Reklama
Na czym polega dieta cytrynowa? Zasady stosowania
Do jednych z najbardziej popularnych diet cytrynowych należy cytrynowa kuracja lecznicza i profilaktyczna Michała Tombaka. Obie diety bazują na wypijaniu odpowiednich ilości soku z cytryny.
W wersji profilaktycznej w pierwszym i dziesiątym dniu wypija się sok z 1 cytryny, w drugim i 9 dniu należy spożyć sok z 2 cytryn, trzecim i ósmym dniu sok z 3 cytryn, w czwartym i siódmym z 4 cytryn, a w 5 i 6 dniu sok aż z 5 cytryn.
Jeżeli nie jesteśmy w stanie wypić czystego soku z cytryny, to można rozcieńczyć go wodą i posłodzić miodem. Wersja lecznicza z kolei zabrania słodzenia i dodawania wody. W tej wersji sok należy wypijać 30 minut przed posiłkiem lub godzinę po posiłku. Łącznie w ciągu dnia należy wypić:
- 1 i 12 dzień - sok z 5 cytryn,
- 2 i 11 dzień - 10 cytryn,
- 3 i 10 dzień - 15 cytryn,
- 4 i 9 dzień - 20 cytryn,
- 5, 6, 7 i 8 dzień - 25 cytryn.
Łącznie podczas kuracji leczniczej należy spożyć sok z 200 cytryn, a dzienne dawki soku powinny być dzielone na 3-5 porcji. Poza sokiem z cytryny należy wypijać duże ilości wody.
Autor diety wspomina, że w kuracji powinno ograniczyć się ilość spożywanych kcal pochodzących z węglowodanów, ale można w tym czasie spożywać owoce. Dodatkowo podkreślane jest, że dieta ta jest głównie dietą oczyszczającą, a nie odchudzającą.
Reklama
Jak długo stosować dietę cytrynową?
Ze względu na swoją intensywność, dieta cytrynowa jest zwykle stosowana tylko przez określony czas, a nie jako długotrwały plan żywieniowy. Dieta cytrynowa profilaktyczna trwa 10 dni, a lecznicza 12 dni.
Różnica w długości stosowania tej kuracji wynika z odgórnie określonej ilości cytryn, z których sok należy wypić w wariancie leczniczym. Zalecany czas trwania diety należy dobrać do stanu zdrowia i celu jaki ma ona zrealizować.
Dieta cytrynowa na dnę moczanową. Na co jeszcze pomaga?
Dieta cytrynowa według Michała Tombaka może działać leczniczo na anemię, osteoporozę, kamienie żółciowe i nerkowe, dnę moczanową, reumatyzm, cukrzycę, nadwagę i nadciśnienie oraz choroby wątroby.
Brak jednak jest badań klinicznych, wskazujących na poprawę wyników badań podczas stosowania diety cytrynowej w wyżej opisanych zaburzeniach. Z drugiej zaś strony w większości tych chorób kwas cytrynowy może mieć pozytywny wpływ na pojedyncze aspekty:
- zwiększenie wchłaniania żelaza - dodatek witaminy C i kwasów organicznych wpływa na wzrost przyswajanego żelaza z posiłku,
- zmniejszenie poposiłkowego stężenia glukozy – wypicie wody z sokiem z cytryny 30 minut przed posiłkiem zmniejsza poposiłkowy pik glukozy,
- zapobieganie kamieniom nerkowym - poprzez zmianę pH moczu,
- zmniejszenie apetytu – na diecie cytrynowej wskazane jest wypijanie określonych ilości soku z cytryny oraz wody, dzięki czemu organizm jest prawidłowo nawodniony i uczucie pragnienia nie jest mylone z głodem. Dodatkowo wypicie szklanki wody przed posiłkiem może zmniejszyć ilość zjedzonych kcal.
Reklama
Efekty i opinie na temat diety cytrynowej. Ile można schudnąć?
Skuteczność diety zależy od kaloryczności, która będzie stosowana podczas wypijania soków z cytryny. Wprowadzenie deficytu na poziomie około 500 kcal na dzień może przynieść utratę 0,5-1 kg masy ciała w zakładanym okresie.
Wypijanie odpowiednich ilości wody i potencjalny wpływ soku z cytryny na obniżenie stężenia glukozy we krwi może wpływać na zmniejszone uczucie głodu, dzięki czemu unikniemy podjadania i zmniejszymy porcje posiłków.
Jeżeli podczas kuracji zostanie zastosowana polecana dieta niskowęglowodanowa, to przez zakładany okres diety, efekty mogą być szybko widoczne. Wszystko na skutek utraty nadmiaru wody z organizmu, a także zapasów glikogenu. Jednak po powrocie do wyjściowego sposobu żywienia powrócą także utracone kilogramy.
Plusem całej kuracji jest nauka regularnego picia wody. Jeżeli dodatek soku z cytryny ma ułatwiać wypijanie odpowiednich ilości płynów, to można stosować taki zabieg cały czas, jednak spożywając mniejsze ilości soku niż zaleca autor.
Opinie lekarzy na temat kuracji cytrynowej są podzielone. Zawsze warto zasięgnąć porady specjalisty zanim rozpoczniemy terapię cytrynową, ponieważ nadmiar cytryny może prowadzić do różnych zaburzeń.
Reklama
Zagrożenia i przeciwwskazania do stosowania diety cytrynowej
Dieta cytrynowa nie powinna być stosowana przez osoby zmagające się z zapaleniem błony śluzowej żołądka, a także z chorobą refluksową. W tych przypadkach sok cytrynowy może podrażniać błonę śluzową i nasilać objawy bólowe.
