Dlaczego kisimy ogórki na zimę?
Jednym z najstarszych sposobów konserwacji żywności, w tym warzyw i owoców, jest kiszenie. Pierwsze wzmianki na temat wykorzystania tej metody sięgają 9000 lat wstecz i dotyczą kiszenia ryb na terenie Skandynawii.
Medycy starożytnego Wschodu nakazywali swoim pacjentom spożywanie fermentowanych produktów i jogurtu w leczeniu dolegliwości żołądka, jelit, wątroby, a także na poprawę apetytu. Jednak dopiero w ostatnich stuleciach naukowcy potwierdzili prozdrowotny wpływ bakterii mlekowych pochodzących z kiszonych produktów na organizm.
W XIX wieku Józef Brudziński, polski lekarz wykorzystywał antagonistyczne szczepy bakterii Bacillus lactis aerogenes w leczeniu biegunek u niemowląt. Z kolei rosyjski uczony Ilia Miecznikow uważał, że duża zawartość bakterii mlekowych w organizmie przedłuża życie, dlatego polecał ogórki kiszone, kapustę kiszoną i inne kiszonki, swoim pacjentom.
Dzięki kiszeniu można cieszyć się nie tylko dłuższym okresem przydatności do spożycia określonych przysmaków, co miało zastosowanie zwłaszcza w czasach nieurodzajów, zimy i głodu. Poprawiają się też walory smakowe, zapachowe, a przede wszystkim zwiększa się wartość odżywcza produktów.
Właśnie z uwagi na te ostatnie korzyści płynące z kiszonek, obecnie taka metoda przedłużania trwałości warzywom i owocom przeżywa prawdziwy renesans. To odpowiedź na potrzeby współczesnych konsumentów, którzy szukają z jednej strony żywności naturalnej, a z drugiej strony jedzenia o zwiększonych właściwościach prozdrowotnych. Dziś takim superfood są z pewnością tradycyjne ogórki kiszone. To naturalny probiotyk wpływający pozytywnie na układ odpornościowy, procesy trawienne i cały organizm.
Nie bez znaczenia w kontekście popularności tych przekąsek pozostaje również fakt, że samo kiszenie ogórków jest dość prostą i szybką czynnością. Oczywiście, na efekty trzeba poczekać, ale przygotowanie nie wymaga ogromnego zaangażowania czy specjalistycznej wiedzy.
Przyrządzić ogórki kiszone na zimę może każdy. Dodatkowym argumentem przemawiającym za popularnością tego typu kiszonek w Polsce jest także aspekt finansowy. W naszym klimacie łatwo samodzielnie uprawiać ogórki, poza tym w sezonie można zakupić je w dość atrakcyjnej cenie.
W wielu polskich domach okres letni to czas, gdy tradycyjnie przygotowywane są kiszone ogórki na zimę. Warto jednak pamiętać, że tego rodzaju kiszonki to nie tylko przysmak ceniony w naszym kraju. Docenili je już starożytni Grecy oraz Rzymianie. W starożytnej Grecji przypisywano im właściwości poprawiające pamięć i łagodzenie napięć seksualnych. Rzekomo ogórki kiszone były też stałym elementem diety wojsk Juliusza Cezara, ponieważ wierzono, że ich jedzenie dodaje odwagi żołnierzom.
Dziś również różne kultury doceniają ich smak. W Indiach określane są jako ,,gherkin”, na Węgrzech kisi się je w plasterkach albo z octem. Królują też na skandynawskich stołach.
Reklama
Najlepsza odmiana ogórków do kiszenia
Choć w naszym kraju w okresie letnim łatwo o ogórki, to jednak warto mieć świadomość, że nie każdy ich rodzaj nadaje się do przetworów.
Cechy, jakimi powinien charakteryzować się ogórek nadający się do kiszenia zebrali w swojej publikacji o kiszonkach specjaliści na zlecenie Urzędu Marszałkowskiego Województwa Mazowieckiego w Warszawie.
Wskazują, by zwracać uwagę na takie pożądane walory jak:
- barwa, która powinna być zielona na całej powierzchni,
- duża zawartość cukrów,
- odpowiedni wielkość ok. 8 cm długości i 3,5-5 cm szerokości,
- prosty, walcowaty albo cylindryczny kształt,
- mała komora nasienna.
