Gruźlica – zapomniana choroba wraca na światowe salony❗ Czy grozi nam globalna epidemia? 🌍
Gruźlica – zapomniana choroba wraca na światowe salony❗ Czy grozi nam globalna epidemia? 🌍
Gruźlica – zapomniana choroba wraca na światowe salony❗ Czy grozi nam globalna epidemia? 🌍

Dieta dla nastolatków. Przykładowy jadłospis dla młodzieży

Dieta dla nastolatków odgrywa kluczową rolę w prawidłowym rozwoju, który jest najbardziej intensywny w okresie dojrzewania. Młode osoby nie zwracają szczególnej uwagi na to, co ląduje na ich talerzu. Często są zależni od rodziców, którzy odpowiadają za zawartość lodówki Na co warto zwrócić uwagę w diecie nastolatka, aby dostarczyć mu wszystkiego, co niezbędne?
Nastolatka
Źródło: 123RF
W skrócie
  • Zapotrzebowanie kaloryczne nastolatków różni się w zależności od ich wieku - już jeden rok wpływa na potrzebną do prawidłowego rozwoju liczbę kalorii. Znaczenie ma również płeć dziecka.
  • W przypadku diety redukcyjnej zalecana jest wyjątkowa ostrożność. Bardziej niż ograniczanie kalorii wskazane jest włączenie większej ilości ruchu.
  • Dieta dla nastolatków z niedowagą powinna zostać wzbogacona o zdrowe produkty o wysokiej gęstości kalorycznej.
  • Prawidłowo zbilansowana dieta wegetariańska jest bezpieczna również dla nastolatków.
SPRAWDŹ TEŻ: Problem z trądzikiem? Rodzicu, pomóż sfrustrowanemu nastolatkowi
Spis treści

Reklama

Dieta dla nastolatków w różnym wieku

Młode osoby czasami ciężko jest przekonać do podejmowania właściwych wyborów żywieniowych. Nie martwią się o zdrowie czy kondycję w przyszłości. Dlatego chcąc kształtować zdrowe podejście do żywienia, warto podkreślić, jak to, co jemy, wpływa na prawidłowy rozwój, stan cery i włosów, koncentrację czy sprawność fizyczną.

Dieta dla nastolatków w wieku 12 lat będzie różniła się kalorycznością od diety dla nastolatków 13 lat czy diety dla nastolatków 14 lat. Tak samo chłopcy będą mieli wyższe zapotrzebowanie energetyczne od dziewczynek (tabela 1).

 

ZAPOTRZEBOWANIE ENERGETYCZNE KCAL/DOBĘ W ZALEŻNOŚCI OD STOPNIA AKTYWNOŚCI

 

MAŁA

UMIARKOWANA

WYSOKA

CHŁOPCY

10 -12 lat

2050

2350

2700

13-15 lat

2600

3000

3450

DZIEWCZĘTA

10 – 12 lat

1800

2100

2450

13 - 15 lat

2100

2450

2800

 Tabela 1 : Zapotrzebowanie energetycznie dzieci w wieku 10-15 lat. Opracowanie własne na podstawie Normy żywienia dla populacji Polski.

Pamiętać należy, że przykład idzie z góry i cała rodzina powinna dbać o zdrowe odżywianie. W codziennym jadłospisie nie powinno zabraknąć:

  • Warzyw i owoców – szczególnie w postaci surowej. Warzywa powinny być spożywane w przewadze nad owocami. Im więcej kolorów na talerzu tym bardziej urozmaicona będzie dieta i wystąpi mniejsze ryzyko niedoborów. Grupa ta bogata jest głównie w przeciwutleniacze, które niwelują wolne rodniki. Chcąc namówić nastolatka do jedzenia warzyw warto przygotowywać posiłki wspólnie. Można przemycić je również w formie zup, zapiekanek, dodatku do kotletów czy koktajli, a także past do pieczywa. 
     
  • Pełnoziarnistych produktów zbożowych – które są źródłem błonnika pokarmowego, witamin z grupy B, magnezu i cynku. Składniki te wpływają m.in. na prawidłową pracę układu nerwowego i odpornościowego oraz w biorą udział metabolizmie białek i tłuszczy.
     
