Reklama
Na czym polega dieta jaglana?
Dieta jaglana, a w zasadzie Jaglany Detoks to plan żywieniowy, który ma na celu oczyszczenie organizmu. Autor - Marek Zaremba - swoje zalecenia opiera na odkwaszającym działaniu kaszy jaglanej oraz dzieli produkty podobnie jak w medycynie chińskiej na te rozgrzewające, neutralne i wychładzające.
To co rekomendowane jest podczas diety jaglanej, to zachowanie minimum 12-godzinnej przerwy między kolacją, a śniadaniem oraz spożywanie 3 posiłków w ciągu dnia. Oczywiście kluczowym aspektem jest opieranie codziennej diety na kaszy jaglanej i produktach jak najbardziej naturalnych.
Zalecana jest całkowita rezygnacja z:
- niektórych owoców - truskawek, śliwek;
- nabiału;
- zbóż takich jak - pszenica, jęczmień, orkisz, żyto i owies;
- mięsa - wieprzowego, wołowego, cielęciny, przetworów mięsnych;
- soi i jej przetworów;
- orzechów ziemnych, pistacji, orzechów makadamii;
- ziemniaków, surowej papryki;
- tłuszczów zwierzęcych;
- alkoholu, kawy, słodkich napojów.
Reklama
Jakie są warianty diety jaglanej?
Do jednego z popularniejszych wariantów diety jaglanej należy „Jaglany detoks” autorstwa Marka Zaremby oraz dieta jaglana prof. Tombaka. Program żywieniowo-oczyszczający prof. Tombaka trwa 10 dni i opiera się jedynie na kaszy jaglanej. W tym planie nie ma ograniczeń co do ilości spożywania kaszy.
Natomiast 7-dniowy program detoksykacyjny Zaręby dopuszcza spożywanie innych produktów, takich jak:
- owoce - wszystkie w całości, okazjonalnie mrożone;
- zamienniki nabiału - napój migdałowy/jaglany/ryżowy, ryż - dziki, czerwony, brązowy;
- zboża - kasza jaglana, gryczana, komosa ryżowa, amarantus, ryż pełnoziarnisty;
- białko zwierzęce - ryby, drób, dziczyzna;
- białko roślinne: strączki, groszek;
- orzechy i nasiona - z wykluczeniem ziemnych i pistacji;
- warzywa - wszystkie i w każdej postaci;
- oleje - roślinne, tłoczone na zimno;
- napoje - woda, napary ziołowe, herbata;
- przyprawy;
- substancje słodzące - syrop z agawy/ryżu, daktylowy, klonowy, miód.
Dodatkowo podczas trwania detoksu należy przestrzegać zasady diety rozdzielnej i nie łączyć w jednym posiłku białka i węglowodanów. Patrząc na dozwolone produkty dieta ta jest dietą bezglutenową z eliminacją nabiału. Ponadto, składa się ona z produktów bogatych w błonnik, przez co nie sprawdzi się u osób stosujących diet ubogoresztkową.
Kiedy warto stosować dietę jaglaną?
Dieta jaglana, tak jak każda dieta monoskładnikowa stosowana przez dłuższy czas może prowadzić do niedoborów żywieniowych. Sama kasza jest produktem lekkostrawnym i bezglutenowym, więc kleiki na jej bazie mogą sprawdzić się przy zatruciach pokarmowych.
Jaglany detoks z dodatkową eliminacją substancji słodzących może wspomóc leczenie przeciwgrzybicze przewodu pokarmowego.
Dodatkowo dbając o prawidłową obróbkę kulinarną i ograniczenie tłuszczów może wesprzeć pracę wątroby. Kasza jaglana cechuje się wysokim indeksem glikemicznym, który dla ugotowanego produktu wynosi około 71.
Oznacza to, że po jej spożyciu gwałtownie wzrasta stężenie glukozy we krwi, co nie jest wskazane u osób z cukrzycą czy insulinoopornością.
Nie jest to jednak powód aby, całkowicie wykluczyć ją z diety tych pacjentów. Jagła może być spożywana przez nich okazjonalnie, w towarzystwie warzyw i produktu białkowego.
Reklama
Jak długo stosować dietę jaglaną?
Im bardziej restrykcyjna forma diety jaglanej, tym krótszy powinien być jej czas stosowania. Jeżeli dieta jaglana opiera się wyłącznie na samej kaszy, to czas jej stosowania powinien być naprawdę krótki. Może to być dieta jednodniowa, maksymalnie powinna trwać do 10 dni.
Z kolei im więcej dozwolonych produktów, tym dłużej można stosować taki jadłospis. Sposób żywienia z rozszerzoną listą produktów dozwolonych, będzie zgodny z zaleceniami żywienia człowieka zdrowego.
Reklama
Efekty stosowania diety jaglanej. Ile można schudnąć?