Najważniejszym elementem, który warunkowałby te cechy, jest odmiana, najlepiej grubobrodawkowa. Do przetworów nie sprawdzą się odmiany sałatkowe, z uwagi na delikatną i dość dużą komorę nasienną. W procesie kiszenia ulega ona mięknięciu, co sprawia, że wewnątrz ogórka tworzy się pusty kanał. Nie warto też sięgać po odmiany drobnobrodawkowe, ponieważ wykazują skłonność do powstawania małych, ale licznych pustych komór.
Zatem, jakie ogórki są najlepsze do kiszenia? Taką listę stworzył Instytut Ogrodnictwa - Państwowy Instytut Badawczy w Skierniewicach, który po latach doświadczeń wskazuje, że jest kilka najlepszych odmian ogórków gruntowych do kiszenia. Są to:
- Zefir F1 - tworzy ogórki bardzo kształtne, z delikatnie zaznaczonymi bruzdami. Warzywa zawierają duże ilości cukru, witaminy C i mają niski poziom azotanów.
- Ares F1 - wyróżnia się długim okresem wegetacji, dzięki temu warzywa można zbierać jeszcze we wrześniu. Charakteryzuje się odpornością na działanie mączniaka rzekomego dyniowatych i wiele innych chorób.
- Ikar F1 - średniowczesna odmiana, której owoce po zakiszeniu są chrupkie i pozbawione goryczy. Skórka jest intensywnie zielona i ma połysk, a na jej powierzchni pojawiają się brodawki średniej wielkości.
- Ibis F1 - odmiana wczesna o krótkich owocach, pozbawiona goryczy z małą komorą nasienną. Charakteryzuje się dużą tolerancją na niedobór wody w glebie.
- Gaja F1 - została wpisana do krajowego rejestru COBORU dopiero w 2019 roku, to odmiana wczesna. W przypadku kiszenia ogórki nie miękną i nie tworzą się w nich puste przestrzenie.
Na jakość surowca do kiszenia wpływ mają także kwestie związane z glebą, zmianowaniem, nawożeniem i dostarczaniem wody w okresie wegetacji. Ogórki do kiszenia najlepiej czują się na glebach o obojętnym odczynie, z dużą zawartością próchnicy i składników pokarmowych.
Reklama
Jak kisić ogórki? Przygotowanie krok po kroku
Choć cały proces kiszenia ogórków nie jest skomplikowany, aby uzyskać smaczne kiszonki nie należy pominąć żadnego etapu. Jak zatem powinno wyglądać kiszenie ogórków krok po kroku?
Na początek zaplanuj, kiedy kisić ogórki. Najlepszy na to czas to tzw. sezon ogórkowy, ponieważ wtedy warzywa są świeże, łatwo dostępne i tańsze. Potem dobierz właściwą odmianę ogórków, a następnie zadbaj o ich odpowiednie oczyszczenie. Możesz zdecydować się na ich moczenie przez dłuższy czas. Niemniej ważne są również takie etapy jak: wybór pojemnika do kiszenia, przygotowanie zalewy, ułożenie ogórków czy wybór dodatków.
Czy moczyć ogórki przed kiszeniem?
Gdy wybierzesz odpowiednią odmianę ogórków, przystąp do ich wymycia. Zamiast płukać je pod bieżącą wodą, najlepiej zdecyduj się na ich moczenie przed kiszeniem. Dzięki temu warzywa będą znacznie lepiej oczyszczone.
Oprócz walorów higienicznych, ta metoda przynosi także szereg innych korzyści. Otóż, gdy pozostawisz na dłuższy czas świeże warzywa w wodzie, po ukiszeniu będą charakteryzować się większą jędrnością i chrupkością. To sprawi, że kiszonki powinny smakować Ci jeszcze bardziej.
Pozostaje ustalić, jak długo moczyć ogórki przed kiszeniem. Najlepiej takie moczenie przeprowadzić na 2-4 godziny bezpośrednio przed umieszczeniem ich w odpowiednio dobranych do tego naczyniach.
Ile soli do ogórków kiszonych? Jaka woda?
