Reklama
Na czym polega dieta jaglana?
Dieta jaglana jest oparta na spożywaniu jednego składnika, czyli kaszy jaglanej. Wyróżnia się kilka odmian takiego żywienia, w których można łączyć kaszę z innymi składnikami. Natomiast istnieje również wersja bardziej rygorystyczna, gdzie spożywana jest sama jagła przez określoną ilość dni, a następnie włączane są np. warzywa i owoce. Jest to wówczas tzw. detoks jaglany, którego zasady wyjaśniamy w dalszej części. Ze względu na fakt, że podstawę diety stanowi tu jeden produkt spożywczy, czyli jagła, taki rodzaj żywienia nazywa się czasem monodietą jaglaną. Kluczowe jest tu, aby dieta nie była stosowana dłużej niż przez 30 dni, w celu uniknięcia niedoborów.
Podczas diety z jadłospisu eliminuje się przede wszystkim: gluten i nabiał, a także cukier i produkty wysokoprzetworzone. Produkty te należy stopniowo ograniczać już na 2 tygodnie przed rozpoczęciem diety. Zalecane są (z wyjątkiem ścisłego detoksu): owoce, warzywa, orzechy, oleje roślinne i nasiona, a także napoje niesłodzone, tj. woda i herbata. Rozszerzeniem diety jaglanej może być dieta kaszowa, w której spożywane są również inne rodzaje kasz: gryczana, jęczmienna, kukurydziana, komosa ryżowa.
Kasza jaglana pozyskiwana jest z łuskanych ziaren prosa. Ze względu na swój skład nie nadaje się jednak do wypieków, zwłaszcza pieczywa. Dawniej jagłę spożywano w postaci sypkiej lub półpłynnej, tzw. bryi. Dziś kasza wraca na polskie stoły, a jej prozdrowotne właściwości dostrzega coraz więcej osób. Jednym z propagatorów diety z kaszy jaglanej jest Marek Zaremba, autor książki „Jaglany detoks”.
100 g suchej kaszy jaglanej zawiera ok. 350 kcal, w tym ok. 60 g cukrów. Oprócz tego jest ona bogata w wielonienasycone kwasy tłuszczowe, błonnik, magnez, fosfor, wapń, krzem, żelazo, a także lecytynę oraz witaminy z grupy B. Tym, co szczególnie wyróżnia jagłę na tle innych kasz, jest brak zawartości glutenu.
Detoks jaglany
Detoks jaglany jest restrykcyjną formą diety jaglanej. Stosuje się ją krótko (maks. 21 dni), ponieważ przez pierwsze dni opiera się wyłącznie na spożywaniu jagły w różnej postaci oraz stopniowym włączaniu innych składników. Popularną odmianą takiego rodzaju diety jest 3-dniowy detoks jaglany, w którym jada się wyłącznie rzadką zupę z jagły. Może być on stosowany co jakiś czas w celach oczyszczenia organizmu lub jako wstęp do dłuższej diety. W niektórych wersjach przepisy na jaglany detoks są wzbogacane o większe ilości warzyw, które mają usprawnić proces oczyszczający.
Taki rodzaj ścisłej diety ma na celu m.in. odkwaszenie organizmu - kasza jaglana ma bowiem zasadowy odczyn, co może przywrócić prawidłową równowagę pH. Oprócz tego jest to produkt lekkostrawny i bezglutenowy, który wspiera oczyszczenie organizmu, a zwłaszcza jelit z pozostałości glutenu oraz innych złogów.
W medycynie ajurwedyjskiej jedzenie jagły ma wspomagać „wyciąganie” nadmiaru wody i śluzu, które są jednymi z przyczyn obrzęków, problemów z zatokami czy nadmiernych upławów. Przyczyna może leżeć nie tyle we właściwościach przeciwśluzowych, ile w fakcie, że kasza jaglana w przeciwieństwie do produktów zawierających gluten, nie prowadzi do zagęszczenia wydzielin.
Reklama
Dla kogo dobra jest dieta jaglana?
