Reklama
Co można zrobić z borówki amerykańskiej?
Borówka amerykańska (Vaccinium corymbosum L.) znana też jako niebieska jagoda lub borówka wysoka to roślina z rodziny wrzosowatych. Jej owoc może osiągać średnice do nawet 2,5 cm. Ma delikatny smak, łączący lekką słodycz z nutą kwaśności. Dostarcza cennych dla zdrowia składników odżywczych takich jak np. witaminy C, witamin z grupy B, błonnika czy polifenoli. Te ostatnie wpływają korzystnie na pracę układu krążenia i odporność, a także zwalczają wolne rodniki, chroniąc komórki organizmu przed stresem oksydacyjnym.
Co można zrobić z borówek amerykańskich? Owoce te mają wszechstronne zastosowanie kulinarne. Od wypieków i przetwory po koktajle, sałatki i desery. Sprawdzą się też jako składnik polew, soków i syropów.
Warto także pomyśleć, co zrobić z borówek do dań wytrawnych. Owoce te są ciekawym dodatkiem do sałatek, szczególnie tych z rukolą, kozim serem czy orzechami. Borówki amerykańskie można również wykorzystać do potraw mięsnych. Tutaj mogą być dodatkiem do sosów, które dobrze komponują się z dziczyzną czy kaczką.
Ponadto świeże owoce można też wykorzystać jako element dekoracji np. dań typu finger foods czy ciast.
Reklama
Co zrobić z borówki amerykańskiej na zimę? Przetwory
Latem, kiedy owoce są świeże i mają najwięcej składników odżywczych, warto przygotować z nich pożywne przetwory na zimę. Mogą to być dżemy, konfitury, soki, kompoty, galaretki, syropy czy nawet marynaty. Przetwory z borówki amerykańskiej na zimę pomagają uzupełnić dietę w antyoksydanty i polifenole, których w tym okresie dostarcza się o wiele mniej ze względu na mniejszą dostępność warzyw i owoców.
Jak zrobić dżem z borówki amerykańskiej? Wystarczą tylko 4 składniki, aby stworzyć aromatyczny domowy przysmak, który pasuje do placuszków, owsianek czy tostów.
Składniki
- 1 kg borówki amerykańskiej,
- 200 g cukru,
- 1 łyżka soku z cytryny,
- ½ łyżeczki cynamonu.
Przygotowanie
- Małe słoiki i zakrętki wyparzyć.
- Borówki oczyścić, umyć, umieścić w garnku i lekko rozgnieść. Podgrzewać na małym ogniu, aż zaczną puszczać sok.
- Dodać cukier, sok z cytryny i dokładnie wymieszać. Gotować na średnim ogniu przez ok. 30 minut. Mieszać od czasu do czasu.
- Gorący dżem przelać do słoików, zakręcić i ustawić do góry dnem.
Na zimę oprócz dżemu z borówki można przygotować również konfiturę z całych owoców, która jest znacznie słodsza.
Przepis na konfiturę z borówki amerykańskiej mrożonej
Składniki
- 1 kg mrożonych borówek amerykańskich,
- 700 g cukru,
- sok z 1 cytryny,
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego.
Przygotowanie
- Małe słoiki i zakrętki wyparzyć.
- Borówki wyjąć z zamrażarki i lekko rozmrozić.
- Przełożyć do garnka i zagotować, mieszając od czasu do czasu.
- Dodać cukier, sok z cytryny i ekstrakt waniliowy. Wymieszać i gotować przez ok. 30 minut. Co jakiś czas przemieszać.
- Gotową konfiturę przelać do słoiczków, zakręcić i ustawić do góry dnem.
Co zrobić z mrożonej borówki amerykańskiej?
Owoce borówki nadają się do mrożenia. Wystarczy je umyć, osuszyć i ułożyć na tacce, tak aby się nie stykały, a następnie zamrozić na ok. 30-60 minut. Po tym czasie należy je przełożyć do woreczka, szczelnie zamknąć i ponownie zamrozić.
Jak wykorzystać mrożone borówki w kuchni? W tej postaci można je dodać do koktajli lub smoothie. Sprawdzą się także jako dekoracja owsianek czy tortów. Ciekawym pomysłem może być też oddanie ich do sałatek warzywnych lub owocowych.
Co oprócz tego można zrobić z mrożonej borówki amerykańskiej? Może to być np. dip do naleśników lub placuszków twarogowych.
Składniki
- 200 g mrożonych borówek amerykańskich,
- 2 łyżeczki miodu,
- 100 g jogurtu naturalnego,
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego.
