Śniadanie na kaca
Powszechnie uważa się, że jedną ze skutecznych metod na kaca jest zjedzenie lekkostrawnego, ale pożywnego śniadania, które dostarczy organizmowi energii niezbędnej do metabolizowania alkoholu, a także uzupełni witaminy i minerały.
Co konkretnie jeść na kaca na śniadanie? Co kraj to inny obyczaj. Marynowane owcze oczy w soku pomidorowym zajadają na kaca mieszkańcy Mongolii. Z kolei w Japonii je się marynowane kwaśne śliwki, a w Niemczech marynowane śledzie.
Dobre śniadanie na kaca według Koreańczyków to zupa haejangguk, przygotowana na bazie wywaru z mięsa i warzyw z dodatkiem plastrów zastygłej krwi wołowej. Brytyjczycy z kolei dzień po imprezie zajadają się swoim słynnym śniadaniem, składającym się z bekonu, kiełbasek, jaj, smażonego chleba i fasolki po bretońsku. A jakie jest najlepsze jedzenie na kaca w Polsce?
Reklama
Co najlepiej zjeść na kaca?
Trudno wskazać jedną potrawę, jaką przyrządzają Polacy dzień po imprezie zakrapianej alkoholem. Jednakże nad Wisłą kac najczęściej kojarzy się z jajecznicą na maśle lub kubkiem rosołu. Uważa się bowiem, że śniadanie na kaca powinno zawierać tłuszcze, które przyspieszą metabolizm toksycznych związków, jakie wytwarzają się w organizmie w czasie metabolizowania alkoholu.
Co jeść na kaca poza tłuszczami? Warto przygotować śniadanie, które będzie zawierało cukier. W ten sposób dostarcza się organizmowi energii potrzebnej do spalania alkoholu. Takie słodkie śniadanie powinno jednak składać się pokarmów, które będą stopniowo uwalniać cukier do krwi.
Warto zjeść na przykład płatki zbożowe z jogurtem, orzechami i bananami, polane odrobiną miodu. Takie śniadanie będzie dodatkowo zawierało tłuszcz, białko, potas i magnez. Poleca się również jajeczniczę, gdyż jajka są jednym z najlepszych źródeł witaminy B6, a oprócz tego dostarczają sodu, białek oraz aminokwasu - cysteiny.
Co jeszcze jeść po tzw. przepiciu? Warto postawić na kiszonki, które mają w sobie dużą ilość witaminy C, będącej przeciwutleniaczem (antyoksydantem). Co to oznacza?
Najprościej rzecz ujmując, jedzenie kiszonek pomoże usunąć z organizmu utleniacze (wolne rodniki tlenowe), która powstają między innymi w czasie metabolizowania alkoholu i mają niekorzystny wpływ na zdrowie człowieka. Kiszonki zawierają ponadto bakterie Lactobacillus (tzw. dobre bakterie), które usprawniają pracę przewodu pokarmowego.
Reklama
Co pić na kaca?
Próbując pozbyć się kaca, warto skupić się nie tylko na jedzeniu, ale także piciu. Niektórzy twierdzą, że kluczem do lepszego samopoczucia po imprezie jest odpowiednie nawodnienie organizmu, zaś jedzenie nie ma większego znaczenia. Co najlepiej wypić na kaca?
Wskazana będzie przede wszystkim woda mineralna, która nie tylko nawadnia, ale także pomoże uzupełnić minerały. Do wody można dodać odrobinę miodu lub wycisnąć cytrynę. Dobrze jest pić niewielkie ilości, ale często, gdyż w ten sposób najefektywniej nawodni się organizm.
Co wypić na kaca poza wodą? Warto postawić na soki owocowe, jak np. z dzikiej róży bądź morelowy. Polecany jest między innymi sok pomidorowy, który zawiera w sobie dużą ilość potasu – minerału, którego zwykle brakuje w organizmie na kacu.
Reklama
Co jeść na kaca po wymiotach?
Zdarza się, że po imprezie zakrapianej alkoholem pojawiają się mdłości lub co gorsza wymioty. Co zjeść po wymiotach, jeśli jedzenie jest ostatnią rzeczą na jaką ma się ochotę? Warto zmusić się do zjedzenia niewielkiego, lekkostrawnego posiłku, żeby dostarczyć organizmowi energii oraz uzupełnić minerały i witaminy. Może to być jajko na miękko, banan lub rozgniecione awokado.
Co jeszcze jeść po alkoholu, kiedy żołądek odmawia posłuszeństwa? Można postawić na potrawy płynne - delikatną zupę lub kleik. Nie należy także zapominać o nawadnianiu organizmu.
Zaparzyć można również herbatę imbirową. Korzeń imbiru wspomaga pracę wątroby, co przyspiesza detoksykację organizmu. Wystarczy wkroić plasterek imbiru do szklanki wody lub herbaty.
Reklama
Co zjeść przed piciem alkoholu?
Niektórzy twierdzą, że kluczowe znaczenie ma to, co zje się przed piciem alkoholu lub trakcie imprezy, zaś śniadanie na kaca nie będzie miało istotnego wpływu na samopoczucie. Zatem co zjeść przed piciem alkoholu, żeby się nie upić i nie mieć kaca? Wskazane są przede wszystkim potrawy zawierające tłuszcz.
Jak podkreśla Katarzyna Wrotek w swojej pracy „Jak leczyć kaca, czyli syndrom dnia poprzedniego”, spożywanie tłuszczu w czasie imprezy spowalnia wchłanianie alkoholu z przewodu pokarmowego. Nie może być to jednak potrawa, która "pływa" w tłuszczu i nie ma żadnych innych wartości odżywczych
Co jeszcze zjeść, żeby nie mieć kaca? Generalnie rodzaj pokarmu nie ma większego znaczenia. Przez imprezą powinno się po prostu najeść, gdyż im więcej jedzenia w żołądku i jelitach, tym alkohol będzie wolniej wchłaniany do krwi. Z kolei picie na tzw. pusty żołądek szybko prowadzi do upojenia alkoholowego.
Warto także wypić szklankę mleka lub zjeść jogurt. Nabiał zawiera dużą ilość białek i tłuszczy, a także wapnia, który jest wyplukiwany z organizmu wraz z alkoholem.
W trakcie imprezy natomiast zalecane jest nawadnianie organizmu mięzy drinkami bądź kieliszkami trunku. Warto także kierować się kolorem alkoholu - im jaśniejszy, tym bardziej lekkostrawny.
Reklama
Jakich posiłków i napojów unikać na kacu?
Istnieje wiele mitów związanych z tym, co jeść i pić, by uniknąć kaca, a także by się go pozbyć. Nie należy zatem:
- pić więcej (działa to wyłącznie na krótką metę),
- jeść samego tłustego jedzenia (organizm może przyswoi lepiej alkohol, ale nie zostanie już energii na trawienie tłuszczy),
- spożywać cytrusów (mogą podrażnić bardziej żołądek),
- jeść mięsa bez węglowodanów,
- pić za dużo kawy (może pogłębić odwodnienie),
- jeść ostrych produktów (żołądek może się z nimi nie uporać).
Zaleca się również zrezygnowanie z picia mocnej herbaty.