Przede wszystkim kasza jaglana jest jednym z podstawowych składników w diecie bezglutenowej, stanowiąc alternatywę dla pszenicy, żyta czy owsa. Oprócz tego ze względu na wartości odżywcze, w tym obecność witamin z grupy B czy krzemu, z diety jaglanej mogą skorzystać osoby borykające się z pewnymi niedoborami makro- i mikroelementów. Warto również zaznaczyć, że jagła to lekkostrawny produkt, dlatego też sprawdza się w przypadku problemów trawiennych czy żołądkowych, zwłaszcza związanych z nadkwasotą. Z tego też powodu kaszę można wprowadzać w diecie dziecka już jako pierwsze stałe posiłki, a więc po ukończeniu 6. miesiąca życia.
Jeśli natomiast chodzi o to, kto nie powinien jeść kaszy jaglanej, wymienia się tu m.in. osoby z chorobami tarczycy np. cierpiący na chorobę Hashimoto. Istnieją bowiem przesłanki, że jagła zawiera goitrogeny, substancje, które wpływają na przyswajalność jodu.
Kasza jaglana nie jest również zalecana w diecie cukrzycowej. Wynika to ze stosunkowo wysokiego indeksu glikemicznego, który wynosi od 65 do 71. Z tego też powodu osoby z insulinoodpornością nie powinny łączyć kaszy z bakaliami i samymi owocami o wysokim IG.
Dieta jaglana na odchudzanie (i nie tylko)
Pozytywne wartości zdrowotne kaszy jaglanej leżą w jej bogatym składzie, w tym wysokim poziomie minerałów oraz aminokwasów. Duża zawartość błonnika wpływa również korzystnie na perystaltykę jelit, a przez to na metabolizm, co może sprzyjać odchudzaniu. Chociaż kasza jaglana jest dość kalorycznym produktem, to daje uczucie sytości na dłużej, a dzięki obecności białka oraz krzemu w odpowiednich ilościach również wspomaga dietę sportowców oraz osób aktywnych fizycznie. Jednocześnie jest ona lekkostrawna, w przeciwieństwie do innych węglowodanów.
Wspominaliśmy już o oczyszczaniu oraz odkwaszaniu, ale kasza jaglana wspiera także leczenie niektórych chorób i dolegliwości, poprzez:
- regulowanie poziomu cholesterolu (wpływ na wyższe stężenie „dobrego” cholesterolu HDL);
- regulowanie ciśnienia krwi;
- wspomaganie funkcjonowania układu nerwowego;
- wspomaganie diety przeciwgrzybicznej;
- działanie przeciwzapalne i przeciwwirusowe;
- zmniejszanie objawów związanych z katarem i kaszlem.
Przykładowy jadłospis w diecie jaglanej
Wbrew pozorom dieta z kaszą jaglaną może być dość różnorodna. Wszystko to dzięki różnym formom, jakie można nadawać temu produktowi. Ugotowaną jagłę łatwo blendować, podsmażać, dodawać do wypieków, przygotowywać z niej placki czy zapiekanki. Ponadto oprócz kaszy występują również płatki jaglane, idealne na poranną jaglankę czy zdrowe desery.
Przykładowy jadłospis w diecie jaglanej zazwyczaj obejmuje 3-5 posiłków dziennie, przy czym przynajmniej trzy dania powinny bazować na kaszy jaglanej. Jeśli chodzi o ilość spożywanych kalorii, zależy to wszystko od postawionych celów. Wykorzystując dietę jaglaną na odchudzanie, należy ustalić swoje zapotrzebowanie energetyczne, np. 2000 kcal, a następnie odjąć od niego 15% (= 1700 kcal). Ponadto trzeba wziąć również pod uwagę rodzaj oraz intensywność aktywności fizycznej.
Kasza jaglana na śniadanie, obiad, kolację
Przykładowy jadłospis dla diety jaglanej może składać się z 3 głównych posiłków (śniadania, obiadu i kolacji) oraz 1-2 przekąsek.
- Dzień 1
śniadanie: kasza jaglana z płatkami migdałowymi i winogronami;
obiad: burgery jaglane z marchewką;
kolacja: sałatka jaglana z tuńczykiem i jarmużem;
- Dzień 2
śniadanie: placki jaglane;
obiad: gulasz z kaszą, curry i pieczoną dynią;
kolacja: pieczone jabłko z kaszą jaglaną.
- Dzień 3
śniadanie: jaglany hummus z burakiem;
obiad: zupa z kaszy jaglanej z pomidorami i papryką;
kolacja: pieczony dorsz z kaszą i warzywami.
