Gruźlica – zapomniana choroba wraca na światowe salony❗ Czy grozi nam globalna epidemia? 🌍
Gruźlica – zapomniana choroba wraca na światowe salony❗ Czy grozi nam globalna epidemia? 🌍
Gruźlica – zapomniana choroba wraca na światowe salony❗ Czy grozi nam globalna epidemia? 🌍

Czarny makaron - z czego jest i gdzie kupić? Kalorie i cena

Czarny makaron najczęściej wytwarza się barwionej na ciemno pszenicy, ale też z nasion czarnej fasoli lub czarnego ryżu. Jakie ma właściwości? Czym różnią się jego poszczególne odmiany? Gdzie i za ile można kupić tego typu produkty?
Czarny makaron z krewetkami
źródło:123RF
Spis treści

Czarny makaron

Klasyczny czarny makaron (pasta nera) jest jednym ze specjałów kuchni włoskiej. Swój niezwykły kolor zawdzięcza koloryzacji z użyciem naturalnych barwników pochodzenia zwierzęcego. Najczęściej do barwienia makaronu stosowany jest atrament (zwany też sepią), pozyskiwany z tzw. woreczka czernidłowego drapieżnych głowonogów bytujących w morzach i oceanach, w tym przede wszystkim kałamarnic oraz mątw. Atrament jest gęsty, smolisty, niemal czarny i bardzo silnie barwiący.

W środowisku naturalnym używany jest przez głowonogi w sytuacjach zagrożenia – wypuszczając do wody czarną chmurę, ograniczają przeciwnikowi widoczność, co pozwala im oddalić się na bezpieczną odległość. Człowiekowi natomiast odkrycie sepii pozwoliło wykorzystać tę substancję do produkcji kredek i farb, a także różnego rodzaju barwników, także spożywczych. Współcześnie są one używane do między innymi do koloryzowania makaronu oraz ryżu. 

Reklama

Makaron sepia

Czarny makaron, znany też jako makaron sepia, ma nie tylko ciemną barwę, ale też oryginalny, specyficzny smak oraz zapach, z wyraźnie zaznaczoną morską nutą. Makaron z atramentem kałamarnicy lub mątwy jest słonawy, rybny, bardzo wyrazisty. Choć czerń w kuchni nie zawsze budzi najlepsze skojarzenia, w tym przypadku można mieć pewność, że mamy do czynienia z produktem nie tylko smacznym, ale też zdrowym. 

Sepia zawiera wiele przydatnych człowiekowi substancji, w tym duże ilości melaniny, naturalnego pigmentu odpowiadającego za koloryt skóry i włosów. Znajdują się też w atramencie liczne witaminy i minerały, a także inne związki chemiczne o działaniu przeciwbakteryjnym, przeciwwirusowym oraz immunostymulującym.

Jak działa ozonator żywności? Zobacz nasz test redakcyjny:

Reklama

Z czego jest czarny makaron?

Zazwyczaj bazę stanowi zwykły makaron wyrabiany z mąki pszennej (niekiedy w odmianie durum), który w procesie wytwarzania barwiony jest atramentem z głowonogów. Na uwadze powinny to mieć w szczególności osoby cierpiące na nietolerancję glutenu, w tym jej skrajnie niebezpieczną postać, czyli celiakię.

Pszenica zawiera duże ilości glutenu i jako taka może stanowić zagrożenie. Z drugiej jednak strony należy pamiętać, że dla zdecydowanej większości populacji białko to nie jest szkodliwe i może być spożywane bez obaw.

Reklama

Czarny makaron z fasoli

Oprócz klasycznego czarnego makaronu pszenicznego, spotykane są niekiedy produkty podobne z wyglądu, lecz wytworzone w zupełnie innych sposób, z całkowicie odmiennych surowców. Jednym z nich jest czarny makaron z fasoli. Danie to szturmem zdobywa uznanie miłośników dobrej kuchni na całym świecie.

Tego typu makaron nie zawiera barwników, za jego kolor odpowiada sam surowiec bazowy, czyli ziarna pochodzącego z Kuby czarnej fasoli. 

Jeszcze innego rodzaju produktem jest makaron z czarnego ryżu, który wywodzi się z tradycji chińskiej. Czarny ryż przez wieki uchodził za towar niezwykle ekskluzywny.

Dziś dostępny jest powszechnie i coraz bardziej ceniony nie tylko z uwagi na smak, ale też właściwości prozdrowotne – między innymi dużą zawartość substancji przeciwutleniających. 

Reklama

Kalorie w czarnym makaronie

Czarny makaron pszeniczny jest produktem o podobnej kaloryczności, jak tego typu makarony białe. 100 gramów produktu barwionego atramentem kałamarnicy dostarcza około 370 kalorii.

Makaron sepia w swoim składzie zawiera przede wszystkim węglowodany (około 70 proc), jest też cennym źródłem dobrze przyswajalnych białek (około 14 proc.). Ma też śladowe jedynie ilości tłuszczów.

