Średnica pomelo może mieć nawet ponad 25 cm, owoce te osiągają wagę ok. 2 kg. Mają charakterystyczny kulisty kształt, a ich gruba, gąbczasta skóra może przybierać barwę żółtozieloną, żółtą, lekko różową lub pomarańczową. Po obraniu nawet 5 cm skóry widoczny jest soczysty i niezwykle aromatyczny miąższ, charakteryzuje go podział na segmenty. W środku owoc pomelo może mieć różny kolor, w zależności od odmiany, biały, jasnożółty, zielony, różowy, aż po czerwony. Ten egzotyczny owoc miewa pestki. Przy zakupach warto pamiętać, że świeży owoc będzie cięższy. Długie przechowywanie powoduje wysychanie i spadek wagi.
Owoc pomelo łatwo pomylić z grejpfrutem. Nie jest to dziwne, ponieważ grejpfrut to skrzyżowanie pomelo z pomarańczą chińską.
Pomelo - wartości odżywcze
Biały miąższ pomelo i biała otoczka znajdująca się pod skórką, zawierają najwięcej wartości odżywczych korzystnych dla zdrowia.
- Witaminy w pomelo: A, C, B1, B2, B3, B6
- Minerały w pomelo: wapń, żelazo, magnez, cynk, sód, potas, fosfor, miedź, mangan
- Kalorie w pomelo: Pomelo jest bardzo mało kaloryczne, w większości składa się z wody. W 100 g miąższu jest tylko ok. 40 kcal i blisko 0 g tłuszczu. Dlatego ten egzotyczny owoc zaleca się osobom będącym na diecie i dbającym o linię. Dodatkowo pomelo ma w sobie sporą ilość błonnika i enzym, który przyspiesza spalanie tkanki tłuszczowej. Pomelo mogą spożywać także osoby chore na cukrzycę, dzięki jego niskiemu indeksowi glikemicznemu.
Reklama
Pomelo - właściwości zdrowotne
Dzięki bogactwu substancji odżywczych spożywanie pomelo ma dobry wpływ na zdrowie człowieka. Ten cytrus potrafi:
- wspomagać pracę serca,
- wspierać profilaktykę nowotworową,
- spowalniać procesy starzenia się skóry,
- poprawiać wygląd włosów i paznokci,
- wzmacniać układ odpornościowy,
- łagodzić refluks i zgagę,
- ułatwiać odchudzanie,
- zmniejszać stężenie cholesterolu,
- wzmacniać kości,
- pomagać w pracy mięśni,
- łagodzić objawy kaca.
Reklama
Jak obrać pomelo?
Choć skórka owocu pomelo jest dosyć gruba, nie stanowi problemu, by oddzielić ją od miąższu. Wystarczy kilka prostych kroków:
- Umyj dokładnie skórę pomelo (najlepiej szczoteczką).
- Natnij nożem skórę owocu wzdłuż i wszerz (na krzyż).
- Zdejmij skórę rękoma od nasady.
- Rozdziel owoc na cząstki (otoczone są białą błoną).
- Wyjmij z cząstek miąższ (nie usuwaj białej otoczki, zawiera cenne dla zdrowia składniki).
Reklama
Jak jeść pomelo?
Owoc pomelo nie tylko znakomicie smakuje spożywany na surowo sam, jego miąższ pasuje do sałatek owocowych, a nawet warzywnych. Warto spożywać także świeżo wyciśnięty sok lub użyć go jako wzbogacenie sosów i marynat. Soczysty miąższ nadaje się do robienia przetworów i marmolad. Nie można też zapomnieć o skórce, kandyzowana urozmaici desery.
Nieobrany owoc pomelo można przechowywać nawet od 2 do 4 miesięcy, zarówno w lodówce, jak i w temperaturze pokojowej. Cytrusy mogą powodować alergię, dlatego należy spożywać je w rozsądnych ilościach i obserwować reakcję organizmu.
Przeczytaj też: