastek w organizmie spożywając wymienione potrawy, pamiętając oczywiście o stosownym umiarze. 

Chlor w organizmie ludzkim jest obecny przede wszystkim w osoczu krwi, a także w żołądku, ślinie, skórze, tkance podskórnej i w kościach. W naturze chloru nie brakuje w oceanach, jeziorach słonowodnych oraz w podziemnych solankach.

 

Reklama

Norma chloru w organizmie człowieka

Człowiek, jak wynika z powyższych rozważań, potrzebuje chloru do właściwego działania organizmu. Zapotrzebowanie na ten pierwiastek uzależnione jest m.in. od wieku i płci danej osoby. 

  • Malutkim dzieciom, do 5 miesiąca życia, potrzeba 190 mg chloru na dzień,
  • powyżej5 miesiąca do roku – 570 mg, 
  • dzieci między roczkiem a 3 latami powinny dziennie spożywać do 1150 mg chloru, 
  • od 4. do 5. roku życia dzienna dawka chloru powinna wynosić 1550 mg, 
  • od 7 do 9 lat – 1850 mg,
  • młodzież od 10. do 12. roku życia w ciągu dnia powinna dostawać 2000 mg chloru, 
  • a od 13. do 50. roku życia – 2300 mg. 

Od tego momentu dzienne zapotrzebowanie na chlor u człowieka spada. I tak osoby między 51. a 65. rokiem życia potrzebują 2150 mg chloru na dzień, od 66. do 77. roku życia – 2000 mg. Osobom jeszcze starszym należy podawać dzienną dawkę w wysokości 1850 mg chloru.

Reklama

Jakie są objawy niedoboru i nadmiaru chloru?

Czy chlor jest szkodliwy? Niebezpieczna dla organizmu może być zarówno za mała, jak i za duża ilość chloru.

Objawy, które mogą świadczyć o występowaniu niedoboru chloruto m.in.:

  • dokuczliwa i bolesna kurczliwość mięśni, 
  • drżenie mięśni, 
  • uczucie zmęczenia, 
  • ból głowy,
  • zawroty głowy. 

Znormalizowana dieta, w której występuje sól, powinna zbilansować straty chloru.

Symptomy nadmiaru chloruto np.:

  • przyspieszenie rytmu serca, 
  • problemy z oddechem, 
  • nudności, 
  • wymioty,
  • zmęczenie. 

W takiej sytuacji należy ograniczyć lub wykluczyć spożycie soli w pokarmach oraz nie dodawać jej do dań. W razie wątpliwości najlepiej skonsultować niepokojące oznaki wysyłane przez organizm z lekarzem. Być może medyk zaleci suplementację chloru.

Czytaj:

Olga Tomaszewska
Artykuł napisany przez
Olga Tomaszewska
Dyplom dziennikarza zdobyła w 2009 roku, a od 2005 r. nieprzerwanie pisze i redaguje. Pracowała dla „Mojego Miasta Pabianice”, jako dziennikarz, redaktor, zastępca redaktora naczelnego i PR-owiec, współpracowała z „Nowym Życiem Pabianic" i licznymi portalami o tematyce zdrowotnej, tworząc dla tych podmiotów artykuły. Jej konikiem jest tworzenie treści z zakresu profilaktyki zdrowia, szeroko pojętej psychologii oraz pediatrii. Jeśli nie pisze, wygina się na macie ćwicząc hatha jogę jako nauczyciel i dozgonny uczeń.
Pokaż więcej
Czy ten artykuł był dla Ciebie pomocny?
Dziękujemy za przeczytanie naszego artykułu do końca.
Jeśli chcesz być na bieżąco z informacjami na
temat zdrowia i zdrowego stylu życia,
zapraszamy na nasz portal ponownie!
Specjaliści współpracujący z medme
25674

Wojciech Ziółkowski

magister farmacji

Poznaj mnie
25626

Katarzyna Kulig

dermatolog i wenerolog

Poznaj mnie
25675

Marzena Rojek-Ledwoch

dietetyczka, psychodietetyczka

Poznaj mnie
25676

Kamila Pawłowska

dietetyk kliniczny, psychodietetyk

Poznaj mnie
25625

Sylwia Borowska

doktor nauk farmaceutycznych

Poznaj mnie
25886

Magdalena Grosiak

diagnosta laboratoryjny

Poznaj mnie
25887

Magdalena Rutkowska

lekarz weterynarii

Poznaj mnie
25879

Anna Lewandowska

psychiatra dziecięcy

Poznaj mnie
25888

Jolanta Woźniak

prawnik

Poznaj mnie
Pokaż wszystkich
Więcej z kategorii Minerały
Niedobór potasu - przyczyny i objawy. Jak jest prawidłową ilość tego pierwiastka w organizmie?
Produkty bogate w potas
Magnez dla dzieci – który jest najlepszy, jak go dawkować?
Produkty bogate w magnez
Niedobór żelaza - przyczyny, objawy i skutki. Co warto jeść?
Produkty, których spożywanie zapobiega niedoborowi żelaza
Podobne artykuły
Produkty spożywcze zawierające dużo żelaza
Produkty bogate w żelazo - w których produktach spożywczych jest go najwięcej?
Szpinak, migdały i awokado, czyli produkty o dużej zawartości magnezu
Produkty bogate w magnez - jakie to są i gdzie ich szukać? Przykłady
Tabletki zawierające cytrynian magnezu
Cytrynian magnezu - co to jest i na co pomaga?
Produkty bogate w wapń
Źródła wapnia. Oto produkty bogate w wapń. Sprawdź, co jeść by być zdrowym
Produkty bogate w wapń
Niedobór wapnia – skąd się bierze i czym grozi? Jak go uzupełnić?

Reklama


Rewolucja w precyzji leczenia nowotworów 🙌
Sprawdź!