Reklama
Na czym polega dieta jajeczna?
Dieta jajeczna została opracowana przez amerykańską klinikę Mayo. Autorzy zalecają stosowanie ich planu żywieniowego maksymalnie przez okres 14 dni. Przewiduje ona dość restrykcyjne i głównie wysokobiałkowe posiłki.
Od poniedziałku do piątku w menu zaplanowanych jest 5-6 jaj, a w weekendy jedynie 2 jaja. Dodatkowo w jadłospisie pojawia się: grejpfrut, pomidor, sałata, ogórek, szpinak, seler, marchew, kapusta, oliwki, stek, twaróg, jagnięcina, kurczak i chleb tostowy.
W czasie trwania kuracji można pić jedynie czarną kawę, herbatę i wodę. Wszystkie inne produkty są zakazane.
Jeszcze bardziej rygorystycznym podejściem cechuje się post jajeczny, czyli Egg fast. Stosowany jest on głównie na początku diety ketogenicznej w celu ułatwienia wejścia w stan ketozy.
Post jajeczny jest typową dietą tłuszczowo-białkową, a jego zasady są dość proste, bo dozwolone jest raptem kilka produktów. Przez 2 do 5 dni spożywa się minimum 6 jajek dziennie. Do każdego jajka należy zjeść dodatkowo 15 g tłuszczów oraz 28 g pełnotłustego sera.
Reklama
Jaka dieta jajeczna jest najskuteczniejsza? Warianty
Każdy rodzaj diety jajecznej będzie niskoenergetyczny, przez co efekty stosowania mogą być bardzo zbliżone.
Jednak kluczowym aspektem, który może ułatwić osiągnięcie zamierzonego celu jest ilość dozwolonych produktów. Im mniejsza lista składników, które mogą pojawić się na talerzu, tym mniejsza szansa na wytrwanie w swoich postanowieniach.
Dlatego restrykcyjna dieta jajeczna bazująca na samych jajach i wodzie czy dieta jajeczna grejpfrutowa, podczas której oprócz jajek do posiłku można zjeść pół grejpfruta jest trudna do utrzymania, a po jej zakończeniu łatwiej ulec wszelkim pokusom.
Dieta jajeczna 3-, 5- i 14-dniowa. Jak długo stosować?
Pierwotna dieta jajeczna zakłada plan 14 dniowy. Jednak inna odmiana diety jajecznej - egg fast czyli post jajeczny trwa od 2 do 5 dni. Odmienna długość tych diet wynika z różnych celów.
Dieta kliniki Mayo jest szybką dietą odchudzająca, a egg fast ma na celu ułatwienie wejścia w stan ketozy. Dodatkowo różnią się między sobą listą dozwolonych produktów. Ponadto im dłuższy czas stosowania diet monoskładnikowych, tym większe ryzyko wystąpienia niedoborów pokarmowych.
Reklama
Efekty stosowania diety jajecznej
Autorzy diety jajecznej z Mayo Clinic wspominają, że utrata masy ciała na przestrzeni 14 dni może wynosić około 20 lbs czyli 9 kg. Zgodnie z zasadami odchudzania, odpowiednia utrata masy ciała powinna wynosić około 0,5-1% wyjściowej masy ciała na tydzień.
Redukcja 4,5 kg/tydzień jest zbyt szybka i wynika głównie ze zbyt niskiej kaloryczności posiłków oraz ograniczenia węglowodanów.
Efekty diety jajecznej związane są głównie z utratą wody, glikogenu i zmniejszeniu treści jelitowych. Stosowanie tak restrykcyjnych rozwiązań prowadzi do efektu jojo po powrocie do normalnego odżywiania.
Reklama
Opinie na temat diety jajecznej
Dieta jajeczna przynosi krótkotrwałe efekty i nie uczy zmian nawyków żywieniowych. Tak rygorystyczne podejście i monotonne odżywianie nie jest polecane przez dietetyków ani lekarzy.
Dodatkowo spożywanie takiej ilości jajek wymaga prawidłowego stężenia cholesterolu i odpowiednio zbilansowanej diety ubogiej w inne źródła cholesterolu i nasyconych kwasów tłuszczowych.
Jajka w diecie odchudzającej są pożądanym produktem, który dostarcza białko, zeaksantynę i luteinę. Zachować należy jednak podstawowe zasady żywienia człowieka i pilnować, aby dieta była urozmaicona.
Reklama
Przykładowy jadłospis i przepisy w diecie jajecznej
Jadłospis diety jajecznej zakłada spożywanie 3 posiłków dziennie. Menu nie jest zbyt urozmaicone, a jedyne kombinacje jakie można wprowadzać, to różne połączenia warzyw i doprawienie mięsa.
Przykładowy jadłospis może prezentować się następująco:
Śniadanie: 2 jajka sadzone bez dodatku tłuszczu, grejpfrut, czarna kawa
Obiad: Omlet ze szpinakiem
Kolacja: Sałatka z łososiem, kromka pieczywa tostowego, grejpfrut
Omlet ze szpinakiem
Składniki:
- jaja kurze surowe - 2 sztuki,
- oliwa z oliwek - 1 łyżeczka,
- szpinak świeży - 1 garść.
Sposób przygotowania:
- Szpinak umyj i pokrój.
- Jajka wbij do miseczki i roztrzep widelcem.
- Rozgrzaną patelnie delikatnie nasmaruj oliwę i podduś szpinak. Po chwili wlej roztrzepane jaja i rozprowadź je równo po patelni. Smaż pod przykryciem przez 2 minuty.
Sałatka z łososiem i grejpfrutem
Składniki:
- łosoś świeży, filet - 120 g,
- grejpfrut czerwony - 1 sztuka,
- sok z cytryny - 2 łyżeczki,
- miks sałat - 1 szklanka,
- oliwa z oliwek nierafinowana - 1 łyżeczka,
- sól - 1 szczypta,
- pieprz czarny - 2 szczypty.
Sposób przygotowania:
- Rybę umyj, osusz, pokrój w kostkę, dopraw solą i pieprzem, a następnie usmaż.
- Grejpfruta umyj, obierz i pokrój.
- Przygotuj dressing, mieszając oliwę z sokiem z cytryny.
- Wszystkie składniki przełóż na talerz i polej dressingiem.
* Do smażenia użyj patelni beztłuszczowej/grillowej.
Chcąc uzyskać prawidłową masę ciała nie trzeba od razu szukać wymyślnych diet eliminujących grupy produktów. Nowoczesne aplikacje dietetyczne oferują kilkanaście zbilansowanych planów żywieniowych, wśród których każdy znajdzie coś dla siebie. Stosując gotowe jadłospisy można nauczyć się jak komponować posiłki i jakie wielkości porcji są odpowiednie do celu. Ponadto aplikacja umożliwia indywidualne dostosowanie planu, wymianę posiłków czy stały kontakt z dietetykiem.