Reklama
Na czym polega dieta dr Budwig?
Dieta dr Budwig została stworzona w latach 50 XX w. przez Johannę Budwig - niemiecką chemiczkę i farmaceutkę. Ze swoich badań naukowych wyciągnęła wniosek, że niedobór kwasów tłuszczowych omega-3 zwiększa ryzyko nowotworów. Bazując na tych założeniach stworzyła dietę olejową dr Budwig, która bogata jest w olej i siemię lniane.
Terapia ta podzielona jest na kilka etapów. Pierwszy z nich - etap wstępny, ma za zadanie przygotować organizm, a jego czas trwania i ilość pokarmów powinien być dopasowany do wyjściowego stanu zdrowia. W tym czasie spożywać można jedynie mielone siemię lniane wymieszane z miodem i mlekiem, płatkami owsianymi i wodą.
Dodatkowo można wypijać różnego rodzaju świeże soki owocowe i warzywne, a także herbatę. Co zaskakujące w przypadku trudności ze snem rekomendowana jest lampka czerwonego wina. Istotnym elementem terapii jest także aktywność fizyczna w postaci codziennych, 1,5-godzinnych spacerów.
W następnym etapie lista dozwolonych produktów znacznie się wydłuża, ale ograniczeniu ulegają tłuszcze zwierzęce, produkty wysokoprzetworzone, konserwanty oraz pokarmy smażone. Codziennie należy dostarczyć 4-8 łyżek oleju lnianego oraz 4-6 łyżek siemienia lnianego połączonego z mlekiem i miodem.
Autorka w swoich zaleceniach nie wspomina o liczeniu kalorii. Jednak patrząc na ilość produktów lnianych, które już same dostarczają około 560-1020 kcal nie będzie to dieta ubogoenergetyczna.
Reklama
Co można jeść przy diecie dr Budwig?
Olej oraz siemię lniane w diecie dr Budwig stanowi źródło kwasów omega-3, które wykazują korzystne działanie przeciwzapalne, poprawia profil lipidowy oraz zwiększa insulinowrażliwość. Ponadto siemię lniane zawiera lignany, które zmniejszają ryzyko chorób sercowo-naczyniowych, zapobiegają rozwojowi niektórych nowotworów oraz normują stężenie hormonów.
Dodatkowo w diecie nie może zabraknąć:
- chudego nabiału - sera twarogowego, jogurtu naturalnego, kefiru, maślanki, kwaśnego mleka, mleka acidofilnego - źródło korzystnych bakterii dla mikroflory jelitowej;
- świeżo wyciskanych soków - z marchwi, papai, ananasa;
- soku z kiszonej kapusty - dostarcza bakterii kwasu mlekowego, które wspierają zdrowie jelit;
- warzyw i owoców w każdej postaci - źródła antyoksydantów, witamin i błonnika pokarmowego;
- ryb - łosoś tęczowy, makrela, tuńczyk - kwasy omega-3, białko;
- kaszy jaglanej i gryczanej - źródło magnezu i witamin z grupy B;
- orzechów włoskich i brazylijskich - dostarczają selenu, magnezu, żelaza oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych;
- świeżych i suszonych ziół - dostarczają nie tylko smaku, ale także antyoksydantów;
- mięsa - z dobrego źródła, maksymalnie raz w tygodniu;
- drożdży suszonych - źródła witamin z grupy B, potasu i fosforu.
Codziennie w posiłkach powinno spożywać się także tak zwaną pastę Budwigową (zwaną również serkiem), która składa się z twarogu i oleju lnianego i może być doprawiana w zależności od upodobań kulinarnych czy rodzaju spożywanego posiłku.
W tym miejscu należy podkreślić, że olej lniany powinien znajdować się w lodówce, i być przechowywany w ciemnym szklanym opakowaniu, aby nie stracił swoich właściwości.
Na co pomaga dieta dr Budwig?
