W dużym skrócie owocami są te części roślin, które posiadają materiał siewny, czyli pestki. Papryka ma ich całkiem sporo, więc może tytułować się owocem.
Być może wtedy byłaby bardziej popularna i odbyło by się to z korzyścią dla wszystkich, wszak to prawdziwa witaminowa i zdrowotna bomba!
Dlaczego warto jeść paprykę?
Odmian papryki jest kilkaset i wiele gatunków różni się właściwościami – inne zalety ma papryka czerwona, inne zielona, a jeszcze inne pepperoni czy jalapeno.
Ostra papryka nie jest wskazana dla osób cierpiących na:
- dolegliwości trawienne,
- refluks,
- wrażliwość żołądka.
Reklama
Jakie witaminy ma papryka?
Czerwona papryka, ta klasyczna, nie ostra, jest najbogatszym źródłem witaminy C,w 100 g produktu ma jej aż 150 mg – nawet pięciokrotnie więcej niż w zwyczajowo uważanej za królową tej witaminy cytrynie! Co więcej traci jej mało po obórce termicznej, dlatego można do woli objadać się leczo czy gulaszem (zwłaszcza wegetariańskim).
Papryka ma wiele wartości odżywczych, gdyż oprócz witaminy C, we wszystkich rodzajach tego warzywa znajdzie się niemało witamin z grupy Boraz związków mineralnych:
- wapnia,
- potasu,
- żelaza,
- magnezu.
Dodatkowo, papryka czerwona, jak na kolor przystało, jest bogatym źródłem beta-karotenu, czyli prowitaminy A, zwanej witaminą pięknej skóry. Wpływa nie tylko na nawilżenie, elastyczność i młody wygląd, ale także ze względu na rutynę, uszczelnia naczynia krwionośne w cerze.
Warto dodać do niej paprykę żółtą, która zawiera siostrzaną witaminę E, która chroni DNA, białka i lipidy przed stresem oksydacyjnym i zapewnia energię i witalność.
Ostatnia z popularnych papryk – zielona, powinna znaleźć się w kręgu pań planujących lub będących w ciąży – jest bowiem cennym źródłem kwasu foliowego, niezwykle istotnego dla prawidłowego rozwoju płodu.
Reklama
Jak polubić paprykę?
Widać zatem, że papryka naprawdę powinna znaleźć się w stałym menu każdego, kto troszczy się o swoje zdrowie. Nie wszyscy potrafią się do niej przekonać.
Jednak jest jedną z tych nielicznych roślin, które całkowicie zmieniają smak po obróbce termicznej - surowa bywa dość ostra i cierpka w smaku, dodatkowo twarda. Po ugotowaniu staje się miękka i łagodniejsza.
Paprykę można też z powodzeniem upiec w piekarniku - wówczas bardzo łatwo zdjąć z niej skórkę i przerobić np. na aromatyczną pastę do pieczywa. Upieczone słupki bez skórki można podawać także dzieciom i od najmłodszych lat oswajać je z życiodajną papryką.
Jak działa ozonator żywności? Zobacz nasz test redakcyjny: