Czy istnieją domowe sposoby na odbudowę chrząstki stawowej?
Chrząstka stawowa jest elastyczną tkanką, pokrywającą krańce łączących się ze sobą kości i zapobiegającą ich ścieraniu się. Sama w sobie jest odporna na ścieranie, a do tego ma bardzo niski współczynnik tarcia, jest elastyczna, zaś po odkształceniu powraca do pierwotnej formy. Jednak z wiekiem w jej obrębie mogą powstawać ubytki, co stanowi zarzewie poważnych problemów zdrowotnych. Regeneracja chrząstki stawowej wciąż stanowi wyzwanie dla nauki i medycyny.
Prowadzone są prace nad wykorzystaniem między innymi inżynierii tkankowej oraz biomateriałów, mają one jednak charakter eksperymentalny. Osoby, u których doszło do zniszczenia tego typu tkanki często pytają czy jest możliwa regeneracja chrząstki stawowej za pomocą leków, czy można stosować na odbudowę chrząstki stawowej domowe sposoby, a jeśli tak, to jakie? I co jeść na odbudowę chrząstki stawowej?
Reklama
Odbudowa chrząstki stawowej
Odpowiedź na wszystkie powyższe pytania jest przecząca. Na gruncie obecnego stanu wiedzy naukowej można stwierdzić, że w pełni efektywna odbudowa chrząstki stawowej nie jest możliwa, jeśli nie liczyć eksperymentalnych i wysoko zaawansowanych zabiegów operacyjnych. Uznaje się, że degradacja tego typu tkanki jest procesem nieodwracalnym, przynajmniej w sposób naturalny. O ile jednak regeneracja chrząstki stawowej, w szczególności w warunkach domowych, jest zadaniem awykonalnym, o tyle na co dzień można zrobić wiele, aby jej niszczeniu zapobiegać, profilaktycznie uniemożliwiając w ten sposób rozwój chorób stawów lub też spowalniając ich postęp. W tej materii duże znaczenie odgrywa przede wszystkim dieta oraz jej suplementy. Co jeść na chrząstkę stawową?
Reklama
Co jeść na chrząstkę stawową?
Jednym z najważniejszych składników pokarmowych, które należy przyswajać wraz z pokarmem, jest kolagen – białko stanowiące budulec większości tkanek organizmu, w tym także tkanki chrzęstnej. Kolagen jest wprawdzie wytwarzany przez organizm, lecz z wiekiem zdolności produkcyjne w tym zakresie maleją. Kolagen w znacznych ilościach znajduje się między innymi w:
- żelu ze skóry słodkowodnych ryb zwanych tołpygami;
- galaretach mięsnych i rybich (m.in. z kurzych łapek i wieprzowych nóżek);
- podrobach i przetworach mięsnych.
Niezwykle istotne jest też przyjmowanie witaminy C, która bierze udział w syntezowaniu kolagenu przez organizm. Głównym jej źródłem są warzywa i owoce, w tym m.in.:
- sałata, ogórek, kapusta, dynia, marchew, burak, brokuły, kalafior, por, seler, por, czosnek, fasola;
- jagody, borówki, truskawki, maliny, aronia, czarne porzeczki.
Reklama
Suplementy diety na chrząstkę stawową
W praktyce dostarczenie odpowiednich ilości tych oraz innych składników wspomagających prawidłowe funkcjonowanie chrząstki stawowej, może być trudne, jeśli opieramy się wyłącznie na pokarmie naturalnym. Stąd potrzeba suplementowania określonych substancji, w konkretnych i precyzyjnie odmierzonych porcjach. Osobom chcącym zadbać o stawy polecić można suplement Flex, który zawiera tzw. hydrolizat kolagenu w wystarczającej dobowej dawce 10 mg, a także witaminę C w dawce 40 mg.
Do tego w jego składzie znajdziemy siarczan chondroityny, który jest związkiem chemicznym należącym do grupy glikozaminoglikanów. Jest on istotnym składnikiem chrząstki stawowej, razem bowiem z białkami tworzy tzw. proteoglikany stanowiące budulec tkanki chrzęstnej. Kolejny składnikiem jest glukozamina, która jest niezbędna do syntezy proteoglikanów. Flexistav Xtra sprzedawany jest w saszetkach do rozpuszczenia w wozie i picia. Jedna porcja zapewnia dzienną dawkę niezbędnych składników, całe zaś opakowanie zawiera 30 saszetek – wystarcza więc na miesiąc.
Reklama
Odchudzająca dieta na chrząstkę stawową
Pamiętajmy, że degradacja chrząstki stawowej związana jest nie tylko z procesami biologicznymi związanymi ze starzeniem się, ale też nadmiernym jej zużywaniem. Istnieją dwa podstawowe czynniki przyspieszające ten proces – zbyt intensywny wysiłek fizyczny (dotyczy głównie osób uprawiających sport wyczynowo lub półwyczynowo) a także zbyt wysoka masa ciała.
W szczególności w przypadku chrząstki stawów kolanowych i biodrowych przełożenie jest proste – każdy dodatkowy kilogram oznacza większe obciążenie dla stawów. Dlatego dieta na chrząstkę stawową powinna być nie tylko źródłem wartościowych składników, ale musi też zapewniać utrzymanie wagi na właściwym poziomie. Dobrze jest w tej materii zasięgnąć porady dietetyka, który wyliczy stosowną ilość kalorii oraz ułoży jadłospis. Nacisk w takim przypadku zostanie położony na:
- ograniczenie liczby przyswajanych kalorii,
- regularność i wielość posiłków (5 stosunkowo niewielkich dań, spożywanych w regularnych odstępach co 2-3 godziny),
- ograniczenie spożycia tłuszczy zwierzęcych,
- ograniczenie spożycia cukrów prostych,
- ograniczenie spożycia produktów ciężkostrawnych.
Czytaj też: