Cena czereśni w 2020 roku może się od siebie różnić w zależności od wybranej odmiany, a także miejsca zakupu. Średni koszt waha się w granicach 10 – 13 złotych za kilogram. Warto zdecydować się na wykonanie przetworów z ich udziałem, ponieważ owoce te cechuje szereg wartości odżywczych. Jakich?
Czereśnia – właściwości lecznicze
Jakie są właściwości czereśni? Dlaczego warto sięgnąć po te owoce? Przede wszystkim cechują się zawartością:
- witamin - z grupy B, A, E, K, C
- minerałów – potas, wapń, żelazo, magnez, fosfor, cynk,
- kwercetyny,
- jodu – mają go więcej niż niektóre ryby morskie,
- przeciwutleniacze, które opóźniają proces starzenia
Znając już jej właściwości, warto zastanowić się co można zrobić z czereśni.
Reklama
Ciasto z czereśniami
Ciasto z czereśniami to świetna propozycja na lato, ponieważ taki wypiek jest stosunkowo lekki i łatwy w przygotowaniu. Jednym z przykładów może być ciasto z czereśniami i budyniem. Jak je zrobić?
Składniki:
Ciasto:
- mąka pszenna (3 szklanki),
- żółtka jaj (3-4 szt.),
- proszek do pieczenia lub soda (2 łyżeczki),
- ¼ szklanki cukru,
- kostka masła (200 g),
Masa budyniowa:
- mleko – 1 litr,
- budynie waniliowe lub śmietankowe – 2 szt.,
- cukier – 5 łyżek,
- mąka pszenna i ziemniaczana – po 1 łyżcze
Masa z czereśni:
- cukier – 2 łyżki,
- czereśnie w kompocie – 2 litry
- kompot z czereśni – niecała szklanka,
- kisiel wiśniowy – 1 sztuka
Sposób przygotowania:
W pierwszej kolejności należy przygotować ciasto. Przesiana mąka wraz z proszkiem do pieczenia powinna być umieszczona w misce. Do tego należy dodać żółtka, cukier oraz pokrojone masło. Całość należy zagnieść na gładką masę. Kolejno należy odstawić ciasto na pół godziny do lodówki. Po tym czasie 1/3 ciasta należy odłożyć na bok, a pozostałość rozwałkować i włożyć do brytfanny. Spód piec w piekarniku przez 15 min w temperaturze 180 stopni.
Kolejno należy przygotować masę z budyniu. W 1,5 szklance mleka umieścić budyń w proszku, mąki, a także cukier. Taką mieszaninę należy przelać do reszty mleka. Zdjąć z palnika, zakryć folią i poczekać do przestudzenia.
Następnie należy czereśnie odlać z kompotu, usunąć pestki, umieścić wydrylowane czereśnie w garnku i smażyć z dodatkiem cukru. W niepełnej szklance rozrobić kisiel i dodać do gotujących czereśni, starannie mieszając. Po przestudzeniu, na spód ciasta położyć masę budyniową, a następnie czereśnie z kisielem. Z pozostałości ciasto wykroić paski i położyć w formie kratki na wierzchu. Ostatnim krokiem jest wstawienie na 45 minut do piekarnika o temperaturze 180 stopni.
Reklama
Kompot z czereśni
Czereśnie świetnie nadają się również do picia. Dobrym rozwiązaniem będzie kompot z czereśni do obiadu, czy na zimę.
Jak zrobić kompot z czereśni?
- 500 g czereśni,
- 12 łyżek cukru,
- litr wody.
Owoce należy umyć, pozbyć się z nich ogonków. Wodę należy zagotować wraz z cukrem. Następnie owoce trzeba umieścić w wyparzonym słoiku, zalać wodą z cukrem i zakręcić. Gotować w wodnej kąpieli przez kilka minut (do czasu wrzenia wody). Gdy słoik będzie już zimny należy go wyjąć z garna i postawić w zacienionym miejscu. Gdy będzie zbyt intensywny można dodać do niego wody.
Reklama
Dżem z czereśni
Kolejną propozycją są przetwory z czereśni. Można przygotować dżem, konfiturę czy frużelinę.
Jak zrobić dżem z czereśni? Przepis jest niezwykle prosty.
Składniki:
- 1 kg czereśni,
- szklanka cukru,
- sok z połowy cytryny,
- łyżka skórki z cytryny.
Sposób przygotowania:
- Umyj czereśnie.
- Usuń z nich ogonki i pozbądź się pestek.
- Włóż owoce do garnka z grubym dnem i zasyp cukrem.
- Odstaw do chłodnego miejsca na kilka godzin, by owoce puściły sok.
- Gotuj owoce na średnim ogniu, do zagotowania, a później zmniejsz ogień.
- Dodaj skórkę i sok z cytryny.
- Smaż całość ok. 4h co jakiś czas mieszając, by nie doszło do przypalenia.
- Gorący dżem umieść w słoikach (umytych i wyparzonych wrzątkiem).
- Zakręć mocno słoiki, zwracając uwagę, by ich brzegi były czyste.
- Słoiki wstaw do garnka i pasteryzuj we wrzącej wodzie przez 20 minut na wolnym ogniu (woda powinna sięgać do 2/3 wysokości słoików).
- Wyjmij słoiki z garnka i postaw do góry dnem, dopóki nie ostygną.