Dieta dobra dla mózgu przyczynia się nie tylko do zwiększenia sprawności umysłowej ale także stabilności emocjonalnej. Badania wykazały, że odpowiedni dobór składników odżywczych pomaga uniknąć depresji oraz zredukować objawy ADHD u dzieci.
Tak jak w przypadku treningu mózgu bardzo ważne jest zachowanie regularności, dzięki czemu dobrze odżywiony mózg będzie pracował na najwyższych obrotach przez wiele lat.
Składniki odżywcze dla mózgu
Dieta zdrowa dla mózgu powinna być urozmaicona i bogata w różnorodne składniki odżywcze.Składniki odżywcze, których nie może zabraknąć w diecie zdrowej dla mózgu:
- Lecytyna – substancja budująca włókna nerwowe, znajduje się m.in. w produktach sojowych i jajkach. Jest najlepszym źródłem choliny, której niedobór powoduje spadek wydolności mózgu.
- Żelazo – nośnik tlenu, dba o odpowiednie dotlenienie mózgu, zapewniając pracę
z maksymalną wydajnością. Jego niedobór może powodować trudności w nauce. Najlepszym źródłem żelaza jest wątroba i czerwone mięso, a także nasiona roślin strączkowych.
- Magnez i wapń – pomagają w przewodzeniu impulsów nerwowo- mięśniowych. Magnez dodatkowo wspomaga procesy koncentracji, łagodzi stres i napięcie, które mogą prowadzić do niedotlenienia mózgu. Zawarty jest między innymi w orzechach, migdałach i wyrobach mlecznych.
- Cynk – jego niedobór może zaburzać procesy koncentracji i zapamiętywania. Znajduje się m.in. w owocach morza (ostrygi, w mięsie, fasoli, kaszy gryczanej i orzechach.
- Potas – poprawia dotlenienie mózgu, reguluje czynności nerwów, jego źródłem są nasiona roślin strączkowych, orzechy, pietruszka, melon, awokado, porzeczki, banany.
- Fosfor – składnik tkanki mózgowej, zwiększa inteligencję i poprawia nastrój.
W dużych ilościach występuje w serach, mięsie i rybach.
- Antyoksydanty - to substancje, które wiążą wolne atomy tlenu. Opóźniają procesy starzenia się komórek, chronią przed demencją starczą i pozytywnie wpływają na pamięć. Do antyoksydantów zaliczamy witaminę A, E i C, karotenoidy (na przykład beta-karoten, zeaksantyna), bioflawonoidy, niektóre składniki mineralne, na przykład cynk i selen, a także związki, takie jak koenzym Q. Źródłem antyoksydantów są też, nie zaliczane do podstawowych składników zdrowej, wino i – co odkryto niedawno – piwo (a konkretnie chmiel, zawierający ksantohumol – związek o silnym działaniu przeciwutleniającym, tradycyjnie wykorzystywany w chińskiej medycynie ludowej). Najlepiej sięgać po naturalne antyoksydanty zawarte w owocach, warzywach bogatych w karotenoidy, bioflawonoidy i witaminę C (np. czarne porzeczki, pomarańcze, pomidory, brokuły).
W diecie dla mózgu bardzo ważne jest uwzględnienie wszystkich składników odżywczych - z tego właśnie powodu dieta powinna być urozmaicona.