Dobrze zbilansowana dieta dr Budwig, która dostarczy więcej węglowodanów złożonych czy żelaza może być stosowana przez osoby zdrowe, a przy wprowadzeniu lekkiego deficytu energetycznego, może także wspomóc w odchudzaniu.
Ze względu na dostarczanie nienasyconych kwasów tłuszczowych, błonnika pokarmowego, warzyw i owoców oraz ograniczeniu tłuszczu zwierzęcego może sprawdzić się także w unormowaniu poziomów cholesterolu i poprawieniu proporcji między frakcją LDL, a HDL.
Tymczasem należy pamiętać, że jak do tej pory brak jest badań naukowych, które mówią o wpływie diety na zmniejszenie ryzyka wystąpienia nowotworów, wycofanie zmian stwardnienia rozsianego czy uleczenie cukrzycy typu 1 oraz łuszczycy.
Oczywiście ze względu na nasilone działanie przeciwzapalne i antyoksydacyjne dieta dr Budwig może zmniejszać niektóre objawy wyżej wymienionych jednostek chorobowych.
Dieta dr Budwig uznawana jest również za dietę antyrakową. Dostarcza ona wiele substancji o działaniu przeciwnowotworowym oraz eliminuje czerwone mięso, tłuszcze nasycone i żywność przetworzoną, które działają przeciwstawnie. Jedynym produktem, który nie jest zalecany w zdrowej diecie, a pojawia się w diecie dr Budwig jest alkohol.
Obecny stan wiedzy naukowej nie uznaje, nawet najmniejszej dawki alkoholu za całkowicie bezpieczną.
Dodatkowo, należy zwrócić uwagę na rozkład makroskładników w diecie. Wysoki udział tłuszczów sprzyja dostarczaniu nadmiernej ilości kcal, a regularne przejadanie powoduje wzrost tkanki tłuszczowej, a co za tym idzie zwiększa ryzyko rozwoju chorób cywilizacyjnych i nowotworowych.
Ponadto dostarczane w nadmiarze kwasy tłuszczowe omega-3 mogą nieść za sobą wiele powikłań: utrudniać gojenie ran, prowadzić do skazy krwotocznej czy immunosupresji.
Reklama
Efekty stosowania diety dr Budwig
O ile kwasy Omega-3, antyoksydanty, przeciwutleniacze i inne substancje bioaktywne wykazują w badaniach naukowych wiele korzystnych efektów, o tyle brak jest badań naukowych potwierdzających skuteczność diety dr Budwig w leczeniu wyżej wymienionych jednostek chorobowych.
Dodatkowo zaburzona proporcja pomiędzy kwasami omega 3 i 6 nie jest korzystna dla zdrowia i może prowadzić do rozwoju wielu chorób. We wszystkim więc należy zachować umiar.
Ciężko też jest ocenić skuteczność diety dr Budwig. Na pewno nie zmniejsza ona guzów nowotworowych, ani nie leczy z chorób autoimmunologicznych. Efekty jej stosowania są krótkotrwałe, ponieważ to każdego dnia należy dostarczać odpowiednich ilości przeciwutleniaczy i związków przeciwzapalnych, a nie jedynie okazjonalnie.
Reklama
Przeciwwskazania do stosowania diety dr Budwig
Analizując proporcje między makroskładnikami, a także spore ilości kwasów omega-3, dieta dr Budwig nie powinna być długotrwale stosowana. Można jednak wykorzystać poszczególne jej elementy aby urozmaicić swój jadłospis.
Nie sprawdzi się ona u osób z chorą wątrobą czy trzustką oraz z zaburzeniami ze strony przewodu pokarmowego.
Reklama
Opinie na temat diety dr Budwig
Opinie dietetyków czy lekarzy odnośnie diety dr Budwig nie są jednostronne. Wszystko przez fakt, że bazuje ona zdrowej, nieprzetworzonej żywności, ale dostarczanej w złych proporcjach. Analizując listę produktów dozwolonych można powiedzieć, że ten sposób żywienia zbliżony jest do diety śródziemnomorskiej, ale ilość oleju lnianego czy produktów zbożowych znacznie od niej odbiega.
