Masło orzechowe w codziennej diecie
W klasycznym maśle orzechowym, przyrządzonym z samych orzechów arachidowych, czasem też orzechów laskowych, migdałów czy orzechów nerkowca kryje się bogactwo cennych dla zdrowia substancji odżywczych. Poza sporą zawartością tłuszczu, a co za tym idzie wysoką kalorycznością, ciężko wskazać przeciwwskazania do jego spożywania na co dzień.
Masła orzechowe zawierające prażone orzechy ziemne, często z kawałkami orzeszków są powszechne w diecie wegańskiej. Dostarczają także energię, błonnik i białko dla sportowców. Dlatego wybór masła orzechowego jako stałego składnika diety jest dobry, o ile jego ilość będzie rozsądna, a jakość bez zarzutu.
Reklama
Zdrowe i dobre masło orzechowe - czyli jakie?
Choć z założenia orzechy każdego rodzaju są zdrowe, to już wybór produktów określanych jako masło orzechowe nie zawsze. Najlepsze masło orzechowe będzie przyrządzone z samych orzechów, z ewentualnym dodatkiem innych zdrowych składników, takich jak miód, kakao, kokos czy bakalie. Nie powinno natomiast zawierać zbędnych dodatków, na przykład cukru, słodzików, oleju palmowego, barwników, sztucznych aromatów czy zagęstników.
Reklama
Wybór maseł orzechowych na sklepowych półkach
Po jakie masło orzechowe warto zatem sięgnąć, będąc w sklepie? Przyda się przed wyborem lektura etykiet opisujących składniki. Można też skorzystać z oferty sklepu firmowego OstroVit, gdzie masło orzechowe dostępne jest w licznych wariantach smaku, z orzeszków ziemnych, ale i innych rodzajów. Kupując sprawdzone produkty można mieć pewność dobrego składu i wysokiej jakości.
Reklama
Domowe masło orzechowe crunchy i kremowe
Smaczna pasta orzechowa jest dość prosta do samodzielnego przygotowania, choć domowe masło orzechowe może odbiegać konsystencją od tego sklepowych półkach, ma też często nieco inny smak. Dobre masło orzechowe powstanie z orzechów najlepszej jakości - to podstawa.
Wybrane orzechy, na przykład orzeszki ziemne należy blendować aż do uzyskania pożądanej konsystencji. Gdy chcemy uzyskać efekt crunchy, z kawałkami orzechów ziemnych lub innych, najlepiej dodać je pokruszone do gładkiego masła. Do smaku warto też dodać szczyptę soli lub odrobinę miodu, które będą jednocześnie pełnić rolę naturalnej substancji przedłużającej trwałość.