Czas na przygotowywanie zalewy do ogórków kiszonych. Pierwsza kwestia dotyczy tego, ile wody zastosować i ile soli wsypać do takiego roztworu. Zasadniczo na każde 2 kg ogórków będą potrzebne Ci 2 litry wrzątku i 4 łyżki soli. Zagotuj wskazaną ilość wody, a następnie ją posól. Dobrym wyborem do kiszenia jest sól kamienna.
To tylko jedna z propozycji przygotowania zalewy. Inni natomiast sięgają po bardziej urozmaicone składniki do jej przyrządzenia. Łączą ze sobą 1 litr wody, 1 płaską łyżeczkę soli, 4 czubate łyżki cukru.
Jaką wodą zalewać ogórki do kiszenia? Pamiętaj, by nie zalewać warzyw wrzątkiem czy gorącą wodą. Ogórki kiszone zalewane gorącą wodą tracą swoje witaminy i mikroelementy. Dlatego po przygotowaniu zalewy, należy poczekać aż przestygnie. Swoje warzywa zalewaj najlepiej letnią wodą.
Woda z ogórków kiszonych ma mnóstwo dobroczynnych właściwości, które pojawiają się po zakiszeniu.
W czym kisić ogórki?
W wielu domach podstawowym naczyniem do kiszenia jest po prostu słoik na ogórki. Obecnie na rynku jest szeroki wybór różnych pojemności i typów słojów. Oprócz takich klasycznych z nakrętką, na sklepowych półkach znajdziesz też słoiki do kiszenia ogórków z gumką. Tego typu naczyń nie wolno wyparzać na sucho, np. w nagrzanym piekarniku, ponieważ gumka może ulec zniszczeniu.
Warto też wspomnieć, jak układać ogórki do kiszenia. Najlepiej umieszczać je pionowo, jaśniejszą stroną ku górze. Zadbaj o to, by do słoika weszło ich jak najwięcej, poniewachrż muszą być ułożone bardzo ciasno i wypełnić całą przestrzeń słoja. Na dno słoja włóż koper, ząbki czosnku, liść chrzanu i kawałki chrzanu. Dopiero potem wkładaj tam ogórki.
Inne ciekawe opcje do kiszenia ogórków to:
- butelka,
- beczka,
- kamionka,
- garnek,
- wiaderko,
- woreczek.
Naczynie powinno być dostosowane do Twoich potrzeb. Jednak to ogórki kiszone w słoiku są najbardziej klasyczną opcją, którą łatwo schować do spiżarni.
Czy ogórki kiszone trzeba pasteryzować?
Niektórzy twierdzą, że solanka już konserwuje ogórki i nie ma potrzeby ich pasteryzacji. Ponadto pasteryzacja ma zabijać bakterie odpowiadające za procesy fermentacji.
Jest i taka grupa osób, która twierdzi, że aby kiszonki zachowały świeżość, walory zdrowotne i smakowe, należy je pasteryzować. Gwoli przypomnienia, istnieją różne metody wekowania ogórków kiszonych, a wybór tej ostatecznej należy dostosować do rodzaju słoika.
Słoje bez plastikowych elementów możesz pasteryzować zarówno na mokro (tj. gotując je przez kilka do kilkunastu minut w garnku wypełnionym wodą i wyłożonym ściereczką dnem), jak i na sucho (tj. w piekarniku). Słoików z plastikowymi elementami nie należy wekować w piekarniku, gdyż w ten sposób mogą stać się mniej szczelne.
Odwracać do góry dnem możesz tylko słoiki z klasycznym zamknięciem, natomiast nie należy tego robić z tymi, które posiadają plastikową uszczelkę.
Pasteryzowane ogórki kiszone przetrwają na pewno znacznie dłużej niż te niepoddane temu procesowi. Ostatecznie jednak nie jest to niezbędne, by cieszyć się ich smakiem.
Sposoby kiszenia ogórków. Czy można to robić bez wody?
Istnieją różne sposoby kiszenia ogórków. Znane są ogórki kiszone:
- na sucho,
- z wodą,
- w całości,
- w plastrach.
