Poznaj najlepsze zamienniki jajek w kuchni. Kliknij i sprawdź 👈🥚
Poznaj najlepsze zamienniki jajek w kuchni. Kliknij i sprawdź 👈🥚
Poznaj najlepsze zamienniki jajek w kuchni. Kliknij i sprawdź 👈🥚

Dieta ciężarnej - pomysły na pożywne śniadanie

Kiedy, jak nie w ciąży, można celebrować śniadania i przygotowywać na nie pyszne, zdrowe i pożywne dania? Nie tylko zrelaksujesz się i pozytywnie nastroisz na cały dzień, ale także zadbasz o siebie i maluszka!
Owsianka z bananem
Źródło: 123RF
Spis treści

Śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia – tę starą prawdę znają nawet przedszkolaki. Panie w ciąży powinny szczególnie zadbać o to, co pojawia się na talerzu z samego rana – by mieć siłę na cały dzień, a także by dostarczać sobie i dziecku ważnych składników odżywczych.

Reklama

Jajka w ciąży - czy są zdrowe?

Jednym z najpopularniejszych pomysłów na śniadanie jest jajko. Jeszcze kilka lat temu uważano, że jaja są przyczyną podwyższonego cholesterolu i należy znacząco je ograniczać – do 2 w tygodniu. Jednak aktualnie te obostrzenia dotyczą wyłącznie osób cierpiących na schorzenia naczyniowo-sercowe.

Pozostali mogą jeść jajka nawet codziennie. A to dlatego, że jaja to produkty, które zawierają niemalże wszystkie składniki odżywcze, z wyjątkiem błonnika i witaminy C. Oczywiście najwięcej jest białka i to wzorcowego, zawierającego wszystkie aminokwasy.

Jajka to również bogate źródło witaminy A, E, D i K oraz B2 i B12, kwasu pantotenowego i składników mineralnych: fosforu, potasu, sodu, wapnia, żelaza, magnezu, miedzi, cynku, selenu. W żółtku jest beta-karoten i luteina, która chroni oczy i jest ważnym składnikiem w profilaktyce AMD, czyli zwyrodnienia plamki żółtej.

Pomyśl o tym już dziś! Przeczytaj, jak spakować się do szpitala

Reklama

Co przygotować z jajek?

Jajka na miękko, twardo i jajecznica – to najpopularniejsze dania z jaj. Ale możliwości jest o wiele, wiele więcej.

- Świetnym rozwiązaniem dla pań w ciąży są lekkie omlety – na słodko lub wytrawnie. Robi się je szybko – wystarczy rozdzielić białko i żółtko, białko ubić, potem dodać delikatnie żółtko, łyżkę mleka i łyżeczkę mąki – i wylać masę na rozgrzaną patelnię posmarowaną odrobiną masła. Do omletu można zaserwować świeże owoce, np. banany czy borówki, albo wybrać dodatki wytrawne – np. przesmażone plasterki szynki, pomidory czy świeże liście szpinaku.

- Idealnym śniadaniem, choć wymagającym odrobiny wprawy będą też jaja po benedyktyńsku: jajka ugotowane w koszulkach (rozbite i wrzucone na wrzątek), podaje się na grzance, np. z szynką lub łososiem i dodatkiem sos holenderskiego, a w wersji domowej – majonezu wymieszanego pół na pół z jogurtem naturalnym.

Reklama

Dlaczego warto jeść owsiankę?

Kolejną świetną propozycją na zdrowe i pożywne śniadanie jest owsianka. Gotowane na wodzie lub mleku płatki owsiane z dodatkiem owoców i bakalii są świetnym źródłem błonnika – owies ma go najwięcej ze wszystkich produktów spożywczych! A panie w ciąży często borykają się z problemami trawiennymi, wzdęciami i zaparciami – dlatego warto jadać owsiankę nawet kilka razy w tygodniu! Zwłaszcza, że poza błonnikiem, płatki owsiane Są bogatym źródłem magnezu, który koi nerwy i wzmacnia mięśnie, a także pomagają obniżać cholesterol, nadciśnienie i zły nastrój. Dodatkowo mają dużo magnezu, potasu, selenu i witamin z grupy B: B6 i B1. Nic, tylko zajadać z apetytem? Jak przygotować pyszną owsiankę? Podpowiadamy: sprawdź przepis na końcu tego artykułu!

Reklama

A może śniadanie po amerykańsku?

I ostatnia propozycja, czyli placki. Placki są sycącym daniem, niekoniecznie na śniadanie, ale czyż nie jest dobrze zacząć dzień od porcji lekkich „pankejków” z syropem klonowym i owocami? A gdy za oknem szaro i buro – można wyjątkowo skusić się na coś mniej zdrowego, ale jakże poprawiającego humor – czyli np. posypać placki m&m’sami albo piankami marshmallows. I poczuć się jak w amerykańskim filmie!