Przygotowanie
- Mrożone borówki wyjąć z zamrażarki i odczekać chwilę, aż lekko się rozmrożą.
- Borówki zblendować z miodem, jogurtem i ekstraktem waniliowym na gładki dip.
Reklama
Przepisy na ciasta i desery z borówki amerykańskiej
Wśród wielu przepisów z borówkami największą popularnością cieszą się te na słodkie wypieki i desery. Owoce te można wykorzystać np. do zrobienia polewy na ciasto lub nadzienia. Oprócz tego można dodać je do muffinek, crumble lub ciasta drożdżowego. Do czego jeszcze użyć borówek? Oto kilka prostych przepisów.
Przepis na wakacyjne ciasto z mrożonych borówek
Składniki
- 200 g mrożonych borówek,
- 180 g mąki pszennej,
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
- 150 g ksylitolu,
- 100 g jogurtu greckiego,
- 3 jajka,
- 100 g masła,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- skórka starta z 1 cytryny,
- ½ łyżeczki soli,
- 1 łyżeczka cynamonu.
Przygotowanie
- Borówki rozmrozić.
- Piekarnik nagrzać do 180°C. Formę natłuścić i oprószyć bułką tartą.
- Masło utrzeć z cukrem, dodać jajka, jogurt, skórkę z cytryny. Zmiksować.
- Mąki przesiać przez sitko. Suche składniki wymieszać i połączyć z mokrą masą.
- Dodać borówki i delikatnie wymieszać.
- Ciasto przelać do formy i piec ok. 45 minut.
- Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.
Fit przepis na crumble z borówką amerykańską
Składniki na nadzienie
- 300 g świeżych borówek amerykańskich,
- 2 łyżeczki miodu,
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii,
- 1 łyżka mąki kokosowej.
Składniki na kruszonkę
- 50 g płatków owsianych,
- 30 g posiekanych migdałów,
- 2 łyżki mąki pełnoziarnistej,
- 1 łyżka rozpuszczonego oleju kokosowego,
- 1 łyżka miodu,
- szczypta soli.
Przygotowanie
- Piekarnik nagrzać do 180°C.
- Borówki umyć i wymieszać dokładnie ze wszystkimi składnikami na nadzienie.
- Całość przełożyć do niewielkiego naczynia żaroodpornego.
- Wszystkie składniki na kruszonkę wymieszać i rozłożyć równomiernie na masie borówkowej.
- Piec przez ok. 20 minut.
Reklama
Co można zrobić do picia z borówki amerykańskiej?
Borówka amerykańska sprawdza się też jako dodatek do różnorodnych napojów. Jej słodko-kwaśny smak wzbogaci koktajle, smoothie, soki, kompoty i nalewki. Ciekawą propozycją jest również drink z borówki, zarówno w wersji alkoholowej, jak i bezalkoholowej. Oprócz tego borówkę można wysuszyć i dodawać do rozgrzewających herbat.
Przepis na kompot z borówki amerykańskiej na zimę
Składniki
- 1 kg borówek,
- 1 litr wody,
- 200 g cukru,
- dodatki: goździki, laska cynamonu, kilka plasterków świeżego imbiru.
Przygotowanie
- Umyć i wyparzyć słoiki wraz z zakrętkami.
- Borówki dobrze umyć i wsypać je do słoików do ¾ ich objętości.
- W garnku zagotować wodę, dodać cukier i dodatki.
- Gdy cukier się rozpuści przelać całość do słoików z borówkami.
- Słoiki szczelnie zamknąć, przełożyć je do garnka z wodą i gotować ok. 20 minut.
- Po tym czasie słoiki wyjąć z garnka i postawić do góry dnem.
Przepis na nalewkę z mrożonej borówki amerykańskiej
Składniki
- 500 g mrożonych borówek amerykańskich,
- 500 ml spirytusu 95%,
- 250 ml wody,
- 150 g cukru,
- 1 łyżeczka cynamonu,
- skórka z 1 cytryny.
Przygotowanie
- Borówki rozmrozić i przełożyć do słoja. Można je delikatnie rozgnieść, aby puściły więcej soku.
- Do słoja wlać spirytus, szczelnie zamknąć i odstawić na ok. 10 dni. Raz dziennie delikatnie potrząsnąć słojem.
- Po tym czasie odcedzić nalewkę i przygotować zalewę: wodę zagotować z cukrem, cynamonem i startą skórką z cytryny.
- Połączyć nalewkę z syropem, dokładnie wymieszać i przelać do butelek. Odstawić na ok. miesiąc.