  • Chudego, naturalnego nabiału – jogurty, maślanki, kefiry, mleko, sery twarogowe to źródła wapnia oraz białka. Unikajmy smakowych produktów mlecznych, ponieważ zawierają spore ilości dodanego cukru. Lepiej dodać do jogurtu świeże owoce i łyżeczkę miodu.
     
  • Jaj, drobiu, ryb i owoców morza – ryby powinny być spożywane minimum dwa razy w tygodniu. Wielonienasycone kwasy tłuszczowe, których są źródłem odpowiadają za prawidłową budowę błon, siatkówki oka czy szczelność śródbłonka naczyń. Kotlety drobiowe, nuggetsy czy inne dania smażone warto zastąpić pieczonymi kotletami w płatkach owsianych lub mięsem duszonym.
     
  • Dobrej jakości olejów roślinnych, orzechów, pestek i nasion – szczególnie warto włączyć do diety oliwę z oliwek bogatą w nienasycone kwasy tłuszczowe. Odpowiednie tłuszcze w diecie nie tylko będą chronić przed chorobami układu krążenia, ale są niezbędne do syntezy hormonów czy poprawienia jakości cery.

Reklama

Jadłospis dla nastolatków na dzień – 2350 kcal

Jak może wyglądać przykładowy jadłospis dla nastolatków?

Śniadanie: Kanapki z jajkiem, awokado i pomidorem

Składniki:

  • Chleb żytni razowy - 2 kromki
  • Jaja kurze surowe - 2 sztuki
  • Awokado - 2 plastry
  • Sałata masłowa - 2 liście
  • Pomidor - 4 plastry
  • Sól, pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Jajko ugotuj na twardo przez 8-10 minut.
  2. Warzywa umyj i pokrój.
  3. Pieczywo pokrój i posmaruj rozgniecionym awokado. Następnie ułóż na nim warzywa oraz plasterki jajka i dopraw.

Drugie śniadanie: Jogurt z płatkami owsianymi, borówkami i migdałami

Składniki:

  • Jogurt naturalny 2% tłuszczu - 1 szklanka
  • Borówka amerykańska - 4 łyżki
  • Migdały - 1 łyżka
  • Płatki owsiane górskie - 2 łyżki

Sposób przygotowania:

  1. Umyj owoce, a migdały posiekaj.
  2. Wymieszaj wszystkie składniki.

Obiad: Cukinia faszerowana indykiem i pomidorami

Składniki:

  • Cukinia - 1 sztuka
  • Indyk, mięso mielone – 100 g
  • Kasza jaglana sucha - 5 łyżek
  • Ser Parmezan tarty - 2 łyżki
  • Pomidor - 1 sztuka
  • Pomidor suszony - 4 plastry
  • Cebula – ½ sztuki
  • Czosnek - 1 ząbek
  • Oliwa z oliwek - 2 łyżki
  • Papryka słodka mielona, pieprz czarny, sól

Sposób przygotowania:

  1. Kaszę gotuj w osolonej wodzie przez około 15 minut.
  2. Suszone pomidory zalej wrzątkiem, a po kilku minutach odsącz i pokrój na mniejsze kawałki.
  3. Cukinię umyj i przetnij wzdłuż na pół, wydrąż miąższ, uważając, by nie uszkodzić skórki (jeżeli cukinia ma duże pestki, należy je usunąć). Miąższ pokrój w kostkę.
  4. Cebulę oraz czosnek obierz i posiekaj.
  5. Na rozgrzanej patelni z tłuszczem zeszklij cebulę, dodaj czosnek, mięso mielone i miąższ cukinii, a następnie dopraw i smaż przez kilka minut.
  6. Pomidory sparz gorącą wodą, następnie zdejmij skórkę, przekrój na cztery części, usuń pestki, a miąższ pokrój w kostkę.
  7. Pomidory przełóż na patelnię z mięsem i smaż przez 2-3 minuty.
  8. Podsmażony farsz zdejmij z palnika, dodaj suszone pomidory, ugotowaną kaszę, starty parmezan i wymieszaj.
  9. Wydrążone cukinie posyp solą i pieprzem.
  10. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i włóż do niej wypełnione farszem cukinie.
  11. Wstaw blachę do nagrzanego piekarnika i piecz cukinie w 180 stopniach (grzanie góra i dół) przez około 35 minut.

