Reklama
Co można zrobić z borówki amerykańskiej?
W tym małym owocu drzemie ogromna moc antyoksydacyjna. Borówka bogata jest w polifenole, które niwelują wolne rodniki i między innymi opóźniają procesy starzenia. Co zrobić z borówki amerykańskiej oprócz zjedzenia jej samodzielnie?
Owoc ten można dodać do wielu propozycji śniadaniowych, koktajli czy deserów.
Doskonale sprawdzi się podczas mrożenia czy przygotowywania przetworów na zimę.
Co zatem można zrobić z mrożonych borówek? Tak naprawdę sprawdzą się w tych samych potrawach, co świeże owoce. Ze względu na to, że borówka jest niewielka, szybko się rozmraża - wystarczy przelać ją tylko ciepłą wodą.
Reklama
Co zrobić na śniadanie z borówkami?
Śniadanie z borówkami to jeden ze sposobów, aby z pełnią energii zacząć kolejny nowy dzień. Owoce te doskonale pasują jako dodatek do wszelkich owsianek, jaglanek czy puddingów chia, a także śniadaniowych babeczek czy pancake’ów.
Ze względu na ich niską kaloryczność i wysoką wartość odżywczą można przyrządzić z ich udziałem fit śniadanie z borówkami. Wystarczy dodać pełnoziarniste naturalne płatki, orzechy, jogurt niskotłuszczowy czy serek twarogowy i szybkie, pełnowartościowe śniadanie gotowe.
Pełnoziarniste placuszki z borówkami
Składniki
- mąka pszenna pełnoziarnista – 40 g,
- jaja kurze surowe – 1 sztuka,
- maślanka naturalna – 100 ml,
- cukier waniliowy – 2 łyżeczki,
- olej rzepakowy – 1 łyżeczka,
- borówka amerykańska – 2 łyżki.
Przygotowanie
- Jajko, mąkę, maślankę oraz cukier miksować do uzyskania jednolitej konsystencji.
- Borówki umyć i dodać do ciasta.
- Patelnię rozgrzać i posmarować olejem.
- Porcje ciasta nakładać łyżką na patelnię i smażyć placuszki z obu stron.
Jak zrobić koktajl z borówek?
W upalne dni apetyt zazwyczaj mniej dopisuje. Wybory żywieniowe kierowane są w stronę lżejszych, chłodnych posiłków, bazujących na warzywach i owocach sezonowych. Należy pamiętać, że dania te nadal powinny być odżywcze.
W założenia doskonale wpisuje się koktajl z borówek. Wystarczy zmiksować owoc z dodatkiem mleka, orzechów czy płatków i lekki posiłek gotowy.
Gdy rano brakuje czasu na przygotowanie posiłku to koktajl z borówkami i bananem będzie smaczną, energetyczną propozycją na poranną dawkę energii. To również doskonała okazja do tego by przemycić dziecku dodatkową porcję warzyw.
Wystarczy wrzucić garść szpinaku, a słodki smak i ciemna barwa owoców sprawią, że dziecko nie zauważy zielonego dodatku. Przygotowane smoothie z borówkami najlepiej wypić je od razu. Duża zawartość pektyn w owocach może sprawić że po dłuższej chwili napój przyjmie formę galaretki.
Reklama
Jak zrobić deser z borówkami?
Borówki to pyszny dodatek do deserów zarówno, dla dzieci, jak i dorosłych. Posiłki te mogą przyjmować różne formy - począwszy od tiramisu , ciasto jogurtowe, po bardziej skomplikowaną tartę z kremem mascarpone i borówkami.
Fit deser z borówkami to propozycja dla osób chcących zredukować masę ciała i jednocześnie czerpać z korzyści sezonu borówkowego. W tym można przygotować omawiane owoce w formie dodatku do mini serniczków lub sernika na zimno.
Dla tych, którzy nie lubią spędzać zbyt wiele czasu w kuchni mamy do zaproponowania szybki deser.
Sernik na zimno z borówkami:
Składniki
- twaróg sernikowy - 1 kg,
- żelatyna spożywcza - 2 łyżki,
- biszkopty, okrągłe - 100 g,
- śmietanka 30 % - 150 ml,
- cukier waniliowy - 1 opakowanie,
- ksylitol - ½ szklanki,
- borówki amerykańskie - 1 szklanka.
Sposób przygotowania
- Dno formy wyłóż papierem do pieczenia. Poukładaj biszkopty.
- Ser, cukier, ksylitol i śmietankę wymieszaj mikserem.
- Żelatynę wsyp do ½ szklanki gorącej wody. Mieszaj dopóki się nie rozpuści. Dodaj 2 łyżki masy serowej i wymieszaj. Następnie połącz żelatynę z resztą masy i wymieszaj dokładnie.
- Masę wylej na biszkopty, a na wierzchu powciskaj umyte borówki.
- Włożyć do lodówki do całkowitego stężenia.
Reklama
Co można zrobić z borówki amerykańskiej na zimę?
Borówka amerykańska, tak jak i inne owoce jagodowe, doskonale nadaje się do mrożenia, a także do przetworów.
Dlatego też, w szczycie sezonu warto przygotować konfiturę czy dżem z borówki amerykańskiej i cieszyć się jej smakiem w środku zimy. Idealnie pasuje do kanapek, jako dodatek do kaszy manny, owsianki czy budyniu.
Przetwory z borówki amerykańskiej przygotowuje się tak samo łatwo, jak z innych owoców. Wystarczy dodać cukier i podgrzewać owoce. Smak konfitury można wzbogacić przyprawami korzennymi lub skórką z cytryny.
Dżem z borówki amerykańskiej z kardamonem
Składniki:
- borówka amerykańska - 1 kg,
- ksylitol - 200 g,
- kardamon - 2 łyżeczki.
Sposób przygotowania
- Borówki dokładnie umyj i usuń zbędne listki i popsute owoce.
- Przełóż je do garnka, zasyp ksylitolem i gotuj na średniej mocy palnika. Drewnianą łyżką rozcieraj owoce.
- Dodaj kardamon i gotuj do czasu uzyskania pożądanej konsystencji.
- Dżem przełóż do wyparzonych i suchych słoiczków. Zakręć i odstaw do góry dnem. Po 10 minutach obróć słoiczki i poczekaj aż wystygną. Wszystkie zakrętki powinny się zassać.
Urozmaicona, zbilansowana dieta jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania organizmu, dlatego warto wzbogacać nasze posiłki sezonowymi owocami. Nowoczesne rozwiązania dietetyczne wychodzą naprzeciw osobom chcącym kształtować prozdrowotne nawyki żywieniowe lub poszukującym inspiracji kulinarnych.
Kilkanaście różnych diet oraz tysiące przepisów na zdrowe i smaczne posiłki znaleźć można w aplikacji dietetycznej. Każdy plan dostosowywany jest do indywidualnych potrzeb. Ponadto można modyfikować zaproponowaną dietę tak, aby włączać sezonowe warzywa.