Dla porównania makaron z czarnego ryżu ma około 345 kcal, o połowę mniej białek i nieco więcej tłuszczów. Natomiast makaron z czarnej fasoli dostarcza organizmowi 320 kcal. W jego składzie znajduje się ogromna ilość białek (powyżej 40 procent) i znacznie mniej węglowodanów (około 35 proc.). 

Reklama

Dania z czarnym makaronem

Co można zrobić z tego typu produktów? Dania z czarnym makaronem w zależności od jego typu, lokują się w kanonie kuchni śródziemnomorskiej, ale też dalekowschodniej oraz środkowoamerykańskiej. 

Czarny makaron można podawać z:

  •  owocami morza i rybami. Szczególnie polecany jest z kalmarami i krewetkami,
  • mięsem kurczaka,
  • warzywami, w tym z pomidorami, cukinią, bakłażanem, dynią, marchwią, szpinakiem papryką i wieloma innymi,
  • oliwkami, kaparami,
  •  sosem śmietanowym,
  • grzybami.

Przepisy z czarnym makaronem wykorzystywane są zarówno do przygotowywania pełnoprawnych dań obiadowych, jak też lżejszych dla żołądka sałatek. 

Reklama

Gdzie kupić czarny makaron?

Produkt ten, zarówno pszeniczny, jak też wytwarzany z ryżu lub fasoli, najczęściej dostępny jest w sklepach z produktami ekologicznymi, wegetariańskimi i wegańskimi, a także – z wyrobami kuchni regionalnych, na przykład włoskiej czy chińskiej. 

W związku z rosnącą popularnością, czarny makaron coraz częściej kupić można też w hipermarketach oraz delikatesach spożywczych.

Należy się przy tym liczyć, że za oryginalny specjał zapłacimy 3-4 razy więcej, niż za zwykły makaron – nawet około 12 złotych za opakowanie wielkości 400 gramów.

Czytaj również

Bibliografia

  • Olga Badowska, Sepia z mątwy: czarny charakter w kuchni, http://magazyn-kuchnia.pl
  • Czarny makaron z kurkami i szpinakiem, https://www.poezja-smaku.pl
  • Czarny makaron z kurczakiem i pesto z suszonych pomidorów, https://opycha.pl
Piotr  Brzózka - dziennikarz wyróżniony w konkursie Dziennikarz Medyczny Roku 2023
Artykuł napisany przez
Piotr Brzózka - dziennikarz wyróżniony w konkursie Dziennikarz Medyczny Roku 2023
Dziennikarz wyróżniony w konkursie "Dziennikarz Medyczny Roku 2023". Autor tysięcy publikacji o tematyce medycznej, ekonomicznej, politycznej i społecznej. Przez 15 lat związany z Dziennikiem Łódzkim i Polska TheTimes. Z wykształcenia socjolog stosunków politycznych, absolwent Wydziału Ekonomiczno-Socjologicznego Uniwersytetu Łódzkiego. Po godzinach fotografuje, projektuje, maluje, tworzy muzykę.
Pokaż więcej
Czy ten artykuł był dla Ciebie pomocny?
Dziękujemy za przeczytanie naszego artykułu do końca.
Jeśli chcesz być na bieżąco z informacjami na
temat zdrowia i zdrowego stylu życia,
zapraszamy na nasz portal ponownie!
Specjaliści współpracujący z medme
25674

Wojciech Ziółkowski

magister farmacji

Poznaj mnie
25626

Katarzyna Kulig

dermatolog i wenerolog

Poznaj mnie
25675

Marzena Rojek-Ledwoch

dietetyczka, psychodietetyczka

Poznaj mnie
25676

Kamila Pawłowska

dietetyk kliniczny, psychodietetyk

Poznaj mnie
25625

Sylwia Borowska

doktor nauk farmaceutycznych

Poznaj mnie
25886

Magdalena Grosiak

diagnosta laboratoryjny

Poznaj mnie
25887

Magdalena Rutkowska

lekarz weterynarii

Poznaj mnie
25879

Anna Lewandowska

psychiatra dziecięcy

Poznaj mnie
25888

Jolanta Woźniak

prawnik

Poznaj mnie
Pokaż wszystkich
Więcej z kategorii Produkty sypkie
Czarny makaron - z czego jest i gdzie kupić? Kalorie i cena
Czarny makaron z krewetkami
Płatki owsiane - czy zawierają gluten? Właściwości i kalorie
Danie z płatkami owsianymi
Płatki orkiszowe - właściwości, kalorie i indeks glikemiczny
Danie z płatków orkiszowych
Podobne artykuły
Czarny makaron z krewetkami
Czarny makaron - z czego jest i gdzie kupić? Kalorie i cena
Danie z płatkami owsianymi
Płatki owsiane - czy zawierają gluten? Właściwości i kalorie
Danie z płatków orkiszowych
Płatki orkiszowe - właściwości, kalorie i indeks glikemiczny
Produkty zbożowe
Płatki owsiane a otręby - czym się różnią i które są zdrowsze?

Reklama


Rewolucja w precyzji leczenia nowotworów 🙌
Sprawdź!