Czy ziemniaki mają gluten?
Żadne warzywa – w tym także ziemniaki – naturalnie nie zawierają glutenu. Występuje on jedynie w niektórych produktach pochodzenia zbożowego. Kartofle mogą być zatem bez przeszkód spożywane przez osoby zmagające się z nietolerancją glutenu. Ziemniaki zawierają natomiast skrobię, czyli węglowodan, który można kupić pod postacią mąki ziemniaczanej. W kuchni używa się jej m.in. do zagęszczania sosów.
Reklama
Co zawierają ziemniaki?
Ziemniaki są lekkostrawne, zawierają dużo potasu, który obniża ciśnienie krwi, oraz magnezu, który pozytywnie oddziałuje na nasz układ nerwowy. Co ciekawe, dostarczają wielu witamin, choć w niezbyt dużych ilościach. W ziemniakach znajdziemy witaminy: C, A, B1, B2, B3, B6 i PP. Większość z nich występuje tuż pod skórką, dlatego ważne jest, by nie obierać bulw zbyt grubo. Latem, młode ziemniaki wystarczy tylko wyszorować.