Braki witamin i minerałów zaczynają być zauważalne wraz z wiekiem nie tylko u kobiet, ale i u mężczyzn. Płeć żeńska jest narażona nieco bardziej ze względu na menopauzę i związanymi z tym zaburzeniami hormonalnymi. Dodatkowo wraz z wiekiem procesy metaboliczne są coraz wolniejsze, a witaminy i minerały są coraz gorzej wchłaniane z układu pokarmowego. Zatem, które suplementy warto stosować po 50. roku życia?
Witamina D
Będąc w średnim lub starszym wieku coraz mniej efektywnie działa synteza skórna witaminy D. Witamina ta pełni szereg istotnych ról w funkcjonowaniu mięśni, jak m.in.:
- pozytywny wpływ na funkcjonowanie układu mięśniowo-szkieletowego,
- redukcja utraty minerałów kostnych u kobiet w okresie pomenopauzalnym,
Oznacza to, że odpowiedni poziom witaminy D3 pozwala cieszyć się mocnymi kośćmi oraz mięśniami. Jej niedobór może prowadzić do zaburzenia w funkcjonowaniu układu odpornościowego, jak również to trudności z zachowaniem sprawności umysłu.
Reklama
Żeń-szeń
Żeń-szeń to roślina występująca we wschodniej Azji. Jedną z jej właściwości jest posiadanie ginsenozydów, które pobudzają hemoglobinę do wydajniejszej absorbcji tlenu, a tym samym zaopatrywania w niego narządów. Finalnie prowadzi to do zwiększenia wydolności organizmu, a przede wszystkim polepszenia odporności na ataki bakterii i wirusów.
Ponadto żeń-szeń bierze udział w utrzymaniu odpowiedniego poziomu nie tylko witalności, ale i sprawności fizycznej oraz umysłowej organizmu. Redukuje uczucie zmęczenia, dlatego bardzo często polecany jest osobom w średnim lub starszym wieku.
Reklama
Magnez
Magnez redukuje kurczliwość mięśni, a także zmniejsza napięcie organizmu. Co ważne, wspiera układ nerwowy, zapobiega skurczom, a także dba o właściwą mineralizację kości. Dodatkowo, pomaga regulować stężenie glukozy we krwi.
Dzienne zapotrzebowanie na ten pierwiastek jest zależne od wieku, płci, ale także stylu życia. Osoby, które spożywają duże ilości kawy są narażone na wypłukiwanie magnezu. Jego wchłanianie zmniejsza się również wraz z wiekiem.
Reklama
Żurawina
W żurawinie występują m.in.:
- polifenole,
- kwasy organiczne,
- flawonoidy,
które mają pozytywny wpływ na funkcjonowanie układu moczowego. Ponadto, zawarta w żurawinie witamina C przyczyna się do właściwego działania układu odpornościowego, a także pomaga chronić komórki przed stresem oksydacyjnym.
Dodatkowo żurawina przyczynia się do tworzenia kolagenu, co przekłada się m.in. na poprawne działanie naczyń krwionośnych.