Poznałeś już metodę ich przygotowania z dodatkiem wody. Jednak warto też zwrócić uwagę na to, jak przyrządzić ogórki kiszone na sucho. To dość szybki sposób. Wystarczy do woreczka wsypać sól, wszystkie niezbędne przyprawy oraz składniki i włożyć ogórki, jednocześnie usuwając z woreczka powietrze. Takim workiem należy dokładnie potrząsnąć, by sól ,,przykleiła się” do ogórków. Woreczek powinien zostać szczelnie zamknięty lub zawiązany.
Następnie takie ogórki kiszone bez wody trzeba schować do lodówki na 4-6 godzin. Po tym czasie należy pozostawić je w temperaturze pokojowej na około dobę. Po tym czasie są gotowe do spożycia.
Reklama
Jak kisić ogórki, żeby były twarde? Przyprawy i inne dodatki
Aby ogórki były smaczne, po ukiszeniu muszą twarde i aromatyczne. Dlatego tak ważne jest, aby do procesu fermentacji wybrać odpowiednią odmianę tych warzyw i inne niezbędne składniki.
Co dodajemy do ogórków kiszonych? Podstawowe składniki to chrzan, czosnek, koper, liść laurowy i ziele angielskie. To właśnie ten pierwszy z wymienionych produktów gwarantuje twardość ogórkom oraz działa antyseptycznie. A czy można przygotować ogórki kiszone bez chrzanu? Tak, warto wówczas postawić na różne jego zamienniki.
Twardość kiszonkom zapewnią ziarenka gorczycy. Przed mięknięciem zabezpieczą też liście dębu czy wiśni. Jeżeli nie chcesz używać chrzanu, możesz wykorzystać także liście winogron.
Możesz też przygotować ogórki kiszone w nieco bardziej urozmaiconej formie, np. na ostro z papryką, cebulką czy musztardą albo a słodko z miodem.
Coraz częściej eksperymentuje się również z podstawowymi składnikami kiszonek. Wiele osób dodaje do nich różne liście, np. porzeczki, by nieco urozmaicić ich smak. Warto też poszukać przepisów na ogórki kiszone z dodatkiem takich przypraw, jak: curry, kurkuma czy chilli.
Reklama
Przepis na ogórki kiszone - zrób je sam!
Choć chyba w każdym domu istnieje indywidualna receptura na ten przysmak, a w Internecie krążą różne przepisy na ogórki kiszone, to jednak ten podstawowy opiera się na kilku prostych składnikach. Ich siłą jest to, że można dostać je w praktycznie w każdym sklepie. (W okresie przygotowywania kiszonek są nawet dostępne specjalnie pakowane zestawy warzywnych dodatków do ogórków.)
Jak zrobić ogórki kiszone? Najprostszy przepis do 1-litrowego słoika opiera się na takich składnikach jak:
- ogórki,
- czosnek - 2-3 ząbki,
- chrzan - mały kawałek,
- koper z łodygą - 1 gałązka,
- sól kamienna - 1 kopiasta łyżeczka na 1 litr wody,
- dodatkowo: liście porzeczki czarnej albo wiśni czy dębu (nie są obowiązkowe).
Pamiętaj, że chcąc uzyskać określony, smaczny i zdrowy efekt, bardzo ważne jest stosowanie odpowiednich proporcji w składnikach.
Sposób wykonania jest prosty. Wyparz 1-litrowe słoiki, obierz chrzan i czosnek. Umieść na dnie składniki we wskazanych proporcjach. Na koniec włóż ogórki pionowo. Przygotuj zalewę z połączenia wody i soli. Na 1 słoik o tej pojemności będziesz potrzebować około 0,5 litra wody. Pamiętaj, by ogórki były w całości zanurzone w zalewie. Nie zapomnij o pasteryzacji i dokładnym zakręceniu słoików. To przepis na chrupiące ogórki kiszone.
Reklama
Ogórki kiszone a małosolne, kwaszone i konserwowe
Niektórzy stawiają znak równości pomiędzy różnymi typami przetworów z ogórków. Jednak ogórki małosolne a kiszone to nie to samo. Różnią je przede wszystkim walory smakowe i długość fermentacji. Te pierwsze mają mniej intensywny smak i są gotowe już po 2-3 dniach, natomiast na kiszone trzeba czekać 10-14 dni.
