Ból stawów
Na ból stawów uskarża się ponad 2 miliony Polaków, z czego zdecydowana większość cierpi na chorobę zwyrodnieniową (blisko 2 mln osób) oraz reumatoidalne zapalenie stawów (350 – 600 tys. wedle różnych szacunków). Bolące stawy są dolegliwością, która w przeważającej części dotyka osoby po 50-60 roku życia. Powodem tego jest:
- postępująca z wiekiem degradacja tkanki łącznej chrzęstnej - osłabienie sprężystości chrząstek i ich zdolności do autoregeneracji;
- osłabienie kości i mięśni oraz zaburzenia w obrębie układu nerwowego, wpływające na zmniejszoną stabilizację stawów;
- postępujące upośledzenie układu odpornościowego, zwiększająca się skłonność do występowania stanów zapalnych;
- nagromadzenie urazów mechanicznych w cyklu całego życia.
Pamiętać należy, że ból stawów nie jest jedynie doraźną dolegliwością. Choroby, z którymi jest związany, mają bardzo ciężki przebieg i poważne konsekwencje. Prowadzą do ograniczenia ruchomości, a nawet – tak jak ma to miejsce w przypadku RZS – do kalectwa i śmierci.
Reklama
Co na ból stawów?
Choroby, których objawem jest ból stawów, leczone są na wiele sposobów, od farmakologii począwszy, przez fizjoterapię aż po tak zwane „domowe sposoby”. Inną metodą postępowania w takich przypadkach jest odpowiednia dieta. Co na ból stawów może zalecić lekarz?
- Farmakologia. Osoby chore na RZS najczęściej przyjmują lek, który ma w składzie związek chemiczny o nazwie metotreksat, będący antagonistą kwasu foliowego, którego zadaniem jest modyfikacja przebiegu choroby. Dodatkowo w użyciu są działające doraźnie niesteroidowe leki przeciwzapalne i glikokortykosteroidy. Nie opracowano dotąd leku, który hamowałby zmiany zwyrodnieniowe w obrębie stawów.
- Rehabilitacja i aktywność fizyczna. Ból stawów można łagodzić korzystając z profesjonalnej rehabilitacji w gabinecie fizjoterapeutycznym. Ważne jest także samodzielne wykonywanie ćwiczeń na stawy oraz prowadzenie ogólnie aktywnego trybu życia, który zapobiegać będzie nadmiernemu przyrostowi masy ciała (każdy kilogram więcej, to dodatkowe obciążenie dla stawów).
- Dieta. Właściwy dobór produktów żywnościowych może nie tylko sprzyjać utrzymaniu wagi, a przez to mieć korzystny wpływ na funkcjonowanie stawów i tkanki chrzęstnej. Zalecanym rozwiązaniem jest też dostarczanie składników budulcowych tej tkanki, również w postaci suplementów diety.
- Domowe sposoby na bóle mięśni i stawów – czyli wszystkie te zabiegi, które poczynić możemy sami we własnym domu, korzystając z niewyszukanych środków znajdujących się pod ręką, takich jak ręcznik i woda z kranu.
Reklama
Domowe sposoby na bóle mięśni i stawów
Paleta domowych sposobów na ból stawów dłoni, kolan, czy bioder, jest szeroka. Wymienić w tym kontekście należy przede wszystkim różnego typu okłady. Najczęściej do ich wykonania używamy zwykłego ręcznika oraz wody – ciepłej lub zimnej. Nie ma w tym zakresie sztywnych zaleceń, temperaturę wody zazwyczaj dobiera się na własną rękę, do optymalnego rozwiązania dochodząc metodą prób i błędów.
Spotkać niekiedy można się z sugestiami, że na ból stawów o charakterze zapalnym lepiej sprawdzą się okłady zimne, zaś przy dolegliwościach niezapalnych – ciepłe. Zasadę te warto jednak przetestować w praktyce, nie zawsze działa w ten właśnie sposób. Bolące stawy znajdują ukojenie także w kąpielach z dodatkiem soli mineralnych (szczególnie polecana jest siarka), olejków eterycznych oraz ziół o potwierdzonym działaniu przeciwzapalnym, wśród których wymienić można przede wszystkim rumianek.
Reklama
Ból stawów – jak sobie pomóc za pomocą diety?
Tym, co każda osoba cierpiąca na ból stawów może zrobić bez sięgania po arsenał środków farmakologicznych, jest też stosowanie właściwej diety. Nie ma w tym względzie sformułowanych wytycznych ściśle medycznych, przyjmuje się jednak, że na bolące stawy najlepsza będzie jedna z trzech diet, które generalnie uznawane są za zdrowe:
- śródziemnomorska,
- wegetariańska,
- wegańska.
Istotne jest spożywanie tłuszczy roślinnych (oliwa z oliwek, olej rzepakowy) i białek pochodzących z odpowiednich źródeł (chude mięso, chude mleko, chude sery). Szczególnie polecane są ryby morskie, takie jak halibut, śledź czy makrela, a także owoce morza. Bardzo ważne jest bowiem dostarczenie do organizmu kwasów tłuszczowych omega 3. Z drugiej strony, szczególnie przy chorobie zwyrodnieniowej stawów, spożywa się galaretki mięsne, których w żadnej mierze nie da się przypisać do którejś z powyższych diet. Są one jednak bogatym źródłem kolagenu.
Czytaj też: