Reklama
Ciasto dla cukrzyka - czyli jakie?
Prawidłowa dieta jest podstawą terapii osoby chorej na cukrzycę. Nie oznacza to jednak, że diabetycy muszą całkowicie zrezygnować ze swoich ulubionych deserów. Kluczowe jest ich odpowiednie przygotowanie i dobór składników. Podstawą takiego wypieku powinna być mąka z pełnego przemiału np. mąka żytnia razowa lub mąka pszenna pełnoziarnista.
Tradycyjny cukier należy zastąpić:
- ksylitolem,
- erytrolem,
- stewią.
Unikać należy tłustych kremów na bazie śmietany, mascarpone, jogurtu greckiego czy tłustego twarogu. Zamiast tego dużo lepiej sprawdzi się nabiał o niższej zawartości tłuszcz np. jogurt naturalny, twaróg półtłusty czy serek homogenizowanych. Z ciasta dla cukrzyka wyeliminować warto również suszone czy puszkowane owoce. Zamiast nich doskonale nadadzą się orzechy czy świeże owoce o niskim indeksie glikemicznym.
Reklama
Ciasto jogurtowe dla cukrzyków
Typowe ciasto jogurtowe przygotowuje się najczęściej z jogurtem greckim, który charakteryzuje się wysoką zawartością tłuszczu, szczególnie tych nasyconych, których cukrzycy powinni zdecydowanie unikać. Na rynku znaleźć można odtłuszczone jogurty greckie (nawet 0% tłuszczu) lub jogurty naturalne „gęste”, które równie dobrze sprawdzą się w przygotowaniu ciasta jogurtowego. Jak zatem przygotować ciasto jogurtowe dla cukrzyków? Poniżej przepis.
Pełnoziarniste ciasto jogurtowe z malinami dla cukrzyka
Składniki:
- Jogurt naturalny, gęsty – ¾ szklanki (180 g)
- Mąka pszenna pełnoziarnista – 1 i ¾ szklanki (220 g)
- Proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
- Ksylitol – ½ szklanki (100 g)
- Jaja – 2 sztuki
- Maliny – 2 szklanki (240 g)
- Ekstrakt z wanilii– 1 łyżeczka
Sposób przygotowania:
Piekarnik nagrzej do 180°C. Do miski wbij jajka, dodaj ksylitol i utrzyj. Następnie dodaj jogurt oraz ekstrakt i zmiksuj. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i dodaj do jajek. Całość mieszaj drewnianą łyżką do połączenia się składników. Owoce umyj, osusz i dodaj do ciasta. Delikatnie wymieszaj. Ciasto przełóż do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika i piecz przez około 50 min.
Przepis na sernik dla cukrzyka
Przygotowując sernik dla cukrzyka należy unikać tradycyjnych spodów. Są one najczęściej przygotowane z masła i gotowych ciastek. Taki wyrób na pewno będzie miał niekorzystny wpływ na glikemię. W związku z tym najlepiej jest zrezygnować ze spodu ciasta lub przygotować go z płatków owsianych i masła orzechowego. Ponadto zamiast kupować gotowy twaróg z wiaderka lepiej jest postawić na ser twarogowy chudy lub półtłusty i zmielić go samodzielnie w domu.
Składniki na sernik dla cukrzyka:
- Twaróg półtłusty – 1 kg
- Jaja – 6 sztuk
- Ksylitol – ¾ szklanki
- Masło – 80 g
- Ekstrakt z wanilii – 2 łyżeczki
- Maliny – 2 szklanki
Sposób przygotowania:
Piekarnik nagrzej do 180°C. Ser zmiel w blenderze lub maszynce do mielenia mięsa. Oddziel białka od żółtek. Białka ubij na sztywną pianę ze szczyptą soli. Masło utrzyj z ksylitolem i ekstraktem. Do masy dodawaj stopniowo żółtka i ucieraj. Po dodaniu wszystkich żółtek do masy zacznij stopniowo dodawać ser. Miksuj do połączenia się składników.
Następnie dodaj ubite białka i delikatnie wymieszaj drewnianą łyżką do połączenia się składników. Ciasto przełóż do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika i piecz przez około 60 min. Studź w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach. Gotowy ciasto podawaj ze świeżymi owocami.
Reklama
Ciasto marchewkowe dla cukrzyków
Ciasto marchewkowe to dobry sposób na przemycenie warzyw, które powinny stanowić podstawę żywienia człowieka, a w szczególności diabetyka. Tradycyjne ciasto marchewkowe w swoim składzie zawiera zazwyczaj olej, ale nie jest to niezbędny produkt, by stworzyć smaczny wypiek dla cukrzyka. Jak przygotować pełnoziarniste ciasto marchewkowe dla cukrzyka?
Składniki:
- Marchewka – 2 sztuki
- Jaja – 2 sztuki
- Ksylitol – ½ szklanki (100 g)
- Mąka żytnia razowa – 1 szklanka
- Proszek do pieczenia – 2 łyżeczki
- Sól – szczypta
- Cynamon – 2 łyżeczki
- Orzechy włoskie – 1 szklanka
Sposób przygotowania:
Piekarnik nagrzej do 180°C. Marchewki umyj, obierz i zetrzyj na tarce. Orzechy posiekaj. W misce umieść jaja, ksylitol oraz olej i zmiksuj. Następnie dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i przyprawami. Wymieszaj drewnianą łyżką do połączenia się składników. Do masy wrzuć marchewkę oraz orzechy i delikatnie wymieszaj. Ciasto przełóż do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika i piecz przez około 40 min.
Reklama
Szybkie ciasto dla cukrzyka
Deser może być nie tylko przyjemnością, ale mieć także korzystny wpływ na zdrowie. Fasola jest cennym źródłem białka roślinnego oraz błonnika pokarmowego. Włączenie jej do menu osoby chorującej na cukrzycę korzystnie wpływa na dobowy profil glikemii. W poniższej propozycji na słodkości z fasoli, kombinacja składników sprawia, że nie jest ona w ogóle wyczuwalna. Osoby lubiące eksperymenty kulinarne mogą spróbować przygotować ciasto czekoladowe na bazie ciecierzycy. Poniżej przepis na szybkie czekoladowe ciasto dla cukrzyka.
Składniki:
- Czerwona fasola konserwowa – 1 puszka
- Jaja - 2 sztuki
- Olej rzepakowy – 2 łyżki
- Kakao – 2 łyżki
- Erytrol - 6 łyżek
- Proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
Sposób przygotowywania:
Piekarnik nagrzej do 180°C. Fasolę odsącz z zalewy i dokładnie opłucz. Wszystkie składniki umieść w naczyniu blendera i zmiksuj. Ciasto przełóż do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika i piecz przez około 40 min.