Warto też zwrócić uwagę, czym różnią się ogórki kwaszone od kiszonych. Ogórek kwaszony a kiszony to w rezultacie ten sam produkt. Choć w powszechnym przekonaniu to, co kiszone wydaje się być zdrowe, a to, co kwaszone - nie, to jednak to dwa takie same procesy prowadzące do naturalnej fermentacji kwasu mlekowego.
Ponadto w sklepach spotkamy się raczej z ogórkami kwaszonymi, a nie kiszonymi, tylko dlatego że w polskiej normie PN-70/A-77701 do określenia tego rodzaju produktu używa się sformułowania „kwaszone”, a nie “„kiszone”.
Na uwagę zasługują również praktyki producentów, którzy chcąc przyspieszyć fermentację, przygotowują ogórki kiszone z octem. Takie kiszenie/kwaszenie ogórków nie ma jednak nic wspólnego z wykorzystaniem naturalnych metod. Dodanie octu nie świadczy o tym, że ogórek jest kiszony/kwaszony. Obecność octu producent musi wykazać w składzie i wówczas ogórek nie będzie kiszony/kwaszony, ale utrwalany kwasem octowym.
W sklepach znajdziemy też ogórki konserwowe. Mają bardziej słodki, delikatny smak niż kiszone. Z kolei pikle to ogórki w ostrej marynacie z dodatkami warzyw, np. marchewką i cebulą.
Reklama
Czy ogórki kiszone są zdrowe? Wartości odżywcze, kcal i IG
Skarbnica wielu witamin i minerałów, a także kwasu mlekowego i dobroczynnych bakterii - tak zwykło mawiać się o tych kiszonkach. Przyjrzyjmy się teraz dokładniej, co zawierają.
Oto wartości odżywcze w ogórkach kiszonych:
- witamina K2,
- witamina C,
- witaminy z grupy B,
- witamina E,
- beta-karoten,
- kwas mlekowy,
- bakterie probiotyczne,
- błonnik,
- wapń,
- magnez,
- żelazo,
- potas,
- selen.
Taki skład sprawia, że ogórki kiszone są naprawdę zdrowe.
Ile kalorii ma ogórek kiszony? Według danych z różnych aplikacji dietetycznych, 100 g ogórka kiszonego to 11 kcal. Tę wartość potwierdza takie ogórki są mniej kaloryczne niż ich świeże odpowiedniki, ponieważ w procesie fermentacji cukier jest przekształcany w kwas mlekowy. To dodatkowo powoduje, że są lekkostrawne.
Z kolei indeks glikemiczny ogórków kiszonych wynosi 12, co stanowi bardzo niską wartość.
Właściwości ogórków kiszonych. Na co są dobre?
Od dawien dawna wiadomo, że jedzenie ogórków kiszonych działa wzmacniająco na organizm. Kiszonki to naturalne probiotyki wspierające układ odpornościowy i trawienie.
Tę pierwszą właściwość zawdzięczają wysokiej zawartości witaminy C, praktycznie dwukrotnie większej niż w świeżych warzywach tego rodzaju. To dzięki niej ogórki kiszone stanowią dobry element diety w czasie przeziębienia i grypy.
Duża zawartość błonnika sprawia, że tego typu składnik w diecie zapobiega zaparciom, a także zwiększa uczucie sytości. Dzięki temu spożywanie takich przetworów sprawdzi się na diecie odchudzającej. Do tego ogórki kiszone nie zawierają wysokiej liczby kalorii, co powoduje, że warto włączyć je do niskokalorycznego menu.
Obecność witaminy K w przetworach pozytywnie wpływa na krzepliwość krwi i gospodarkę wapniową organizmu. Z kolei witamina A sprawia, że regularne spożywanie kiszonek korzystnie oddziałuje na wzrok.
Ich jedzenie obniża poziom cholesterolu, zmniejszając tym samym ryzyko zachorowania na miażdżycę. Kiszonki przeciwdziałają anemii, poprawiają też kondycję włosów, skóry oraz paznokci.
Warto też przyjrzeć się temu, czy można pić wodę po ogórkach kiszonych. Okazuje się, że to prawdziwa skarbnica witamin, polecana w medycynie ludowej do zwalczania owsików, ale też domowe lekarstwo na kaca. Ze względu na to, że woda z ogórków kiszonych zawiera błonnik, jej picie to dobry sposób na przeczyszczenie.
