Suplementacja na siłowni - przeczytaj, zanim zaczniesz👈
Suplementacja na siłowni - przeczytaj, zanim zaczniesz👈
Suplementacja na siłowni - przeczytaj, zanim zaczniesz👈

Co zrobić z truskawek? Przepisy na zdrowe dania

Gdy przychodzi sezon na truskawki, głowę zaprząta myśl jak dobrze wykorzystać ten czas. W poniższym artykule podpowiadamy, co zrobić z truskawek, by cieszyć się nimi zarówno latem, jak i zimą.
Sałatka z tryskawkami i orzechami
Źródło: 123RF
Spis treści

Reklama

Co zrobić z truskawek?

Truskawki z powodzeniem mogą być składnikiem śniadania, przekąski, obiadu i kolacji. W odpowiednim towarzystwie wkomponują się w dania na każdą porę dnia. Warto po nie sięgać szczególnie w sezonie, ponieważ ich wartości odżywcze są wtedy najwyższe, a co najważniejsze, walory smakowe są zupełnie inne.

Truskawki należą do owoców jagodowych, uznawanych za jedne z najzdrowszych i posiadają udokumentowane, prozdrowotne właściwości. Zawierają wiele związków o działaniu przeciwutleniającym, które mogą neutralizować wolne rodniki, zagrażające prawidłowemu funkcjonowaniu komórek organizmu.

Dodatkowo, są niskokaloryczne, dzięki czemu możemy po nie sięgać bez wyrzutów sumienia. Co zatem zrobić z truskawkami?  

Latem warto dodać je do sałatki, owsianki czy tarty. Pomysłów i przepisów na to, co można zrobić z truskawek jest wiele, wystarczy jedynie odrobina kreatywności i chęci, by stworzyć coś pysznego, a zarazem zdrowego.

Reklama

Co można zrobić z truskawek na szybko?

Mało kto lubi przesiadywać godzinami w kuchni, a tym bardziej latem. Z ratunkiem przychodzą proste przepisy, które nie tylko smakują, ale pozwalają również wykorzystać czas wolny na świeżym powietrzu. Co można zrobić z truskawek na szybko?

Ekspresowym pomysłem będzie wykonanie galaretki z truskawek, domowych lodów czy jogurtu z kawałkami owoców. Jeżeli bardziej przemawia do nas w lato forma pitna i zastanawiamy się, co można zrobić z truskawek do picia, to sprawa jest prosta.

Z tych, jak i innych owoców jagodowych, można przygotować koktajl z truskawek lub kompot.

Koktajl z truskawkami, bananem, awokado i migdałami

Składniki:

  • mleko migdałowe – ½ szklanki (125 ml),
  • truskawki – ½ szklanki (75 g),
  • banan – ½ sztuki (55 g),
  • awokado - 1 plaster (28 g),
  • migdały - 1 łyżka (16 g).

Sposób przygotowania

  1. Owoce i warzywa umyj, obierz i pokrój.
  2. Wszystkie składniki wrzuć do blendera i zmiksuj na gładką konsystencję.

* Jeśli twój koktajl jest zbyt gęsty, dodaj odrobinę wody.

Co można zrobić z mrożonych truskawek?

Gdy kończy się sezon na truskawki, część osób zamraża zapasy lub zaczyna kupować mrożonki w sklepie. Taki produkt jest wartościowy, chociaż jego smak czasamiróżni się od świeżych owoców.  Co można zrobić z mrożonych truskawek?

W upalne dni dobrym pomysłem będzie mrożony jogurt lub sorbet truskawkowy.

Mrożony jogurt z truskawkami

Składniki:

  • mrożonych truskawek – 200 g,
  • jogurt naturalny, gęsty – 250 g,
  • ksylitol - 1 łyżka.

Sposób przygotowania

  1. Zmrożone truskawki, jogurt i ksylitol przekładamy do miksera i miksujemy chwilę (niekoniecznie do pełnego zblendowania truskawek). Podajemy od razu.
  2. Zmiksowaną masę możemy również włożyć do zamrażarki. Pamiętaj jednak, by co 30 minut przemieszać masę.

Reklama

Co można zrobić z truskawek na śniadanie i obiad?

Truskawki warto dodać do śniadaniowej owsianki czy jaglanki, ale można również przygotować z nich mrożony mus z dodatkiem bananów. Natomiast na obiad warto podać truskawki z makaronem, ryżem lub twarogiem, a także zupę owocowa z truskawkami w roli głównej.

Dania te łatwo zbilansować – wystarczy pamiętać, aby dodać do nich odrobinę białka np. w postaci nabiału oraz węglowodanów (makaron, ryż, kasza jaglana, płatki owsiane), a także odrobiny tłuszczu np. masła orzechowego, nasiona chia czy płatki migdałów.

Czekoladowy śniadaniowy mus z truskawkami

Składniki:

  • mleko migdałowe – ¼ szklanki (63 ml),
  • banan – 1 ½ sztuki (165 g),
  • masło orzechowe - 1 łyżeczka (11 g),
  • kakao naturalne, ciemne - 1 łyżeczka (2 g),
  • truskawki - 1 szklanka (110 g),
  • czekolada gorzka – 10 g,
  • płatki owsiane górskie - 2 łyżki (20 g).

Sposób przygotowania

  1. Do kielicha blendera wrzuć banana, masło orzechowe, kakao i mleko, a następnie zblenduj na gładki krem.
  2. Gotowe danie przełóż do miseczki, posyp płatkami, tartą czekoladą i truskawkami.