Terapia cytrynowa nie będzie wskazana także dla kobiet ciężarnych i karmiących piersią. Oczywiście mogą one spożywać sok z cytryny, ale nie w nadmiernych ilościach. Dodatkowo warto podkreślić, że nadmiar witaminy C może wywoływać zaburzenia jelitowe i prowadzić do biegunek.
Aby sok cytrynowy nie doprowadził do uszkodzenia szkliwa zębów, należy spożywać go przez słomkę, a po wypiciu soku należy przepłukać jamę ustną wodą.
Reklama
Przepisy i przykładowy jadłospis w diecie cytrynowej
Jadłospis diety cytrynowej powinien opierać się na posiłkach z małą zawartością węglowodanów, tak aby ten makroskładnik pokrywał około 20-35% kaloryczności diety.
Przy diecie 1800 kcal dopuszczalna ilość węglowodanów przyswajalnych będzie wynosić około 67 90 – 112 g/ dobę. Aby móc zrealizować te założenia w codziennym jadłospisie nie powinno zabraknąć:
- zielonych warzyw liściastych, kapusty, brokułów, kalafiora, pora, cukinii, bakłażana, szparagów, pomidorów, ogórka, rzodkiewek, rzodkwi, brukselki, papryk,
- owoców jagodowych, cytrusów, jabłek, śliwek, nektarynek, brzoskwini, rabarbaru,
- chudego mięsa drobiowego,
- ryb,
- nasion, pestek, orzechów,
- tłuszczów roślinnych.
Przykładowy jadłospis może prezentować się następująco
śniadanie: szakszuka z jarmużem,
drugie śniadanie: kefir z malinami,
obiad: kurczak balsamiczny na fasolce szparagowej z pomidorkami,
kolacja: sałatka z indykiem, grillowaną papryką i cukinią.
Sałatka z indykiem, grillowaną papryką i cukinią
Składniki:
- indyk, mięso z piersi bez skóry - 120g,
- papryka czerwona - 1 sztuka,
- cukinia - 5 plastrów,
- miks sałat - 1 szklanka,
- dynia, pestki - 2 łyżki,
- oliwa z oliwek - 2 łyżeczki,
- jogurt naturalny 2% tłuszczu - 3 łyżki,
- musztarda – 1 łyżeczka,
- pietruszka, natka świeża - 1 łyżka,
- szczypiorek - 1 łyżka,
- bazylia świeża - 1 łyżka,
- sól - 1 szczypta,
- pieprz czarny - 1 szczypta.
Sposób przygotowania:
- Mięso umyj, osusz, pokrój, a następnie usmaż.
- Warzywa umyj, pokrój w grube pasy i grilluj na patelni z dodatkiem tłuszczu, aż się przypieką i zmiękną.
- Sałatę przełóż na talerz, następnie ułóż warzywa oraz mięso.
- Przygotuj dressing mieszając jogurt, musztardę, posiekany szczypiorek, natkę, bazylię, pieprz oraz sól.
- Całość posyp pestkami i polej dressingiem.
* Danie dopraw do smaku zważając na ilość użytej soli.
Kurczak balsamiczny na fasolce szparagowej z pomidorkami
Składniki:
- kurczak, mięso z piersi bez skóry - 150 g,
- fasolka szparagowa żółta, świeża - 3/4 szklanki,
- marchew – ½ sztuki,
- pomidor koktajlowy - 6 sztuk,
- olej rzepakowy - 1 łyżka,
- ocet balsamiczny - 1 łyżka,
- miód pszczeli - 1 łyżeczka,
- zioła prowansalskie - 2 szczypty,
- sezam biały, nasiona - 1 łyżeczka,
- oliwa z oliwek rafinowana - 1 łyżka,
- czosnek - 1 ząbek.
Sposób przygotowania:
- Mięso umyj, osusz i pokrój na podłużne kawałki.
- Przygotuj marynatę mieszając połowę oliwy z solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi i przeciśniętym przez praskę czosnkiem, a następnie natrzyj nią mięso i odstaw na kilka godzin do lodówki.
- Fasolkę szparagową umyj, odetnij końcówki i podgotuj w osolonej wodzie przez 5 minut.
- Marchewkę umyj, obierz i pokrój w cienkie paski.
- Przygotuj glazurę balsamiczną: wymieszaj miód z octem, solą i drugą połową oliwy.
- Na rozgrzanej patelni smaż mięso po 3 minuty z każdej strony. Pod koniec dodaj połowę przygotowanej glazury, tak aby dokładnie pokryła mięso.
- Na czystej patelni rozgrzej olej, dodaj warzywa i je podsmaż. Całość posyp sezamem, solą oraz pieprzem i smaż przez około 4 minuty cały czas mieszając, tak aby warzywa pozostały chrupkie.
- Na patelnię z warzywami przelej drugą połowę glazury i dokładnie wymieszaj.
- Gotowe mięso przełóż na talerz, a obok ułóż warzywa.
Chcąc zadbać o swoje zdrowie i sylwetkę, najbezpieczniejszym rozwiązaniem jest stałe zastosowanie dobrze zbilansowanej diety, dostarczającej wszystkich niezbędnych składników pokarmowych i odżywczych. Pomocna w tym jest aplikacja dietetyczna, w ramach której możemy wybrać dietę, dostosowaną do naszej sytuacji zdrowotnej i korzystać nie tylko z setek smacznych przepisów, ale również wsparcia dietetyków.