Niestety w codziennej diecie powinny być dostarczane w odpowiednich proporcjach zarówno kwasy tłuszczowe omega 3 jaki i 6, gdyż zbyt duża podaż jednego czy drugiego nie jest wskazana. Dieta dr Budwig na pewno nie jest dietą odchudzającą, ze względu na dużą podaż oleju i siemienia lnianego, które dostarczają nawet ponad 1000 kcal.
Patrząc na zapotrzebowanie energetyczne człowieka zdrowego, to w 800 czy 1000 kcal, ciężko jest dostarczyć niezbędnych makro i mikroskładników, dlatego też dieta może być niedoborowa i nie jest zalecana do stosowania przez dłuższy czas.
Reklama
Dieta dr Budwig - przykładowy jadłospis
Dzień z dietą dr Budwig należy rozpocząć od spożycia świeżo zmielonego siemienia lnianego wymieszanego z miodem oraz kefirem lub mlekiem. Dopiero później można przystąpić do normalnych posiłków. Dobrze by było, aby wśród nich znalazła się pasta budwigowa. Brak jest zaleceń co do ilości posiłków rekomendowanych w ciągu dnia.
Przykładowa dieta dr Budwig
przed śniadaniem: 1 łyżka świeżo zmielonego siemienia lnianego wymieszanego z 1 łyżeczką miodu i 1 łyżką kefiru,
śniadanie: płatki owsiane z kefirem i jabłkiem,
drugie śniadanie: owoce jagodowe zmiksowane z pastą dr Budwig posypane orzechami włoskimi,
obiad: pstrąg łososiowy pieczony z warzywami korzeniowymi, kasza gryczana, surówka z kiszonej kapusty,
kolacja: kanapki z chleba żytniego z pastą dr Budwig doprawioną szczypiorkiem i rzodkiewką, surówka z marchewki i jabłka.
Pasta dr Budwig z rzodkiewką i szczypiorkiem
Składniki:
- ser twarogowy chudy - 125 g,
- olej lniany - 1 łyżka,
- rzodkiewka - 2 sztuki,
- szczypiorek - 1 łyżka,
- sól,
- pieprz.
Sposób przygotowania:
- Twaróg rozgnieć widelcem i wymieszaj z olejem.
- Warzywa umyj.
- Rzodkiewki zetrzyj na tarce, a szczypiorek posiekaj. Następnie wymieszaj z twarogiem i dopraw do smaku.
Pstrąg łososiowy pieczony z warzywami korzeniowymi
Składniki:
- pstrąg łososiowy, filet - 150 g,
- marchew - 1 sztuka,
- pietruszka, korzeń - ½ sztuki,
- seler korzeniowy - ¼ sztuki,
- oliwa z oliwek - 1 łyżeczka,
- sól,
- pieprz.
Sposób przygotowania:
- Piekarnik rozgrzej do 180 stopni.
- Warzywa umyj, obierz i za pomocą obieraczki pokrój je na cienkie paski.
- Rybę połóż na pergaminie. Na wierzchu połóż wstążki z warzyw, skrop je oliwą i dopraw do smaku. Całość zawiń w formę papilota.
- Przełóż rybę do piekarnika i piecz przez 20 minut.
Chcąc zadbać o swoje zdrowie i sylwetkę, najbezpieczniejszym rozwiązaniem jest stałe stosowanie dobrze zbilansowanej diety, dostarczającej wszystkich niezbędnych składników pokarmowych i odżywczych. Pomocna w tym jest aplikacja dietetyczna, w ramach której możemy wybrać dietę, dostosowaną do naszej sytuacji zdrowotnej i korzystać nie tylko z setek smacznych przepisów, ale również wsparcia dietetyków.