Reklama
Co zrobić z dyni na obiad?
Dynia jest warzywem niskokalorycznym oraz bogatym w błonnik pokarmowy. Dzięki temu dania z dyni idealnie wpasowują się w dietę pozwalającą na zredukowanie nadmiernych kilogramów.
To intensywnie pomarańczowe warzywo posiada skarbnice witamin i składników mineralnych. Jest dobrym źródłem beta karotenu, który jest silnym przeciwutleniaczem oraz kwasu foliowego, potasu i cynku. Dzięki uniwersalności tego warzywa może być ono wykorzystywane w kuchni na wiele sposobów.
Potrawy z dyni są smaczne zarówno w wersji na słodko (np. ciasta, placki, babeczki, farsz do naleśników, owsianki) jak i na słono (np. zupy, risotto, makarony, kotlety, pierożki). W pełni sezonu warto po nią sięgać tak często jak tylko się da by wykorzystać jej potencjał.
Można również przedłużyć jej trwałość. Wystarczy dynię umyć, pokroić w kostkę, podgotować, a następnie zamrozić (wcześniej można ją zblendować na puree. Dzięki takiemu zabiegowi w momentach kryzysowych można przygotować pyszny obiad z dyni dla rodziny lub przyjaciół. Świetnym pomysłem będzie aromatyczna zupa dyniowa z przyprawami korzennymi czy też curry z dynią, szpinakiem i ciecierzycą. Na deser można zaserwować sernik dyniowy lub muffinki.
Reklama
Proste przepisy z dyni
Przepisy na dania z dynią wydają się być często pracochłonne. Samo wstępne przygotowanie warzywa zabiera całkiem sporo czasu, dlatego w momencie, gdy jest go niewiele warto sięgnąć po mrożonkę lub dynię Hokkaido, która to nie wymaga obierania.
Dzięki temu dania z dynią jak najbardziej sprawdzą się w przypadku osób zabieganych.
Gulasz z dorsza i dyni
Składniki:
- Dorsz świeży filet – 200 g
- Cukinia – ½ sztuki
- Papryka czerwona – ¼ sztuki
- Dynia mrożona – 1 szklanka
- Pomidor – 1 sztuka
- Oliwa z oliwek – 2 łyżki
- Papryka słodka wędzona, majeranek suszony, sól, pieprz
Sposób przygotowania:
- Rybę umyj i pokrój.
- Cebulę obierz i posiekaj.
- Cukinię, paprykę oraz pomidory umyj i pokrój.
- W garnku z rozgrzanym tłuszczem zeszklij cebulę, a następnie dodaj pozostałe warzywa oraz przyprawy i podsmaż.
- Dodaj rybę i duś wszystko przez około 10-15 minut, aż ryba będzie ugotowana.
- Gotowe danie przełóż na talerz.
Potrawy z dyni Hokkaido
Dynia Hokkaido to warzywo o niewielkich rozmiarach, ale kryjące w sobie wiele walorów smakowych i odżywczych. Ta odmiana dyni jest nieco słodsza i posiada orzechowo-kasztanowy posmak. To co ją wyróżnia na tle innych gatunków to to, że jest jadalna w całości – skórkę tej odmiany dyni można swobodnie spożywać po obróbce termicznej.
Potrawy z dyni hokkaido wymagają także krótszego czasu przygotowania (np. smażenia, pieczenia, gotowania). Jej niewielkie rozmiary sprawiają, że jest świetnym materiałem do faszerowania, a jej słodkość i oryginalny smak powoduje, że dania z dyni hokkaido w słodkim wydaniu przenoszą nas w inny wymiar.
Zupa krem z dyni z granatem
Składniki:
- Dynia Hokkaido – 230 g
- Marchew – 2 sztuki
- Pietruszka, korzeń – ½ sztuki
- Ziemniaki – ½ sztuki
- Cebula – ½ sztuki
- Por – ¼ sztuki
- Czosnek – 2 ząbki
- Imbir, korzeń – 10 g
- Pomarańcza – 2 cząstki
- Sok z granatu – ¼ szklanki
- Bulion warzywny – 2 szklanki
- Oliwa z oliwek – 3 łyżki
- Dynia, pestki – 2 łyżki
- Granat – 3 łyżki
- Cynamon mielony, kurkuma, papryka ostra mielona, sól, pieprz
Sposób przygotowania:
- Dynię obierz, usuń pestki i pokrój w kostkę.
- Marchewkę oraz pietruszkę umyj, obierz i pokrój w paski.
- Na wyłożonej papierem blaszce ułóż marchewkę, pietruszkę oraz dynię. Warzywa skrop częścią oleju i piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 20 minut.
- Ziemniaka i cebulę obierz, a następnie pokrój w kostkę.
- Pora umyj i drobno pokrój.
- Imbir oraz czosnek obierz i posiekaj.
- W garnku rozgrzej tłuszcz, wrzuć cebulę, czosnek, imbir oraz pora i smaż przez chwilę. Następnie dodaj ziemniaki, przyprawy oraz bulion i gotuj aż wszystkie składniki zmiękną.
- Upieczone warzywa wyjmij z piekarnika i dodaj do garnka.
- Do gotujących się warzyw dodaj sok wyciśnięty z pomarańczy oraz sok z granatu.
- Całość dopraw solą i pieprzem, a następnie zmiksuj na gładki krem.
- Zupę podawaj z pestkami granatu i dyni.
Reklama
Dania z dyni piżmowej
Dynia piżmowa to gatunek dyni o pokroju podłużnym (gruszkowatym), niewielkich rozmiarów i maślanym smaku. Warto pamiętać, że obróbka termiczna taka jak pieczenie oraz grillowanie, a także dodatek ziół czy przypraw (np. cynamonu lub wędzonej papryki) uwydatnia jej smak i aromat, dzięki czemu dania z dyni piżmowej będą jeszcze bardziej aromatyczne i apetyczne.
Dyniowy budyń jaglany na mleczku kokosowym z jabłkiem i orzechami włoskimi
Składniki:
- Jabłko – ½ sztuki
- Miód pszczeli – 1 łyżeczka
- Kasza jaglana – 3 łyżki
- Mleczko koksowe – 3 łyżki
- Dynia piżmowa – 100 g
- Cynamon – 1 szczypta
- Orzechy włoskie – 3 sztuki
Sposób przygotowania:
- Kaszę gotuj w wodzie przez około 15 minut.
- Dynię obierz, pokrój w kostkę i ugotuj na parze lub w wodzie.
- Owoc obierz i pokrój.
- W naczyniu blendera umieść ugotowaną kaszę, mleczko kokosowe, dynię, miód oraz przyprawy i zmiksuj na gładki krem.
- Budyń przełóż do miseczki, na wierzchu ułóż pokrojony owoc oraz posiekane orzechy.
- Pamiętaj o myciu owoców, również tych, które obierasz ze skórki.
Urozmaicona, zbilansowana dieta jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania organizmu, dlatego warto wzbogacać nasze posiłki sezonowymi warzywami i owocami. Nowoczesne rozwiązania dietetyczne wychodzą naprzeciw osobom chcącym kształtować prozdrowotne nawyki żywieniowe lub poszukującym inspiracji kulinarnych.
Kilkanaście różnych diet oraz tysiące przepisów na zdrowe i smaczne posiłki znaleźć można w aplikacji dietetycznej. Każdy plan dostosowywany jest do indywidualnych potrzeb. Ponadto można modyfikować zaproponowaną dietę tak, aby włączać sezonowe warzywa.