Czy kiszonki podnoszą cukier? Otóż, wręcz przeciwnie. Regularne picie soku z tego kiszonego warzywa sprzyja obniżeniu cukru oraz stężenia lipidów.
Czy ogórki kiszone mogą się zepsuć? Co o tym świadczy?
Kiszonki mogą się zepsuć. Co wskazuje na zepsute ogórki kiszone? Jak je rozpoznać?
Oto kilka wyznaczników, które należy wziąć pod uwagę:
- nieprzyjemny zapach,
- szary, zielono-niebieski albo biały nalot lub nieestetyczny biały kożuch, świadczący o pleśni,
- miękkość,
- zły smak, np. gorzki.
Natomiast nie powinniśmy się martwić, kiedy ogórki kiszone gazują albo syczą czy buzują po otwarciu. To element naturalnego procesu fermentacji, która zachodzi w trakcie kiszenia. Można też jeść takie kiszonki, gdy woda jest mętna. Nie stanowi to zagrożenia dla życia i zdrowia. Osad pojawia się w wyniku fermentowania.
Jak przechowywać ogórki kiszone?
Ogórki kiszone w szczelnie zakręconym słoiku zachowują świeżość na około 6 miesięcy. Natomiast te poddane pasteryzacji nieco dłużej, jednak trzeba liczyć się z tym, że może ona zakłócić proces samego kiszenia.
Istotne są jednak warunki ich przechowywania. Należy trzymać je w zacienionym, chłodnym i suchym miejscu. Najbardziej optymalna temperatura dla kiszonek to około 5-6 st. Celsjusza, dlatego doskonałym miejscem, w którym można je trzymać jest chłodna piwnica, a nawet lodówka.
Ile mogą stać ogórki kiszone po otwarciu? Czas ten waha się od tygodnia do 3 miesięcy. Trzeba jednak pamiętać, by znajdowały się one pod zalewą. Wówczas nie powinny się psuć.
Czy ogórki kiszone można mrozić? Raczej nie należy zamrażać ogórków kiszonych, ponieważ staną się miękkie. Mogą też zmienić swoje walory smakowe.
Co zrobić z ogórków kiszonych? Przykładowe dania
Ogórki kiszone dodaje się do bardzo wielu potraw mięsnych i wegetariańskich w celu podkreślenia ich wyrazistości. Można je jeść na śniadanie, obiad i kolację.
Ogórki kiszone będą świetnie smakować jako dodatek do kanapek, placków ziemniaczanych, gulaszu, ryb, np. śledzi czy zrazów lub klusek z sosem pieczeniowym. Przyrządzimy z nich także wyśmienitą zupę.
Oto przykłady smacznych napojów potraw z kiszonych ogórków:
- surówka;
- sałatka, np. z dodatkiem ziemniaków;
- sok;
- pasta, np. jajeczna albo z ciecierzycą;
- chłodnik;
- przecier.
Warto też wiedzieć, z czym nie jeść ogórków kiszonych. Ten składnik nie komponuje się ze słodyczami albo mlekiem. Natomiast w kiszonce nie działa już enzym askorbiaza, który utlenia witaminę C zawartą w papryce lub pomidorach. Dlatego ogórki kiszone można bez obaw o utratę witamin serwować wraz z tymi warzywami.
Ogórki kiszone w ciąży, podczas karmienia piersią i dla niemowlaka
Podobno, gdy kobieta spodziewa się dziecka i jeszcze nawet o tym nie wie, ochota na ogórki kiszone ma wskazywać, że jest w ciąży. Kiszonki uchodzą za jedną z zachcianek w tym okresie, ale też według ludowych przekazów mogą sugerować płeć dziecka. Według przesądów ciążowych chęć jedzenia kwaśnych, ostrych i słonych potraw ma świadczyć, że kobieta urodzi chłopca. Nie ma jednak naukowych dowodów na taki związek.
Ogórki kiszone są nie tylko bezpieczne dla przyszłych matek, ale też wręcz wskazane. Zawierają znacznie więcej witaminy C niż ich świeże odpowiedniki. Jedzenie produktów bogatych w witaminę C ułatwia wchłanianie żelaza, niezbędnego do zdrowego rozwoju płodu ludzkiego.
To również skarbnica dobroczynnych substancji regulujących florę jelitową, błonnika i wielu innych, niezbędnych w ciąży składników. Karmienie piersią również nie jest przeciwwskazaniem do jedzenia kiszonek.
Ogórek kiszony dla niemowlaka raczej się nie sprawdzi, jednak można go maluchowi podawać już około 12 miesiąca życia.
Przeciwwskazania do spożywania ogórków kiszonych
Chociaż ogórki kiszone dostarczają wielu wartościowych składników, należy jednak na nie uważać w określonych sytuacjach. Przede wszystkim nie wolno jeść tych zepsutych, z pleśnią, ponieważ może prowadzić to do zatrucia. Nie jedz ich też na pusty żołądek, bo może to wywołać u Ciebie wzdęcia i inne problemy żołądkowe.
Ze względu na dużą zawartość soli, z całkowitego jedzenia ogórków kiszonych powinny natomiast zrezygnować osoby na diecie niskosodowej. W dużych ilościach nie należy po nie sięgać w przypadku nadciśnienia. Nie są też wskazane u osób z tendencją do zgagi i refluksu, ponieważ podrażniają błonę śluzową żołądka. Wrzody, nadkwasota, nadżerki, zespół nadwrażliwego jelita to kolejne przeciwwskazania do jedzenia kiszonek.
Zalecany jest też umiar związany z jedzeniem ogórków kiszonych przy dnie moczanowej, jednak nie ze względu na puryny, bo kiszonki zawierają je w niewielkich ilościach, jednak z powodu obecności sodu. Silne dolegliwości bólowe mogą pojawić się u osób jedzących ogórki kiszone przy Helicobacter pylori, choć nie jest to reguła.
Na ogórki kiszone powinni uważać pacjenci przyjmujący leki przeciwzakrzepowe, ponieważ kiszonki mogą zmniejszać ich skuteczność, co grozi zakrzepem.
W przypadku nietolerancji histaminy, jedzenie kiszonek może prowadzić do reakcji alergicznych, w tym biegunek, bólów brzucha czy pokrzywki na skórze. Warto też sprawdzić, czy nie ma mamy alergii na jakikolwiek składnik kiszonki, np. na chrzan czy koper.
Z powodu dużej zawartości błonnika, należy zrezygnować z ogórków przy kamicy żółciowej. Chemioterapia i choroba nowotworowa nie stanowią przeciwwskazania do przyjmowania ogórków kiszonych, tylko wtedy, gdy pacjent dobrze na nie reaguje. Ostatecznie to z lekarzem należy ustalić, co może być składnikiem diety, a co nie.
Ze względu na zawartość witaminy C, niewpływającą korzystnie na kondycję nerek, ogórki kiszone powinny wyeliminować osoby z chorobami nerek.
Cena ogórków kiszonych. Gdzie je kupić?
Obecnie w powszechnie dostępnych supermarketach, a także w hurtowniach możemy wygodnie zakupić już gotowe ogórki kiszone. W różnych miejscach ogłaszają się również osoby, od których istnieje możliwość odkupienia gotowych kiszonek.
Cena za kg ogórków kiszonych to obecnie około 9-15 zł. W wielu miejscach zamiast pełnego kilograma czy słoika ogórków można poprosić o kiszonki na sztuki lub na wagę. Takie ogórki z beczki to zwykle koszt około 3-5 zł za sztukę. Wszystko jednak zależy od pory w roku, gdy sprzedawane są kiszonki, miejsca oraz czynników związanych z gospodarką.
Decydując się na samodzielne kiszenie, musimy liczyć się z kosztem podstawowych składników, chyba że rosną one w naszym przydomowym ogrodzie i możemy na nich bazować.
Za chrzan myty do ogórków zapłacimy w połowie 2023 roku około 12 zł, za kilka główek czosnku około 10 zł (np. 5 główek po 2 zł), za kilogram ogórków - około 6 zł, za opakowanie z liśćmi laurowymi - około 3 zł, za opakowanie soli - kilka złotych.
Jednak tego typu składniki wystarczą nam na przygotowanie wielu słoików. Ostatecznie więc koszt własnych wyrobów jest znacznie niższy.