Reklama
Dania z mięsa mielonego
Mięso mielone jest niezwykle proste i szybkie w przygotowaniu, a co ważniejsze można dostać je w niemal każdym sklepie zarówno mięsnym, jak i w hipermarkecie. Jest ono doskonałym rozwiązaniem dla zabieganych osób.
W zależności od przygotowywanej potrawy czy też stosowanej diety warto wybrać odpowiedni rodzaj mięsa. Znaleźć można mielone różnych gatunków mięs, o różnej zawartości tłuszczu. Do wyboru jest między innymi mięso:
- wołowe,
- Wieprzowe,
- z indyka,
- z kurczaka,
- z cielęciny.
Potrawy z mięsa mielonego drobiowego, są chudsze i łatwiej strawne. Doskonale sprawdzą się przypadku osób zmagających się z nadmierną masą ciała oraz wieloma chorobami cywilizacyjnymi (np. nadciśnienie, miażdżyca, choroby serca, cukrzyca).
Wartość odżywcza dania z mięsa mielonego w dużym stopniu zależy od dodatków z jakim zostanie przyrządzone. Podanie potrawy z sosem na bazie śmietany lub sera sprawi, że potrawa ta będzie cięższa i bardziej kaloryczna. Natomiast dodatek warzyw zwiększy zawartość witamin i składników mineralnych.
Reklama
Co zrobić na obiad z mięsa mielonego?
Obiad z mięsa mielonego można zrobić na wiele sposobów. Sprawdzi się ono doskonale jako farsz do pierogów czy naleśników. Wystarczy jedynie podsmażyć mięso na patelni z cebulą i przyprawami, dodać pomidory, kukurydzę, fasolę czerwoną z puszki, a następni wyłożyć na naleśnika, zwinąć, posypać serem i zapiec. Takie danie warto wzbogacić w przyprawy takie jak: oregano, kmin rzymski czy paprykę wędzoną.
Mięso mielone na obiad można użyć do przygotowania pulpecików. Kotlety z mięsa wieprzowego warto upiec, by nadmiar tłuszczu się wytopił, natomiast te drobiowe można usmażyć na patelni z niewielkim dodatkiem oleju czy oliwy. Do tego dodatek makaronu, kaszy lub ryżu oraz sos pomidorowy i pyszne danie mamy gotowe.
Na dietetyczny obiad z mięsem mielonym można przygotować faszerowane warzywo. Wystarczy jedynie cukinię, kabaczka, bakłażana czy też paprykę wypełnić podsmażonym na patelni z cebulką mięsem wymieszanym z ugotowaną kaszą lub ryżem, posypać serem i zapiekać.
Szybkie danie z mięsa mielonego
Dania jednogarnkowe z mięsem mielonym królują w propozycjach na łatwy i smaczny obiad. Wystarczy podsmażyć chwilę mięso, następnie dodać resztę składników i zostawić na wolnym ogniu, aż wszystkie składniki staną się miękkie.
Takie potrawy można spokojnie przygotować w większej ilości, aby starczyło na kilka dni. Można je też mrozić i zjeść (po wcześniejszym odmrożeniu i podgrzaniu) w momencie nagłego głodu czy braku czasu na gotowanie.
Dobrym pomysłem na szybkie danie z mięsa mielonego jest makaron czy tortilla. Wystarczy podsmażyć na patelni mięso z cebulką, a następnie ułożyć je na placku tortilli z ulubionymi warzywami i polać jogurtem.
Penne po bolońsku z indykiem
Składniki
- Makaron pełnoziarnisty penne, suchy – 1 szklanka
- Indyk, mięso mielone – 180 g
- Pomidory krojone w puszce – 1 szklanka
- Cebula – ½ sztuki
- Oliwa z oliwek – 2 łyżki
- Oregano suszone, bazylia suszona, sól, pieprz
Sposób przygotowania:
- Makaron ugotuj al dente w osolonej wodzie.
- Cebulę obierz i posiekaj.
- Na rozgrzanej patelni z tłuszczem zeszklij cebulę, a następnie dodaj mięso i przyprawy. Wszystko razem smaż przez kilka minut.
- Dodaj pokrojone pomidory i duś aż sos zgęstnieje.
- Makaron przełóż na talerz i polej sosem.
Reklama
Danie z mięsa mielonego i ryżu
Dania z mięsa mielonego i ryżu kojarzą się z Meksykiem, ale te składniki mogą współtworzyć również prostą i odżywczą potrawkę, gulasz czy też zapiekankę. Na obiad z mięsa mielonego i ryżu można przygotować buritto.
