Gruźlica – zapomniana choroba wraca na światowe salony❗ Czy grozi nam globalna epidemia? 🌍
Gruźlica – zapomniana choroba wraca na światowe salony❗ Czy grozi nam globalna epidemia? 🌍
Gruźlica – zapomniana choroba wraca na światowe salony❗ Czy grozi nam globalna epidemia? 🌍

Pomelo - wartości odżywcze i kalorie. Jak je obierać i jeść?

Pomelo to owoc pochodzący z Malezji. W różnorodnej rodzinie cytrusów wyróżnia się nie tylko wielkością, ale także bogactwem wartości odżywczych. Choć wyglądem przypomina lepiej znanego w Polsce grejpfruta, charakteryzuje go znacznie słodszy i łagodniejszy smak. Brak goryczy, mnogość witamin i niska kaloryczność sprawiły, że w ostatnich latach pomelo zyskało duże grono zwolenników.
Owoc pomelo
Źródło: 123RF
Spis treści

Średnica pomelo może mieć nawet ponad 25 cm, owoce te osiągają wagę ok. 2 kg. Mają charakterystyczny kulisty kształt, a ich gruba, gąbczasta skóra może przybierać barwę żółtozieloną, żółtą, lekko różową lub pomarańczową. Po obraniu nawet 5 cm skóry widoczny jest soczysty i niezwykle aromatyczny miąższ, charakteryzuje go podział na segmenty. W środku owoc pomelo może mieć różny kolor, w zależności od odmiany, biały, jasnożółty, zielony, różowy, aż po czerwony. Ten egzotyczny owoc miewa pestki. Przy zakupach warto pamiętać, że świeży owoc będzie cięższy. Długie przechowywanie powoduje wysychanie i spadek wagi.

Owoc pomelo łatwo pomylić z grejpfrutem. Nie jest to dziwne, ponieważ grejpfrut to skrzyżowanie pomelo z pomarańczą chińską.

Pomelo - wartości odżywcze

Biały miąższ pomelo i biała otoczka znajdująca się pod skórką, zawierają najwięcej wartości odżywczych korzystnych dla zdrowia.

  • Witaminy w pomelo: A, C, B1, B2, B3, B6
  • Minerały w pomelo: wapń, żelazo, magnez, cynk, sód, potas, fosfor, miedź, mangan
  • Kalorie w pomelo: Pomelo jest bardzo mało kaloryczne, w większości składa się z wody. W 100 g miąższu jest tylko ok. 40 kcal i blisko 0 g tłuszczu. Dlatego ten egzotyczny owoc zaleca się osobom będącym na diecie i dbającym o linię. Dodatkowo pomelo ma w sobie sporą ilość błonnika i enzym, który przyspiesza spalanie tkanki tłuszczowej. Pomelo mogą spożywać także osoby chore na cukrzycę, dzięki jego niskiemu indeksowi glikemicznemu.

Reklama

Pomelo - właściwości zdrowotne

Dzięki bogactwu substancji odżywczych spożywanie pomelo ma dobry wpływ na zdrowie człowieka. Ten cytrus potrafi:

  • wspomagać pracę serca,
  • wspierać profilaktykę nowotworową,
  • spowalniać procesy starzenia się skóry,
  • poprawiać wygląd włosów i paznokci,
  • wzmacniać układ odpornościowy,
  • łagodzić refluks i zgagę,
  • ułatwiać odchudzanie,
  • zmniejszać stężenie cholesterolu,
  • wzmacniać kości,
  • pomagać w pracy mięśni,
  • łagodzić objawy kaca.

Reklama

Jak obrać pomelo?

Choć skórka owocu pomelo jest dosyć gruba, nie stanowi problemu, by oddzielić ją od miąższu. Wystarczy kilka prostych kroków:

  1. Umyj dokładnie skórę pomelo (najlepiej szczoteczką).
  2. Natnij nożem skórę owocu wzdłuż i wszerz (na krzyż).
  3. Zdejmij skórę rękoma od nasady.
  4. Rozdziel owoc na cząstki (otoczone są białą błoną).
  5. Wyjmij z cząstek miąższ (nie usuwaj białej otoczki, zawiera cenne dla zdrowia składniki).

Reklama

Jak jeść pomelo?

Owoc pomelo nie tylko znakomicie smakuje spożywany na surowo sam, jego miąższ pasuje do sałatek owocowych, a nawet warzywnych. Warto spożywać także świeżo wyciśnięty sok lub użyć go jako wzbogacenie sosów i marynat. Soczysty miąższ nadaje się do robienia przetworów i marmolad. Nie można też zapomnieć o skórce, kandyzowana urozmaici desery.

Nieobrany owoc pomelo można przechowywać nawet od 2 do 4 miesięcy, zarówno w lodówce, jak i w temperaturze pokojowej. Cytrusy mogą powodować alergię, dlatego należy spożywać je w rozsądnych ilościach i obserwować reakcję organizmu.

Przeczytaj też:

Czy ten artykuł był dla Ciebie pomocny?
Dziękujemy za przeczytanie naszego artykułu do końca.
Jeśli chcesz być na bieżąco z informacjami na
temat zdrowia i zdrowego stylu życia,
zapraszamy na nasz portal ponownie!
Specjaliści współpracujący z medme
25674

Wojciech Ziółkowski

magister farmacji

Poznaj mnie
25626

Katarzyna Kulig

dermatolog i wenerolog

Poznaj mnie
25675

Marzena Rojek-Ledwoch

dietetyczka, psychodietetyczka

Poznaj mnie
25676

Kamila Pawłowska

dietetyk kliniczny, psychodietetyk

Poznaj mnie
25625

Sylwia Borowska

doktor nauk farmaceutycznych

Poznaj mnie
25886

Magdalena Grosiak

diagnosta laboratoryjny

Poznaj mnie
25887

Magdalena Rutkowska

lekarz weterynarii

Poznaj mnie
25879

Anna Lewandowska

psychiatra dziecięcy

Poznaj mnie
25888

Jolanta Woźniak

prawnik

Poznaj mnie
Pokaż wszystkich
Więcej z kategorii Owoce
Syrop z czarnego bzu - przepis i właściwości. Jak go zrobić w domu?
Syrop z dzikiego bzu
Pigwa a pigwowiec - właściwości. Jak wyglądają i czym się różnią?
Owoc pigwa
Kiwano - właściwości, wartości odżywcze i wygląd. Jak jeść i jak smakuje?
Pomarańczowy owoc z kolcami
Podobne artykuły
Czy awokado to owoc
Czy awokado to owoc czy warzywo?
Owoce pigwy na talerzu
Pigwa - właściwości. Co z niej zrobić i kiedy ją zrywać?
Mężczyzna sadzi borówkę amerykańską
Plantacja borówki amerykańskiej – warunki i koszt założenia
Dzika róża - jakie ma właściwości? Przepisy na przetwory
Owoce figi
Figa - właściwości, wartości odżywcze i skutki uboczne? Jak obrać i jeść figę?

Reklama


Rewolucja w precyzji leczenia nowotworów 🙌
Sprawdź!