* Żeby zniwelować gorzkawy posmak kaszy jaglanej, warto przed ugotowaniem podprażyć ją na suchej patelni, aż do momentu wydzielenia się przyjemnego zapachu, a następnie wypłukać kaszę w zimnej wodzie. Można też, zamiast tego wypłukać ją w gorącej, a następnie zimnej wodzie.

Podwieczorek: Przekąska — jabłko, czekolada gorzka

Składniki:

  • Jabłko – 1 sztuka
  • Czekolada gorzka – 25 g

* Pamiętaj o myciu owoców, również tych, które obierasz ze skórki.

** Wybieraj czekoladę o zawartości min. 70% kakao.

Kolacja: Naleśniki z serem mozzarella, szpinakiem i pomidorami suszonymi

Składniki:

  • Mąka pszenna pełnoziarnista – 4 łyżki
  • Jaja kurze surowe – 1 sztuka
  • Mleko spożywcze 2% - ¼ szklanki
  • Woda – ¼ szklanki
  • Oliwa z oliwek – 1 łyżka
  • Mozzarella – 2 plastry
  • Szpinak świeży (baby) – ¾ szklanki
  • Pomidor suszony – 4 plastry
  • Czosnek – 1 ząbek
  • Sól, pieprz czarny

Sposób przygotowania:

  1. Mąkę, jajko, mleko, wodę, olej (1 łyżeczka) i sól miksuj do uzyskania jednolitej konsystencji.
  2. Patelnię posmaruj odrobiną tłuszczu za pomocą pędzelka. Na rozgrzaną patelnię wlewaj niewielkie porcje ciasta i smaż z obu stron na złoty kolor.
  3. Suszone pomidory zalej wrzątkiem, a po kilku minutach odsącz i pokrój.
  4. Szpinak wrzuć na rozgrzaną patelnię z pozostałym tłuszczem, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, przyprawy i smaż przez kilka minut.
  5. Dodaj do szpinaku suszone pomidory, pokrojony ser i smaż do momentu, aż się rozpuści, a następnie wymieszaj.
  6. Na usmażone naleśniki nałóż farsz i zwiń.

Dieta na przytycie dla nastolatków

Niska masa ciała może wynikać z niedostarczania odpowiedniej ilości kalorii względem zapotrzebowania. Okres rozwoju wymaga dostarczenia sporej dawki energii i niektóre osoby nie są w stanie zjeść tak dużej ilości pokarmu.

Jeżeli dieta realizowana jest zgodnie z zaleceniami, to objętość posiłków może być całkiem spora. Dieta na przytycie dla nastolatków powinna zostać wzbogacona o zdrowe produkty o wysokiej gęstości kalorycznej, czyli takie, które w małej objętości dostarczają sporo kilokalorii.

Doskonale sprawdzą się tutaj:

  • wszelkiego rodzaju orzechy,
  • pestki,
  • nasiona,
  • masła z orzechów,
  • suszone owoce,
  • awokado,
  • dodatek oliwy czy sera feta do sałatek.

Przygotowując koktajle, można dorzucić do nich orzechy, kaszę, która została z dnia poprzedniego czy płatki owsiane.

Reklama

Dieta odchudzająca dla nastolatków

Burza hormonalna, która towarzyszy rozwojowi, u niektórych osób powoduje wzrost masy ciała. Zmieniające się ciało pod wpływem dojrzewania bywa ciężkie do zaakceptowania, zwłaszcza wśród nastolatek.

Niestety zarówno niedobór, jak i nadmiar kilogramów może negatywnie wpływać na stan zdrowia. Tkanka tłuszczowa pełni również funkcję wydzielniczą i kiedy występuje w nadmiarze, wpływa na gospodarkę hormonalną.

Do redukcji masy ciała w wieku nastoletnim trzeba podejść rozsądnie, ponieważ duży niedobór kalorii może zahamować prawidłowy rozwój. W takim przypadku stawiamy na aktywność fizyczną (minimum 60 minut dziennie) i zbilansowane posiłki. Dieta nastolatka, który zmaga się z nadmierną masą ciała, nie powinna różnić się znacząco od diety rekomendowanej osobom w tym wieku.

