Gruźlica – zapomniana choroba wraca na światowe salony❗ Czy grozi nam globalna epidemia? 🌍
Gruźlica – zapomniana choroba wraca na światowe salony❗ Czy grozi nam globalna epidemia? 🌍
Gruźlica – zapomniana choroba wraca na światowe salony❗ Czy grozi nam globalna epidemia? 🌍

Czy papryka to owoc czy warzywo?

Pod względem botanicznym papryka jest owocem, podobnie jak… ogórek, cukinia czy awokado. Kulturowo zaliczana do warzyw, zdecydowanie powinna często gościć na stołach wszystkich tych, którzy chcą się cieszyć zdrowiem i długim życiem.
Czy papryka to warzywo
Źródło:123RF
Spis treści

W dużym skrócie owocami są te części roślin, które posiadają materiał siewny, czyli pestki. Papryka ma ich całkiem sporo, więc może tytułować się owocem.

Być może wtedy byłaby bardziej popularna i odbyło by się to z korzyścią dla wszystkich, wszak to prawdziwa witaminowa i zdrowotna bomba!

Dlaczego warto jeść paprykę?

Odmian papryki jest kilkaset i wiele gatunków różni się właściwościami – inne zalety ma papryka czerwona, inne zielona, a jeszcze inne pepperoni czy jalapeno. 

Ostra papryka nie jest wskazana dla osób cierpiących na:

  • dolegliwości trawienne, 
  • refluks,
  • wrażliwość żołądka. 

Reklama

Jakie witaminy ma papryka? 

Czerwona papryka, ta klasyczna, nie ostra, jest najbogatszym źródłem witaminy C,w 100 g produktu ma jej aż 150 mg – nawet pięciokrotnie więcej niż w zwyczajowo uważanej za królową tej witaminy cytrynie! Co więcej traci jej mało po obórce termicznej, dlatego można do woli objadać się leczo czy gulaszem (zwłaszcza wegetariańskim). 

Papryka ma wiele wartości odżywczych, gdyż oprócz witaminy C, we wszystkich rodzajach tego warzywa znajdzie się niemało witamin z grupy Boraz związków mineralnych: 

  • wapnia, 
  • potasu,
  • żelaza,
  • magnezu. 

Dodatkowo, papryka czerwona, jak na kolor przystało, jest bogatym źródłem beta-karotenu, czyli prowitaminy A, zwanej witaminą pięknej skóry. Wpływa nie tylko na nawilżenie, elastyczność i młody wygląd, ale także ze względu na rutynę, uszczelnia naczynia krwionośne w cerze.

Warto dodać do niej paprykę żółtą, która zawiera siostrzaną witaminę Ektóra chroni DNA, białka i lipidy przed stresem oksydacyjnym i zapewnia energię i witalność. 

Ostatnia z popularnych papryk – zielona, powinna znaleźć się w kręgu pań planujących lub będących w ciąży – jest bowiem cennym źródłem kwasu foliowego, niezwykle istotnego dla prawidłowego rozwoju płodu. 

Reklama

Jak polubić paprykę?

Widać zatem, że papryka naprawdę powinna znaleźć się w stałym menu każdego, kto troszczy się o swoje zdrowie. Nie wszyscy potrafią się do niej przekonać.

Jednak jest jedną z tych nielicznych roślin, które całkowicie zmieniają smak po obróbce termicznej - surowa bywa dość ostra i cierpka w smaku, dodatkowo twarda. Po ugotowaniu staje się miękka i łagodniejsza. 

Paprykę można też z powodzeniem upiec w piekarniku - wówczas bardzo łatwo zdjąć z niej skórkę i przerobić np. na aromatyczną pastę do pieczywa. Upieczone słupki bez skórki można podawać także dzieciom i od najmłodszych lat oswajać je z życiodajną papryką. 

Jak działa ozonator żywności? Zobacz nasz test redakcyjny:

 

Czy ten artykuł był dla Ciebie pomocny?
Dziękujemy za przeczytanie naszego artykułu do końca.
Jeśli chcesz być na bieżąco z informacjami na
temat zdrowia i zdrowego stylu życia,
zapraszamy na nasz portal ponownie!
Specjaliści współpracujący z medme
25674

Wojciech Ziółkowski

magister farmacji

Poznaj mnie
25626

Katarzyna Kulig

dermatolog i wenerolog

Poznaj mnie
25675

Marzena Rojek-Ledwoch

dietetyczka, psychodietetyczka

Poznaj mnie
25676

Kamila Pawłowska

dietetyk kliniczny, psychodietetyk

Poznaj mnie
25625

Sylwia Borowska

doktor nauk farmaceutycznych

Poznaj mnie
25886

Magdalena Grosiak

diagnosta laboratoryjny

Poznaj mnie
25887

Magdalena Rutkowska

lekarz weterynarii

Poznaj mnie
25879

Anna Lewandowska

psychiatra dziecięcy

Poznaj mnie
25888

Jolanta Woźniak

prawnik

Poznaj mnie
Pokaż wszystkich
Więcej z kategorii Warzywa
Bób - kalorie i właściwości. Jakie ma wartości odżywcze?
Bób w misce
Sok pomidorowy – przepis na sok z wyciskarki i blendera
Dwie szklanki z sokiem pomidorowym
Czy ziemniaki zawierają gluten?
Czy ziemniaki mają gluten
Podobne artykuły
Szklanka soku z selera naciowego i różne warzywa w kuchni
Sok z selera naciowego - czy warto go pić? Sprawdź, na co pomaga
Mężczyzna trzyma bataty w koszyku
Indeks glikemiczny batatów. Ile kalorii ma słodki ziemniak?
Ugotowany młody bób w miseczce
Jak gotować bób? - świeży, mrożony i żeby nie wzdymał? Sposoby i przepisy
Sałatka z selerem naciowym
Przepisy z selera naciowego - ciepłe potrawy oraz zdrowe sałatki
Szklanka soku pomidorowego i koszyk z pomidorami
Właściwości soku pomidorowego. Na co pomaga sok z pomidorów?

Reklama


Rewolucja w precyzji leczenia nowotworów 🙌
Sprawdź!