Jak wygląda cukinia?
Cukinia to odmiana botaniczna dyni zwyczajnej. Należy do rodziny dyniowatych, ale mniejsze wymagania klimatyczne od dyni. To roślina ciepłolubna, dlatego chcąc zadbać o nią, należy posadzić ją w miejscu dobrze nasłonecznionym. Aby cukinia dobrze rosła potrzebuje wilgoci. Nie wolno jednak przesadzać z jej podlewaniem, gdyż zbyt duża ilość wody może spowodować jej gnicie.
Roślina wyróżnia się rozłożystymi liśćmi oraz żółtymi kwiatami. Z tego względu chętnie jest uprawiana nie tylko jako warzywo do zjedzenia, ale również w celach dekoracyjnych. Co ciekawe, jadalne są nie tylko owoce cukinii, ale też jej kwiaty.
Cukinie są podłużne. Swoim kształtem przypominają powiększone ogórki. Ich skórka jest zwykle ciemnozielona albo wyraziście żółta.
Istnieją setki odmian cukinii, które różnią się przede wszystkim kolorem owoców, plennością oraz okresem dojrzewania. Popularne rodzaje cukinii to:
- cukinia żółta, np. atena polka,
- cukinia zielona, np. piccolo, soraya, nimba,
- cukinia jasnozielona, np. greta,
- cukinia ciemnozielona, np. sory,
- cukinia żółto-zielona, np. zephyr,
- cukinia w smugi, paski, cętki, np. astra polska, nimba lajkonik.
W Polsce uprawia się odmiany cukinii z większą odpornością na działanie mrozu. Stąd najbardziej popularne typy cukinii w naszym kraju to atena polka, astra polka, soraya oraz nimba.
Niektórzy zastanawiają się, czy istnieją różnice pomiędzy kabaczkiem a cukinią. W tym obszarze pojawiają się sprzeczne informacje:
- Wedle pierwszego stanowiska cukinia i kabaczek to jedna i ta sama roślina. Nazwa ta jest stosowana wymiennie. Podobna sytuacja ma miejsce w przypadku ziemniaków, określanych także pyrami czy kartoflami.
- Drugie podejście zakłada, że to dwa odrębne gatunki roślin, które różnią się wyglądem i wymaganiami związanymi z uprawą.
Reklama
Właściwości cukinii
Może wydawać się, że to dość niepozorna roślina, jednakże cukinia to prawdziwe źródło zdrowia. Dlatego warto szerzej poznać właściwości cukinii. Warzywo:
- zmniejsza objawy nadkwaśności – z tego powodu polecana jest osobom z wrażliwym układem pokarmowym;
- działa odchudzająco – jej właściwości odchudzające wynikają z niskiej kaloryczności, w 100 g cukinii znajduje się jedynie 15 kcal;
- obniża ryzyko raka płuc u nałogowych palaczy – u osób uzależnionych od palenia nikotyny, które systematycznie jedzą cukinię (ale również inne rośliny z rodziny dyniowatych, np. dynię) ryzyko raka płuc jest dwa razy niższe niż u palaczy rezygnujących ze spożywania tego warzywa;
- zmniejsza ryzyko raka żołądka, jamy ustnej, przełyku, krtani – regularne przyjmowanie cukinii i innych warzyw niskoskrobiowych obniża ryzyko wystąpienia wskazanych nowotworów złośliwych;
- jest zalecane po chirurgicznym usunięciu nowotworów – taką cukinię należy jeść bez skórki.
Poznałeś już właściwości lecznicze cukinii, sprawdź z czego mogą wynikać.
Reklama
Wartości odżywcze cukinii
W składzie tego warzywa znajduje się aż około 90 proc. wody. Nie oznacza to jednak, że cukinia ma mało wartości odżywczych. To także źródło soli mineralnych, potasu, żelaza, wapnia, manganu oraz beta karotenu.
Jakie witaminy ma cukinia? Są to: witamina C, witamina B1, witamina PP. Najwięcej składników odżywczych cukinii zlokalizowanych jest w skórce.
Dzięki temu, że cukinia nie gromadzi metali ciężkich, jest uznawana za warzywo ekologiczne. Można ją też bez obaw podawać dzieciom.
Reklama
Co można zrobić z cukinią?
Cukinię można przygotowywać różnymi metodami, np. jeść z piekarnika, z grilla albo wykorzystać do smażenia placuszków na patelni. Jak jeszcze przyrządzić cukinię? Sposobów jest wiele.
Warzywo to można serwować w formie gotowanej, kiszonej czy marynowanej. Ciekawą metodą na wykorzystanie cukinii jest przygotowanie z niej salsy albo dżemu.
Aby warzywo to nadawało się do zjedzenia wcale nie musi zostać poddane obróbce termicznej. Surową cukinię można dodać do sałatki lub na kanapkę.
Reklama
Cena cukinii
Średni koszt cukinii zależy m.in. od:
- czasu w roku, gdy kupujesz warzywa – w sezonie cukinie są łatwiej dostępne i tańsze;
- urodzaju w konkretnym okresie – im więcej warzyw w danym sezonie urosło, tym ich cena będzie niższa;
- kraju importu – cukinia pochodząca z polskich gospodarstw może być tańsza od warzyw importowanych, trzeba tu doliczyć koszty związane m.in. z transportem od zagranicznych producentów, np. Francji czy Włoch;
- zmiennych ekonomicznych – np. poziomu inflacji.
Ile kosztuje cukinia? W zależności od pory roku odpowiedź na to pytanie będzie inna. Dla porównania pod koniec grudnia 2021 roku cena cukinii za kg na giełdach to około 10-12 zł, natomiast w maju było to ok. 5 zł, a w sierpniu około 2 zł.
Cukinia to roślina występująca w wielu odmianach. Spożywa się ją na surowo, jak i po obróbce termicznej, np. grillowaną, pieczoną czy gotowaną. Cukinia w wersji marynowanej czy kiszonej to przysmaki warte skosztowania.