Mianowicie podstawę powinny stanowić warzywa, owoce oraz pełnoziarniste produkty zbożowe. Zawierają sporo błonnika pokarmowego dzięki czemu zwiększają uczucie sytości. Kolejne produkty, które powinny znaleźć się w diecie to ryby, chude mięso, produkty nabiałowe i jajka. Tutaj istotna będzie zastosowana obróbka kulinarna. Unikać należy smażenia potraw, a wybierać pieczenie, grillowanie lub gotowanie.

Źródła zdrowych tłuszczów takich jak oleje roślinne, oliwa z oliwek, pestki, orzechy i nasiona powinny jedynie wzbogacać dietę. Choć są pożądanymi produktami w diecie, to niestety są wysokokaloryczne i dodawanie ich do posiłków bez kontroli może spowodować, że dieta będzie zbyt wysoko kaloryczna i nie będzie sprzyjała redukcji masy ciała. Dlatego sięgając po olej czy oliwę, zamiast lać je prosto z butelki, warto sięgnąć po łyżkę, aby móc kontrolować ich ilość. Zalecana dzienna porcja orzechów to około 30 g – jedna garść.

Reklama

Dieta wegetariańska dla nastolatków

Dieta wegetariańska wyklucza produkty pochodzenia zwierzęcego. Prawidłowo zbilansowana jest bezpieczna dla nastolatków. W zależności od rodzaju diety należy zwrócić szczególną uwagę na składniki, które są potencjalnie niedoborowe lub nie są dostarczane ze względu na eliminacje jedynych ich źródeł w diecie.

Wyróżniamy diety:

  • Lakto-owo-wegetariańską – dopuszcza spożywanie jajek oraz produktów mlecznych
  • Lakto – wegetariańską – zawiera produkty mleczne
  • Owo -wegetariańską – spośród produktów zwierzęcych dopuszcza jedynie jajka
  • Pesco – wegetariańską – w jadłospisie mogą znaleźć się ryby, jaja, produkty mleczne
  • Semi – wegetariańską – oprócz jajek, produktów mlecznych i ryb, zawiera również drób
  • Wegańska – najbardziej rygorystyczna odmiana diety wegetariańskie. Eliminuje wszelkie produkty pochodzenia zwierzęcego. Niektórzy weganie rezygnują nawet ze spożycia miodu.

Dieta pesco- czy semi- wegetariańska dostarcza wszystkich niezbędnych składników i nie wymaga dodatkowej suplementacji oprócz witaminy D w okresie jesienno-zimowym. Osoby eliminujące produkty mleczne powinny zwrócić uwagę na to, aby ich jadłospis był bogaty w inne produkty bogate w wapń takie jak np. fortyfikowane mleka/jogurty roślinne, migdały, sezam, mak, słonecznik, biała fasola, ciecierzyca, figi, pomarańcze.

Często wspominanym składnikiem, którego niedobory mogą wystąpić wśród osób stosujących dietę wegetariańską, jest żelazo. Z produktów roślinnych jest ono gorzej przyswajane, jednak łącząc wegetariańskie źródła żelaza z witaminą C lub kwasami organicznymi możemy poprawić jego biodostępność (znajdują cię one głównie w warzywach i owocach).

Szczególnie bogate w żelazo są: amarantus, komosa, soczewica, tempech, brokuły i niektóre orzechy. Osoby przechodzące na weganizm obowiązkowo powinny suplementować witaminę B12, ponieważ znajduje się ona wyłącznie w produktach zwierzęcych i nie sposób dostarczyć jej z dietą w pełni roślinną.

Osoby, które chcą mieć pewność, że ich dieta jest dobrze dobrana do ich wieku i zapotrzebowania mogą skorzystać z nowoczesnej platformy dietetycznej, która w ramach abonamentu oferuje wiele różnych diet, stworzonych przez wykwalifikowanych dietetyków. W ramach ułatwienia ich stosowania otrzymujemy przepisy wraz z listą zakupów, a także szereg innych ciekawych funkcjonalności, jak np. motywator picia wody.

