Gruźlica – zapomniana choroba wraca na światowe salony❗ Czy grozi nam globalna epidemia? 🌍
Gruźlica – zapomniana choroba wraca na światowe salony❗ Czy grozi nam globalna epidemia? 🌍
Gruźlica – zapomniana choroba wraca na światowe salony❗ Czy grozi nam globalna epidemia? 🌍

Jakie właściwości ma cukinia? Sprawdź, dlaczego palacze powinni po nią sięgać

Cukinia to łatwe w uprawie, lekkostrawne i niskokaloryczne warzywo. Z tego względu polecane jest osobom, które się odchudzają. Pomimo tego, że w 90 proc. składa się z wody, to jednak zawiera także dużo substancji odżywczych. Sprawdź, jakich.
Cukinia zielona w worku
Źródło: 123RF
W skrócie
  • Cukinia to warzywo z rodziny dyniowatych, wyróżniające się niską kalorycznością, zawartością witaminy C i B1 oraz beta karotenu.
  • Cukinię można zjadać na surowo, a także poddać obróbce termicznej: gotować, piec, grillować.
  • Jedzenie cukinii poleca się palaczom ze względu na to, że w ich przypadku obniża niemal dwukrotnie ryzyko raka płuc w porównaniu do palących, którzy jej nie jedzą.
SPRAWDŹ TEŻ: Potrawy z cukinii – proste przepisy na potrawy z kabaczka
Spis treści

Jak wygląda cukinia?

Cukinia to odmiana botaniczna dyni zwyczajnej. Należy do rodziny dyniowatych, ale mniejsze wymagania klimatyczne od dyni. To roślina ciepłolubna, dlatego chcąc zadbać o nią, należy posadzić ją w miejscu dobrze nasłonecznionym. Aby cukinia dobrze rosła potrzebuje wilgoci. Nie wolno jednak przesadzać z jej podlewaniem, gdyż zbyt duża ilość wody może spowodować jej gnicie.

Roślina wyróżnia się rozłożystymi liśćmi oraz żółtymi kwiatami. Z tego względu chętnie jest uprawiana nie tylko jako warzywo do zjedzenia, ale również w celach dekoracyjnych. Co ciekawe, jadalne są nie tylko owoce cukinii, ale też jej kwiaty.

Cukinie są podłużne. Swoim kształtem przypominają powiększone ogórki. Ich skórka jest zwykle ciemnozielona albo wyraziście żółta.

Istnieją setki odmian cukinii, które różnią się przede wszystkim kolorem owoców, plennością oraz okresem dojrzewania. Popularne rodzaje cukinii to:

  • cukinia żółta, np. atena polka,
  • cukinia zielona, np. piccolo, soraya, nimba,
  • cukinia jasnozielona, np. greta,
  • cukinia ciemnozielona, np. sory,
  • cukinia żółto-zielona, np. zephyr,
  • cukinia w smugi, paski, cętki, np. astra polska, nimba lajkonik.

W Polsce uprawia się odmiany cukinii z większą odpornością na działanie mrozu. Stąd najbardziej popularne typy cukinii w naszym kraju to atena polka, astra polka, soraya oraz nimba.

Niektórzy zastanawiają się, czy istnieją różnice pomiędzy kabaczkiem a cukinią. W tym obszarze pojawiają się sprzeczne informacje:

  • Wedle pierwszego stanowiska cukinia i kabaczek to jedna i ta sama roślina. Nazwa ta jest stosowana wymiennie. Podobna sytuacja ma miejsce w przypadku ziemniaków, określanych także pyrami czy kartoflami.
  • Drugie podejście zakłada, że to dwa odrębne gatunki roślin, które różnią się wyglądem i wymaganiami związanymi z uprawą.

