Gruźlica – zapomniana choroba wraca na światowe salony❗ Czy grozi nam globalna epidemia? 🌍
Gruźlica – zapomniana choroba wraca na światowe salony❗ Czy grozi nam globalna epidemia? 🌍
Gruźlica – zapomniana choroba wraca na światowe salony❗ Czy grozi nam globalna epidemia? 🌍

Co zrobić z czereśni? Ciasto, kompot, dżem, sok

Co zrobić z czereśni? Sezon na nie trwa od czerwca do połowy lipca, dlatego w tym krótkim czasie warto postawić właśnie na ten owoc. Czy czereśnie są zdrowe? Poznaj sprawdzone przepisy na ciasto, przetwory oraz kompot.
Czerwone czereśnie
Źródło: 123RF
Spis treści

Cena czereśni w 2020 roku może się od siebie różnić w zależności od wybranej odmiany, a także miejsca zakupu. Średni koszt waha się w granicach 10 – 13 złotych za kilogram. Warto zdecydować się na wykonanie przetworów z ich udziałem, ponieważ owoce te cechuje szereg wartości odżywczych. Jakich?

Czereśnia – właściwości lecznicze

Jakie są właściwości czereśni? Dlaczego warto sięgnąć po te owoce? Przede wszystkim cechują się zawartością:

  • witamin - z grupy B, A, E, K, C
  • minerałów – potas, wapń, żelazo, magnez, fosfor, cynk,
  • kwercetyny,
  • jodu – mają go więcej niż niektóre ryby morskie,
  • przeciwutleniacze, które opóźniają proces starzenia

Znając już jej właściwości, warto zastanowić się co można zrobić z czereśni.

Reklama

Ciasto z czereśniami

Ciasto z czereśniami to świetna propozycja na lato, ponieważ taki wypiek jest stosunkowo lekki i łatwy w przygotowaniu. Jednym z przykładów może być ciasto z czereśniami i budyniem. Jak je zrobić?

Składniki:

Ciasto:

  • mąka pszenna (3 szklanki),
  • żółtka jaj (3-4 szt.),
  • proszek do pieczenia lub soda (2 łyżeczki),
  • ¼ szklanki cukru,
  • kostka masła (200 g),

Masa budyniowa:

  • mleko – 1 litr,
  • budynie waniliowe lub śmietankowe – 2 szt.,
  • cukier – 5 łyżek,
  • mąka pszenna i ziemniaczana – po 1 łyżcze

Masa z czereśni:

  • cukier – 2 łyżki,
  • czereśnie w kompocie – 2 litry
  • kompot z czereśni – niecała szklanka,
  • kisiel wiśniowy – 1 sztuka

Sposób przygotowania:

W pierwszej kolejności należy przygotować ciasto. Przesiana mąka wraz z proszkiem do pieczenia powinna być umieszczona w misce. Do tego należy dodać żółtka, cukier oraz pokrojone masło. Całość należy zagnieść na gładką masę. Kolejno należy odstawić ciasto na pół godziny do lodówki. Po tym czasie 1/3 ciasta należy odłożyć na bok, a pozostałość rozwałkować i włożyć do brytfanny. Spód piec w piekarniku przez 15 min w temperaturze 180 stopni.

Kolejno należy przygotować masę z budyniu. W 1,5 szklance mleka umieścić budyń w proszku, mąki, a także cukier. Taką mieszaninę należy przelać do reszty mleka. Zdjąć z palnika, zakryć folią i poczekać do przestudzenia.

Następnie należy czereśnie odlać z kompotu, usunąć pestki, umieścić wydrylowane czereśnie w garnku i smażyć z dodatkiem cukru. W niepełnej szklance rozrobić kisiel i dodać do gotujących czereśni, starannie mieszając. Po przestudzeniu, na spód ciasta położyć masę budyniową, a następnie czereśnie z kisielem. Z pozostałości ciasto wykroić paski i położyć w formie kratki na wierzchu. Ostatnim krokiem jest wstawienie na 45 minut do piekarnika o temperaturze 180 stopni.

Reklama

Kompot z czereśni

Czereśnie świetnie nadają się również do picia. Dobrym rozwiązaniem będzie kompot z czereśni do obiadu, czy na zimę.

Jak zrobić kompot z czereśni?

  • 500 g czereśni,
  • 12 łyżek cukru,
  • litr wody.

Owoce należy umyć, pozbyć się z nich ogonków. Wodę należy zagotować wraz z cukrem. Następnie owoce trzeba umieścić w wyparzonym słoiku, zalać wodą z cukrem i zakręcić. Gotować w wodnej kąpieli przez kilka minut (do czasu wrzenia wody). Gdy słoik będzie już zimny należy go wyjąć z garna i postawić w zacienionym miejscu. Gdy będzie zbyt intensywny można dodać do niego wody.

