Reklama
Zasady diety bulionowej
Dieta bulionowa dr Kellya Petrucci to 21 dniowy plan żywieniowy, dzięki któremu odmłodzisz i odżywisz organizm. Autorka programu opiera się na “uzdrawiającej” mocy długotrwale gotowanych bulionów. Zalecany jest przez nią między innymi bulion na kościach kurczaka, indyka, wołowiny czy z szkieletów ryb.
Dietę bulionową należy stosować przez okres 3 tygodni, zachowując w środy i niedziele post, w które to można spożyć jedynie 6 szklanek bulionu. W pozostałe dni spożywa się 3 posiłki i wypija 2 szklanki złotego wywaru.
Dzięki temu, według twórczyni, dieta bulionowa przemienia organizm w prawdziwą maszynę do spalania tkanki tłuszczowej. Wszystko dzięki regulacji poziomu glukozy i insuliny, której zbyt wysokie stężenia mogą blokować spalanie tłuszczu.
Post ma zmusić organizm do wykorzystania zapasów glukozy i wzmożenia lipolizy (rozpadu tkanki tłuszczowej), a także autofagii (samooczyszczania się komórek).
W trakcie trwania diety bulionowej mogą pojawić się niepożądane objawy, takie jak osłabienie czy ból głowy, głównie ze względu na niską zawartość węglowodanów i kaloryczność diety. Do zalecanych produktów w trakcie stosowania programu zaliczamy:
- buliony - gotowane 12-36 godzin, na kościach lub ościach z dodatkiem warzyw i przypraw;
- warzywa o małej zawartości skrobi – zielone warzywa liściaste (szpinak, załata, cykoria, rukola, jarmuż), cebula, czosnek, por, ogórek, papryka, pomidor, brokuł, kalafior, kapusta, kalarepa, rzodkiewka, rzepa, seler naciowy, pietruszka, cukinia, szparagi;
- owoce - jabłko, owoce jagodowe, kiwi, melon, cytrusy, awokado;
- mięso - wołowina, wieprzowina, drób;
- jaja;
- ryby;
- tłuszcze - oliwa z oliwek, olej kokosowy;
- pestki i nasiona – wszystkie oprócz orzechów ziemnych, mąka kokosowa i migdałowa;
- zioła i przyprawy;
- kawa i herbata bez cukru.
Zakazane z kolei są pozostałe warzywa i owoce, nasiona roślin strączkowych, nabiał (mleko, ser, jogurt, kefir), produkty zbożowe (kasze, ryże, makarony, pieczywo), fast foody, słodycze czy alkohol. To ile kalorii dostarczy dieta bulionowa jest kwestią indywidualną.
Jednak analizując listę dozwolonych produktów pokrycie podstawowego zapotrzebowania może być wyzwaniem.
Reklama
Efekty diety bulionowej
Efekty diety bulionowej w pierwszej kolejności będą widoczne na wadze. Ten niskowęglowodanowy plan wpłynie na szybką utratę masy ciała, a w przede wszystkim wody, glikogenu czy treści pokarmowej.
Tkanka tłuszczowa będzie znikać wolniej, więc radość z utraconych pozornie kilogramów może zniknąć wraz z powrotem do starego modelu odżywiania.
To ile można schudnąć na diecie bulionowej wynika głównie z wyjściowej masy ciała i wybieranych produktów z listy tych dozwolonych. Jednak utrata wagi nie jest głównym celem opisywanego planu. Korzyści jakie mamy pozyskać z bulionów wynikają z ich unikalnych składników:
- kolagen - białko w chodzące w skład skóry, odpowiadające za jej jędrność i elastyczność. Ponadto poprawia stan chrząstek stawowych;
- glicyna - aminokwas wchodzący w skład glutationu - jednego z najsilniejszych antyoksydantów organizmu. Walczy on nie tylko z wolnymi rodnikami opóźniającymi starzenie organizmu, ale przede wszystkim zmniejsza stan zapalny.
Należy pamiętać, że 21 dni może być niewystarczające do poprawy kondycji skóry. Poza kolagenem jest wiele innych czynników wpływających na jej wygląd.
Opinie dietetyków o diecie bulionowej
Opinie o diecie bulionowej są podzielone. Osoby ją stosujące cieszą się z efektów jakie można dzięki niej osiągnąć. Ciepłe wywary ułatwiają jej stosowanie poprzez wpływ na zmniejszenie uczucia głodu. Jednak należy pamiętać, że nie dostarcza ona wszystkich niezbędnych składników. Jest bowiem uboga w węglowodany, błonnik, a także w witaminy i minerały.
Każda dieta eliminująca jakąś grupę produktów wymaga dokładnego zbilansowania i zastąpienia tych wyeliminowanych.
Jednak 21-dniowy okres diety, u osób zdrowych i prawidłowo odżywionych, nie powinien przynieść negatywnego wpływu na zdrowie. Ponadto to co kluczowe, plan nie dostarcza wystarczającej ilości witaminy C niezbędnej do wchłaniania i wykorzystania kolagenu.
