Czarny makaron
Klasyczny czarny makaron (pasta nera) jest jednym ze specjałów kuchni włoskiej. Swój niezwykły kolor zawdzięcza koloryzacji z użyciem naturalnych barwników pochodzenia zwierzęcego. Najczęściej do barwienia makaronu stosowany jest atrament (zwany też sepią), pozyskiwany z tzw. woreczka czernidłowego drapieżnych głowonogów bytujących w morzach i oceanach, w tym przede wszystkim kałamarnic oraz mątw. Atrament jest gęsty, smolisty, niemal czarny i bardzo silnie barwiący.
W środowisku naturalnym używany jest przez głowonogi w sytuacjach zagrożenia – wypuszczając do wody czarną chmurę, ograniczają przeciwnikowi widoczność, co pozwala im oddalić się na bezpieczną odległość. Człowiekowi natomiast odkrycie sepii pozwoliło wykorzystać tę substancję do produkcji kredek i farb, a także różnego rodzaju barwników, także spożywczych. Współcześnie są one używane do między innymi do koloryzowania makaronu oraz ryżu.
Reklama
Makaron sepia
Czarny makaron, znany też jako makaron sepia, ma nie tylko ciemną barwę, ale też oryginalny, specyficzny smak oraz zapach, z wyraźnie zaznaczoną morską nutą. Makaron z atramentem kałamarnicy lub mątwy jest słonawy, rybny, bardzo wyrazisty. Choć czerń w kuchni nie zawsze budzi najlepsze skojarzenia, w tym przypadku można mieć pewność, że mamy do czynienia z produktem nie tylko smacznym, ale też zdrowym.
Sepia zawiera wiele przydatnych człowiekowi substancji, w tym duże ilości melaniny, naturalnego pigmentu odpowiadającego za koloryt skóry i włosów. Znajdują się też w atramencie liczne witaminy i minerały, a także inne związki chemiczne o działaniu przeciwbakteryjnym, przeciwwirusowym oraz immunostymulującym.
Jak działa ozonator żywności? Zobacz nasz test redakcyjny:
Reklama
Z czego jest czarny makaron?
Zazwyczaj bazę stanowi zwykły makaron wyrabiany z mąki pszennej (niekiedy w odmianie durum), który w procesie wytwarzania barwiony jest atramentem z głowonogów. Na uwadze powinny to mieć w szczególności osoby cierpiące na nietolerancję glutenu, w tym jej skrajnie niebezpieczną postać, czyli celiakię.
Pszenica zawiera duże ilości glutenu i jako taka może stanowić zagrożenie. Z drugiej jednak strony należy pamiętać, że dla zdecydowanej większości populacji białko to nie jest szkodliwe i może być spożywane bez obaw.
Reklama
Czarny makaron z fasoli
Oprócz klasycznego czarnego makaronu pszenicznego, spotykane są niekiedy produkty podobne z wyglądu, lecz wytworzone w zupełnie innych sposób, z całkowicie odmiennych surowców. Jednym z nich jest czarny makaron z fasoli. Danie to szturmem zdobywa uznanie miłośników dobrej kuchni na całym świecie.
Tego typu makaron nie zawiera barwników, za jego kolor odpowiada sam surowiec bazowy, czyli ziarna pochodzącego z Kuby czarnej fasoli.
Jeszcze innego rodzaju produktem jest makaron z czarnego ryżu, który wywodzi się z tradycji chińskiej. Czarny ryż przez wieki uchodził za towar niezwykle ekskluzywny.
Dziś dostępny jest powszechnie i coraz bardziej ceniony nie tylko z uwagi na smak, ale też właściwości prozdrowotne – między innymi dużą zawartość substancji przeciwutleniających.
Reklama
Kalorie w czarnym makaronie
Czarny makaron pszeniczny jest produktem o podobnej kaloryczności, jak tego typu makarony białe. 100 gramów produktu barwionego atramentem kałamarnicy dostarcza około 370 kalorii.
Makaron sepia w swoim składzie zawiera przede wszystkim węglowodany (około 70 proc), jest też cennym źródłem dobrze przyswajalnych białek (około 14 proc.). Ma też śladowe jedynie ilości tłuszczów.
Dla porównania makaron z czarnego ryżu ma około 345 kcal, o połowę mniej białek i nieco więcej tłuszczów. Natomiast makaron z czarnej fasoli dostarcza organizmowi 320 kcal. W jego składzie znajduje się ogromna ilość białek (powyżej 40 procent) i znacznie mniej węglowodanów (około 35 proc.).
Reklama
Dania z czarnym makaronem
Co można zrobić z tego typu produktów? Dania z czarnym makaronem w zależności od jego typu, lokują się w kanonie kuchni śródziemnomorskiej, ale też dalekowschodniej oraz środkowoamerykańskiej.
Czarny makaron można podawać z:
- owocami morza i rybami. Szczególnie polecany jest z kalmarami i krewetkami,
- mięsem kurczaka,
- warzywami, w tym z pomidorami, cukinią, bakłażanem, dynią, marchwią, szpinakiem papryką i wieloma innymi,
- oliwkami, kaparami,
- sosem śmietanowym,
- grzybami.
Przepisy z czarnym makaronem wykorzystywane są zarówno do przygotowywania pełnoprawnych dań obiadowych, jak też lżejszych dla żołądka sałatek.
Reklama
Gdzie kupić czarny makaron?
Produkt ten, zarówno pszeniczny, jak też wytwarzany z ryżu lub fasoli, najczęściej dostępny jest w sklepach z produktami ekologicznymi, wegetariańskimi i wegańskimi, a także – z wyrobami kuchni regionalnych, na przykład włoskiej czy chińskiej.
W związku z rosnącą popularnością, czarny makaron coraz częściej kupić można też w hipermarketach oraz delikatesach spożywczych.
Należy się przy tym liczyć, że za oryginalny specjał zapłacimy 3-4 razy więcej, niż za zwykły makaron – nawet około 12 złotych za opakowanie wielkości 400 gramów.