Reklama

Właściwości cukinii

Może wydawać się, że to dość niepozorna roślina, jednakże cukinia to prawdziwe źródło zdrowia. Dlatego warto szerzej poznać właściwości cukinii. Warzywo:

  • zmniejsza objawy nadkwaśności – z tego powodu polecana jest osobom z wrażliwym układem pokarmowym;
  • działa odchudzająco – jej właściwości odchudzające wynikają z niskiej kaloryczności, w 100 g cukinii znajduje się jedynie 15 kcal;
  • obniża ryzyko raka płuc u nałogowych palaczy – u osób uzależnionych od palenia nikotyny, które systematycznie jedzą cukinię (ale również inne rośliny z rodziny dyniowatych, np. dynię) ryzyko raka płuc jest dwa razy niższe niż u palaczy rezygnujących ze spożywania tego warzywa;
  • zmniejsza ryzyko raka żołądka, jamy ustnej,  przełyku, krtani – regularne przyjmowanie cukinii i innych warzyw niskoskrobiowych obniża ryzyko wystąpienia wskazanych nowotworów złośliwych;
  • jest zalecane po chirurgicznym usunięciu nowotworów – taką cukinię należy jeść bez skórki.

Poznałeś już właściwości lecznicze cukinii, sprawdź z czego mogą wynikać.

Reklama

Wartości odżywcze cukinii

W składzie tego warzywa znajduje się aż około 90 proc. wody. Nie oznacza to jednak, że cukinia ma mało wartości odżywczych. To także źródło soli mineralnych, potasu, żelaza, wapnia, manganu oraz beta karotenu.

Jakie witaminy ma cukinia? Są to: witamina C, witamina B1, witamina PP. Najwięcej składników odżywczych cukinii zlokalizowanych jest w skórce.

Dzięki temu, że cukinia nie gromadzi metali ciężkich, jest uznawana za warzywo ekologiczne. Można ją też bez obaw podawać dzieciom.

Reklama

Co można zrobić z cukinią?

Cukinię można przygotowywać różnymi metodami, np. jeść z piekarnika, z grilla albo wykorzystać do smażenia placuszków na patelni. Jak jeszcze przyrządzić cukinię? Sposobów jest wiele.

Warzywo to można serwować w formie gotowanej, kiszonej czy marynowanej. Ciekawą metodą na wykorzystanie cukinii jest przygotowanie z niej salsy albo dżemu.

Aby warzywo to nadawało się do zjedzenia wcale nie musi zostać poddane obróbce termicznej. Surową cukinię można dodać do sałatki lub na kanapkę.

Reklama

Cena cukinii

Średni koszt cukinii zależy m.in. od:

  • czasu w roku, gdy kupujesz warzywa – w sezonie cukinie są łatwiej dostępne i tańsze;
  • urodzaju w konkretnym okresie – im więcej warzyw w danym sezonie urosło, tym ich cena będzie niższa;
  • kraju importu – cukinia pochodząca z polskich gospodarstw może być tańsza od warzyw importowanych, trzeba tu doliczyć koszty związane m.in. z transportem od zagranicznych producentów, np. Francji czy Włoch;
  • zmiennych ekonomicznych – np. poziomu inflacji.

Ile kosztuje cukinia? W zależności od pory roku odpowiedź na to pytanie będzie inna. Dla porównania pod koniec grudnia 2021 roku cena cukinii za kg na giełdach to około 10-12 zł, natomiast w maju było to ok. 5 zł, a w sierpniu około 2 zł.

Cukinia to roślina występująca w wielu odmianach. Spożywa się ją na surowo, jak i po obróbce termicznej, np. grillowaną, pieczoną czy gotowaną. Cukinia w wersji marynowanej czy kiszonej to przysmaki warte skosztowania.

