Reklama
Co zrobić z truskawek?
Truskawki z powodzeniem mogą być składnikiem śniadania, przekąski, obiadu i kolacji. W odpowiednim towarzystwie wkomponują się w dania na każdą porę dnia. Warto po nie sięgać szczególnie w sezonie, ponieważ ich wartości odżywcze są wtedy najwyższe, a co najważniejsze, walory smakowe są zupełnie inne.
Truskawki należą do owoców jagodowych, uznawanych za jedne z najzdrowszych i posiadają udokumentowane, prozdrowotne właściwości. Zawierają wiele związków o działaniu przeciwutleniającym, które mogą neutralizować wolne rodniki, zagrażające prawidłowemu funkcjonowaniu komórek organizmu.
Dodatkowo, są niskokaloryczne, dzięki czemu możemy po nie sięgać bez wyrzutów sumienia. Co zatem zrobić z truskawkami?
Latem warto dodać je do sałatki, owsianki czy tarty. Pomysłów i przepisów na to, co można zrobić z truskawek jest wiele, wystarczy jedynie odrobina kreatywności i chęci, by stworzyć coś pysznego, a zarazem zdrowego.
Reklama
Co można zrobić z truskawek na szybko?
Mało kto lubi przesiadywać godzinami w kuchni, a tym bardziej latem. Z ratunkiem przychodzą proste przepisy, które nie tylko smakują, ale pozwalają również wykorzystać czas wolny na świeżym powietrzu. Co można zrobić z truskawek na szybko?
Ekspresowym pomysłem będzie wykonanie galaretki z truskawek, domowych lodów czy jogurtu z kawałkami owoców. Jeżeli bardziej przemawia do nas w lato forma pitna i zastanawiamy się, co można zrobić z truskawek do picia, to sprawa jest prosta.
Z tych, jak i innych owoców jagodowych, można przygotować koktajl z truskawek lub kompot.
Koktajl z truskawkami, bananem, awokado i migdałami
Składniki:
- mleko migdałowe – ½ szklanki (125 ml),
- truskawki – ½ szklanki (75 g),
- banan – ½ sztuki (55 g),
- awokado - 1 plaster (28 g),
- migdały - 1 łyżka (16 g).
Sposób przygotowania
- Owoce i warzywa umyj, obierz i pokrój.
- Wszystkie składniki wrzuć do blendera i zmiksuj na gładką konsystencję.
* Jeśli twój koktajl jest zbyt gęsty, dodaj odrobinę wody.
Co można zrobić z mrożonych truskawek?
Gdy kończy się sezon na truskawki, część osób zamraża zapasy lub zaczyna kupować mrożonki w sklepie. Taki produkt jest wartościowy, chociaż jego smak czasamiróżni się od świeżych owoców. Co można zrobić z mrożonych truskawek?
W upalne dni dobrym pomysłem będzie mrożony jogurt lub sorbet truskawkowy.
Mrożony jogurt z truskawkami
Składniki:
- mrożonych truskawek – 200 g,
- jogurt naturalny, gęsty – 250 g,
- ksylitol - 1 łyżka.
Sposób przygotowania
- Zmrożone truskawki, jogurt i ksylitol przekładamy do miksera i miksujemy chwilę (niekoniecznie do pełnego zblendowania truskawek). Podajemy od razu.
- Zmiksowaną masę możemy również włożyć do zamrażarki. Pamiętaj jednak, by co 30 minut przemieszać masę.
Reklama
Co można zrobić z truskawek na śniadanie i obiad?
Truskawki warto dodać do śniadaniowej owsianki czy jaglanki, ale można również przygotować z nich mrożony mus z dodatkiem bananów. Natomiast na obiad warto podać truskawki z makaronem, ryżem lub twarogiem, a także zupę owocowa z truskawkami w roli głównej.
Dania te łatwo zbilansować – wystarczy pamiętać, aby dodać do nich odrobinę białka np. w postaci nabiału oraz węglowodanów (makaron, ryż, kasza jaglana, płatki owsiane), a także odrobiny tłuszczu np. masła orzechowego, nasiona chia czy płatki migdałów.
Czekoladowy śniadaniowy mus z truskawkami
Składniki:
- mleko migdałowe – ¼ szklanki (63 ml),
- banan – 1 ½ sztuki (165 g),
- masło orzechowe - 1 łyżeczka (11 g),
- kakao naturalne, ciemne - 1 łyżeczka (2 g),
- truskawki - 1 szklanka (110 g),
- czekolada gorzka – 10 g,
- płatki owsiane górskie - 2 łyżki (20 g).
Sposób przygotowania
- Do kielicha blendera wrzuć banana, masło orzechowe, kakao i mleko, a następnie zblenduj na gładki krem.
- Gotowe danie przełóż do miseczki, posyp płatkami, tartą czekoladą i truskawkami.
* Pamiętaj o myciu owoców, również tych, które obierasz ze skórki.
Reklama
Co zrobić z truskawek na zimę?
Chcąc zachować walory smakowe owoców warto wykonać przetwory z truskawek. Można przygotować między innymi sok,, dżem czy konfiturę. Dania z truskawkami należą raczej do tych prostych i w miarę szybko można je wykonać. To samo dotyczy przetworów.
Cieszenie się smakiem lata w środku zimy nie wymaga dużych umiejętności kulinarnych. Jak zrobić dżem z truskawek? Poniżej przedstawiamy prosty przepis na słoiczek słodyczy.
Dżem z truskawek
Składniki:
- truskawki – 3½ kg,
- ksylitol – 1 kg,
- sok wyciśnięty z cytryny – ¼ szklanki.
Sposób przygotowania
- Truskawki myjemy, obieramy z szypułek i przekładamy do garnka z grubym dnem. Zasypujemy ksylitolem.
- Garnek ustawiamy na gazie, mieszamy cały czas, aż do zagotowania. Gotujemy ok. 3-4 godzin, aż truskawki rozpadną się, a sok częściowo odparuje.
- Gotowy dżem przekładamy do umytych, wyparzonych i osuszonych słoików. Słoiki szczelnie zakręcamy i ustawiamy do góry dnem na ściereczce i studzimy.
Warzywa i owoce powinny stanowić podstawę codziennej diety. W okresie wiosenno-letnim najlepiej sięgać po te sezonowe. Z pomocą w zbilansowaniu sposobu żywienia przychodzą nowoczesne aplikacje dietetyczne oferujące gotowe plany żywieniowe.
W ramach subskrypcji otrzymujemy możliwość nieograniczonego kontaktu z wykwalifikowanym dietetykiem oraz dostęp do bazy przepisów. W celu ułatwienia zmian nawyków dostępna jest intuicyjna lista zakupów i funkcja „Gotowania dla rodziny”.