W celu jego wykonania należy przygotować ryż po meksykańsku (smażony z przyprawami, a następnie gotowany w bulionie z pomidorami) oraz chili con carne (mielona wołowina smażona w przyprawach, a następnie duszona w bulionie z pomidorami i fasolą czerwoną).
Kolejnym krokiem jest wyłożenie przygotowanych wcześniej półproduktów na tortillę oraz posypanie serem, pokrojonym awokado i skropienie limonką. Na koniec wystarczy zwinąć i opiec w opiekaczu.
Gulasz z indyka, papryki, pomidorów i cukinii z ryżem brązowym
Składniki:
- Ryż brązowy – 4 łyżki
- Indyk, mięso mielone – 150 g
- Papryka czerwona – ½ sztuki
- Cukinia – ½ sztuki
- Pomidory krojone w puszcze – 1 szklanka
- Cebula – ¼ sztuki
- Czosnek – 1 ząbek
- Oliwa z oliwek – 2 łyżki
- Pieprz, papryka ostra mielona, chili mielone, papryka słodka mielona, bazylia suszona, sól
Sposób przygotowania:
- Ryż ugotuj w osolonej wodzie zgodnie z informacją zamieszczoną na opakowaniu produktu.
- Cebulę oraz czosnek obierz i posiekaj.
- Cukinię oraz paprykę umyj i pokrój w kostkę.
- W garnku z rozgrzanym tłuszczem zeszklij cebulę wraz z czosnkiem. Dodaj mięso i smaż, aż lekko się zarumieni.
- Następnie dodaj warzywa oraz przyprawy i chwilę podsmaż.
- Wlej pomidory z puszki i gotuj na wolnym ogniu pod przykryciem, aż wszystkie warzywa będą miękkie.
- Gotowe danie przełóż na talerz i podawaj z ryżem.
Reklama
Obiad z mięsa mielonego i makaronu
Obiad z mięsa mielonego i makaronu to niezwykle szybkie i łatwe danie. Wystarczy mieć w domu porcję mięsa mielonego, puszkę pomidorów krojonych oraz paczkę makaronu i obiad zrobi się sam.
Mięso mielone doskonale sprawdza się również w potrawach kuchni orientalnej. Wystarczy tradycyjny makaron zastąpić makaronem ryżowym, chow mein czy ryżowym, dodać ulubione warzywa oraz sos sojowy i w zalewie 20 minut powstaje danie z tajskiej restauracji.
Makaron ryżowy z wołowiną i warzywami
Składniki:
- Makaron ryżowy, suchy – 50 g
- Wołowina, mięso mielone, 10% tłuszczu – 200 g
- Seler naciowy – 1 łodyga
- Papryka czerwona – ½ sztuki
- Papryczka chili – ½ sztuki
- Czosnek – 1 ząbek
- Imbir, korzeń – 10 g
- Cebula dymka – 25g
- Oliwa z oliwek - 1 ½ sztuki
- Sos sojowy – 1 łyżka
Sposób przygotowania:
- Makaron ryżowy zalej wrzątkiem, przykryj, odstaw na kilka minut (w zależności od instrukcji na opakowaniu), a następnie odcedź.
- Seler naciowy oraz paprykę umyj i pokrój w kostkę.
- Papryczkę chili przekrój wzdłuż, usuń pestki i drobno posiekaj.
- Imbir oraz czosnek obierz i posiekaj, a następnie podsmaż na rozgrzanym tłuszczu.
- Następnie dodaj chili oraz wołowinę i smaż kilka minut.
- Dodaj sos sojowy oraz warzywa i podsmaż. Pod sam koniec smażenia dodaj makaron i wymieszaj.
- Całość przełóż na talerz i posyp posiekaną dymką.
Mięso mielone doskonale sprawdzi się w każdej diecie. Ważne, aby wybrać taki rodzaj mięsa lub sposób obróbki, aby był dostosowany do naszego stanu zdrowia czy celu związanego z masą ciała. Osoby, chcące zredukować kilogramy powinny wybierać chude mięsa i dbać o objętość posiłków, aby zmniejszyć uczucie głodu oraz lepiej kontrolować apetyt.
Niezależnie od Twojego celu nowoczesna platforma żywieniowa oferuje wiele diet zarówno klasycznych, jak i sportowych czy zdrowotnych, które można dopasować do swoich indywidualnych potrzeb. Ponadto w ramach subskrypcji otrzymuje się wiele dodatkowych funkcjonalności ułatwiających bycie na diecie takich jak: lista zakupów, motywator picia wody czy gotowanie dla rodziny.