Czytaj również

Bibliografia

  • A. Korzeniewska, D. Sobocińska, M. Romać, K. Niemirowicz-Szczytt, Charakterystyka jednopędowych form cukinii (Cucurbita pepo L.), Polisg Journal of Agronomy, 2013, 12, s.26-31, https://www.iung.pl/PJA/wydane/12/PJA12_4.pdf, [data dostępu: 22.12.2021].
  • Inż. B. Kocięda, Uprawa cukinii, Warmińsko-Mazurski Ośrodek doradztwa Rolniczego z siedzibą w Olsztynie, Bieżące Informacje, nr 2 (354), 2019, ISSN 1234-7086, https://wmodr.pl/files/5hgd01kxok4jz1IB1pI7sXp8AnqDqzgW0vkvzJuo.pdf, [data dostępu: 22.12.2021].
  • Ceny rolnicze, Cukinia, Wieści rolnicze, https://wiescirolnicze.pl/ceny-rolnicze/cukinia/, [data dostępu: 22.12.2021].
  • Z. Zdrojewicz, A. Błaszczyk, M. Wróblewska, Dynia, zdrowa, ale zapomniana, Medycyna Rodzinna 2/2016, s. 70-74, http://www.czytelniamedyczna.pl/5505,dynia-zdrowa-ale-zapomniana.html, [data dostępu: 22.12.2021].
  • https://wco.pl/wp-content/uploads/2016/08/7-dieta-poradnik-fundacja-tam-i-z-powrotem.pdf, s. 13. I s. 24.
Katarzyna Augustyniak-Woźnica - dziennikarka wyróżniona w konkursie Kryształowe Pióra 2024
Artykuł napisany przez
Katarzyna Augustyniak-Woźnica - dziennikarka wyróżniona w konkursie Kryształowe Pióra 2024
Dziennikarka, przyszła prawniczka. Autorka wielu publikacji o tematyce społeczno-kulturalnej, marketingowej, prawniczej, kulinarnej, medycznej i dziecięcej. Absolwentka dziennikarstwa i komunikacji społecznej na Uniwersytecie Jagiellońskim i studentka prawa na Uniwersytecie Opolskim. Prywatnie opiekunka kotki Kici.
Pokaż więcej
Czy ten artykuł był dla Ciebie pomocny?
Dziękujemy za przeczytanie naszego artykułu do końca.
Jeśli chcesz być na bieżąco z informacjami na
temat zdrowia i zdrowego stylu życia,
zapraszamy na nasz portal ponownie!
Specjaliści współpracujący z medme
25674

Wojciech Ziółkowski

magister farmacji

Poznaj mnie
25626

Katarzyna Kulig

dermatolog i wenerolog

Poznaj mnie
25675

Marzena Rojek-Ledwoch

dietetyczka, psychodietetyczka

Poznaj mnie
25676

Kamila Pawłowska

dietetyk kliniczny, psychodietetyk

Poznaj mnie
25625

Sylwia Borowska

doktor nauk farmaceutycznych

Poznaj mnie
25886

Magdalena Grosiak

diagnosta laboratoryjny

Poznaj mnie
25887

Magdalena Rutkowska

lekarz weterynarii

Poznaj mnie
25879

Anna Lewandowska

psychiatra dziecięcy

Poznaj mnie
25888

Jolanta Woźniak

prawnik

Poznaj mnie
Pokaż wszystkich
Więcej z kategorii Warzywa
Bób - kalorie i właściwości. Jakie ma wartości odżywcze?
Bób w misce
Sok pomidorowy – przepis na sok z wyciskarki i blendera
Dwie szklanki z sokiem pomidorowym
Czy ziemniaki zawierają gluten?
Czy ziemniaki mają gluten
Podobne artykuły
Szklanka soku z selera naciowego i różne warzywa w kuchni
Sok z selera naciowego - czy warto go pić? Sprawdź, na co pomaga
Mężczyzna trzyma bataty w koszyku
Indeks glikemiczny batatów. Ile kalorii ma słodki ziemniak?
Ugotowany młody bób w miseczce
Jak gotować bób? - świeży, mrożony i żeby nie wzdymał? Sposoby i przepisy
Sałatka z selerem naciowym
Przepisy z selera naciowego - ciepłe potrawy oraz zdrowe sałatki
Szklanka soku pomidorowego i koszyk z pomidorami
Właściwości soku pomidorowego. Na co pomaga sok z pomidorów?

Reklama


Rewolucja w precyzji leczenia nowotworów 🙌
Sprawdź!