Gotowanie czarnego ryżu
Czarny ryż wymaga dłuższego gotowania niż najbardziej popularny w Polsce ryż biały. Należy jednak pamiętać, że – jak w przypadku większości produktów – im dłuższa obróbka termiczna, tym większa utrata zdrowych substancji. Ile gotować czarny ryż?Bez uprzedniego przygotowania – nawet do 50 minut, by był miękki i nadawał się do jedzenia. Co zrobić, by skrócić ten czas i jak gotować czarny ryż, by zachować jego prozdrowotne właściwości? Najlepszą metodą jest namoczenie przed gotowaniem. Namoczony wystarczy gotować tyle, co biały i dzięki temu nie traci się większości zawartych z nim witamin i minerałów.
Po ugotowaniu zmienia się jego barwa – z czarnej na ciemnofioletową. Kolor ten zawdzięcza wysokiej zawartości antocyjanów – pigmentów o charakterze antyoksydacyjnych, zawartych również w winogronach, wiśniach, borówkach oraz owocach leśnych jak jagody czy jeżyny.
Gotowanie czarnego ryżuczyni go bardziej kleistym niż odmiany białe. Wyróżnia go także delikatnie orzechowy smak. Z czym podawać czarny ryż?Można go jeść tradycyjnie – jako dodatek do mięsa, ale idealnie komponuje się też z daniami wegetariańskimi. Bywa pysznym składnikiem rozmaitych sałatek na zimno, dodatkiem do zup czy dań zapiekanych. Można również podawać go na słodko, w towarzystwie bakalii czy owoców.
Reklama
Cena czarnego ryżu
Ryż czarny w Polsce nie jest tak popularny, jak jego białe odmiany, niemniej jednak niejeden sklep posiada go w swoim asortymencie. Gdzie kupić czarny ryż? Przede wszystkim w sklepach z tzw. żywnością ekologiczną, ale również w lepiej zaopatrzonych supermarketach spożywczych oraz sklepach internetowych.
Cena czarnego ryżu to zazwyczaj około 35-40 zł za kilogram. Bywa sprzedawany w opakowaniach kilogramowych lub mniejszych, np. po 200 g (2 saszetki po 100 g). Opakowanie 200-gramowe to koszt ok. 8 zł. Mniejsze opakowanie warto kupić, chcąc dopiero spróbować czarnego ryżu i nabrać doświadczenia z jego przyrządzaniem i podawaniem. Rynek oferuje dwie główne odmiany czarnego ryżu – kleisty oraz jaśminowy. Ten pierwszy jest bardziej ceniony za walory smakowe.
Reklama
Właściwości czarnego ryżu
Prozdrowotne właściwości, które wykazuje czarny ryż, cenione były od zawsze. Już w dawnych Chinach odmiana ta była zarezerwowana wyłącznie dla cesarza i najwyższego dostojeństwa, stąd jego inna nazwa - „ryż zakazany”. Dlaczego jest on taki zdrowy?
Przede wszystkim za sprawą wysokiej zawartości przeciwutleniających antocyjanów o działaniu:
- przeciwzapalnym,
- antynowotworowym,
- spowalniającym procesy starzenia.
To jednak nie wszystkie zalety czarnego ryżu. Oprócz tego ryż ten:
- wspiera pracę układu pokarmowego dzięki wysokiej zawartości błonnika, oczyszcza i poprawia perystaltykę jelit,
- niweluje rozwój bakterii żołądkowych Helicobacter pylori,
- poprawia wzrok,
- wspomaga pracę układu krążenia, zmniejsza ryzyko wystąpienia zmian miażdżycowych, a tym samym choroby wieńcowej i zawału serca,
- hamuje rozwój alergii,
- wspomaga leczenie astmy,
- zmniejsza ryzyko wystąpienia cukrzycy.
Spożywanie go wspiera też odchudzanie, zalecane jest więc osobom dążącym do redukcji masy ciała. Należy jednak pamiętać, że czarny ryż traci swe właściwości podczas długiej obróbki termicznej, zatem gotowanie go powinno mieć ograniczony czas (można to osiągnąć dzięki uprzedniemu namoczeniu ziaren).
Reklama
Wartości odżywcze czarnego ryżu
Jakie substancje zawarte w czarnym ryżu sprawiają, że jest on tak zdrowy? Przede wszystkim są to:
- aminokwasy,
- flawonoidy (do nich należą wymienione wyżej antocyjany),
- polifenole,
- błonnik (wysoka zawartość),
- żelazo,
- cynk,
- miedź
- witamina E,
- witaminy z grupy B.
Reklama
Kalorie w czarnym ryżu
W 100 g ugotowanego czarnego ryżu znajduje się:
- 174 kcal,
- 37 g węglowodanów,
- 1 g tłuszczu,
- 4 g białka.
Dla porównania warto wspomnieć, że 100 g ugotowanego odmiany białej dostarcza organizmowi 338 kcal, z czego widać, że ryż czarny jest zdecydowanie mniej kaloryczny i spokojnie może być spożywany przez osoby pozostające na diecie odchudzającej.
Reklama
Odmiany czarnego ryżu
Do odmian czarnego ryżu należą:
- czarny ryż indonezyjski,
- tajski czarny ryż jaśminowy.
Czarny ryż jaśminowy jest odmianą mniej kleistą, o uboższych walorach smakowych. Wszystkie jednak wykazują szereg prozdrowotnych właściwości, a ich spożywanie zalecane jest podczas diety odchudzającej lub przy wszelkich dysfunkcjach przewodu pokarmowego. Wszystkie odmiany zawierają też pożyteczne antocyjany, którym ryż ten zawdzięcza swoją charakterystyczną barwę.
W niektórych sklepach dostępne są także bardzo zdrowe otręby ryżu czarnego. Są to po prostu zewnętrzne łuski jego nasion, które wykazują silne działanie przeciwzapalne i antyalergiczne.
Nie należy mylić ryżu czarnego z ryżem dziki. Ten ostatni jest bowiem odmian trawy, choć także wykazującą wiele właściwości pozytywnie wpływających na funkcjonowanie organizmu.