Reklama
Czy cukinię można jeść na surowo?
Odpowiedź na to pytanie brzmi: jak najbardziej! To warzywo łagodne w smaku, dzięki czemu pasuje do wielu wytrawnych potraw, a nawet do ciast.
Cukinia zawiera:
- witaminę C,
- witaminę K,
- witaminę PP,
- witaminę B1,
a także beta-karoten, potas, magnez i żelazo. Jest nie tylko zdrowa, ale i niskokaloryczna – 100 g to zaledwie 21 kcal! Bez obaw mogą więc spożywać ją osoby będące na diecie. Ze względu na niski indeks glikemiczny do diety mogą wprowadzić ją również pacjenci zmagający się z cukrzycą.
Reklama
Cukinia dobra na żołądek
Cukinia spożywana na przykład w postaci delikatnej zupy-kremu to idealna potrawa z cukinii dla osób cierpiących z powodu:
- zgagi,
- wrzodów żołądka,
- chorób wątroby.
Wszystko dlatego, że warzywo to zawiera niewiele błonnika i nie obciąża chorego przewodu pokarmowego.Co ciekawe, jadalne są również kwiaty cukinii. W Polsce raczej ciężko je kupić – latem można dostać je na niektórych targach.
Nadziewane lub panierowane kwiaty cukinii to prawdziwy przysmak, popularny chociażby we Włoszech. Warto więc rozejrzeć się za nimi w sezonie. Cukinia jest łatwa w uprawie, dlatego jeśli mamy taką możliwość, warto posadzić ją w przydomowym ogródku.
Jak działa ozonator żywności? Zobacz nasz test redakcyjny:
Przepis na spaghetti z cukinii z sosem pomidorowym
Składniki na 2 porcje:
- 2 nieduże cukinie,
- w sezonie 4 dojrzałe pomidory – sparzone, obrane i pokrojone w kostkę, poza sezonem 300 ml dobrej jakości passaty pomidorowej,
- cebula,
- ząbek czosnku,
- 1/2 łyżeczki cukru,
- sól i bazylia do smaku,
- olej do smażenia.
Przy pomocy specjalnej obieraczki Julienne obieramy cukinię. Gotowe paseczki wkładamy do miski z lodowatą wodą i wstawiamy do lodówki. Cebulę kroimy w kostkę, a czosnek przeciskamy przez praskę. Wrzucamy na rozgrzany olej i szklimy.
Dodajemy pomidory, cukier i przyprawy i gotujemy przez 20-30 minut na małym ogniu. Cukinię odcedzamy i łączymy z sosem pomidorowym. Smacznego!