Reklama

Dżem z czereśni

Kolejną propozycją są przetwory z czereśni. Można przygotować dżem, konfiturę czy frużelinę.

Jak zrobić dżem z czereśni? Przepis jest niezwykle prosty.

Składniki:

  • 1 kg czereśni,
  • szklanka cukru,
  • sok z połowy cytryny,
  • łyżka skórki z cytryny.

Sposób przygotowania:

  1. Umyj czereśnie.
  2. Usuń z nich ogonki i pozbądź się pestek.
  3. Włóż owoce do garnka z grubym dnem i zasyp cukrem.
  4. Odstaw do chłodnego miejsca na kilka godzin, by owoce puściły sok.
  5. Gotuj owoce na średnim ogniu, do zagotowania, a później zmniejsz ogień.
  6. Dodaj skórkę i sok z cytryny.
  7. Smaż całość ok. 4h co jakiś czas mieszając, by nie doszło do przypalenia.
  8. Gorący dżem umieść w słoikach (umytych i wyparzonych wrzątkiem).
  9. Zakręć mocno słoiki, zwracając uwagę, by ich brzegi były czyste.
  10. Słoiki wstaw do garnka i pasteryzuj we wrzącej wodzie przez 20 minut na wolnym ogniu (woda powinna sięgać do 2/3 wysokości słoików).
  11. Wyjmij słoiki z garnka i postaw do góry dnem, dopóki nie ostygną.
Katarzyna Czyżyńska
Artykuł napisany przez
Katarzyna Czyżyńska
Jako redaktor naczelna portalu medme.pl pasjonuję się promowaniem zdrowego stylu życia i szerzeniem wiedzy medycznej w przystępnej formie. Posiadam wieloletnie doświadczenie w dziedzinie dziennikarstwa medycznego, a moją misją jest dostarczanie Czytelnikom rzetelnych informacji, które pomagają im w podejmowaniu świadomych decyzji dotyczących zdrowia i dobrego samopoczucia. Współpracuję z ekspertami z różnych dziedzin medycyny, aby zapewnić najwyższą jakość treści i najnowsze informacje z branży. Zawsze szukam nowych sposobów na angażowanie naszej społeczności i uważam, że edukacja zdrowotna jest kluczem do poprawy jakości życia każdego z nas.
Pokaż więcej
Czy ten artykuł był dla Ciebie pomocny?
Dziękujemy za przeczytanie naszego artykułu do końca.
Jeśli chcesz być na bieżąco z informacjami na
temat zdrowia i zdrowego stylu życia,
zapraszamy na nasz portal ponownie!
Specjaliści współpracujący z medme
25674

Wojciech Ziółkowski

magister farmacji

Poznaj mnie
25626

Katarzyna Kulig

dermatolog i wenerolog

Poznaj mnie
25675

Marzena Rojek-Ledwoch

dietetyczka, psychodietetyczka

Poznaj mnie
25676

Kamila Pawłowska

dietetyk kliniczny, psychodietetyk

Poznaj mnie
25625

Sylwia Borowska

doktor nauk farmaceutycznych

Poznaj mnie
25886

Magdalena Grosiak

diagnosta laboratoryjny

Poznaj mnie
25887

Magdalena Rutkowska

lekarz weterynarii

Poznaj mnie
25879

Anna Lewandowska

psychiatra dziecięcy

Poznaj mnie
25888

Jolanta Woźniak

prawnik

Poznaj mnie
Pokaż wszystkich
Więcej z kategorii Owoce
Syrop z czarnego bzu - przepis i właściwości. Jak go zrobić w domu?
Syrop z dzikiego bzu
Pigwa a pigwowiec - właściwości. Jak wyglądają i czym się różnią?
Owoc pigwa
Kiwano - właściwości, wartości odżywcze i wygląd. Jak jeść i jak smakuje?
Pomarańczowy owoc z kolcami
Podobne artykuły
Czy awokado to owoc
Czy awokado to owoc czy warzywo?
Owoce pigwy na talerzu
Pigwa - właściwości. Co z niej zrobić i kiedy ją zrywać?
Mężczyzna sadzi borówkę amerykańską
Plantacja borówki amerykańskiej – warunki i koszt założenia
Dzika róża - jakie ma właściwości? Przepisy na przetwory
Owoce figi
Figa - właściwości, wartości odżywcze i skutki uboczne? Jak obrać i jeść figę?

Reklama


Rewolucja w precyzji leczenia nowotworów 🙌
Sprawdź!