Osoby zmagające się z cukrzycą, hiperlipidemią, chorobami trzustki i wątroby powinny skonsultować chęć wprowadzenia diety ze swoim lekarzem. Natomiast dna moczanowa wyklucza stosowanie bulionów na kościach.
Reklama
Jadłospis diety bulionowej
Dieta bulionowa opiera swój jadłospis na liście produktów dozwolonych. Niestety możliwości stworzenia posiłków są dość mocno ograniczone.
Aby przez okres 21 dni można było jeść smacznie i niemonotonnie wystarczy dbać o jak największą różnorodność wśród dopuszczalnych warzyw i owoców. Kluczową rolę odgrywają tu również przyprawy i sposób obróbki kulinarnej.
Przykładowy jadłospis:
Śniadanie: Omlet z mąką migdałową i owocami leśnymi.
Drugie śniadanie: bulion – 1 szklanka.
Obiad: cukinia faszerowana mięsem mielonym.
Podwieczorek: bulion – 1 szklanka.
Kolacja: sałatka z grillowanym indykiem, pomidorkami, pestkami i oliwą.
Reklama
Przepisy diety bulionowej
Stosując jakąkolwiek dietę warto sięgać po proste i szybkie w przygotowaniu posiłki. Przepisy w diecie bulionowej nie są skomplikowane, a ich przygotowanie nie wymaga wiele czasu. Jedynie bulion kolagenowy powinien gotować się dłużej, bo nawet ponad dobę. Wywary można przygotować w większej ilości i zawekować, dzięki temu zaoszczędzimy sporo czasu.
Przygotowanie mięsa i ryb zależne jest od grubości kawałka i wybranej metody obróbki.
Bulion wołowy
Składniki:
- szponder wołowy z kością - 1,6 kg,
- cebula - 4 sztuki,
- czosnek – 1 główka,
- seler naciowy – 4 łodygi,
- marchew – 2 sztuki,
- natka pietruszki – 1 pęczek,
- ziele angielskie – 6 ziaren,
- liść laurowy – 5 sztuk,
- pieprz ziarnisty – 20 ziarenek,
- sól.
Sposób przygotowania
- Mięso umyć, zalać zimną wodą (4 litry) i zagotować.
- Warzywa umyć i obrać, a następnie pokroić. Cebulę i czosnek opalić palnikiem gazowym lub przypiec w piekarniku.
- Zmniejszyć ogień, dodać warzywa i przyprawy.
- Gotować na małym ogniu pod przykryciem przez minimum 4 godziny.
Cukinia faszerowana mięsem z indyka
Składniki:
- cukinia - 1 sztuka (328 g),
- indyk, mięso mielone – 120 g,
- cebula - ¼ sztuki (22 g),
- czosnek - 1 ząbek,
- pomidor - 1 sztuka (160 g),
- oliwa z oliwek - 2 łyżki (14 ml),
- pieprz czarny - 1 szczypta,
- papryka słodka mielona - 1 szczypta,
- sól - 1 szczypta.
Sposób przygotowania
- Cukinię umyj i przetnij wzdłuż na pół, wydrąż miąższ uważając, by nie uszkodzić skórki (jeżeli cukinia ma duże pestki należy je usunąć). Miąższ pokrój w kostkę.
- Cebulę oraz czosnek obierz i posiekaj.
- Na rozgrzanej patelni z tłuszczem zeszklij cebulę, dodaj czosnek, mięso mielone i miąższ cukinii, a następnie dopraw i smaż przez kilka minut.
- Pomidory sparz gorącą wodą, następnie zdejmij skórkę, przekrój na cztery części, usuń pestki, a miąższ pokrój w kostkę.
- Pomidory przełóż na patelnię z mięsem i smaż przez 2-3 minuty.
- Wydrążone cukinie posyp solą i pieprzem.
- Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i włóż do niej wypełnione farszem cukinie.
- Wstaw blachę do nagrzanego piekarnika i piecz cukinie w 180 stopniach (grzanie góra i dół) przez około 35 minut.
* Żeby zniwelować gorzkawy posmak kaszy jaglanej, warto przed ugotowaniem podprażyć ją na suchej patelni, aż do momentu wydzielenia się przyjemnego zapachu, a następnie wypłukać kaszę w zimnej wodzie. Można też zamiast tego wypłukać ją w gorącej, a następnie zimnej wodzie.
Restrykcyjne diety zazwyczaj kończą się efektem jo-jo. Wynika to z wielu ograniczeń i niskiej kaloryczności planu. Buliony kolagenowe można włączyć do codziennego menu i cieszyć się korzyściami płynącymi z nich.
Na rynku dostępne są nowoczesne platformy dietetyczne dostarczające gotowe plany żywieniowe, które można dopasować do swoich preferencji. Intuicyjna aplikacja, lista zakupów, możliwość wymiany posiłków to tylko kilka funkcjonalności jakie zyskuje się w ramach abonamentu.
Artykuł zawiera lokowanie produktu