Artykuł zawiera lokowanie produktu

Jak działa inteligentna waga łazienkowa? Zobacz nasz test redakcyjny:

Czytaj również

Bibliografia

  • Pieszko M., Penkowska M., Śliwińska A., Małgorzewicz S., Stosowanie diet odchudzających wśród nastolatek, https://sj.umg.edu.pl/sites/default/files/ZN292.pdf, (dostęp: 26.07.2021)
  • Kida P., Wychowanie bez kiełbasek - o diecie wegetariańskiej dla dzieci, http://edukacjakrytyczna.pl/wp-content/uploads/2016/01/mama-na-studiach-WEB.pdf#page=177, (dostęp: 26.07.2021)
  • Kołłątaj B., Kołłątaj W., I.D. Karwat, Nieprawidłowe nawyki żywieniowe u nastolatków – badania wstępne, Probl Hig Epidemiol, 2008 (dostęp: 26.07.2021)
  • Traczyk, M., Kowalska-Duplaga, K., & Drożdż, D. (n.d.). Zwyczaje żywieniowe nastolatków.
dietetyk Kamila Kasprzak
Autoryzacja medyczna
dietetyk Kamila Kasprzak
Absolwentka Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego na kierunku Dietetyka. Na co dzień pracuje jako dietetyk w Peater - globalnej platformie dietetycznej popularyzującej zdrowe podejście do diety. Pasjonatka aktywności fizycznej i zdrowego stylu życia. Interesuje się również psychodietetyką -ukończyła studia podyplomowe w tym zakresie na Uniwersytecie Humanistycznospołecznym SWPS. Certyfikowany Instruktor Fitness oraz Trener Personalny. Jej konikiem jest żywienie osób aktywnych fizycznie. Wiedzę z tego obszaru zdobywa uczestnicząc w licznych szkoleniach i warsztatach.
Pokaż więcej
Czy ten artykuł był dla Ciebie pomocny?
Dziękujemy za przeczytanie naszego artykułu do końca.
Jeśli chcesz być na bieżąco z informacjami na
temat zdrowia i zdrowego stylu życia,
zapraszamy na nasz portal ponownie!
Specjaliści współpracujący z medme
25674

Wojciech Ziółkowski

magister farmacji

Poznaj mnie
25626

Katarzyna Kulig

dermatolog i wenerolog

Poznaj mnie
25675

Marzena Rojek-Ledwoch

dietetyczka, psychodietetyczka

Poznaj mnie
25676

Kamila Pawłowska

dietetyk kliniczny, psychodietetyk

Poznaj mnie
25625

Sylwia Borowska

doktor nauk farmaceutycznych

Poznaj mnie
25886

Magdalena Grosiak

diagnosta laboratoryjny

Poznaj mnie
25887

Magdalena Rutkowska

lekarz weterynarii

Poznaj mnie
25879

Anna Lewandowska

psychiatra dziecięcy

Poznaj mnie
25888

Jolanta Woźniak

prawnik

Poznaj mnie
Pokaż wszystkich
Więcej z kategorii Diety
Dieta detox, czyli jadłospis, który oczyści Twój organizm z toksyn w 1, 3 lub 7 dni
Pokarmy usuwające toksyny z organizmu
Dieta ketogeniczna - jak zacząć i co jeść? Zasady, efekty i jadłospis
Produkty diety katogenicznej
Dieta IF (post przerywany) – jadłospis na dietę 8/16
Produkty z diety IF
Podobne artykuły
Pieczony dorsz to dobra propozycja na obiad przy diecie wątrobowej
Dieta wątrobowa. Przepisy na cały tydzień. Co można jeść?
Soki owococo-warzywne
Dieta płynna - przepisy i jadłospis. Co jeść?
Koszerne jedzenie
Koszerne jedzenie - co to jest żywność koszerna?
Nastolatka
Dieta dla nastolatków. Przykładowy jadłospis dla młodzieży
Pokarmy usuwające toksyny z organizmu
Dieta detox, czyli jadłospis, który oczyści Twój organizm z toksyn w 1, 3 lub 7 dni

Reklama


Rewolucja w precyzji leczenia nowotworów 🙌
Sprawdź!