Rekord długowieczności
Kane Tanaka urodziła się 2 stycznia 1903 roku. Mieszka w wiosce Kazuki w Japonii. W lipcu 2018 roku została wpisana do Księgi Rekordów Guinnessa jako najstarsza żyjąca kobieta na świecie. Poprzedni światowy rekord należał do Chiyo Miyako – Japonki, która zmarła w wieku 117 lat. Miyako w kwietniu 2018 zastąpiła w księdze Guinnessa swoją rodaczkę – Nabi Tajimę.
Najstarszy żyjący mężczyzna także jest Japończykiem. Masazo Nonaka urodził się 25 lipca 1905 roku i mieszka na wyspie Hokkaido. Nonaka za cztery lata ma szansę pobić kolejny rekord - najstarszego mężczyzny w historii, którego wiek został udokumentowany. Obecnie rekord ten należy do Japończyka Jiroemona Kimury, który przeżył 116 lat i 54 dni.
Obchodzenie setnych urodzin nie jest w Japonii rzadkością. Obecnie w Kraju Kwitnącej Wiśni, który liczy 127 mln osób, żyje prawie 60 tysięcy stulatków. Najwięcej na wyspie Okinawa.
Wielu z nich ma także szansę znaleźć się w Księdze Rekordów Guinnessa... Dla porównania, w 38-milionowej Polsce żyją niespełna dwa tysiące stulatków, czyli biorąc pod uwagę populację obu krajów – dziesięć razy mniej. W czym tkwi sekret długowieczności Japończyków?
Reklama
Sekret długowieczności
Naukowcy od dawna zastanawiają się, dlaczego Japończycy żyją tak długo. Ich długowieczność była przedmiotem wielu badań. Początkowo badacze kierowali swoją uwagę na geny, uważając, że to głównie one są odpowiedzialne za długość życia w Japonii. Obecnie uważa się, że sekret długowieczności tkwi nie tyle w genach, co w sposobie odżywiania się.
Dieta Japończyków nie obfituje w mięso i nabiał tak jak dieta Polaków. Kuchnia japońska oparta jest głównie na warzywach, ryżu i rybach - z tych składników powstaje m.in. sushi, czyli tradycyjne danie tej kuchni. Zamiast mięsa i nabiału w Japonii je się tofu, warzywa strączkowe, ryby oraz owoce morza. Mieszkańcy wyspy Okinawa, na której żyje najwięcej stulatków, jedzą przede wszystkim warzywa, grzyby i wodorosty. Generalnie dieta Japończyków jest niskokaloryczna, beztłuszczowa i nie zawiera cukru.
W Japonii ważne jest nie tylko to, co się je, ale także jak się je. Japończycy spożywają posiłki wolno, przez co nigdy się nie przejadają. Dają w ten sposób organizmowi czas, na wysłanie do mózgu informacji o zaspokojeniu apetytu. Ponadto w Japonii nie ma zwyczaju jedzenia deseru. Zamiast kawałka ciasta po obiedzie, pije się zieloną herbatę, która zawiera mnóstwo przeciwutleniaczy.
Reklama
Dieta Japończyków a choroby
Dieta Japończyków przekłada się na stan ich zdrowia. W Japonii jest o wiele niższa, w stosunku do Europy, zapadalność na choroby układu sercowo-naczyniowego - miażdżycę, udary i zawały. U Japończyków znacznie rzadziej występują choroby nowotworowe.
Mimo, że w Kraju Kwitnącej Wiśni nie pije się mleka oraz nie spożywa się nabiału, to zdecydowanie mniej osób niż w Europie choruje tam na osteoporozę. Kuchnia japońska jest niskokaloryczna i nie zawiera cukru, przez co problem otyłości Japończyków w ogóle nie dotyczy.
Reklama
1-MNA - tajemniczy składnik diety japońskiej
Prowadzone w ostatnich latach badania naukowe doprowadziły do odkrycia w diecie japońskiej pewnego unikalnego składnika, który w opinii naukowców może mieć wpływ na długowieczność. Tym składnikiem jest 1-MNA – substancja endogenna, będąca pochodną witaminy B3.
1-MNA powstaje w wyniku przemian metabolicznych, głównie w wątrobie. Z wiekiem zdolność organizmu do przekształcania witaminy B3 w 1-MNA spada. Substancja występuje też naturalnie w algach Wakame i liściach zielonej herbaty, czyli składnikach kuchni japońskiej.
W 2018 roku, po wielu latach badań i pozytywnej opinii Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności, wprowadzano na rynek suplement diety - Menavitin. Suplementy zawierające 1-MNA są zalecane w szczególności osobom dorosłym, które chcą wesprzeć prawidłowe funkcjonowanie serca, utrzymać odpowiedni poziom cholesterolu i cukru, wesprzeć prawidłowe funkcjonowanie wątroby, a także wspomóc witalność i koncentrację.