Reklama
Co zrobić ze szpinaku?
Szpinak należy do grupy zielonych warzyw liściastych. Jest to jedna z najlepiej przebadanych grup warzyw o udowodnionym działaniu antyoksydacyjnym. Aby uchronić się przed chorobami neurodegeneracyjnymi warto spożywać minimum dwie porcje (jedna porcja to filiżanka liści) tego produktu dziennie.
Oprócz tego, szpinak to cenne źródło witamin (np. witamin z grupy B i witaminy C, E oraz K) i składników mineralnych (np. potas, żelazo, magnez). Szpinak można jeść zarówno na surowo jak i po krótkiej obróbce termicznej.
Co można zrobić ze szpinaku? Szpinak to warzywo, z którego można przygotować wiele potraw. Nie muszą to być jedynie dania wytrawne. Dzięki swojej delikatności można użyć go jako dodatek do ciasta czy też koktajlu i sałatek owocowych. Dobrze komponuje się w towarzystwie gruszki, a także truskawek i cytrusów.
Szpinak może być składnikiem:
- kanapek,
- sałatek,
- omletów
czy dodatkiem do dania głównego. Świetnie sprawdza się również jako farsz do pierogów, naleśników, a także tart. Najlepiej smakuje w połączeniu z serami.
Reklama
Przepis na danie ze szpinakiem
Potrawy ze szpinakiem mogą być skomplikowane, ale także banalnie proste i szybkie. Niezależnie od poziomu trudności oraz czasu poświęconego na przygotowanie dania ze szpinakiem, można mieć pewność, że z jego wykorzystaniem otrzyma się pyszne i pełnowartościowe danie.
Wystarczy dodać odpowiednie przyprawy i ulubione dodatki, a niesmaczna papka z dzieciństwa pójdzie w zapomnienie. Przykładem łatwego dania ze szpinakiem, który można zjeść zarówno na kolację jak i na obiad jest tortilla ze szpinakiem.
Tortilla z jajkiem, szpinakiem, awokado i pomidorem
Składniki:
- Jaja kurze surowe - 2 sztuki
- Szpinak świeży (baby) – ½ szklanki
- Awokado - 1 plaster
- Pomidor – ½ sztuki
- Jogurt naturalny 2% tłuszczu - 2 łyżki
- Czosnek - 1 ząbek
- Placek tortilli razowej - 1 sztuka
Sposób przygotowania:
- Ugotuj jajko na twardo przez 8-10 minut, ostudź i pokrój w plastry.
- Warzywa umyj, osusz i pokrój.
- Przygotuj sos mieszając jogurt z przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
- Tortille podgrzej na patelni, posmaruj sosem, a następnie ułóż na nich jajka i warzywa.
- Zawiń dolny brzeg i zwiń wrapa w rulon. Na końcu zwiąż sznureczkiem lub zawiń folią aluminiową.
Jak zrobić makaron ze szpinakiem?
Jak zrobić szpinak z makaronem? To bardzo łatwe. Wystarczy mieć w lodówce to warzywo, a w szafce paczkę makaronu, a szybki i smaczny obiad przygotuje się w kilka minut. Należy jedynie podsmażyć szpinak na patelni z czosnkiem i przyprawami, dodać makaron oraz ulubione dodatki np. ser feta. Do tego dania można wykorzystać zarówno świeży jak i mrożony szpinak.
Makaron z łososiem, pomidorkami i pestkami dyni
Składniki:
- Łosoś świeży, filet – 100 g
- Makaron pełnoziarnisty tagliatelle suchy – 70 g
- Pomidor koktajlowy - 6 sztuk
- Szpinak świeży (baby) - 1 szklanka
- Pomidor suszony - 4 plastry (20g)
- Czosnek - 2 ząbki
- Oliwa z oliwek - 2 łyżki
- Dynia, pestki - 1 łyżka
- Pieprz czarny, sól
Sposób przygotowania:
- Makaron ugotuj al dente w osolonej wodzie.
- Suszone pomidory zalej wrzątkiem, a po kilku minutach odsącz i pokrój na mniejsze kawałki.
- Rybę umyj, osusz i pokrój w kostkę.
- Czosnek obierz i posiekaj.
- Pomidorki umyj i przekrój na pół.
- Na rozgrzanej patelni z tłuszczem podsmaż czosnek. Następnie dodaj rybę, szpinak, suszone pomidory, pomidorki, przyprawy i smaż przez kilka minut.
- Wymieszaj wszystkie składniki z makaronem, przełóż na talerz i posyp pestkami.
Reklama
Co zrobić ze szpinaku świeżego?
Najbardziej wartościowy jest szpinak świeży – można dodać go do koktajlu, na kanapkę czy zrobić z nim sałatkę owocowo-warzywną. Szpinaku nie warto gotować w dużej ilości wody, ponieważ straci smak, a większość cennych składników mineralnych przejdzie do wywaru.
Jak przygotować świeży szpinak, by dodać go do dania? Najlepszą metodą jest krótkie blanszowanie na patelni lub gotowanie na parze. Jak zrobić świeży szpinak na patelni? Szpinak należy umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym lub w suszarce do sałaty. Następnie usunąć nadmiernie zgrubiałe łodygi. Na rozgrzaną patelnię wrzuć szpinak i przykryj (szpinak wydziela sok, dzięki czemu bez dodatku tłuszczu będzie dusił się we własnym sosie). Do przyprawienia szpinaku doskonale nadaje się gałka muszkatołowa i biały pieprz. Można również dodać przeciśnięty przez praskę czosnek.
Wybierając szpinak w sklepie należy zwrócić uwagę na jego datę ważności do spożycia oraz na to czy faktycznie jest świeży, niepożółknięty i niezepsuty. Liście szpinaku w sklepie zazwyczaj są już myte, dlatego też szybciej się psują. Posiadając nadmiar świeżego warzywa zrób mrożonki.
Jak zamrozić szpinak? Wystarczy jedynie umyć szpinak, usunąć zgrubiałe łodygi, dokładnie wysuszyć, zblanszować (wrzucić do wrzątku na 2 minuty, a następnie przelać zimną wodą), wyporcjować, włożyć w woreczki lub pojemniki i zamrozić, gdy już całkowicie ostygnie.
Reklama
Co zrobić z mrożonego szpinaku?
Dzięki temu, że z łatwością można go zamrozić, jest dostępny przez cały rok w różnej formie – całe liście, rozdrobniony lub puree. Szpinak mrożony zachowuje większość swoich właściwości, dlatego w szczycie sezonu warto go zamrozić by cieszyć się jego smakiem i uniwersalnością nawet w zimie. Dania ze szpinakiem mrożonym są szybkie w przygotowaniu. Składnik ten przyda się podczas braku świeżych warzyw do przygotowania omletu, makaronu czy zapiekanki.
Dania ze szpinakiem wpisują się w jadłospis zarówno osób, które chcą schudnąć, przytyć czy po prostu zmienić swoje nawyki żywieniowe. W wyliczeniu odpowiedniej kaloryczności diety dostosowanej do celu i indywidualnych potrzeb pomoże nowoczesna platforma. W ramach abonamentu otrzymujemy przepisy wraz z listą zakupów, a także szereg innych ciekawych funkcjonalności, jak np. gotowanie dla rodziny.
Artykuł zawiera lokowanie produktu.