Detoks jaglany sam w sobie nie jest skierowany na redukcję masy ciała, a na oczyszczenie i odżywienie organizmu. Autor jednak wskazuje, że redukcja nadmiernych kilogramów również jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania.
To ile można schudnąć na monodiecie jaglanej zależne jest od wyjściowej masy ciała, dotychczasowego sposobu żywienia, aktywności oraz wybranego wariantu diety - im bardziej restrykcyjna, tym mniej dostarczanych kilokalorii.
Ponadto, efekty takie jak zwiększenie energii i poprawa samopoczucia opisywane przez autora, nie wynikają z nadzwyczajnych właściwości kaszy jaglanej, a poprawy sposobu żywienia, dbania o aktywność i nawodnienie.
Warto podkreślić, że równowaga kwasowo-zasadowa organizmu zależna jest od pracy nerek, wątroby czy też płuc, a wraz z prawidłowym żywieniem dostarczamy składników niezbędnych do efektywnego przeprowadzania procesów metabolicznych.
Reklama
Skutki uboczne stosowania diety jaglanej
Spożywanie samej kaszy jaglanej przez okres 10 dni może źle wpłynąć na samopoczucie. Jedzenie wszystkich posiłków na bazie tego produktu sprawia, że zjadamy go coraz mniej, a to przekłada się na energetyczność diety.
Dodatkowo niska zawartość białka, witamin i składników mineralnych może wpływać na uczucie znużenia i trudności z koncentracją.
Ponadto przy nieodpowiedniej podaży płynów może dojść do zaparć, które powodują dyskomfort i uczucie pełności. Z kolei rozszerzona wersja diety jaglanej nie powinna wpływać negatywnie na samopoczucie.
Reklama
Przykładowy jadłospis i przepisy w diecie jaglanej
Znając dozwolone produkty w diecie jaglanej i pamiętając, że zalecane jest spożywanie 3 posiłków w ciągu dnia, łatwo jest samodzielnie przygotować taki jadłospis. Sam autor diety zachęca do wcześniejszego planowania posiłków i zabierania ich na wynos do pracy.
Menu na diecie jaglanej może wyglądać następująco:
Śniadanie: jaglanka na mleku migdałowym z orzechami włoskimi i malinami
Obiad: zupa jarzynowa i kaszą jaglaną
Kolacja: kasza jaglana z pieczoną papryką, granatem i orzechami włoskimi
Poniżej prezentujemy przepis na jedną z potraw
Kasza jaglana z pieczoną papryką, granatem i orzechami włoskimi
Składniki:
- kasza jaglana sucha - 3 łyżki
- oliwa z oliwek nierafinowana - 2 łyżeczki
- olej rzepakowy - 2 łyżeczki
- papryka czerwona - ½ sztuki
- granat - ½ szklanki
- orzechy włoskie - 1 łyżka
- sok z cytryny - 1 łyżka
- ocet balsamiczny - 1 łyżka
- pieprz czarny - 1 szczypta
- sól - 1 szczypta
Sposób przygotowania:
1. Kaszę ugotuj w osolonej wodzie zgodnie z informacją zamieszczoną na opakowaniu produktu.
2. Paprykę umyj, pokrój w ćwiartki i usuń gniazdo nasienne.
3. Na wyłożonej papierem blaszce ułóż paprykę, a następnie skrop ją olejem i piecz w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez 15 minut.
4. Upieczoną paprykę obierz i pokrój.
5. Granat przekrój na pół i wyłuskaj ziarenka.
6. Przygotuj dressing mieszając oliwę z octem, sokiem z cytryny i przyprawami.
7. Wszystkie składniki przełóż na talerz, wymieszaj, posyp ziarenkami granatu i polej dressingiem.
* Orzechy możesz podprażyć na suchej patelni.
** Skórkę papryki najlepiej się obiera, gdy jest spalona na czarno. Dodatkowo proces ten ułatwi zawinięcie papryki w folię na parę minut zaraz po wyjęciu z piekarnika.
*** Żeby zniwelować gorzkawy posmak kaszy jaglanej, warto przed ugotowaniem podprażyć ją na suchej patelni, aż do momentu wydzielenia się przyjemnego zapachu, a następnie wypłukać kaszę w zimnej wodzie. Można też zamiast tego wypłukać ją w gorącej, a następnie zimnej wodzie.
Włączenie przepisów z kaszą jaglaną do codziennej diety nie musi być trudne. Dobrze zbilansowany plan żywieniowy można uzyskać wykupując abonament w ramach inteligentnej platformy dietetycznej. Uzyskamy nie tylko urozmaicony i smaczny plan posiłków, ale również możliwość wsparcia dietetyka, a także szereg przydatnych funkcjonalności, jak motywator picia wody czy gotowanie dla rodziny.
Jak działa inteligentna waga łazienkowa? Zobacz nasz test redakcyjny:
Artykuł zawiera lokowanie produktu