* Pamiętaj o myciu owoców, również tych, które obierasz ze skórki.

Reklama

Co zrobić z truskawek na zimę?

Chcąc zachować walory smakowe owoców warto wykonać przetwory z truskawek. Można przygotować między innymi sok,, dżem czy konfiturę. Dania z truskawkami należą raczej do tych prostych i w miarę szybko można je wykonać. To samo dotyczy przetworów.

Cieszenie się smakiem lata w środku zimy nie wymaga dużych umiejętności kulinarnych. Jak zrobić dżem z truskawek? Poniżej przedstawiamy prosty przepis na słoiczek słodyczy.

Dżem z truskawek

Składniki:

  • truskawki – 3½ kg,
  • ksylitol – 1 kg,
  • sok wyciśnięty z cytryny – ¼ szklanki.

Sposób przygotowania

  1. Truskawki myjemy, obieramy z szypułek i przekładamy do garnka z grubym dnem. Zasypujemy ksylitolem.
  2. Garnek ustawiamy na gazie, mieszamy cały czas, aż do zagotowania. Gotujemy ok. 3-4 godzin, aż truskawki rozpadną się, a sok częściowo odparuje.
  3. Gotowy dżem przekładamy do umytych, wyparzonych i osuszonych słoików. Słoiki szczelnie zakręcamy i ustawiamy do góry dnem na ściereczce i studzimy.

Warzywa i owoce powinny stanowić podstawę codziennej diety. W okresie wiosenno-letnim najlepiej sięgać po te sezonowe. Z pomocą w zbilansowaniu sposobu żywienia przychodzą nowoczesne aplikacje dietetyczne oferujące gotowe plany żywieniowe.

W ramach subskrypcji otrzymujemy możliwość nieograniczonego kontaktu z wykwalifikowanym dietetykiem oraz dostęp do bazy przepisów. W celu ułatwienia zmian nawyków dostępna jest intuicyjna lista zakupów i funkcja „Gotowania dla rodziny”.

Czytaj również

Bibliografia

  • Skrovankova, S., Sumczynski, D., Mlcek, J., Jurikova, T., & Sochor, J.: Bioactive compounds and antioxidant activity in different types of berries. International journal of molecular sciences, 2015, 16(10), 24673-24706
  • Bialasiewicz, P., Prymont-Przyminska, A., Zwolinska, A. i wsp..: Addition of strawberries to the usual diet decreases resting chemiluminescence of fasting blood in healthy subjects-possible health-promoting effect of these fruits consumption. Journal of the American College of Nutrition, 2014, 33(4), 274-287
Ewelina Ogrzewała
Artykuł napisany przez
Ewelina Ogrzewała
Dietetyk kliniczny, absolwentka Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego. Stypendystka lokalnego programu, w którym to zrealizowała swój projekt z zakresu zdrowego odżywiania dla kobiet ciężarnych w szkole rodzenia oraz warsztaty żywieniowe dla dzieci. Doświadczenie i praktykę w zawodzie dietetyka zdobywa na kursach, a także prowadząc indywidualnych pacjentów. Współpracuje z osobami z problemem nadwagi i otyłości, a także chorób dietozależnych (m.in.: nadciśnienie, choroby układu krążenia, dyslipidemia, cukrzyca typu II i insulinooporność). Na co dzień pracuje jako dietetyk w Peater - globalnej platformie dietetycznej popularyzującej zdrowe podejście do diety.
Pokaż więcej
Czy ten artykuł był dla Ciebie pomocny?
Dziękujemy za przeczytanie naszego artykułu do końca.
Jeśli chcesz być na bieżąco z informacjami na
temat zdrowia i zdrowego stylu życia,
zapraszamy na nasz portal ponownie!
Specjaliści współpracujący z medme
25674

Wojciech Ziółkowski

magister farmacji

Poznaj mnie
25626

Katarzyna Kulig

dermatolog i wenerolog

Poznaj mnie
25675

Marzena Rojek-Ledwoch

dietetyczka, psychodietetyczka

Poznaj mnie
25676

Kamila Pawłowska

dietetyk kliniczny, psychodietetyk

Poznaj mnie
25625

Sylwia Borowska

doktor nauk farmaceutycznych

Poznaj mnie
25886

Magdalena Grosiak

diagnosta laboratoryjny

Poznaj mnie
25887

Magdalena Rutkowska

lekarz weterynarii

Poznaj mnie
25879

Anna Lewandowska

psychiatra dziecięcy

Poznaj mnie
25888

Jolanta Woźniak

prawnik

Poznaj mnie
Pokaż wszystkich
Więcej z kategorii Owoce
Mandarynki - poznaj ich właściwości odżywcze i wpływ na zdrowie
Pigwa - właściwości. Co z niej zrobić i kiedy ją zrywać?
Owoce pigwy na talerzu
Mango - właściwości odżywcze, zdrowotne i regeneracyjne. Dlaczego warto je jeść?
Owoc mango
Podobne artykuły
Cztery owoce kaki w drewnianym pojemniku
Owoc kaki (persymona) - jak obrać i jak jeść? Właściwości, kalorie i indeks glikemiczny
Czy awokado to owoc
Czy awokado to owoc czy warzywo?
Dzika róża - jakie ma właściwości? Przepisy na przetwory
Mężczyzna sadzi borówkę amerykańską
Plantacja borówki amerykańskiej – warunki i koszt założenia
Owoce figi
Figa - właściwości, wartości odżywcze i skutki uboczne? Jak obrać i jeść figę?

Reklama


Czy suplementacja jest potrzebna seniorom?
Dowiedz się!