Reklama
Przepisy z diety jaglanej
Przygotowując przepisy na dietę odchudzającą z kaszą jaglaną w roli głównej, warto wprowadzać do dań różnorodne warzywa oraz przyprawy. Alternatywą dla białego cukru i słodzików niech będą owoce, np. jabłka lub winogrona. Oto kilka przepisów na jaglany detoks.
Kotleciki jaglane z burakiem
Składniki:
- 3 buraki;
- 100 g ugotowanej kaszy jaglanej;
- 100 g ugotowanej cieciorki;
- mała cebula;
- 1 ząbek czosnku;
- natka pietruszki;
- do smaku: sól, pieprz, curry, kmin rzymski.
Przygotowanie:
- upiecz buraki, a następnie obierz ze skórki i drobno pokrój;
- do miski wrzuć buraki, pokrojoną w kostkę cebulę, czosnek oraz przyprawy;
- zblenduj wszystko;
- uformuj kotlety i ułóż na wyłożonej papierem blaszce;
- piecz w piekarniku lub airfryerze przez ok. 20-5 minut (180°C).
Pasztet jaglany z dynią
Składniki:
- 100 g ugotowanej kaszy jaglanej;
- 0,5 szklanki ugotowanej fasolki (może być czerwona, biała lub adzuki);
- 1 średniej wielkości dynia;
- 1 por;
- 2 marchewki;
- 1 ząbek czosnku;
- 1 mała cebula;
- 5 suszonych pomidorów;
- 2 łyżki siemienia lnianego;
- 1 łyżeczka curry;
- 1 łyżeczka kminu rzymskiego;
- 0,5 łyżeczki soli;
- 1 łyżka oliwy;
Przygotowanie:
- Obierz dynię i pokrój na kawałki. Na blaszce umieść dynię, por, marchewkę oraz cebulę i czosnek. Skrop oliwą. Podpiecz ok. 30-40 minut w temp. 190°C.
- Zblenduj upieczone warzywa oraz pozostałe składniki i przyprawy.
- Przełóż masę do natłuszczonej keksówki. Piecz ok. 30 minut w temp. 180°C.
Reklama
Jak długo stosować dietę jaglaną?
Długość stosowania diety jaglanej zależy od jej rygorystyczności oraz spożywanych produktów. Przykładowo, 3-dniowy detoks jaglany, jak wskazuje jego nazwa, trwa zaledwie 3 dni, ponieważ bazuje wyłącznie na jedzeniu kaszy jaglanej lub zupy jaglanej. Jest to forma krótkiego oczyszczenia organizmu, podczas którego to ciało pozbywa się toksyn oraz zalegających w jelitach pozostałości niestrawionego jedzenia.
Najpopularniejszą jest jednak dieta na kaszy jaglanej 10-14 dniowa, która oprócz jagły obejmuje również warzywa oraz niektóre rodzaje mięsa. Ponieważ wykluczona jest tu część produktów, taki rodzaj żywienia stosuje się jedynie okresowo, aby uniknąć monotonii i ewentualnych niedoborów.
Reklama
Efekty stosowania diety jaglanej. Ile można schudnąć?
Pierwotnym założeniem diety jaglanej nie jest liczenie kalorii, lecz prozdrowotne właściwości wynikające ze spożywania jagły. Jednak nic nie stoi na przeszkodzie, by wykorzystać taki plan posiłków w celu zrzucenia wagi. Trudno jednak określić, ile dokładnie można schudnąć na jaglanym detoksie. Zakłada się, że dieta redukcyjna (o zmniejszonej kaloryczności) może pomóc stracić do 3 kg na tydzień.
Efekty oczyszczającej diety jaglanej widoczne są nie tylko w wyglądzie zewnętrznym, ale również w samopoczuciu. Detoks może poprawić pracę jelit, oraz zniwelować problemy dotyczące zakwaszenia organizmu. Osoby, które decydują się na oczyszczenie kaszą jaglaną, często odczuwają np. wyższy poziom energii, poprawę stanu skóry i włosów. Oczywiście oprócz samej diety zaleca się picie dużych ilości wody, włączenie do rutyny ćwiczeń oraz rezygnację z używek.