Oczywiście wersji placków jest mnóstwo: z dodatkiem jabłka czy banana w cieście, płatków owsianych, z bakaliami, na jogurcie, na śmietanie… Warto poeksperymentować i zmienić np. mąką pszenną na pełnoziarnistą.

Reklama

Przepis na śniadanie dla kobiety w ciąży

Owsianka z bakaliami i karmelizowanymi owocami

Składniki:

Pół szklanki płatków owsianych górskich

Szklanka mleka krowiego lub roślinnego albo wody, albo pół na pół mleko z wodą

1/4 łyżeczki cynamonu

5 suszonych daktyli lub suszonych śliwek

Garść suszonej żurawiny

Garść jagód goji (niekoniecznie)

A także:

1 łyżka masła

1 łyżka miodu

1 banan przekrojony wzdłuż na pół

1 gruszka lub inny, podobny owoc, np. jabłko, ananas, filetowana pomarańcza

Przygotowanie:

Płyn (mleko, wodę lub pół na pół) wlewamy do rondelka z grubym dnem i od razu wsypujemy płatki owsiane. Dodajemy cynamon i cieszymy się aromatem :) Gotujemy całość przez 4 minuty, co jakiś czas mieszając, a w tym czasie kroim daktyle na drobniejsze kawałki – np. na 3-4 cząstki. Po upłynięciu 4 minut, wrzucamy wszystkie bakalie: żurawinę, daktyle lub śliwki i jagody goji (o ile używamy) do rondelka. Gotujemy przez minutę. Przekładamy owsiankę do miseczek na tyle dużych, by zostało jeszcze miejsce na karmelizowane owoce. Na patelni z nieprzywierającą powłoką roztapiamy masło – nie na zbyt dużym ogniu, by się nie spaliło. Dodajemy miód i energicznie mieszamy. Na tę mieszankę wrzucamy ulubione owoce i chwilę smażymy – aż zaczną zmieniać kolor/strukturę. Banan zrobi się półprzezroczysty, ananas – bardziej miękki. Zdejmujemy z patelni prosto do miseczek. Owoce są bardzo gorące – warto dać im chwilę na przestygnięcie. Smacznego!

Czy ten artykuł był dla Ciebie pomocny?
Dziękujemy za przeczytanie naszego artykułu do końca.
Jeśli chcesz być na bieżąco z informacjami na
temat zdrowia i zdrowego stylu życia,
zapraszamy na nasz portal ponownie!
Specjaliści współpracujący z medme
25674

Wojciech Ziółkowski

magister farmacji

Poznaj mnie
25626

Katarzyna Kulig

dermatolog i wenerolog

Poznaj mnie
25675

Marzena Rojek-Ledwoch

dietetyczka, psychodietetyczka

Poznaj mnie
25676

Kamila Pawłowska

dietetyk kliniczny, psychodietetyk

Poznaj mnie
25625

Sylwia Borowska

doktor nauk farmaceutycznych

Poznaj mnie
25886

Magdalena Grosiak

diagnosta laboratoryjny

Poznaj mnie
25887

Magdalena Rutkowska

lekarz weterynarii

Poznaj mnie
25879

Anna Lewandowska

psychiatra dziecięcy

Poznaj mnie
25888

Jolanta Woźniak

prawnik

Poznaj mnie
Pokaż wszystkich
Więcej z kategorii Dieta w ciąży
Zdrowe przekąski w ciąży - co jeść, żeby nie przytyć w ciąży?
Bakalie leżące na stole
Kawa w ciąży - czy można ją pić i jaką wybrać? Z kofeiną czy bezkofeinową?
Kobieta w ciąży pijąca kawę
Dieta cukrzycowa w ciąży - przepisy. Czego należy unikać?
Kobieta w ciąży sprawdzająca poziom cukru
Podobne artykuły
Grillowana ryby dla kobiety w ciąży
Ryby w ciąży - jakie wybrać? Czy można je jeść?
Sałatka z warzyw na białym talerzu
Dieta kobiety w ciąży - pomysły na lekkostrawną kolację
Kobieta w ciąży podczas posiłku
Dieta kobiety w ciąży - smaczny i zdrowy obiad
Produkty wskazane do spożywania w ciąży
Czego nie można jeść w ciąży? Jakie produkty są zakazane i dlaczego?
Owsianka z bananem
Dieta ciężarnej - pomysły na pożywne śniadanie

Reklama


Sonda
Sonda redakcyjna
Na jakie cechy preparatu na blizny zwracasz największą uwagę?
Contractubex